comarch zainwestował?
zapłacił za reklamę wartą 500 baniek jakieś 200,
niech wypierdalają.
-
-
Nowa rzeczywistość
- Edytowany
Poza tym nie wiem czemu rok 2020 miał spowodować straty skoro orżnęli zespół na kasę z wypłat dając piłkarzom propozycję nie do odrzucenia (z której chyba tylko Gol nie skorzystał). Inne kluby też przez 1 rok popłynęły na 70 mln?
To jest dyskusja, która może potoczyć się różnymi drogami. Też uważam, że założyciel polskiego futbolu KS Cracovia to klub który absolutnie zasługuje na walkę o mistrzostwa i sukcesy sportowe na najwyższym szczeblu i na to by nie być w żadnym wypadku w cieniu sztucznie wykreowanej przez PRL np. Legii (zbudowanej m.in. na krzywdzie Cracovii czy Polonii, Warty itd.).
Jednak musimy być realistami, kiedyś byliśmy klubem numer jeden, pierwszą marką w Polsce tylko, że między czasie minęło 50 lat sytemu, którego nikt nie nie rozliczył i nikt nie naprawił krzywd i dlatego myśmy startowali z dużo niższego szczebla niż np. hołubiona przez reżim wspomniana Legia. Stąd taka niesprawiedliwość na którą póki co nie mamy niestety zbyt dużego wpływu i takie różnice, których nie udało się do dziś przeskoczyć.
[b]Dla przykładu przypomnijmy, że w Polonię Warszawa zainwestowała prężna firma Sii i gdyby tak logicznie patrzeć to Polonia powinna być dużo wyżej w tabeli pierwszej ligi niż bankrutujący gts, a jednak jest odwrotnie. [/b] Tak więc z tymi inwestorami różnie bywa.
Bo oprócz pieniędzy potrzebne są sprawnie działające struktury klubu. Jedno bez drugiego (w obie strony) nic nie da.
Panowie,
Oczywiście, ze łatwiej jest zarządzać i podejmować decyzje, jeśli jest tylko jeden udziałowiec. I wszystko jest rękach jednej spółki. Dokapitalizować spółkę Akcyjna można na różne sposoby i jednym z nich jest np. wejście na giełdę itd. Poza tym, jeśli się zmienia przepisy od nowego roku, to prawdopodobnie tereny przy 3-go maja Klub Cracovia będzie mogl wykupić od Skarbu Państwa jako wieczysty dzierżawca na własność.
[quote]#post1599617 Panowie,
Oczywiście, ze łatwiej jest zarządzać i podejmować decyzje, jeśli jest tylko jeden udziałowiec. I wszystko jest rękach jednej spółki. Dokapitalizować spółkę Akcyjna można na różne sposoby i jednym z nich jest np. wejście na giełdę itd. Poza tym, jeśli się zmienia przepisy od nowego roku, to prawdopodobnie tereny przy 3-go maja Klub Cracovia będzie mogl wykupić od Skarbu Państwa jako wieczysty dzierżawca na własność.
[/quote]
I tymi terenami spłaci dług wobec Comarchu. Piękne , polskie cwaniactwo.
Tak, bo nigdzie indziej nikt tak nie robi.
[quote]#post1599564 [quote]#post1599560 Wiele rzeczy obiecywał. Nie wiem jak by miała Spółka Akcyjna darować komukolwiek 80 mln zł. [/quote]
[b]Poprzez konwersję wierzytelności na kapitał (dodatkowe akcje)[/b]. Tanio, miło i przyjemnie. Taki chyba był plan.
[/quote]
Prosze o wytlumaczenie co comarchowi dadza kolejne akcje spolki, ktorej jest wlascicielem w 100%?
Nic nie da. Dokapitalizowanie prawdopodobnie będzie wyglądało tak, że Cracovia dokona emisji nowych akcji (do tej pory było np 100 akcji, klub "wyprodukuje" 50 nowych, za które ComArch "zapłaci" długiem). Zabieg techniczny. ComArch ma teraz ok 220 tys akcji, wartych teoretycznie ok 70 mln pln. Załóżmy żeby było łatwo liczyć: Cracovia emituje 110 tys nowych, ComArch płaci długiem 35 mln. Ma 330 tys warte teoretycznie 105 mln pln. I z podwyższonym kapitałem własnym spółki ma już "zdrowszy" klub i już np dołącza do Lecha, Mielca i Widzewa jako czwarty w lidze klub bez nadzoru finansowego bo relacja kapitał/dług już mieści się w widełkach. Dokapitalizowanie może oznaczać, że do kasy Cracovii wcale nie wpłynie ani złotówka
I pewno tak będzie wygladało dokapitalizowanie. Może to być zabieg czysto techniczny.
Plus dlug spada, minus dalej nie ma chociażby zrównoważonego bieżącego budżetu - tutaj muszą być już dodatkowe wplywy fizycznych pieniedzy. Bez tego ani rusz. Zobaczymy co nowa osoba od marketingu zdziała w tym zaktesie.
Czyli rownie dobrze mogliby umorzyc ten dlug, zeby miec "zdrowszy" klub i przy sprzedazy zadac tyle kasy,zeby im sie zgadzalo. Czyz tak nie jest?
