[quote]#post1695169 [img]https://cracovia.krakow.pl/uploads/media/2025-10/1000004183-jpg-57320137.jpg[/img]
Przeglądam sobie jeden z portali z gatunku tych, co ponoć o hokeju wiedzą wszystko i zauważyłem takie oto zdjęcie Pani Prezes w gronie osób towarzyszących i w związku z tym po raz kolejny chciałbym publicznie zadać kilka pytań, na które jako kibic, płacący za bilety, chciałbym poznać odpowiedź:
1. Czy osoba stojąca po prawej stronie P. Prezes to niejaki P. Marcin Jurzec? Były członek zarządu Podhala podczas rządów P. Prezes w tym klubie, a następnie prezes, od którego w zasadzie rozpoczęła się agonia tego klubu?
2. Czy Panowie byli tam gościnnie czy jednak jest to zapowiedź czegoś więcej? Np. objęcia jakiegoś stanowiska w klubie?
3. Czy ludzie, którzy nie sprawdzili się w hokeju powinni zajmować miejsca w strefie sky-box? Co to o nas świadczy? Czy te miejsca nie powinny być przeznaczone dla sponsorów, ludzi z miasta (w zeszłym sezonie jak dobrze widziałem gościł tam Prezydent Mazur i przewodniczący komisji sportu w mieście. P. Hochenhaer), Rady Seniorów i innych zasłużonych dla Klubu?[/quote]
Po lewej stronie prezes Michalskiej stoję ja. Po prawej na pewno nie stał pan Jurzec. W sumie można powiedzieć, że nie sprawdziłem się w hokeju, ale akurat na tym meczu omawialiśmy kilka spraw, na przykład w zakresie możliwości korzystania przez klub z pewnych ulg podatkowych.
Poza tym ponieważ nadal będę w Komisji Rewizyjnej PZHL, to chciałem z członkiem zarządu porozmawiać o restrukturyzacji związku. Przepraszam, że przy okazji w skyboxie byłe. Nota bene nie ma cateringu, więc nie naraziłem klubu na szwank.
-
-
❗❗❗RATUJMY HOKEJ 🏒
- Edytowany
[quote]#post1695963 [quote]#post1695169 [img]https://cracovia.krakow.pl/uploads/media/2025-10/1000004183-jpg-57320137.jpg[/img]
Przeglądam sobie jeden z portali z gatunku tych, co ponoć o hokeju wiedzą wszystko i zauważyłem takie oto zdjęcie Pani Prezes w gronie osób towarzyszących i w związku z tym po raz kolejny chciałbym publicznie zadać kilka pytań, na które jako kibic, płacący za bilety, chciałbym poznać odpowiedź:
1. Czy osoba stojąca po prawej stronie P. Prezes to niejaki P. Marcin Jurzec? Były członek zarządu Podhala podczas rządów P. Prezes w tym klubie, a następnie prezes, od którego w zasadzie rozpoczęła się agonia tego klubu?
2. Czy Panowie byli tam gościnnie czy jednak jest to zapowiedź czegoś więcej? Np. objęcia jakiegoś stanowiska w klubie?
3. Czy ludzie, którzy nie sprawdzili się w hokeju powinni zajmować miejsca w strefie sky-box? Co to o nas świadczy? Czy te miejsca nie powinny być przeznaczone dla sponsorów, ludzi z miasta (w zeszłym sezonie jak dobrze widziałem gościł tam Prezydent Mazur i przewodniczący komisji sportu w mieście. P. Hochenhaer), Rady Seniorów i innych zasłużonych dla Klubu?[/quote]
Po lewej stronie prezes Michalskiej stoję ja. Po prawej na pewno nie stał pan Jurzec. W sumie można powiedzieć, że nie sprawdziłem się w hokeju, ale akurat na tym meczu omawialiśmy kilka spraw, na przykład w zakresie możliwości korzystania przez klub z pewnych ulg podatkowych.
Poza tym ponieważ nadal będę w Komisji Rewizyjnej PZHL, to chciałem z członkiem zarządu porozmawiać o restrukturyzacji związku. Przepraszam, że przy okazji w skyboxie byłe. Nota bene nie ma cateringu, więc nie naraziłem klubu na szwank.[/quote]
"Lata mijają, a Pan w komisjach"... Co Pan w takim razie zrobił dla Klubu, Związku i w ogóle hokeja w poprzednich kadencjach?
