Powrót
Powrót do działu

Cracovia - Forum kibiców Cracovii

• Regulamin
    • Regulamin
    • Dawid Kroczek, trenerze dziękujemy

• Piłka nożna
    • Rozpoczęto 05.04.2024 o 21:49
      Ostatnia aktywność ponad 3 miesiące temu o 18:58
      156862 wyświetleń
    • MakuKSC

6.1K
      11K
    • 25.05.2025 o 17:55
      Post #1675198 25.05.2025 17:55
    A gdybysmy wygrali z tym, tamtym i owamtym, to nawet na podium bysmy byli.
    • leszeczek, KruszynaKSC, Rock oraz koziołek lubią to.
    • leszeczek

24K
      28.4K
    • 25.05.2025 o 18:39
      Post #1675204 25.05.2025 18:39
    • Edytowany
    @stanczyk#4386 na jakiej zasadzie piszesz, że powinniśmy wygrać z Lechią, bo zebraliśmy wstydliwy wpierdol. Nie, nie ma gdybania. Prędzej jestem w stanie odrzucić z bilansu 6 punktów zdobytych w meczach po ogłoszeniu zwolnienia trenera, który nie potrafił sobie poradzić z kryzysem, bez roztrząsania z czego ten kryzys wynikał. Tak czy inaczej trzynaste miejsce uważam za kompromitujące dla drużyny, która długo trzymała kontakt z czołówką.
    • janczer oraz V.Z.1903 lubią to.
    • SaNtO

31.1K
      16.3K
    • 26.05.2025 o 07:24
      Post #1675253 26.05.2025 07:24
    generalnie drużyny się nie buduje w pół roku, ani nawet w rok. oczywiście są trenerzy co mogą szybko osiągnąć efekt, ale na to muszą się wg mnie złożyć dwa podstawowe czynniki: -drużyna długo pracowała z poprzednim trenerem, którego miała dość (osobowo i pod względem metod) -drużyna zostanie solidnie wzmocniona podnosisz morale ludzi, dokładasz jakości i możesz z miejsca zrobić wynik. w innym wypadku jak trzeba budować to pierwsze odpowiedzi w drugim sezonie. produkt w trzecim. pod warunkiem, że po drodze działacze ci nie zepsują zabawy. dzięki trenerze, szóste miejsce bardzo solidne, były apetyty na więcej, niewykluczone, że zawiodły przygotowania zimowe, z transferami nie pomogli. ale doświadczenie zebrane i jestem przekonany, że wnioski JUŻ wyciągnięte. Powodzenia dalej i do zobaczenia
    • MSC oraz gargamel9998 lubią to.
    • leszeczek

24K
      28.4K
    • 26.05.2025 o 07:56
      Post #1675257 26.05.2025 07:56
    Ja mam do trenera największe pretensje nie o rundę wiosenną (o to oczywiście też, bo to był koszmar) ale o 4 ostatnie kolejki jesieni, kiedy to strata do lidera urosła z 2 do 7 punktów, a do podium z 1 do 4. I na to przygotowania zimowe, ani brak odpowiednich transferów (w zasadzie oprócz DP dostał wszystko, a i tak grałby Sokołowski, bo wg trenera jest zajebisty) w odpowiednim czasie ( tutaj klub dał ciała) nie miały wpływu.
    • SaNtO

31.1K
      16.3K
    • 26.05.2025 o 08:31
      Post #1675261 26.05.2025 08:31
    żebyśmy się dobrze zrozumieli to masz pretensje o to, że: wygraliśmy z lechią przegraliśmy z katowicami po golu w końcwce przegraliśmy z cwelką przegraliśmy z Lubinem po golu w końcówce Katowice nie były takie słabe w tym sezonie, zapowiadało się na remondatę ale dostaliśmy gola w końcówce. z cwelką na wyjeździe w rezerwowym składzie bez stoperów. Zgodzę się, że z Lubinem było frajerstwo bo to nie był zwykły przypadkowy gol w końcówce. To było długie 45 minut bronienia się przed grającym w dziesiątkę rywalem, czego efekt przyszedł po prostu zbyt późno. co takiego osobiście spieprzył Kroczek w tych 4 meczach żeby było precyzyjnie?
    • RZ1975

3.3K
      6.3K
    • 26.05.2025 o 08:37
      Post #1675262 26.05.2025 08:37
    [quote]#post1675261 ż przegraliśmy z Lubinem po golu w końcówce [/quote] Małe sprostowanie, z Lubinem nie przegraliśmy, straciliśmy 3 punkty tym golem w 91 minucie 😉
    • leszeczek oraz hank lubią to.
    • sterby

20.6K
      22.6K
    • 26.05.2025 o 08:40
      Post #1675263 26.05.2025 08:40
    [quote]#post1675262 [quote]#post1675261 ż przegraliśmy z Lubinem po golu w końcówce [/quote] Małe sprostowanie, z Lubinem nie przegraliśmy, straciliśmy 3 punkty tym golem w 91 minucie 😉[/quote] Małe sprostowanie, z Lubinem straciliśmy dwa punkty.
    • RZ1975, MSC oraz SaNtO lubią to.
    • SaNtO

31.1K
      16.3K
    • 26.05.2025 o 08:54
      Post #1675267 26.05.2025 08:54
    to było frajerstwo roku ale nie rozumiem poco wpinać pod to pozostałe 3 mecze
    • Rock

