[quote]#post1689502 Ale dostanie w chuj kasy za udział więc top5 będzie się wzmacniał zdecydowanie bardziej niż teraz. Nie ma innej drogi do doczołgania się do reszty Europy.[/quote]
Ważne by uniwersum polskiej piłki ze swoim zbrojnym ramieniem w postaci Kolegium Sędziów przyjęło to do wiadomości.
-
-
Cracovia 2 - 1 Legia Warszawa, niedziela 31 sierpnia 2025, 20:15
to jest jak w przypadku Polski na 6 miejscu w rankingu fifa gralismy dobrze w eleminacjach pomijajac sparingi i w ten sposób sredia nam nie spadała i Polska liga to nie jest piersza 10 europy zaraz to wyjdzie....fajnie było by teraz majstra zdobyc bo miejsce gwarantowane i gruba kasa zaraz tego nie bedzie
- Edytowany
Ale czy ktoś doczytał, że poza dwoma klubami w LM/LE cała pozostała trójka będzie prawie na pewno w LKE więc nie będziemy mieć pustych sezonów.
Jak dla mnie tegoroczne eliminacje właśnie gówno pokazały bo Lech nie był przygotowany do tego - nawet pisałem, że na wrzesień budują formę aczkolwiek nikt nie przewidział tyłu kontuzji. To plus dziwne problemy mentalne, w obronie jakieś błędy, których ekstraklasa nie wybacza a co dopiero puchary. Jak dla mnie to żaden wyznacznik gotowości polskich klubów do choćby LE.
Jeśli ranking pozwoli zaczynać później, mieć więcej czasu na przygotowania bo teraz prawie z marszu masz dwa mecze w tygodniu a dopiero dochodzą piłkarze, cześć ma dłuższe wakacje bo kadry narodowe itp. wg mnie nie ma innej drogi a nie ma szans byśmy wskoczyli wyżej niz 3 miejsca w LM/LE i 2 LKE.
[b]Edycja z 29.08.2025 o godz. 13:42 (scalono posty)[/b]
A na grę z zespołami typu Genk musisz być gotowy a nie myśleć, że przepchniesz mecz jak z Brejdablikiem.
ile punktów teraz jako Lech czyli mistrz zrobił??wpierdol w eleminacjach do ligi mistrzów wpiedol w eleminacjach do ligi europy i ma miejsce w lidze konfrencji ogładnij koziołek pare programów na ten temat jak nam spadna punkty przez ten ranking
Lech wygrał 3 mecze, jeden zremisował, przegrał dwa. To nie jest fatalny wynik punktowy jak na sraczkę, że mistrz zaniża ranking punktowy.
Poza tym cały czas mówimy o mistrzu, który ma trudniejszych rywali. Pozostałe zespoły mogą (te z LKE) cały czas punktować.
Oglądam programy, nie wiem czy akurat te co Ty ale Ci pseudo eksperci od wszystkiego patrzą tylko na tabelki chyba. Ja biorę pod uwagę, że polskie kluby będą lepiej przygotowane przez większą ilość czasu, będą szły za ciosem i już powoli ściągają piłkarzy z innej niż dotychczas półki.
to jestes madrzejszy niz ci redaktorzy sportowi a oni sie zajmuja tym fachowo gratki
[quote]#post1689500 grasz eleminacje do ligi konferencji punktujesz nie grasz eleminacji tylko trafiasz z automatu masz mniej punktów prosta matematyka
[b]Edycja z 29.08.2025 o godz. 13:14 (scalono posty)[/b]
to dlatego nagle z 30 jestesmy na 10 bo gramy w lidze konferencji el itp co z tego ze jak mistrz bedzie grał w lidze mistrzów z automatu to dostanie chyba 5 punktów jak potem meczu nie wygra liga konferencji gwarantuje wiecej[/quote]
Jak z automatu mistrz dostaje 5 pkt tzn ze więcej niż w tym roku 4 drużyny łącznie dostały w eleminacjach do LKE. Gdzi tu spadek raiting owy?
