Powrót
Powrót do działu

Cracovia - Forum kibiców Cracovii

• Regulamin
    • Regulamin
    • CRACOVIA II

• Piłka nożna
    • Rozpoczęto 16.10.2004 o 09:19
      Ostatnia aktywność ponad 2 tygodnie temu o 11:53
      889981 wyświetleń
    • leszeczek

23.8K
      28.1K
    • ponad miesiąc temu o 21:59
      Post #1703829 13.12.2025 21:59
    • Edytowany
    Do młodzieży to niech Stawowego ściągną. Nie wiem czy by zrobił awans do CLJ, ale przynajmniej chłopaków by piłka nie parzyła
    • mariomk lubi to.
    • Arena

1.1K
      1.5K
    • ponad miesiąc temu o 22:14
      Post #1703830 13.12.2025 22:14
    Przecież on już trenował U19, w sezonie 22/23, 17 meczów średnia punktowa 0.94, lige wtedy uratował Ankowski. Nigdy więcej tego człowieka w Cracovii.
    • ARTU, Pasiakcinq2 oraz mcz_ lubią to.
    • paulo

2.2K
      2.9K
    • ponad miesiąc temu o 04:05
      Post #1703839 14.12.2025 04:05
    [quote]#post1703805 Ankowski co obecnie porabia?[/quote] To ten od meczu 0-7 z Wisłą, w którym powinien ich spuścić z CLJ, w zamian sezon póżniej spuścił naszych juniorów z Ligi? Ja dziękuję bardzo z tym ciągłym do takich dinozaurów!
    • PasyTT

310
      472
    • ponad miesiąc temu o 08:38
      Post #1703843 14.12.2025 08:38
    Ankowski jest odpowiedni do zespołów seniorskich. Warto podać okoliczności wyżej wymienionych sytuacji ale czemu nikt nie wspomina jak uratował CLJ po Stawowym i stratą 10 punktów do bezpiecznego miejsca, jak walczył o medal CLJtki do ostatniej kolejki z markami jak Zagłębie, Lech, Legia, jak przejął rezerwy i był wysoko, a potem przyszedł Kalita i pochyła w dół oczywiście z różnych powodów.
    • KruszynaKSC

19K
      20.5K
    • ponad miesiąc temu o 08:58
      Post #1703845 14.12.2025 08:58
    [quote]#post1703829 ... Do młodzieży to niech Stawowego ściągną....[/quote] Leszeczku byl w juniorach... to raz ze sie na to patrzec nie dalo to dwa prawie spierdolil juniorow z ligi... dobrze ze go pogonili wtedy i Ankowski uratowal... tiki taka a raczej tiki sraka na polskim podoworku sie nie ma prawa przyjac przy tak surowych i beznadziejnie technicznych zawodnikach....
    • hank lubi to.
    • leszeczek

23.8K
      28.1K
    • ponad miesiąc temu o 09:45
      Post #1703849 14.12.2025 09:45
    O.k. nie wiedziałem. Po drugiej stronie miał sukcesy z juniorami, ale widać dużo czasu już upłynęło i pewnie też mu się coś we łbie poprzestawiało.
    • niegramotnyj oraz hank lubią to.
    • KruszynaKSC

19K
      20.5K
    • ponad miesiąc temu o 10:02
      Post #1703852 14.12.2025 10:02
    W juniorach u somsiadki grał systemem który wtedy byl modny .. zreszta u nas dalej to kontynuował.... czyli 4-5-1z szybkimi skrzydłami bocznymi szybkimi obrońcami... a jak weszla tiki taka przerzucił sie na nią i skończył sie jaako trener...
    • hank lubi to.
    19 dni później
    • Antoine

1K
      2.5K
    • ponad miesiąc temu o 22:01
      Post #1704809 02.01.2026 22:01
    Za Cracovia.pl Kacper Jodłowski odchodzi z rezerw Cracovii. Kontrakt rozwiązany został za porozumieniem stron.
    • Khalid, hank oraz zubereg lubią to.
    • niegramotnyj