Jeśli podany artykuł kłamie:
https://hokej.net/artykul/ministerstwo-odpowiada-hokejnet-wiemy-czym-zawinil-pzhl-bulwersujace, a w tym: "Kontrolerzy ministerstwa wykryli również całkowity paraliż Komisji Rewizyjnej PZHL. Organ ten, wbrew statutowym obowiązkom, nie przeprowadził w badanym okresie ani jednej kontroli działalności związku. Co więcej, plan naprawczy przedstawiony ministerstwu jeszcze w 2018 roku nie był realizowany ani aktualizowany."
ma Pan świetną okazję, by w tym miejscu to sprostować. I oczywiście jako Kibic czekam na efekty tych rozmów.
- Edytowany
[quote]#post1695985 [quote]#post1695963 [quote]#post1695169 [img]https://cracovia.krakow.pl/uploads/media/2025-10/1000004183-jpg-57320137.jpg[/img]
Poza tym ponieważ nadal będę w Komisji Rewizyjnej PZHL, to chciałem z członkiem zarządu porozmawiać o restrukturyzacji związku. Przepraszam, że przy okazji w skyboxie byłe. Nota bene nie ma cateringu, więc nie naraziłem klubu na szwank.[/quote]
"Lata mijają, a Pan w komisjach"... Co Pan w takim razie zrobił dla Klubu, Związku i w ogóle hokeja w poprzednich kadencjach?
Jeśli podany artykuł kłamie:
https://hokej.net/artykul/ministerstwo-odpowiada-hokejnet-wiemy-czym-zawinil-pzhl-bulwersujace, a w tym: "Kontrolerzy ministerstwa wykryli również całkowity paraliż Komisji Rewizyjnej PZHL. Organ ten, wbrew statutowym obowiązkom, nie przeprowadził w badanym okresie ani jednej kontroli działalności związku. Co więcej, plan naprawczy przedstawiony ministerstwu jeszcze w 2018 roku nie był realizowany ani aktualizowany."
ma Pan świetną okazję, by w tym miejscu to sprostować. I oczywiście jako Kibic czekam na efekty tych rozmów.[/quote]
W okresie od maja 2016 do września 2021 r. nie byłem członkiem Komisji Rewizyjnej PZHL, bo ośmieliłem się otwarcie zaprotestować przeciwko polityce zarządu, na czele z Dawidem Chwałką i ówczesnym sekretarzem Wierzbowskim. Kiedy mówiłem na zjeździe PZHL w maju 2016 r., że związek już wtedy był bankrutem, po mnie na mównicy wystąpił polityk partii rządzącej i powiedział, że jak się wybierze Chwałkę, to będą miliony w związku. Wybrali zatem Chwałkę, a mnie nie. Także dlatego, że w Komisji Rewizyjnej w latach 2012 - 2016 otwarcie sprzeciwiałem się zadłużaniu związku choćby przez emisję obligacji. Fajnie, że Ministerstwo Sportu potwierdza, że miałem rację.
Po 2021 r. cały czas walczyłem o restrukturyzację zadłużenia. Między innymi wycierając korytarze w Ministerstwie Sportu. I popychając zarząd konsekwentnie w kierunku restrukturyzacji sądowej. Chyba skutecznie.
Co zrobiłem dla klubu? Hmmmmm... bo ja wiem? Chyba nic. Przecież Pan Marchewa nic o tym nie słyszał.
spawdzilem w sieci: W roku 2021 skład komisji rewizyjnej Polskiego Związku Hokeja na Lodzie (PZHL) stanowili: Jerzy Kajzer (przewodniczący), Karol Pawlik (zastępca przewodniczącego), Maciej Jachymiak (sekretarz), Ryszard Molewski i Zbigniew Wójcik.
ma Pan świetną okazję, by w tym miejscu to sprostować, panie Marchewa.
Pan Marchewa nic nie sprostuje i nie da czasu żeby nowy zarząd mógł się wykazać. Tu już na dziś jest źle, koniec i kropka. Do dymisji, a Marchewa na prezesa. Będziemy mieć sukcesy sportowe i nie tylko. Zatem do dzieła karotenowy przyjacielu.
No i marchewa zniknął... takie wyjście po angielsku😂
Marchewa, spieprzaj dziadu!
