[quote='MakuKSC' pid='1399172' dateline='1568731958']
Ciekawe zatem jak traktowac piekne uderzenia przewrotka w swietle tych przepisow:)
[/quote]
Gdyby z przewrotki kopnął w głowę obrońcę, który ułamek sekundy wcześniej zdjął mu ta piłkę to czerwień, bez dwóch zdań. Masz wątpliwości?
@Ian - Trudno, żeby sędzia dając kartkę brał pod uwagę, że z Bartka jest fajny gość,
Przypomnijcie sobie za co kiedys Dytiatiev wyleciał z boiska. Też "tylko" chciał wybić piłkę i się spóźnił.
-
-
Oleksiy Dytyatev - ukraiński wieżowiec. Witamy!
[quote='leszeczek' pid='1399217' dateline='1568742685']
Ciekawe zatem jak traktowac piekne uderzenia przewrotka w swietle tych przepisow:)
[/quote]
Gdyby z przewrotki kopnął w głowę obrońcę, który ułamek sekundy wcześniej zdjął mu ta piłkę to czerwień, bez dwóch zdań. Masz wątpliwości?
[/quote]
Ty nie masz? Ja mowie o generalnej zasadzie, uderzenie z przewrotki z praw mechaniki i dynamiki wiaze sie z podniesieniem nogi powyzej pasa, jesli zatem jakikolwiek obronca jest w poblizu, to jest to zagranie niebezpieczne. Widziales kiedys czerowna kartke po uderzeniu z przewrotki i kontakcie z obronca?
Cały Internet, za wyjątkiem Fornalika i psa Mielcarskiego, pisze o brutalnym faulu Rymaniaka i prawidłowej czerwonej kartce, a u nas są wątpliwości???
[quote='MakuKSC' pid='1399225' dateline='1568743770']
[quote='leszeczek' pid='1399217' dateline='1568742685']
[/quote]
[/quote]
Ty nie masz? Ja mowie o generalnej zasadzie, uderzenie z przewrotki z praw mechaniki i dynamiki wiaze sie z podniesieniem nogi powyzej pasa, jesli zatem jakikolwiek obronca jest w poblizu, to jest to zagranie niebezpieczne. Widziales kiedys czerowna kartke po uderzeniu z przewrotki i kontakcie z obronca?
[/quote]
Szczerze - nie widziałem takiego strzału przewrotką, a w zasadzie złożenia się do strzału, bo Rymaniak piłki nie dotknął - był spóźniony - by strzelający tak trafił obrońce w głowę. Myslę, że gdyby taka sytuacja miała miejsce była by czerwień. Ty jakoś cały czas pomijasz fakt, że Rymaniak spóźnił się z interwencją i NIE DOTKNĄŁ piłki
Z wieloma z Was po części można się zgodzić. Santo ma sporo racji ale ta sytuacja ma tyle aspektów, które nie pozwalają jednoznacznie powiedzieć jaka decyzja jest w 100% prawidłowa. Co jest pewne to to, że Rymaniak nie chciał tego zrobić a Dytyatev rzucił się trochę niestandardowo na tą piłkę, niewielu jest tak ambitnych by w takiej sytuacji i do tego nie groźnej tak interweniować. Mimo wszystko karany jest efekt a ten jest taki, że kopnął go w twarz i winę za nieuwagę ponosi obrońca Piasta bo jednak poszedł trochę na luzie do tego wybicia nie spodziewając się rywala, Moim zdaniem nie mogło być innej decyzji niż czerwień mimo, że da się każdego obwinić za tą sytuację. Nie karałbym go jednak większym zawieszeniem, wystarczy kara z automatu.
Porównując tą sytuację do Stępińskiego to nie jest identyczna bo tam ewidentnie musi się spodziewać główkującego rywala a tu nie. Jednak jak napisałem efekt zagrania jest taki, że kartka wg mnie czerwona.