- Edytowany
[quote]#post1689522 [quote]#post1689500 grasz eleminacje do ligi konferencji punktujesz nie grasz eleminacji tylko trafiasz z automatu masz mniej punktów prosta matematyka
to dlatego nagle z 30 jestesmy na 10 bo gramy w lidze konferencji el itp co z tego ze jak mistrz bedzie grał w lidze mistrzów z automatu to dostanie chyba 5 punktów jak potem meczu nie wygra liga konferencji gwarantuje wiecej[/quote]
Jak z automatu mistrz dostaje 5 pkt tzn ze więcej niż w tym roku 4 drużyny łącznie dostały w eleminacjach do LKE. Gdzi tu spadek raiting owy?[/quote]
do ligi mistrzów czytaj ze zrozumieniem
[b]Edycja z 29.08.2025 o godz. 14:33 (scalono posty)[/b]
za awans
[b]Edycja z 29.08.2025 o godz. 14:35 (scalono posty)[/b]
wójek google ile punktów za awans do LM
[b]Edycja z 29.08.2025 o godz. 14:40 (scalono posty)[/b]
[quote]#post1689522 [quote]#post1689500 grasz eleminacje do ligi konferencji punktujesz nie grasz eleminacji tylko trafiasz z automatu masz mniej punktów prosta matematyka
Jak z automatu mistrz dostaje 5 pkt tzn ze więcej niż w tym roku 4 drużyny łącznie dostały w eleminacjach do LKE. Gdzi tu spadek raiting owy?[/quote]
a teraz wyobras sobie ze grasz z automatu w LM nie grasz kwafifikacji to dostajesz tylko z automatu punkty a ile polski sespół wygra meczów ............w3iadomo jak wczesniej wszystkie sespoły grały kwalifikacje do ligi europy to tych punktów jest wiecej
[quote]#post1689520 to jestes madrzejszy niz ci redaktorzy sportowi a oni się zajmują tym fachowo gratki[/quote]
Biorąc pod uwagę to co pisze koziołek (ale też inni) oraz słuchając czasem paplaniny dziennikarzy sportowych, przyłączam się do gratulacji. Tak w tej kwestii koziołek jest mądrzejszy od "speców".
Porównywanie sytuacji z rankingiem FIFA to totalny odlot. Tam rzeczywiście nabite miejsce kombinacją, tu mamy awans spowodowany rosnącym poziomem zespołów Ekstraklasy. Kto kilka lat temu bronił naszym klubom punktować na "ogórkach" typu Dudelange, Tiraspol, Skendija czy niewymawialni Islandczycy na których Lech się potknął w 2014.
Kluby ze średniej półki, czeskie, holenderskie czy austriackie to już na Amen był koniec pucharowej przygody. Teraz ogórki lejemy a średniaków dosć często także. I to jest powód zasadniczy naszego awansu w rankingu a nie kombinacje.
Fakt, faktem. Liga Konferencji została stworzona wprost pod nas.
[quote]#post1689520 to jestes madrzejszy niz ci redaktorzy sportowi a oni sie zajmuja tym fachowo gratki[/quote]
Nie jestem mądrzejszy ale ja nie patrzę tylko na tabelki i to, że wpadnie mniej punktów bo będziemy grali z częścią lepszych od siebie.
Jeśli mistrzowie będą się zmieniali (nie zakładam że automatu LM tylko ostatnią rundę eliminacji) to zazwyczaj będzie granie w LE dla takiego mistrza. Załóżmy, że on dużo nie zapunktuje ale pozostałe kluby już będą grały w eliminacjach, mając lepsze kadry bo będą sezon w sezon grały w LKE mogą planować budżety i transfery wcześniej by unikać wpadek. To już bardzo dobrze widać, teraz klub taki jak Cracovia, który nie gra w pucharach ściąga piłkarza wartego dużo. Legia kupuje gościa wartego 3,5 mln, Lech wypożycza gościa z Rangersów. To już nie są transfery z 5 zespołu z Serbii.