[quote]#post1696153 Marchewa, spieprzaj dziadu![/quote]
Ej, każdy ma prawo do własnego zdania. W końcu gdybyśmy wszyscy mieli takie samo, to byłoby nudne. Marchewa zapytał, ja odpowiedziałem, mam nadzieję, że sprawa się wyjaśniła.
Home sweet home...
Z dobrych rzeczy to warto zauważyć że wróciły regularne pomeczowe konferencje prasowe. I tu jest brawo dla decydentów / zarządzających. O ile mnie pamięć nie myli to zapowiedź, że "mają być normalnością i oczywistością" padła na przedsezonowej konferencji z ust Pani Prezes i jak już "rozliczamy" to ten punkcik proszę Jej odhaczyć na plus - słowa dotrzymała!
Z takich pragmatycznych, a niewidocznych dla kibiców kwestii to dodam, że te konferencje (w większości) są zapowiadane na accredito, a nie "zwyczajowo i są tak po prostu". Z punktu widzenia "info dla mediów" ten detal pewną różnicę robi.
- Edytowany
[quote]#post1696160 Home sweet home...
Z dobrych rzeczy to warto zauważyć że wróciły regularne pomeczowe konferencje prasowe. I tu jest brawo dla decydentów / zarządzających. O ile mnie pamięć nie myli to zapowiedź, że "mają być normalnością i oczywistością" padła na przedsezonowej konferencji z ust Pani Prezes i jak już "rozliczamy" to ten punkcik proszę Jej odhaczyć na plus - słowa dotrzymała!
Z takich pragmatycznych, a niewidocznych dla kibiców kwestii to dodam, że te konferencje (w większości) są zapowiadane na accredito, a nie "zwyczajowo i są tak po prostu". Z punktu widzenia "info dla mediów" ten detal pewną różnicę robi.[/quote]
A ile chodzi mediów zazwyczaj? I jakie redakcje?
[b]Edycja z 08.10.2025 o godz. 14:54 (scalono posty)[/b]
[quote]#post1696158 [quote]#post1696153 Marchewa, spieprzaj dziadu![/quote]
Ej, każdy ma prawo do własnego zdania. W końcu gdybyśmy wszyscy mieli takie samo, to byłoby nudne. Marchewa zapytał, ja odpowiedziałem, mam nadzieję, że sprawa się wyjaśniła.[/quote]
Jeśli Pana nie było wówczas w komisji to przyznaje mój błąd. Nie mniej jednak będę obserwował Pana i zespół w kwestii działania.
- Edytowany
[quote]#post1696195
A ile chodzi mediów zazwyczaj? I jakie redakcje?[/quote]
Odpowiedź w wersji skróconej - bazując na sezonie 24/25 oraz 1szym m-cu sezonu 25/26 generalna zasada jest taka że frekwencja redakcji jest odwrotnie proporcjonalna do jej rangi. Tzn im bardziej niepoważny jest tytuł i redakcja tym lepszą ma frekwencję. Najlepszą frekwencję ma zatem ta najbardziej niepoważna. Fakt.
‐------------------------
Mogę też udzielić odpowiedzi w wersji rozszerzonej (zapewne dopiero jutro będę mógł),ale zanim to uczynię pozwól że dopytam - czy ja dobrze dostrzegam sugestię istnienia związku przyczynowo- skutkowego między pracą mediów klubowych, a obecnością (nieobecność to też jakaś forma obecności, tyle że negatywna) mediów pod szatnią po meczu?
Pytam ponieważ ludzi z mediów klubowych zarówno obecnych jak i sprzed lat znam lub znałem, widziałem ich w akcji i korzystałem z ich wspaniałej pracy (każdy z nas korzystał tak naprawdę) przez sporo ponad dekadę wstecz. Może bez ogródek - pytam bo chcę wiedzieć jak bardzo emocjonalnie powinienem się zaangażować w odpowiedź.
[quote]#post1696210 [quote]#post1696195
A ile chodzi mediów zazwyczaj? I jakie redakcje?[/quote]
Odpowiedź w wersji skróconej - bazując na sezonie 24/25 oraz 1szym m-cu sezonu 25/26 generalna zasada jest taka że frekwencja redakcji jest odwrotnie proporcjonalna do jej rangi. Tzn im bardziej niepoważny jest tytuł i redakcja tym lepszą ma frekwencję. Najlepszą frekwencję ma zatem ta najbardziej niepoważna. Fakt.