- Edytowany
Szanowni koledzy o czym ta dyskusja ?Dzień wcześniej w meczu Milanu za podobny faul też była czerwień .Sędziowie mają w takich przypadkach dawac czerwoną .Decyzja się broni i karma wraca do Piasta .2 lata temu za dużo mniejszy faul gatunkowo wyleciał w Gliwicach Budzik .
Najważniejsza sprawa charakter pilkarza .Aleks jest dla mnie wzorem profesjonalisty i wychodząc zawsze zostawia serducho i zdrowie .Owszem przydarzy się mu czasem błąd (tak jak z Arką )ale kto ich nie popełnia ?.
Tu nie brał nawet pod uwagę że może kolegów zostawić tylko kazał szyć łuk brwiowy i wracał do grania .Niesamowity charakter i niesamowity pracuś .Takich zawodników Cracovia potrzebuje .Probierz powinien za wczasu przedłużać kontrakt .Piłkarz na to zasługuje .
- Edytowany
Wszystko przedyskutowane i czerwona kartka dla Rymaniaka sprawiedliwa. Dobrze, że skutek zdrowotny jest taki a nie gorszy typu wstrząs mózgu itp. Trafił by go gorzej lub miałby mniej szczęścia i wykluczny z gry na rok albo i nawet po karierze. Szanujcie zdrowie. :)
[quote='Camron' pid='1399283' dateline='1568760058']
Wszystko przedyskutowane i czerwona kartka dla Rymaniaka sprawiedliwa. Dobrze, że skutek zdrowotny jest taki a nie gorszy typu wstrząs mózgu itp. Trafił by go gorzej lub miałby mniej szczęścia i wykluczny z gry na rok albo i nawet po karierze. Szanujcie zdrowie. :)
[/quote]
Czerwona jak najbardziej zasłużona. Co do wstrząśnienia mózgu to kiedyś wyczytałem w jakiejś mądrej książce, że wstrząs mózgu występuje nawet przy główkowaniu piłki ale jest na tyle mały/delikatny i nie stwarza żadnego zagrożenia dla zdrowia.
Dobrze, że dobrnęliśmy w dyskusji do momentu gdy czerwona to nie jest 100% racji, bezdyskusyjna. Mogę sam się zgodzić na to, że były przesłanki by móc o czerwonej rozmyślać a jest to za wysoko podniesiona noga. Poza tym absolutnie decydujący czynnik to fakt, że nasz zawodnik pierwszy trafił piłkę. Przyjmuję też do wiadomości, że głowę trzeba chronić ale nikt nie bierze pod uwagę, że obrońca sam wystawił się na strzał. Nikt go w twarz z wyskoku nie kopnął. Kozacy, którzy wsadzą głowę tam gdzie nikt nie wsadzi nogi muszą brać na to poprawkę. Pytanie dlaczego rywale też muszą?
Teraz dwie hipotetyczne sytuację. Pierwsza ze wskazaną przewrotką. Naprawdę nie widzieliście nigdy jak łamaga składa się do przewrotki gdy w pobliżu jest sporo rywali, nie trafia w piłkę tylko kopie, któregoś z rywali? Bardzo częsta sytuacja. Noga jeszcze wyżej niż u Rymaniaka i nigdy nawet nie ma żółtej kartki. Co dopiero czerwonej.
Druga. Co by było gdyby to Rymaniak wybił piłkę? Ten kontakt jest decydujący wg mnie.
No i wsumie dorzućmy trzecią. Co gdyby głowa Aleksa była poniżej linii bioder? Jeden zawodnik ma za wysoko nogę a drugi za nisko głowę. Dla kogo faul? Dla kogo kartka?
Temat nie jest zupełnie czarno-biały. Ja osobiście żałuję, że w Polsce dyskutuje się o byle goownie zamiast o takich sprawach. Gdzie są dziennikarzyki? Relacje z meczów porobione? Durne wywiadziki o tym samym też? To fajrant do piątku nie
Na meczu, widząc to z bliska z wysokości trybuny, byłem zdania i nie byłem sam w tym, że co najwyżej żółta kartka, ponieważ za nisko głowa i myślałem, że Rymaniak kopnął piłkę, ale gdy zobaczyłem na powtórce, że nie dotknął piłki, pierwszy był nasz obrońca i do tego kopnął go w głowę to czerwona ewidentna
W kontekście tego co stało się na meczu Milanu z Weroną , w Cracovie decyzja mogła być tylko jedna - czerwień .Dziś szacowna kumisyja ma obradować w sprawie kar dla Gliwiczan .
