Szkoda tylko, że to mecz z gts 2 w lidze wojewódzkiej :(
-
-
Akademia KS Cracovia SA
Łone U16 nasi U17
I tak należy się cieszyć.
[img]https://cracovia.krakow.pl/uploads/media/2025-08/image-png-38626479.png[/img]
Ale tu ma gramy U16 a Sandecja U17
16 dni później
Zmiany strukturalne w Akademii Cracovii
W ostatnim czasie w Akademii Cracovii doszło do zmian strukturalnych w obrębie poszczególnych działów. Zachęcamy do zapoznania się ze szczegółami tych zmian poniżej.
– W ubiegłym tygodniu minął pierwszy miesiąc mojej pracy w Akademii Cracovii. Był to czas bardzo intensywny, ale co najważniejsze, wartościowy. Pozwolił mi lepiej poznać funkcjonowanie naszego projektu. Uzyskałem odpowiedzi na wiele istotnych pytań, zarówno dotyczących obszarów, które już dziś funkcjonują dobrze i które będziemy dalej rozwijać, jak i tych wymagających pilnych zmian czy optymalizacji. Ostatnie tygodnie poświęciłem również na przeprowadzenie obszernego audytu, który pomoże nam wdrożyć trwałe i skuteczne rozwiązania. Wspólnie z Dyrekcją Akademii, Trenerami Głównymi, Koordynatorami Działów i całą kadrą będziemy pracować nad tym, aby Akademia rozwijała się i osiągnęła najwyższy możliwy poziom zarówno pod względem sportowym, jak i organizacyjnym. Zdajemy sobie sprawę, że dużym wyzwaniem jest dziś ewaluacja procesu szkolenia i skautingu, tak aby rywalizacja sportowa w przyszłości weszła na zdecydowanie wyższy poziom. Jednocześnie chcemy, by jak najwięcej naszych wychowanków zasilało szeregi piłki profesjonalnej - mówi Dyrektor Akademii Cracovii, Patryk Kajderowicz.
Jarosław Toborek dołącza do Akademii Cracovii
Z przyjemnością informujemy, że wraz z początkiem bieżącego miesiąca do struktur naszej Akademii dołączył Jarosław Toborek, który obejmie funkcję Wicedyrektora ds. Szkolenia Akademii.
Jarosław Toborek to trener z licencją UEFA Elite Youth A. Przez blisko sześć lat pracował w Barca Academy i Escoli Varsovia, gdzie zdobywał doświadczenie na wszystkich etapach piłkarskiego kształcenia - od najmłodszych adeptów futbolu po piłkę 11-osobową. Następnie, przez cztery lata w Akademii Rakowa Częstochowa prowadził drużyny jako trener, a także pełnił funkcje Koordynatora i Trenera Głównego etapów piłki 5-, 7- i 9-osobowej. Był również członkiem działu programowego zajmującego się ewaluacją programu szkolenia. Ostatnie dwa lata spędził w Akademii Korony Kielce, gdzie odpowiadał za wszystkie etapy szkolenia w roli koordynatora oraz prowadził zespół U19. Równolegle uczestniczył w pracach grupy roboczej PZPN opracowującej program szkolenia dla kategorii U14–U19.
W naszej Akademii zajmie się m.in. rolą Trenera Głównego II drużyny, we współpracy ze sztabem szkoleniowym i I trenerem Krzysztofem Mordakiem, a także nadzorowaniem działów szkoleniowych oraz pracą Trenerów Głównych na etapach U8–U19. Bezpośrednio będzie również koordynował Dział Projektu Klubów Partnerskich. Życzymy powodzenia!
– Jestem przekonany, że zatrudnienie Jarka to zaplanowany, bardzo ważny krok dla naszej społeczności. Dołącza do nas jeden z najlepszych specjalistów w kraju w zakresie szkolenia dzieci i młodzieży – komentuje Patryk Kajderowicz, Dyrektor Akademii.