Nie jestem specjalistą, podejrzewam, że chodzi o koszty poboczne (przy umorzeniu Cracovia musiałaby zapłacić podatek - chyba 17% więc spora kasa - kilka milionów), konwersja to chyba 0,5%. Pewnie można by to spłacić jakoś pakietem reklamowym, ale konwersja pewnie jest najtańsza. No i teoretycznie przy sprzedaży kasa do odzyskania. Trudno odgadnąć jakie są prawdziwe motywy i plany.
Jest dokładnie tak jak pisze @Muertes#933. Umorzenie rodzi zapłatę podatku. Case podobny co u onych - Telefonika jest w stanie umorzyć dług GTS-owi, ale obecni w właściciele nie mają kasy (pchają ją na bieżące utrzymanie) na zapłatę podatku a córka Cupiała nawet nie myśli aby im to w inny sposób darować.
tyle, że tam dług prawdziwy, który przełożył się na kolejne mistrzostwa i stworzenie wielkiej bazy kibiców,
u nas Filipiak wygenerował sztuczny dług, który może się przełożyć na konkretne straty majątku Cracovii.
No ale czy jest technicznie możliwa utrata jakichkolwiek terenów Cracovii? Wielicka i Cichy Kącik to nie są tereny miasta oddane w użytkowane wieczyste?
Wielicka zostala odkupiona od Cupiala,wiec raczej nie jest to teren miasta a na bloki/biurowce sie nadaje,tylko trzeba pomieszac w planie zagospodorowania co nie jest niemozliwe.
A to nie nasz stadion lekkoatletyczny poszedł za Kabel i jakieś siano którego wtedy nie było?
Obaj macie rację.
Wzięli i zamknęli mi temat ś.p. Filipiaka, więc nie mam gdzie podsumować swojej kilkuletniej krucjaty. Napisałem więc krótki post na moim blogu, na który zapraszam. Są też rozważania dotyczące czekającej nas przyszłości bez zacięcia spółkowego, które zdominowało teraz ten wątek. Jak zawsze na chłopski rozum, a nawet w plandemii mnie to myślenie nie zawiodło. Po prostu niezbyt często się mylę. Sorry za to
"(...) Oczywiście domagałem się odejścia Filipiaka, ale co oczywiste nie miałem na myśli zejścia z tego świata, a niektórzy chwilę po wieściach, będąc w szoku w czasie hospitalizacji pytali przeciwników okupacji czy jesteśmy zadowoleni? Oczywiście, że nie. Po pierwsze z ludzkiego odruchu, przecież nikomu kto nie jest pedofilem nikt normalny nie życzy śmierci. Po drugie z pragmatycznego powodu. Ja osobiście bardzo chciałem by Filipiak z zewnątrz patrzył na to jak klub zmierza w stronę sukcesu sportowego i jak po niego sięga.
Pytali mnie kibice Filipiaka (bo niektórzy przestali być kibicami Cracovii tylko pilnowali interesu Comarchu) co będzie jak pewnego dnia Filipiak odejdzie? Co dalej? Ja mówiłem, że już następnego dnia po tym fakcie zaczniemy iść w górę. No i pyk trzy dni później ograliśmy cwelke. Może to przypadek, ale ja cały czas powtarzam, że nie ma przypadków, są tylko znaki..."
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid02zfHsFdsq44Vj3HdDh9gma4UPHADrLZcTW75e4Zi2JJyfVr6FUP9jr29Ax7y4chkPl&id=100044144316166
[quote]#post1599632 Nie jestem specjalistą, podejrzewam, że chodzi o koszty poboczne (przy umorzeniu Cracovia musiałaby zapłacić podatek - chyba 17% więc spora kasa - kilka milionów), konwersja to chyba 0,5%. Pewnie można by to spłacić jakoś pakietem reklamowym, ale konwersja pewnie jest najtańsza. No i teoretycznie przy sprzedaży kasa do odzyskania. Trudno odgadnąć jakie są prawdziwe motywy i plany. [/quote]
W przypadku zwolnienia z części lub całości długu SA będzie miała przychód. Tym samym dochód z takiej operacji opodatkowany byłby stawką 19% CIT. Przy konwersji pożyczki na akcje będziemy mieli podatek od czynności cywilnoprawnych z tytułu zmiany umowy spółki, stawka podatku faktycznie wynosi 0,5%.
Teoretycznie CIT można by uniknąć umarzając pożyczkę w toku któregoś z postępowań restrukturyzacyjnych (zwolnienie przedmiotowe w CIT), ale Comarch, jako akcjonariusz, nie miałby w nim prawa głosu.
Zamiana na pakiet reklamowy... trzeba byłoby odprowadzić VAT, choć możliwe, że spółka ma nieco nadwyżki naliczonego VAT (o ile nie występuje i zwrot).
Ogólnie temat do ogarnięcia na kilka sposobów, w zależności od decyzji w grupie kapitałowej, bo nie można zapominać, że to są podmioty powiązane, a tu może być ryzyko przypisania przychodu wierzycielowi (tak, tak, jest odpowiednie orzecznictwo sądów administracyjnych).
Jest to jeden z tematów do uporządkowania. Tym się na pewno zajmie Konrad Tarański i jego ludzie. Jeśli zostanie uporządkowany, to będzie to sygnał, że coś się może będzie działo z akcjami Cracovii.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (2 użytkowników)
Goście (2)