3.6K
      4K
    • ponad miesiąc temu o 00:21
      Post #1704826 03.01.2026 00:21
    No dobrze. Ale ja się pytam, czy jest już trener 2 drużyny? Pewnie u prezesa na biurku leży ze 20 cv, i przypuszczam, że już nie ma parcia na zaciąg z Widzewa czy Miedzi Legnica, bo stare długi spłacone. Liczyłbym - i nie tylko ja, opiniotwórczy hard core z początków tego forum uważa podobnie - że wybór trenera rezerw powinien być uzgodniony z Elsnerem, bo nie może być tak, że trener dwójki ma "swoją" politykę kadrową po uważaniu i poza plecami głównego trenera.
    • hank lubi to.
    • quresma77PASY

1.3K
      1.9K
    • miesiąc temu o 21:12
      Post #1704967 05.01.2026 21:12
    Michał Guja trenerem Cracovii II Miło nam poinformować, że nowym trenerem Cracovii II został Michał Guja. Dla 39-letniego szkoleniowca jest to powrót po 5 latach do Najstarszego Klubu Sportowego w Polsce. Michał Guja w przeszłości pracował już w Akademii Cracovii w roli trenera drużyny U-17, z którą sięgnął po brązowy medal mistrzostw Polski w sezonie 2020/2021. W ostatnim czasie był trenerem seniorów Sokoła Kocmyrzów i w obecnym sezonie miał okazję mierzyć się z Cracovią II w ramach Okręgowego Pucharu Polski. Patryk Kajderowicz, dyrektor Akademii Cracovii: Powrót trenera Michała Guji do Cracovii traktujemy jako istotną decyzję strategiczną. To osoba związana z Pasami, doskonale rozumiejąca specyfikę naszego klubu, jego historię oraz wartości, które są fundamentem pracy w Akademii. Równocześnie mówimy o szkoleniowcu kompetentnym, wpisującym się w profil trenera zespołu rezerw, co wzmocnione zostało doświadczeniem wyniesionym zarówno z piłki młodzieżowej, jak i seniorskiej. W ostatnich latach trener konsekwentnie rozwijał się w piłce seniorskiej, co ma dla nas duże znaczenie w kontekście roli, jaką pełni Cracovia II w strukturze Akademii. Druga drużyna powinna być naturalnym pomostem pomiędzy futbolem juniorskim, a piłką seniorską. , Jego podejście do pracy rozwojowej bardzo dobrze wpisuje się w naszą długofalową strategię. Chciałbym również złożyć wyrazy uznania i podziękowania dla klubu Sokół Kocmyrzów za partnerskie podejście do sprawy i umożliwienie dołączenia trenera Michała Guji do naszego klubu, pomimo ważnej umowy. ______________________________ Trenerze, przede wszystkim witamy ponownie w Cracovii, bo w historii klubu zapisał pan się brązowym medalem mistrzostw Polski w roli trenera drużyny juniorów młodszych w 2021 roku. Jakie są pana odczucia po powrocie do Pasów? Dziękuję i również witam serdecznie. Odczucia są jak najbardziej bardzo pozytywne, nie ukrywam, że tęskniłem za “Pasami” i jak mówiłem podczas ostatniego wywiadu po świetnym sezonie z moimi mistrzowskimi juniorami, że nie mówię do widzenia, lecz do zobaczenia. Dziś to małe życzenie się spełniło. Bardzo się cieszę, że znowu mogę tu być. W obecnym sezonie miał Pan okazję mierzyć się z Cracovią II w ramach rozgrywek Pucharu Polski, a prowadzony przez Pana Sokół Kocmyrzów pokonał nasze rezerwy, więc pół żartem pół serio można powiedzieć, że trochę przetarł Pan sobie ścieżkę do powrotu. Bardzo chciałem trafić na zespół Cracovii w rozgrywkach pucharowych, raz ze względu na wspaniałe chwile jakie spędziłem w tym klubie, dwa była to taka nagroda dla moich charakternych zawodników z Sokoła za ciężką pracę i możliwość zmierzenia się z wielkim klubem. Przysłowiowa Walka Dawida z Goliatem zakończona dla nas happy endem w dobrym stylu. W drugim zespole po kilku latach ponownie spotka się Pan z kilkoma znajomymi twarzami, to pewne ułatwienie? Na pewno będzie bardzo miło spotkać zawodników, czy ludzi z którymi pracowałem w klubie, już nie mogę się doczekać. Ma Pan już jakieś elementy nad którymi będzie się Pan chciał szczególnie skupić w przygotowaniach do rundy wiosennej? Pracy oraz wyzwań będzie mnóstwo. Jesteśmy na etapie zamykania spraw organizacyjnych. Do tego dojdą ruchy kadrowe, potencjalne transfery. Jak już będziemy znali faktyczny kształt kadry zespołu wtedy zacznie się codzienna praca nad wykorzystaniem potencjału zarówno indywidualnego zawodników jak i zespołu jako całości. Należy również podkreślić, że nasz młody zespół wykonał ogrom pracy w ostatnim czasie, za co z tego miejsca chciałem podziękować poprzednim trenerom. We wspomnianym meczu Pucharu Polski można było zauważyć, że Pana drużyna mimo dwóch klas rozgrywkowych różnicy zagrała z Cracovią II bardzo odważnie, taki jest też pomysł na pasiaste rezerwy? Młodzi ludzie grający w piłkę muszą być odważni. Bardzo chciałbym abyśmy mieli swoją “tożsamość” jako zespół. W moim idealnym świecie byłby to zespół bardzo ambitny, odważny, dominujący rywali, grający w bardzo ofensywnym i kreatywnym stylu, chciałbym iść w tym kierunku. Nie powiem nic odkrywczego jak to ,że koniec końców nasz pomysł i plan zweryfikuje boisko, jak zawsze. Wiadomo, że kluczowym elementem w ramach Akademii jest współpraca z drużynami juniorskimi, z których zawodnicy mają docelowo zasilać drugą drużynę, czy ze względu na Pana doświadczenie w pracy z juniorami właśnie taki proces będzie dla Pana tym naturalniejszy? Myślę, że zdecydowanie tak będzie. Lubię pracę rozwojową z młodymi ludźmi i mam nadzieję, że przyczynię się do tego aby utalentowani chłopcy z naszej Akademii płynnie wchodzili do zespołu i rozwijali się w seniorskim środowisku. Sytuacja w tabeli po rundzie jesiennej sprawia, że głównym celem wydaje się możliwie jak najszybsze zapewnienie sobie bezpiecznej przewagi nad strefą spadkową, by móc dalej rozwijać drużynę na poziomie III Ligi Zdecydowanie w piłce seniorskiej wynik jest sprawą kluczową, jednak chce aby ten wynik był pochodną rozwojowego grania i rozwoju zawodników. Rozwój = wynik, zawsze w takiej kolejności. rozmawiał: Kamil Jagodyński
    • wrzo.ksc, DawidSiemaszki, niegramotnyj oraz 5 innych osób lubią to.
    • jacula