Jeśli polskie kluby będą się tak rozwijać nie widzę powodu by mielibyśmy tylko przegrywać. Co eksperci mam wrażenie patrzą tylko przez pryzmat tego co było do niedawna i jak to ciężko się gra ze Spartakiem Trnava a pokazał nam I ligowiec, że można ich wyeliminować.
Jeśli bym patrzył na te punkty tylko przez pryzmat tego co jest tu i teraz to faktycznie możemy się pakować i nie próbować niczego rozwijać.
Przepraszam, co to za wątek, bo ... tego ... pogubiłem się 🤔 Wszedłem przypadkiem na wątek o pucharach??
Mam bilet na H2
(desperacka próba powrotu do tematu) :D
Jakby ktoś miał bilet na B a nie szedł to kumpel się za późno obudził 😁
[quote]#post1689559 Jakby ktoś miał bilet na B a nie szedł to kumpel się za późno obudził 😁[/quote]
Mogę sprzedać....za 1000 zl....🤑😎
Czas przypomnieć o tzw. Konikach🤣🤣🤣
[quote]#post1689562 [quote]#post1689559 Jakby ktoś miał bilet na B a nie szedł to kumpel się za późno obudził 😁[/quote]
Mogę sprzedać....za 1000 zl....🤑😎
Czas przypomnieć o tzw. Konikach🤣🤣🤣[/quote]
Tyle to chyba nie da 😂
[quote]#post1689558 Mam bilet na H2
(desperacka próba powrotu do tematu) :D[/quote]
Będzie Jędrzejczyk i Lasyk czyli 2 H ( choć właściwie ch)
- Edytowany
Ja jeszcze dorzucę swoje 3 grosze o rankingozie:
To że ostatnie 2-3 lata dobrze punktujemy na pastwiskach europejskiego futbolu ( stadiony rywali w początkowych fazach LKE to na polskie warunki 2 liga a czasami nawet i 3) to chwała Panie, trudno aby od takich ogórów dostawać w trąbę…
W tym sezonie pokonaliśmy kilku europejskich średniaków - super
Kwalifikacje LE I LM - Nas jednak zweryfikowały.
Pamiętajmy, że im wyżej będziemy zaczynać w kwalifikacjach LE i LM tym łatwiej się będzie rankingowo wywrócić przy słabym reprezentancie...
tych wyników w LKE przyszłościowo również nie możemy brać za pewnik. Chociaż LKE jest to 3 liga europejskich pucharów więc szanujmy się powinniśmy sobie tutaj radzić.
Pamiętam jak śmialiśmy się z kolegami z pucharu intertoto… I rozgrywek z Szachciorem, a teraz w podobnym tworze mlaskamy z uznaniem nad dokonaniami.
Więc trochę lodu wszystkim życzę na rozemocjonowane głowy wynikami bo za dwa lata okaże się że zaczęliśmy dostawać w trąbę i będzie spadek w rankingu. Konkurencja też co roku słabych sezonów mieć nie musi ( chociażby wyjątkowo słaby sezon Turków i kiepsko punktujący Czesi )- step by step do przodu małymi krokami !
Marzę żeby doczekać czasów że nasz topowy reprezentant regularnie chociaż z LE będzie wstanie wychodzić z grupy…
takie jest przynajmniej nasze miejsce chociażby ekonomicznie jako kraju- nie jesteśmy krajem trzeciego świata a nasze kluby niestety aktualnie klubami trzeciego świata jeśli chodzi o wyniki w pucharach są .
A ja marzę żeby to Cracovia reprezentowała Polskę w pucharach i póki się to nie zmieni to te puchary i rankingi mało mnie interesują.
A w niedzielę o 20.15 gramy z cwelką by się do tego celu przybliżyć.
Że tak nawiążę nieśmiało do tematu wątku.
Ostatnio z pucharowiczem grającym mecz 3 dni wcześniej graliśmy w Białymstoku.
Skończyło się nie za ciekawie, więc i tym razem nie nastawiam się na jakiekolwiek punkty.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)