‐------------------------
Mogę też udzielić odpowiedzi w wersji rozszerzonej (zapewne dopiero jutro będę mógł),ale zanim to uczynię pozwól że dopytam - czy ja dobrze dostrzegam sugestię istnienia związku przyczynowo- skutkowego między pracą mediów klubowych, a obecnością (nieobecność to też jakaś forma obecności, tyle że negatywna) mediów pod szatnią po meczu?
Pytam ponieważ ludzi z mediów klubowych zarówno obecnych jak i sprzed lat znam lub znałem, widziałem ich w akcji i korzystałem z ich wspaniałej pracy (każdy z nas korzystał tak naprawdę) przez sporo ponad dekadę wstecz. Może bez ogródek - pytam bo chcę wiedzieć jak bardzo emocjonalnie powinienem się zaangażować w odpowiedź.[/quote]
Tak bardzo na ile jesteś w stanie 😉
Ja będę w stanie bardzo. Nawet bardzo-bardzo. Ale pytałem o coś innego. Wyczuwam sugestię, więc żeby nie było niedomówień to prosiłbymvm o zarzut do "władzy" podany wprost. W tym aspekcie ja ich wybronię, gwarantuje że dostaną pomocne skrzydło od swojej zaprzyjaźnionej ptaszyny. Tylko prosiłbym o zarzut wyłożony wprost, ot żeby nie było potem wątpliwości.
[quote]#post1696158 [quote]#post1696153 Marchewa, spieprzaj dziadu![/quote]
Ej, każdy ma prawo do własnego zdania. W końcu gdybyśmy wszyscy mieli takie samo, to byłoby nudne. Marchewa zapytał, ja odpowiedziałem, mam nadzieję, że sprawa się wyjaśniła.[/quote]
Masz rację, poniosło mnie.
@Marchewa#42769 nie gniewaj się.
[quote]#post1696222 [quote]#post1696158 [quote]#post1696153 Marchewa, spieprzaj dziadu![/quote]
Masz rację, poniosło mnie.
@Marchewa#42769 nie gniewaj się.[/quote]
Cytując klasyka: "Nie jestem pamiętliwy" 🙂
4 dni później
[img]https://cracovia.krakow.pl/uploads/media/2025-10/1000009544-jpg-37053156.jpg[/img]
To jest trochę tragiczny wynik, chodzi mniej niż na Sanok i tutaj myślę, że na tym etapie sezonu wypadałoby żeby Pani prezes przedstawiła albo zaczęła wdrażać strategię promowania hokeja w Krakowie bo jest naprawdę kiepsko.
- Edytowany
Ten wynik w kontekście tego co przeszliśmy latem - sorry ale to jest pukanie w dno od spodu.
I nie mam tu na myśli "Klubu", owszem, Klub może mógłby i "coś więcej". Mam tu na myśli nas - kibiców. Sorry, ale ja kompletnie tego nie kumam, że Klub z taką bazą kibicowską, z tak dużego miasta i po takich przejściach w lecie... i my mamy problem z zapełnieniem tej hali. Jeśli mówimy o frekwencji to bądźmy szczerzy wobec siebie - jest źle z naszej (kibicowskiej) strony. Jest po prostu źle.
---------------------------------------------------------
Ja sobie policzyłem na szybko ile trzeba byłoby grać, gdyby każdy mieszkaniec Krakowa miał przyjść na 1 mecz. Policzyłem halę jako równe 2500 (dla łatwiejszego rachunku) oraz 20 spotkań (sam zasadniczy)
Przy 800 000 mieszkańców (licząc niemowlęta, osoby najstarsze, no wszystkich) - [b]16 lat!!![/b]
Odliczając najmłodszych i najstarszych weźmy 600 000 mieszkańców - [b]12 lat![/b]
Licząc 50% z powyższego (weźmy, że pół miasta z zasady ma alergię na Pasy) - [b]6 lat![/b]
Powtarzam - liczymy "przychodzisz na mecz i kiedy przysługiwałby ci wstęp na następny raz". Czyli patrząc racjonalnie - hokej powinien być "bardzo elitarny", karnet na halę to powinien być dziedziczony z ojca na syna... Jest źle, źle, bardzo źle pod tym względem. Na ten moment szansy jaką latem dostaliśmy - powiedzmy to głośno i otwarcie - zwyczajnie tej szansy NIESTETY NIE WYKORZYSTUJEMY (na razie).
