Powrót
Powrót do działu

Cracovia - Forum kibiców Cracovii

• Regulamin
  • Ranking Typera
    • Regulamin
    • Ranking Typera
    • Lech Poznan 0 - 0 Cracovia, sobota 25 lipca 2026, 20:15

• Piłka nożna
    • Rozpoczęto ponad 2 tygodnie temu o 15:34
      Ostatnia aktywność 3 dni temu o 17:29
      16448 wyświetleń
    • Lakbeti

1.1K
      1.2K
    • 4 dni temu o 13:39
      Post #1736454 30.07.2026 13:39
    • Edytowany
    Trochę tak jakby karma wraca i Lech z hukiem wylatuje z ligi mistrzów. Szkoda że Cracovia oszukana i napompowany balonik Lecha też pękł. Szkoda obu zespołów, bo gdyby z nami przegrali to może kubeł zimnej wody by ich obudził na mecz z Duńczykami, że nie są tacy zajebisci i trzeba biegać, grać, harować
    • hank, mcz_ oraz Miszczu2007 lubią to.
    • stnczyk

627
      1K
    • 4 dni temu o 15:06
      Post #1736456 30.07.2026 15:06
    • Edytowany
    [quote]#post1736448 Chcę wierzyć, że ten wałek zrobili dla Lecha (sędziujemy pod mistrza), a nie przeciw nam (w E-klasie jest zbyt dużo drużyn z Krakowa, a wiadomo kto robi zasięgi). Bo jeśli to drugie to jesteśmy w czarnej doopie.[/quote] Mnie się wydaje, że ten wałek zrobili sędziowie VAR z głupoty/nieznajomości przepisów. Sądzę że myśleli, że istotne jest położenie piłki. Przecież tak naprawdę wielu z nas dopiero w tej dyskusji zorientowało się, co mowią przepisy. Smutne że Lyczmański powiedział że dobra interwencja VAR. [quote]#post1736438to ten gtsowski pachołek lis [/quote] "gtsowski pachołek"... piękne określenie. Moim zdaniem jemu w pierwszej kolejności Lech zawdzięcza to, że odpadł z LM. Pierwsza bramka ewidentnie do obronienia, karny to karny więc nie powinno się mieć pretensji ale przy takim strzale i tym jak się rzucił to puszczenie braki to pewnego rodzaju sztuka... W ostatniej bramce tez moim zdaniem miał udział. Gdyby u nas tak się "popisał" Madejski lub Ravas, to niektórzy na forum by go zlinczowali. Ale Lisa mi kompletnie nie żal.
    • Jake Blues, octop, Lakbeti oraz 4 innych osób lubią to.
    • octop

2.8K
      4.5K
    • 4 dni temu o 15:33
      Post #1736460 30.07.2026 15:33
    Lis zagrał 4 mecze i wszystkie słabe, co ciekawe na ławce jest dalej Mrożek, ale to nie nasze zmartwienie.
    • Lakbeti, hank, Jake Blues oraz Miszczu2007 lubią to.
    • Lakbeti

1.1K
      1.2K
    • 4 dni temu o 15:43
      Post #1736462 30.07.2026 15:43
    Mrozek ma niby układ z klubem że już nie broni, we wczorajszym meczu był na ławce pewnie żeby nie było powtórki z soboty
    • leszeczek

24.6K
      29.6K
    • 4 dni temu o 16:00
      Post #1736465 30.07.2026 16:00
    [quote]#post1736456 ... Mnie się wydaje, że ten wałek zrobili sędziowie VAR z głupoty/nieznajomości przepisów. Sądzę że myśleli, że istotne jest położenie piłki. Przecież tak naprawdę wielu z nas dopiero w tej dyskusji zorientowało się, co mowią przepisy....[/quote] My jesteśmy kibicami i możemy mieć wątpliwości, nie kojarzyć pewnych niuansów, ale jak ktoś jest sędzią, to nie chce mi się wierzyć by nie znał przepisów. Zwłaszcza, że na logikę dotknięcie piłki poza polem karnym jest przewinieniem. I po drugie - VAR ma korygować ewidentne błędy sędziego. Jeśli ktoś ma wątpliwości co do przepisów to nie koryguje domniemanego błędu kolegi. Tutaj błędem było nie określenie gdzie nastąpił kontakt z piłką tylko to w której drużynie grał zawodnik, któremu pokazano żółty kartonik. Reakcja Lyczmańskiego tylko utwierdza mnie w tym przekonaniu. Gość w przeciągu pół roku interpretuje dwie podobne sytuacje w sposób odwrotny i dalej jest "autorytetem"
    • RZ1975, hank, Lakbeti oraz 4 innych osób lubią to.
    • stnczyk