1K
      708
    • miesiąc temu o 00:25
      Post #1704975 06.01.2026 00:25
    O kurcze jestem pod wrażeniem, teraz Cracovia II będzie grać w pucharach
    14 dni później
    • Antoine

1K
      2.5K
    • ponad 2 tygodnie temu o 11:53
      Post #1706874 20.01.2026 11:53
    https://cracovia.pl/posts/mateusz-zbczyk-asystentem-trenera-cracovii-ii/5726 Mateusz Ząbczyk dołącza do sztabu szkoleniowego Cracovii II Miło nam poinformować, że sztab szkoleniowy Cracovii II wzmocnił Mateusz Ząbczyk, dołączając do niego w roli asystenta trenera Michała Guji. Dla Mateusza Ząbczyka jest to swoisty powrót do pasiastych barw. To wychowanek naszego Klubu, w którym grał od 6 do 16 roku życia. Następnie przeniósł się do Garbarni Kraków, gdzie przeszedł drogę do pierwszej drużyny, w 2014 roku zaliczając seniorski debiut na poziomie II Ligi. W tamtejszej akademii trenował poszczególne zespoły od kategorii U7 do U17, aż po pracę w roli asystenta w pierwszym zespole Garbarni w sezonie 2023/2024. W obecnym sezonie prowadził drużynę U17 „Brązowych”, był także opiekunem kadr wojewódzkich Małopolskiego Związku Piłki Nożnej, z którymi zdobył wice-mistrzostwo Polski w ubiegłym sezonie. Trenerze, witamy ponownie i trzymamy kciuki za owocną pracę!
    • hank lubi to.

Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!

Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!

Napisz odpowiedź...

Aktualnie przeglądający (2 użytkowników)

Goście (2)
    • Główna
    • Działy i kategorie