---------------------
PS: przepraszam kolegę @PanSzym#42588 , ja wiem, ze "powinno się" i dzięki za ruszenie tematu, ważne i wartościowe jest to co napisałeś, ale serce nie pozwala mojej ręce "kliknąć", bo "polubić" to jednak ciężko by mi było...
@żółta kaczka#4267 zapełnienie hali w "zasadniczym" było problemem jeszcze w czasach mistrzowskich. Reklamy i informacji "na mieście" zero, w social mediach także. Mnóstwo ludzi w Krakowie nie wie, że w ogóle jest coś takiego jak hokej. I to jest target dla klubu.
BTW, ostatnio na meczu uaktywniła się grupa dopingująca, choć gorąca atmosfera tak ich rozgrzała, że aż ochrona musiała poprosić ich o zachowanie godne kibiców Pasów.
Na stadionie bywa 10-11 tys. kibiców, to jakiś kłopot puścić na telebimach w przerwie zapowiedź hokeja?
[quote]#post1696473 @żółta kaczka#4267 zapełnienie hali w "zasadniczym" było problemem jeszcze w czasach mistrzowskich. Reklamy i informacji "na mieście" zero, w social mediach także. Mnóstwo ludzi w Krakowie nie wie, że w ogóle jest coś takiego jak hokej. I to jest target dla klubu.
BTW, ostatnio na meczu uaktywniła się grupa dopingująca, choć gorąca atmosfera tak ich rozgrzała, że aż ochrona musiała poprosić ich o zachowanie godne kibiców Pasów.
Na stadionie bywa 10-11 tys. kibiców, to jakiś kłopot puścić na telebimach w przerwie zapowiedź hokeja?[/quote]
Widocznie jakiś kłopot jest, bo obie sekcje piłkarska i hokejowa po brutalnym rozwodzie miłością się nie darzą. Ale klub powinien zabiegać we władzach miasta i komisji odpowiedzialnej za sport o wsparcie medialne i reklamę na przykład w spółce miejskiej MPK.
Co by szkodziło wymalować, albo okleić chociaż jeden tramwaj i jeden autobus reklamami Hokejowej Comarch Cracovii??? A telewizja regionalna? Kronika Krakowska? też reklama przyniosła by jakiś wymierny efekt. No i trzeba uderzyć się we własne piersi kibica. Nie ma lepszej reklamy jak jeden człowiek osobiście coś zachwali i poleci drugiemu człowiekowi. Działajmy my cały czas nie oglądajmy się na innych. Jak każdy z nas przyprowadzi tylko jednego nowego kibica, to już z ośmiuset robi się tysiąc sześćset. 🤓
- Edytowany
[quote]#post1696473 @żółta kaczka#4267 zapełnienie hali w "zasadniczym" było problemem jeszcze w czasach mistrzowskich.
[/quote]
Och! Ja to doskonale wiem, wszak spędziłem na tej hali większość z moich ponad 40 lat życia! Byłem, kiedy były komplety i byłem kiedy były pustki (ironia losu, że najbardziej empty game jakie pamiętam to 1szy mecz pewnej serii o brązowy medal ze Stocznią, wtedy to nas mniej było nawet niż na takim otawrciu sezonu, kiedy nie zdążyliśmy zgłosić imprezy masowej i "teoretycznie" wpuszczono tylko 300 osób).
Niemniej myślałem, że minione lato nas czegoś nauczyło, a tu jak na razie (na razie - bo wierzę, że to się jeszcze zdezaktualizuje) Mistrza Jana niestety można parafrazować:
[i]"Cieszy mię ten rym "Pasiak mądr po szkodze",
Lecz jeśli prawda i z tego nas zbodzie,
Nową przypowieść Pasiak sobie kupi,
Że i przed szkodą i po szkodzie głupi."[/i]
----------------------------------------------------------
[quote]#post1696473 Na stadionie bywa 10-11 tys. kibiców, to jakiś kłopot puścić na telebimach w przerwie zapowiedź hokeja?[/quote]
Dobre! Dobre! Motyla noga, oj jak bardzo dobre! Kusi mnie podchwycić i pociągnąć ten temat, niemiłosiernie mnie kusi... Ale może lepiej jednak stulę dziób, bo jakbym tutaj kwaknął szczerze, co mi na ten temat w ptasim móżdżku siedzi, to wiem doskonale, że bana dożywotniego powinienem potem dostać chyba całkiem słusznie i sprawiedliwie...
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)