627
      1K
    • 4 dni temu o 17:27
      Post #1736470 30.07.2026 17:27
    [quote]#post1736465 [quote]#post1736456 ... Mnie się wydaje, że ten wałek zrobili sędziowie VAR z głupoty/nieznajomości przepisów. Sądzę że myśleli, że istotne jest położenie piłki. Przecież tak naprawdę wielu z nas dopiero w tej dyskusji zorientowało się, co mowią przepisy....[/quote] My jesteśmy kibicami i możemy mieć wątpliwości, nie kojarzyć pewnych niuansów, ale jak ktoś jest sędzią, to nie chce mi się wierzyć by nie znał przepisów. [/quote] Teoretycznie masz rację, a w praktyce różnie być może... Tu trzeba podjąć decyzję niemal błyskawicznie, a ten problem "reki poza polem karnym" nie jest aż tak częsty. Może VARowcy uznali "w przypadku wątpliwości należy interpretować na korzyść potencjalnego winowajcy"? Te analizy linii, gdize była ręka, mamy teraz, po dokładnych obejrzeniach... Ja ich nie bronię, bynajmniej, uważam jedynie, że ewentualne podejrzewanie ich o celową działalność przeciw Cracovii jest chyba nadinterpretacją. A poza tym za znacznie większy błąd VARu uważam zlekceważenie łokcia tego zawodnika Lecha który zasłonił strzał Hasicia.
    • Jake Blues

4.2K
      8.7K
    • 4 dni temu o 18:09
      Post #1736472 30.07.2026 18:09
    główny ok, jakby nie gwizdnął, też pretensji nie miałbym, ale na Boga, VAR niech sprawdza - zgadzam się z octoberem, zapewne po prostu nie znali przepisu! albo zapomnieli o nim! ja np nie znałem.
    • hank oraz stnczyk lubią to.
    • leszeczek

24.6K
      29.6K
    • 4 dni temu o 18:28
      Post #1736475 30.07.2026 18:28
    [quote]#post1736470 ... Może VARowcy uznali "w przypadku wątpliwości należy interpretować na korzyść potencjalnego winowajcy"? ...[/quote] No to by znaczyło, że są absolutnymi dyletantami. VAR ma korygować ewidentne błędy z boiska, a nie wkraczać w przypadku wątpliwości. Jedyne wytłumaczenie jest, że wiedzieli źle. No ale to już by był dramat. A tłumaczącego ich Lyczmańskiego czym wytłumaczysz? On nie działał pod presją czasu i pół roku temu recytował ten przepis. Stopklatki sobie nie umiał zrobić?
    • hank, RZ1975 oraz Andrzejksc lubią to.
    • stnczyk

627
      1K
    • 4 dni temu o 22:55
      Post #1736498 30.07.2026 22:55
    [quote]#post1736475 [quote]#post1736470 ... Może VARowcy uznali "w przypadku wątpliwości należy interpretować na korzyść potencjalnego winowajcy"? ...[/quote] No to by znaczyło, że są absolutnymi dyletantami. [/quote] A nie są? [quote]#post1736475 A tłumaczącego ich Lyczmańskiego czym wytłumaczysz? [/quote] Ale ja nawet nie próbuję go tłumaczyć... Napisałem przecież [i] Smutne że Lyczmański powiedział że dobra interwencja VAR.[/i] jest tu jakieś tłumaczenie? Inna rzecz, że od użył sformułowania o "dobrej interwencji" a nie powiedział wprost, że nie było ręki poza polem karnym. Można - podkreślam, [b]można, [/b]wcale nie mówię że tak jest - to interpretować tak, że gdy nie są pewni, że należy ukarać zawodnika, to trzeba użyć "domniemania niewinności". Ja o tym, że tam rzeczywiscie była ręka poza polem karnym przekonałem się po długiej analizie sytuacji (i przepisów), bardzo pomogło Forum. Oni tego nie mieli... 😉
    • Miszczu2007

10.5K
      4.5K
    • 4 dni temu o 23:44
      Post #1736500 30.07.2026 23:44
    Przecież wszystko było od razu widać i Sylwestrzak też dobrze widział. Gdyby okazało się, że przepisy są absurdalne, że taka sytuacja byłaby prawidłowa to co to byly za przepisy? Aż mi się przypomniało kilka sekund Cabaja ale ten wałek był większy. Tłumaczyłbym to nieudolnością. Ludzie na ogół okazują się debilami na swoich stanowiskach. Zapyta ktoś "no ale aż takich?" No tak i widać to wszędzie wokół i człowiek się tylko wqrwia.
    • hank lubi to.
    • Vasago

4K
      808
    • 3 dni temu o 17:29
      Post #1736587 31.07.2026 17:29
    Ta sytuacja z tą ręką bramkarza Lisa to jest bardzo dobry przykład dla sędziów.... Po prostu precedens... Sytuacja bardzo nietypowa, bo bramkarz znalazł się nogami poza polem karnym a piłkę złapał na linii pola karnego, jednak przynajmniej jedną ręką piłkę trzymał poza polem karnym.... W tej sytuacji sędziowie VAR pogubili się a sędzia główny uległ ich sugestiom. Być może, gdyby bramkarz wybił piłkę poza polem karnym a będąc w polu karnym lub też ją złapał będąc w polu karnym a rękami wystawał poza pole karne nie byłoby wątpliwości....

Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!

Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!

Napisz odpowiedź...

Aktualnie przeglądający (10 użytkowników)

Goście (10)
    • Główna
    • Działy i kategorie