Liczę na to, że mecz z Lechią będzie dobrą okazją, by nie dać sobie wbić gola i później gonić. To nam wprawdzie wychodzi bardzo dobrze, ale niech wreszcie będzie tak, że mecz jest nasz od początku do końca.
-
-
Lechia Gdansk 1 - 2 Cracovia, niedziela 3 listopada 2024, 17:30
@RZ1975#42459
Nie wyłapałeś kontekstu. Kilka postów o tym, że przegrywamy ze słabiakami, w meczach gdzie jesteśmy zdecydowanym faworytem, a Ty w kontrze stawiasz mecze, gdzie faworytami nie byliśmy. Twój post jest raczej argumentem w drugą stronę. W meczach które wymieniłeś bardzo mało zapowiadało nasze zwycięstwo. Meczem dającym nadzieję i najlepiej pasującym do najbliższego jest mecz we Wrocławiu.
[quote]#post1649458 @RZ1975#42459
Nie wyłapałeś kontekstu. Kilka postów o tym, że przegrywamy ze słabiakami, w meczach gdzie jesteśmy zdecydowanym faworytem, a Ty w kontrze stawiasz mecze, gdzie faworytami nie byliśmy. Twój post jest raczej argumentem w drugą stronę. W meczach które wymieniłeś bardzo mało zapowiadało nasze zwycięstwo. Meczem dającym nadzieję i najlepiej pasującym do najbliższego jest mecz we Wrocławiu.[/quote]
Ok, masz rację. Ale jest też, jakby dodając do wspomnianej przez Ciebie potyczki we Wrocławiu, inny przykład, mecz z Koroną, w którym raczej byliśmy faworytem dodatkowo z bardzo dobrą frekwencją wyjazdową. I wywiązali się z tego wzorowo, wynik meczu był spodziewany.
Próba jest zbyt mała, wyczerpaliśmy już wszystkie spotkania wyjazdowe, ale na pewno nie jest tak, że nie radzimy sobie w tym sezonie z rolą faworyta, Wiadomo, po takim meczu jak z betonami można spaść z wyższego konia, ale w niedzielę to Gdańsk się ma nas bać, a my mamy wyjść bez lekceważenia, ale z przekonaniem o swojej jakości i zrobić swoje. Na ten mecz to wystarczy.
Oczywiście. Już mecz we Wrocławiu pokazał, że radzimy sobie z rolą faworyta, choć początek wskazywał na stare przypadłości.
Oczywiście piszę z pewnym przymrużeniem oka, jednak chcąc podkreślić, że wiele dzieje się w głowach piłkarzy i nigdy nie można być pewnym tego co wydaje się oczywiste.
- Edytowany
Konferencja prasowej przed meczem 14. kolejki PKO Ekstraklasa Lechia Gdańsk – Cracovia (niedziela, godz. 17:30) z udziałem trenera Dawida Kroczka i obrońcy Pasów Arttu Hoskonena dziś o godzinie 14.30
https://www.youtube.com/watch?v=IkVL2UY1UBk&ab_channel=CracoviaTV
- Edytowany
Patryk Gryckiewicz z Torunia jako główny, Tomasz Kwiatkowski na VAR wzywa Gdańsku.
W tym sezonie sędziował nam raz, w zremisowanym meczu ze Stalą Mielec, betonom też raz, też przez nich zremisowanym meczu we Wrocławiu
No niestety. Gryckiewicz to nieporozumienie. Mocno ludzi na sektorze w meczu z Mielcem denerwował. Nie to, co ostatnio Kochanek, ale jednak krwi napsuł.
@Jeden9Zero6#42513 No niestety, ale w większości mamy wybór między sędziami po prostu słabymi albo stronniczymi (uprzedzonymi). Nie wiem, z którego wyboru bardziej się cieszyć. Trzeba być po prostu lepszym, też liczę, tak jak Ty, że tym razem to my zaczniemy od gola i będziemy kontrolować mecz, sukcesywnie powiększając prowadzenie.
Racja. Jest, jak jest. Ostatnimi czasy najbardziej mi się Krasny w meczu z Puszczą podobał. A to facet z Krakowa, i że niby bliżej gorszej strony. Sędziował uczciwie.
- Edytowany
Liczę na Burka w bramce (kiedy jak nią z Lechią) i mimo iż nie uważam go za wybitnego bramkarza, na "zero z tyłu" i dużo z przodu.
Niech tym razem tą liga okaże się racjonalną.