– Bardzo się cieszę, że rozpoczynam nowy etap i dołączam do Akademii Cracovii. To dla mnie ogromne wyzwanie i wielka odpowiedzialność. Chcę wykorzystać swoje dotychczasowe doświadczenie, aby współtworzyć silny i nowoczesny projekt. Dyrektor Akademii, Patryk Kajderowicz, jest gwarancją jakości i rozwoju, co udowodnił w wielu miejscach swojej pracy. Dlatego zaproszenie do współtworzenia tego projektu traktuję jako zaszczyt. Już pierwsze chwile pokazały mi, jak ogromny potencjał drzemie w Akademii Cracovii, ale także jakie wyzwania stoją przed nami, by w pełni go wykorzystać. Mam w sobie dużo energii i determinacji, by wraz z całym zespołem podjąć to wyzwanie i konsekwentnie rozwijać nasz projekt – mówi Jarosław Toborek.
Dotychczasowy koordynator Działu Projektu Klubów Partnerskich, Bogusław Kuraś, w pełni skupi się teraz na pracy z zespołem U14 w roli I trenera. Dziękujemy mu za trud i wysiłek włożony w tworzenie tego projektu, który rozwija się w bardzo efektywny sposób.
Trener Michał Madeński, pełniący funkcję Analityka II drużyny, od tego sezonu objął także rolę Koordynatora Działu Analiz. Życzymy powodzenia w bieżących działaniach i w rozwoju aspektów analitycznych Akademii Cracovii.
Dotychczasowy Dyrektor Działu Analiz, Tomasz Przekaza, będzie wspierał dział skautingu I drużyny Cracovii w obszarach analityczno-skautingowych. Dziękujemy za ogrom pracy włożonej w stworzenie i rozwój Działu Analiz oraz trzymamy kciuki za realizację nowych zadań w I zespole Cracovii.
Pracę w Cracovii w roli Koordynatora Skautingu Akademii zakończy Mateusz Jezik, którego realizacja tej funkcji dobiegnie finalizacji wraz z końcem ustalonego okresu przejściowego. Dziękujemy za profesjonalizm, zaangażowanie i wkład wniesiony w rozwój działu skautingu. Jego następca ogłoszony zostanie w oddzielnym komunikacie.
Pełna, zunifikowana struktura Akademii - obejmująca dyrekcję, koordynatorów, trenerów głównych oraz działy: organizacji, mediów, edukacji, metodologii, przygotowania motorycznego, skautingu, szkolenia bramkarzy, projektu klubów partnerskich, projektu staży trenerskich, medycznego, psychologii, nauki, dietetyki i suplementacji, polityki bezpieczeństwa dzieci, rozwoju wartości osobowościowych oraz projektów: Cracovia Kids, Cracovia Girls i Pasiastych Motyli zostanie zaprezentowana na naszej stronie w najbliższych dniach.
W opisie to wygląda bardzo profesjonalnie - teraz czekamy na wyniki w postaci talentów dołączających do pierwszej drużyny.
- Edytowany
niestety śmierdzi popielarzem tyle w temacie. wiem znowu w tryby mateuszka. sory
aha ten fan sonsiadki ma 30 lat fachowcem będzie ale za 20 lat
42 dni później
[img]https://cracovia.krakow.pl/uploads/media/2025-10/image-png-55731273.png[/img]
Wydawaliśmy w ubiegłym sezonie na akademię mniejszą kasę niż Puszcza. Wow... Jesteśmy w ogonie ligi.
Zadziwia Zagłębie Lubin. Nie mam pojęcia skąd mają pieniądze na takie nakłady przy porównywalnych do nas wskaźnikach przychodów i większym wydatku na wynagrodzenia pierwszej drużyny. Ale widać też, że te ich nakłady przynoszą im dobry narybek w lidze.
Mają kilku bardzo dobrych perspektywicznych grajków, z przyjemnością się ich ogląda w lidze i na kadrach reprezentacyjnych.
