Kanach z naderwanymi więzadłami krzyżowymi, ale przy okazji wyszedł jeszcze inny problem Radka. Jutro wizyta u ortopedy i decyzja czy będzie zabieg, czy nie (info: https://twitter.com/knuram/status/1296099793173913602)
-
-
Radosław Kanach - Podkarpackie odkrycie :)
No to się Radek nagrał .Niech to licho .:(
No to chyba nam została gra z Karolem Niemczyckim w bramce o ile wytrzyma presję i nie będzie walił babola za babolem. Szkoda, bo opcja z Radkiem wyglądała znacznie ciekawiej.
Jak długo może potrwać przerwa po takiej kontuzji?
- Edytowany
[quote='MarcinBulaga' pid='1446017' dateline='1597859264']
[/quote]
Na wiosnę powinien być gotów
[quote='nkrzych' pid='1446038' dateline='1597862220']
[quote='MarcinBulaga' pid='1446017' dateline='1597859264']
[/quote]
Na wiosnę powinien być gotów
[/quote]
Gotowy na kolejne zerwanie. Jak Wolski...
Niestety nie ma reguły. Minimum 6mscy
Nie mogę przeboleć, że sztab go wpuścił z powrotem na boisko :@
ja już 15 miesiąc bez piłki po naderwaniu :) normalnie bym pomyślał, że w zawodowym klubie pójdzie szybciej tylko my nie jesteśmy takim klubem...
z ciekawostki powiem, że mnie też po naderwaniu namawiano do wrócenia na boisko. dostałem bandaż i kazali się wiązać bo już nie było zmian :D tylko, że to było w klasie A mimo wszystko ; )
mój lekarzyk twierdzi, że jak nie trzeba operować to lepiej nie operować. więc ciekaw jestem jakie decyzje zapadną przy Kanachu. Generalnie przy tej kontuzji i normalnej regularnej, ciężkiej pracy (bo chodzi o wzmocnienie mięśni, które mają trzymać kolano) + rehab i zabiegi to po 3-4 miesiącach może wrócić do ćwiczeń z piłką
Niestety - będzie operacja :(
Fatalna wiadomość dla Cracovii bo trzeba będzie na już znaleźć młodzieżowca zdolnego do gry ale przede wszystkim dla Radka. W końcu otworzyła się szansa na regularne występy w ekstraklasie po tylu perypetiach to w pierwszym meczu kolano i zabieg. Zanim wróci do zdrowia i formy miną długie miesiące i nie wiadomo czy ta okazja jeszcze się powtórzy. Bardzo zła wiadomość, bardzo mi chłopaka szkoda jednak trzymam kciuki i mam nadzieję, że ma tyle silny charakter, że postawi na swoim i jeszcze w tym sezonie wywalczy miejsce w środku pola pasów. Trzymaj się chłopie.
Kurde bardzo liczyłem na niego w tym sezonie zwłaszcza po tym jak pokazał się z dobrej strony na wypożyczeniu w Sandecji... No cóż takie jest czasami to życie wracaj do zdrowia chłopie !
Szkoda chłopaka. Miałem dobre przeczucie co do niego. W dodatku młodzieżowiec. Miało być dobrze kur.wa i huj z tego.. Szkoda ze Radosław nie grał przy Golu bo już byśmy mieli solidnego ligowca w zespole bo Lusiusz za dużo się nie nauczył..
Bardzo mi to przypomina kontuzję Olivy.
Ból - sygnalizacja - mrożenie - powrót na boisko - zerwane wiązadła.
Czy naprawdę w naszym sztabie medycznym nie ma kogoś, kto potrafi podejrzenie naderwania wiązadeł zdiagnozować na murawie?
Biorąc pod uwagę rok kontraktu i to jak traktuje się u nas kontuzjowanych zawodników od lat, życzę Kanachowi powodzenia w nowym klubie.
Za rok nie będzie nawet młodzieżowcem, strasznie szkoda chłopaka, to może mu mocno zaszkodzić w całej karierze...
Szkoda Radka. Jakoś wierzyłem, że w tym sezonie w końcu pokaże co potrafi na swojej pozycji. Rok kontraktu... czyli pewnie po sezonie będzie pożegnanie z Pasami :|
[quote='sterby' pid='1446256' dateline='1597945426']
Czy naprawdę w naszym sztabie medycznym nie ma kogoś, kto potrafi podejrzenie naderwania wiązadeł zdiagnozować na murawie?
[/quote]
Co to za post byłby bez napierdalania?
[color=#000000][size=medium][font=Roboto, sans-serif][b]Urazy sportowe [/b][/font][/size][/color][color=#000000][size=medium][font=Roboto, sans-serif], takie jak naderwanie więzadeł, wymagają pomocy lekarskiej. Tylko dzięki badaniu rentgenowskiemu można się upewnić, że przyczyną bólu nie jest poważniejsza kontuzja[/font][/size][/color]
[quote='ZbigniewT' pid='1446289' dateline='1597986121']
[/quote]
[color=#000000][size=medium][font=Roboto, sans-serif][b]Urazy sportowe [/b][/font][/size][/color][color=#000000][size=medium][font=Roboto, sans-serif], takie jak naderwanie więzadeł, wymagają pomocy lekarskiej. Tylko dzięki badaniu rentgenowskiemu można się upewnić, że przyczyną bólu nie jest poważniejsza kontuzja[/font][/size][/color]
[/quote]
Skoro ból w kolanie pojawia się bez kontaktu fizycznego z kolanem i występuje przy zgięciu kolana to chyba jest jasne, że coś jest nie tak z wiązadłami. Trzeba natychmiast przeprowadzić zmianę bo nawet jeśli to lekkie naciągnięcie to powrót na boisko może spowodować gorszą kontuzję. Trzeba być idiotą by wpuścić kogoś takiego na boisko
100 procent racji , ile to jeszcze razy złe decyzje naszych medyków zaszkodzą zawodnikom . Ekspertem nie jestem ale jak zobaczyłem akcję w której kontuzji doznał Oliva od razu mówiłem , że to więzadło . Sztab miał inne zdanie i kazał zawodnikowi grać Efekt wiadomy . W przypadku Kanacha również obawiałem się , że to więzadła . I sytuacja się powtórzyła . Czy oni niczego się nie uczą ?
[quote='ZbigniewT' pid='1446289' dateline='1597986121']
[/quote]
[/quote]
Wiem, że nie możesz żyć bez dopierdalania się do moich postów, ale zanim znowu będziesz z siebie robił głupka, to coś poczytaj.
Co prawda Koledzy powyżej już Ci w zasadzie odpowiedzieli, ale poniżej masz link, z którego jasno wynika, że za pomocą prostego badania i wywiadu z zawodnikiem, można jeszcze na murawie stwierdzić podejrzenie uszkodzenia wiązadeł.
To tylko podejrzenie, ale przy tego typu ciężkiej kontuzji nawet podejrzenie jest absolutnym wskazaniem do natychmiastowego zdjęcia zawodnika z boiska. Mrożenie obolałego kolana i powrót do gry prowadzi do ciężkiego urazu leczonego operacyjnie i wielomiesięcznej rehabilitacji.
Tak się stało w przypadku Olivy i prawdopodobnie też Kanacha.
https://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/kregoslup-kosci-stawy/zerwanie-wiezadel-krzyzowych-przyczyny-objawy-i-leczenie-aa-3MgM-SUMk-QLPH.html
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)