Wygląda na to, że Sebastian jest już gotowy do gry, trener nie powiedział tego wprost, ale nie zaprzeczył też, że nie jest jeszcze w pełni dyspozycji. Więc opcja obsady bramki jest widać szersza
Ja pierdol.. oglądnijcie sobie konferencje przedmeczową, przecież Pani rzecznik się zupełnie do tego nie nadaje!!!
Nawet Trener w pewnym momencie się zaśmiał z tego co ta Pani sobą reprezentuje, smutne ale prawdziwe.
To pozostaje nam się cieszyć, że przynajmniej nikt jej na boisko w trakcie meczu nie wpuści. Nawet gdy Irakijczyk będzie grał poniżej krytyki, żadnej zmiany nam nie da.
Trener Lechii o Cracovii
"Trener Szymon Grabowski na przedmeczowej konferencji prasowej przyznał, że dawno tak ofensywnie grającej Cracovii nie widział.
- Słowa uznania dla sztabu, dla władz klubu z Krakowa - powiedział Grabowski. - Myślę, że Cracovia jest bardzo fajnie zbilansowana jeśli chodzi o kadrę. Cracovia jest też bardzo dobrze zorganizowana w defensywie. Myślę, że jest to korzystne nie tylko dla wyniku, ale i dla ich kibiców, bo naprawdę fajnie się grę Cracovii ogląda. My będziemy chcieli skupić się na działaniach w defensywie. Ale wiemy, że przy absencji Kamila Glika ich defensywa nie będzie stanowiła takiego monolitu, jakim była do niedawna i też będziemy chcieli wykorzystać swoje atuty w ofensywie."
[quote]#post1649505 Trener Lechii o Cracovii
"Trener Szymon Grabowski na przedmeczowej konferencji prasowej przyznał, że dawno tak ofensywnie grającej Cracovii nie widział.
- Słowa uznania dla sztabu, dla władz klubu z Krakowa - powiedział Grabowski. - Myślę, że Cracovia jest bardzo fajnie zbilansowana jeśli chodzi o kadrę. Cracovia jest też bardzo dobrze zorganizowana w defensywie. Myślę, że jest to korzystne nie tylko dla wyniku, ale i dla ich kibiców, bo naprawdę fajnie się grę Cracovii ogląda. My będziemy chcieli skupić się na działaniach w defensywie. Ale wiemy, że przy absencji Kamila Glika ich defensywa nie będzie stanowiła takiego monolitu, jakim była do niedawna i też będziemy chcieli wykorzystać swoje atuty w ofensywie."[/quote]
Powiedzieć o naszej defensywie z tego sezonu, że nawet przy obecności Kamila Glika stanowiła monolit, to taka delikatna przesada;)
- Edytowany
Nie sądzę, żeby w to wierzył, ale pewnie stwierdził "A co, powiem, może oni uwierzą, że ja wierzę 😁 "
Pamiętajmy że na sektorze gości pojawią się kibice Areczki więc będziemy mieli wsparcie🤗
[quote]#post1649483 Patryk Gryckiewicz z Torunia jako główny, Tomasz Kwiatkowski na VAR wzywa Gdańsku.
W tym sezonie sędziował nam raz, w zremisowanym meczu ze Stalą Mielec, betonom też raz, też przez nich zremisowanym meczu we Wrocławiu [/quote]
Czyli ... wygramy !
[quote]#post1649495 ...co ta Pani sobą [b]reprezentuje[/b], smutne ale prawdziwe....[/quote]
Nie chcę cię martwić ale ta Pani reprezentuje sobą Cracovię. A, że niewiele sobą [b]prezentuje[/b] to "inksza inkszość"
Streszczenie konferencji prasowej w artykule Gazety Krakowskiej:
Dawid Kroczek, trener Cracovii: Chciałbym, żebyśmy nie doprowadzali do huśtawki nastrojów
W ramach 14. kolejki piłkarskiej ekstraklasy Cracovia zagra w niedzielę o godz. 17.30 w Gdańsku z Lechią.
Jeszcze bez Van Burena?
- Przygotowania do tego meczu idą zgodnie z planem – mówi szkoleniowiec „Pasów”. - Coraz większa grupa zawodników uczestniczy w treningach. Jedziemy na wymagający teren i mimo że Lechia to beniaminek, to dobrze atakuje, ale, co zawsze podkreślam, ważne będzie to, co my zrobimy. Ucieszyliśmy się z ostatniego spotkania, z realizacji wielu rzeczy i tego, co zrobiliśmy w trudnych momentach, w których odrabialiśmy straty.