Pewnie Puszcza płaciła podatek. ;p
ja słyszałem, że w akademii nie ma na nic kasy, a na forum tylko płacz, że za dużo specjalistów. nie ma komu robić w akademii i taka jest prawda. obecny dyrektor to też wersja budżetowa wg mnie
https://cracovia.pl/aktualnosci/cracovia/fc-vion-zlate-moravce-klubem-partnerskim-cracovii/
- Edytowany
[quote]#post1697314 [img]https://cracovia.krakow.pl/uploads/media/2025-10/image-png-55731273.png[/img]
Wydawaliśmy w ubiegłym sezonie na akademię mniejszą kasę niż Puszcza. Wow... Jesteśmy w ogonie ligi.
Zadziwia Zagłębie Lubin. Nie mam pojęcia skąd mają pieniądze na takie nakłady przy porównywalnych do nas wskaźnikach przychodów i większym wydatku na wynagrodzenia pierwszej drużyny. Ale widać też, że te ich nakłady przynoszą im dobry narybek w lidze.[/quote]
Nie jest to pewna wiedza natomiast z tego jak tam wygląda życie to KGHM na rozwój młodzieży i innych kwestii "dla społeczności lokalnej" łoży znaczące kwoty. Może być tak, że na Akademię wydają więcej niż na I zespół. Oczywiście bezpośrednio bo samo Zagłębie jest beneficjentem potem tej Akademii :)
Do tego w Lubinie i okolicach mieszkańcy nie płacą podatku od nieruchomości. Oczywiście firmy płacą ale zakładam, że na pewno Akademia zwolniona jest z tego i pewnie ma stawkę zerową nawet o ile to możliwe przepisami bo tutaj gdybam.
[quote]#post1697314 [img]https://cracovia.krakow.pl/uploads/media/2025-10/image-png-55731273.png[/img]
Zadziwia Zagłębie Lubin. Nie mam pojęcia skąd mają pieniądze na takie nakłady przy porównywalnych do nas wskaźnikach przychodów i większym wydatku na wynagrodzenia pierwszej drużyny. Ale widać też, że te ich nakłady przynoszą im dobry narybek w lidze.[/quote]
Prezes odnosił się do tego w wywiadzie u Ćwiąkały. Powiedział, że nie wie skąd ta liczba a budżet akademii wynosi chyba 6 mln(trzeba by przesłuchać jeszcze raz ale tak mi się kojarzy) ponadto ileś procent z każdego transferu idzie do budżetu akademii.
16 dni później
Dzisiaj porażka w derbach U13 z wislą 1:6 , a U19 z Garbarnią 1:3
- Edytowany
Czy leci z nami pilot?
7 dni później
- Edytowany
Pytanie do zarządzających akademią , kiedy w końcu doczekamy się cyklicznego , międzynarodowego, bardzo dużego turnieju imienia Ignacego Książka !! Patrząc na obecnie odbywające się turnieje młodzieżowe w Polsce , gdzie do jakiś wiosek z orlikami przyjeżdżają drużyny z najlepszych akademii w Europie , gdzie nasza sąsiadka nie mająca bazy , co roku od lat organizuje turniej imienia Grabki , to Cracovię , posiadająca podobno super bazę treningową nie stać na upamiętnienie w takiej właśnie formie wybitnej postaci w historii naszego klubu !!!! Wstyd !!!
Wywalone na to mają, bo z tego Złotówa nie będzie miał kasy, a tylko o to chodzi.
Lepiej się chwalić ile to mamy akademii partnerskich, a szkolenie w naszej rodzimej Akademii leży i kwiczy, vide spadki drużyn juniorskich i żenująca rezerwa, bez widoku na jakiegoś utalentowanego zawodnika pod kątem pierwszej drużyny.
[quote]#post1700580 ... bez widoku na jakiegoś utalentowanego zawodnika pod kątem pierwszej drużyny....[/quote]
Polak i Tabisz...
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)