[quote='SaNtO' pid='1399301' dateline='1568789768']
bla, bla, bla
[/quote]
SaNtO wiesz co, ja już przestaję Cię czytać, przelatuję, bo szkoda czasu.
Kartka 100% słuszna, nie za zamiar, za charakter, ale zgodnie z przepisami, za niebezpieczne zagranie które w uznaniu sędziego (i każdego normalnego obserwatora przy mniejszym szczęściu skończyłoby się kalectwem Olega).
Zastanów się chłopie, (piszesz że niby grasz w piłkę), czy sędziowie, regulaminy mają chronić bezmózgich drwali czy piłkarzy.
- Edytowany
No tak każdy kto się nie zgadza z jednym mądrym tego świata szanownym znawcą, koneserem prawdy, posiadającym patent na wszechwiedzę, nieomylnym konserwą to obserwator nienormalny.
To wielkie wyróżnienie pisać z Tobą na jednym forum, nawet jak człowiek wyglupi się posiadaniem odmiennego zdania to warto tu być.
[quote='SaNtO' pid='1399384' dateline='1568821644']
No tak każdy kto się nie zgadza z jednym mądrym tego świata szanownym znawcą, koneserem prawdy, posiadającym patent na wszechwiedzę, nieomylnym konserwą to obserwator nienormalny.
To wielkie wyróżnienie pisać z Tobą na jednym forum, nawet jak człowiek wyglupi się posiadaniem odmiennego zdania to warto tu być.
[/quote]
Fajnie żeś napisał, szacun, teraz tylko odpowiedz na zadane pytanie.
Sędziowie mają chronić drwali, czy piłkarzy. Wysyłać sygnały, że na boisku trzeba też myśleć, bo jak nie to wypad, najlepiej dwie klasy niżej, czy może spekulować i teoretyzować jak proponujesz, bo w końcu nie gramy w TOP5 lig tylko w 20 lidze Europy. Za rok najwyżej będzie to 25, za dwa 30, jeszcze SaNtO się załapie gdzieś na ławę w ekstraklapie :)
Wiecie dlaczego ten faul doszedł do skutku? Dlatego, że Rymaniak jest słabym piłkarzem i nie czyta gry, ten faul wcale nie wynikał z chamstwa, rozpędzenia tylko z tego, że on poza bieganiem i kopaniem nie umie grać w piłkę, zwykle nie czytanie gry spowoduje, że co najwyżej jego drużyna straci gola, ale tutaj wyszło to w innej sytuacji i mogło się skończyć kalectwem. Napiszę raz jeszcze to co uważam od dawna o polskiej piłce, nasi piłkarze wcale nie są jakoś fatalnie wyszkoleni, oni po prostu nie umieją myśleć, a w piłkę się grą przede wszystkim głową.
Oglądałem tę sytuację paręnaście razy i mogę stwierdzić jedno, było to przegrane ściganie się nogi Rymaniaka z głową Dytiatieva. Jeżeli piłkarz rozpoczyna taki wyścig, to można go potraktować jako prymitywnego brutala, i tak został potraktowany!
Konserwa nie odpowiedziałeś na żadne postawione przeze mnie pytanie więc nie wywołuj mnie do tablicy przy swoich. Przyszedł taki moment, w którym przestałeś być w temacie kompanem do dyskusji. Jesteś inteligentny więc się domyślisz dlaczego.
Czerwona kartka zasłużona.
Sam "nagrodzony" kartką też tak twierdzi
i Pan Sławek też :P
Czerwona adekwatna do sytuacji, która wynikła z przebiegu walki o piłkę.
Zero premedytacji, bez dodatkowych kar za brutalność
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)