Co można poprawić w stosunku do meczu z Motorem?
- W początkowej fazie meczu rzucało się w oczy zbyt mało agresji w grze obronnej – mówi Kroczek. - A to zawsze zakładamy. Dyscyplina taktyczna nie była taka, jaką chcieliśmy prezentować, staliśmy zbyt szeroko rozstawieni. Zakładamy zawsze, by grać w przód, a rozpoczęliśmy od podania do bramkarza. Ułatwiliśmy sprawę Motorowi. Musimy być nastawieni na grę wprzód, to leży w moim pomyśle na grę i w naszym DNA. A początkowo z Motorem zagraliśmy za bardzo zachowawczo. Im dłużej trwał mecz, tym bardziej wchodziliśmy na obroty.
Czy można spodziewać się tego, że do meczowej „20” wróci Mick van Buren, ostatnio kontuzjowany?
- To jeszcze zobaczymy – mówi szkoleniowiec. - Decyzje, co do składu na mecz z Lechią zapadną przed samym wyjazdem. Wracają zawodnicy jest grupa w procesie treningowym, oprócz Glika i Rakoczego, mam komfort wyboru, co jest ważne.
Dodajmy, że w grupie ćwiczących jest Kacper Śmiglewski.
- On nie jest brany pod uwagę pod kątem gry do końca roku kalendarzowego – mówi Kroczek. - Trenuje, ale nie można się spieszyć jeśli chodzi o jego rywalizację meczową. Nie zbawią nas trzy spotkania, a możemy zawodnika na dłużej przygotować.
Lechia lubi tracić
Lechia w czterech z pięciu ostatnich meczów obejmowała prowadzenie w meczu, ale go nie „dowoziła”. To okoliczność premiująca Cracovię, która umie odrabiać straty.
- Chciałbym, abyśmy to my objęli prowadzenie – twierdzi Kroczek. - Abyśmy nie doprowadzali do huśtawki naszych nastrojów oraz kibiców. Chcemy być drużną, która chce zdominować przeciwnika. Jedziemy na teren, który nie jest łatwy, każdego przeciwnika darzymy szacunkiem. Nieraz już zespoły z dołu tabeli krzyżowały szyki tym, którzy chcą coś więcej ugrać. Lechia ma dobrą jakość w ofensywie, kreatywnych, szybkich zawodników. Musi wygrywać, jeśli chce pozostać w ekstraklasie, musi ryzykować. Sytuacja dla niej staje się coraz mniej komfortowa. Lechia to mocny zespół przy stałych fragmentach gry, skrzydłowi są mocni w pojedynkach.
Nie zagra Camilo Mena, który doznał kontuzji, a to czołowy zawodnik gdańszczan.
- Nie sprawi mi to radości, wiem, jak to ból dla trenera – mówi szkoleniowiec Cracovii. To kluczowy zawodnik, jeśli chodzi o Lechię, ale my ostatnio byliśmy bez sześciu zawodników. To naturalna kolej rzeczy. Nie szukamy usprawiedliwień, jest grupa, która musi brać ciężar gry na siebie. Niektórzy długo czekają na szansę i ją wykorzystują.
Przygotowany Hoskonen
Do „11 Kroczka awansował Arttu Hoskonen. Zastąpił kontuzjowanego Jakuba Jugasa.
- Trzeba być przygotowanym pod względem psychologicznym i fizycznym na to, że będzie się rozgrywać mecz – mówi. - Zawsze chcę być jak najbardziej gotowy.
Hoskonen ma etatowe miejsce w zespole narodowym, w przeciwieństwie do Benjamina Kallmana, który jest raczej rezerwowym.
- Trener reprezentacji obserwuje Benjamina Kallmana, wie, w jakiej jest formie, że strzela gole – odpowiada Hoskonen.
Czy dla niego to ostatni sezon w Cracovii? Po tym kończy się jego kontrakt.
- Sezon jest jeszcze długi – mówi. - Wiadomo, że chciałby się grać gdzieś wyżej, ale jeszcze nie zadecydowałem co dalej, toczą się rozmowy.
https://gazetakrakowska.pl/dawid-kroczek-trener-cracovii-chcialbym-zebysmy-nie-doprowadzali-do-hustawki-nastrojow/ar/c2-18913901
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)