17.4K
      31.7K
    • 26.05.2025 o 09:11
      Post #1675270 26.05.2025 09:11
    Zwłaszcza, że i na Legii i z Katowicami nas przekręcili przynajmniej na 2 pkt. Gdyby mecz w Warszawie skończył się remisem po karnym Wszołka to skończylibyśmy na 5 miejscu nad Legią. Dramat zaczął się z Lubinem, a na wiosnę była tylko kontynuacja. Granie na hamulcu, udawany pressing, cofanie się przed ogórkami na własnym stadionie.
    • hank lubi to.
    • leszeczek

24K
      28.4K
    • 26.05.2025 o 10:08
      Post #1675282 26.05.2025 10:08
    [quote]#post1675261 żebyśmy się dobrze zrozumieli to masz pretensje o to, że: wygraliśmy z lechią przegraliśmy z katowicami po golu w końcwce przegraliśmy z cwelką przegraliśmy z Lubinem po golu w końcówce Katowice nie były takie słabe w tym sezonie, zapowiadało się na remondatę ale dostaliśmy gola w końcówce. z cwelką na wyjeździe w rezerwowym składzie bez stoperów. Zgodzę się, że z Lubinem było frajerstwo bo to nie był zwykły przypadkowy gol w końcówce. To było długie 45 minut bronienia się przed grającym w dziesiątkę rywalem, czego efekt przyszedł po prostu zbyt późno. co takiego osobiście spieprzył Kroczek w tych 4 meczach żeby było precyzyjnie?[/quote] 4 ostatnie kolejki jesianią to 15-18, więc albo masz'sklerozę, albo celowo manipulujesz. Więc zamiast zwycięstwa nad Lechią masz remis z Piastem. Na Legii owszem nas przekręcili co nie zmienia faktu, że byliśmy tam słabsi i remis byłby fartowny. Z Katowicami również przekręt, ale nie można pozwalać sobie by tracić tyle bramek. Odpowiadając na Twoje pytanie spieprzył to, że nie potrafił ustawić obrony. W tych 4 meczach straciliśmy 8 bramek. Tak więc pozostaję przy swoim zdaniu.
    • SaNtO

31.1K
      16.3K
    • 26.05.2025 o 10:34
      Post #1675298 26.05.2025 10:34
    mecz z Piastem to już formalnie rzecz biorąc wiosna. więc albo próbujesz wybrnąć, albo dałeś się oszukać organizatorom rozgrywek, którzy wiosenną kolejkę (z rundy rewanżowej) zaplanowani na zimę i została rozegrana przed noworoczną przerwą w rozgrywkach. może po prostu byłeś nieprecyzyjny i wystarczy wtedy to przyznać a ja oczywiście nie będę się o to obrażał. też mi się zdarzyło kiedyś pewnie pomylić, chociaż tego nie pamiętam. ale mogło się zdarzyć. nawet jeśli bierzemy 4 ostatnie mecze roku pańskiego 2024 (czyli 3 ostatnie kolejki jesienią i 1 wiosennej granej awansem) to dalej nie napisałeś czemu to jest kompromitujące dla trenera. jak miał z legią ustawić obronę skoro nie miał obrońców? czemu Wam się wydaje, że trener jednego tygodnia wystawia obronę, a drugiego na odprawie mówi coś innego przez co oni grają słabiej? jak nie masz podstawowych zawodników to generalnie masz problem. na cwelkę z Hoskonenem, Skovgardem i na prawej z Janasikiem. Nie dlatego, ze chcieliśmy. Nie było kim. Jaki wpływ na bramkę Błąda miało ustawienie obrony? Rozumiem zarzut: trener nie ustawił obrony w czasie swojej pracy. Nie rozumiem zarzutu: trener źle ustawił obronę na dany mecz Czasem są to kwestie personalne. Jasne. Ale system bronienia jest zawsze taki sam. Jeśli coś odbiegało od zasad, jeśli czymś się różniło od meczów, gdzie graliśmy lepiej to wskażcie konkretny problem. Chyba, że kończymy dyskusję odczuciem, że sie komuś nie podobało. To wtedy ok, przynajmniej wiem że nie mamy płaszczyzny. A jak szukacie problemu to jest to coś o czym już pisałem. Niech ktoś sprawdzi kiedy napisałem, że to problem dla Kroczka, który będzie ciężko przykryć czymś innym. Kamil Glik. Jego umiejętność ustawiania się w polu karnym w tak zwanej zasadzie obrony pola karnego. Nie szukajcie daleko. Wypadł Glik, obrona się posypała. Przypadek? Nie sądzę. Uważałem, że nei nadaje się do gry pressingiem, bo jest zbyt wolny do gry w trójce. Ale w lidze nie ma Mbappe, dlatego radził sobie dobrze a potem świetnie. Był dla Kroczka bezcenny. Bez Glika przepadł.
    • leszeczek

24K
      28.4K
    • 26.05.2025 o 17:35
      Post #1675346 26.05.2025 17:35
    [quote]#post1675257 ... o 4 ostatnie kolejki jesieni, kiedy to strata do lidera urosła z 2 do 7 punktów, a do podium z 1 do 4....[/quote] [quote]#post1675298 ... mecz z Piastem to już formalnie rzecz biorąc wiosna. więc albo próbujesz wybrnąć, albo dałeś się oszukać organizatorom rozgrywek, którzy wiosenną kolejkę (z rundy rewanżowej) zaplanowani na zimę...[/quote] SaNto, który nigdy nie przyzna się do błędu lub próby manipulacji. Nie napisałem, że chodzi mi o 4 ostatnie mecze pierwszej rundy, tylko o 4 ostatnie mecze jesieni (która trwa do 22-grudnia). Zresztą napisałem ile dystansu do czołówki straciliśmy w meczach o których pisałem, więc wystarczyło sprawdzić, a nie wypisywać głupoty. Nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie w grudniu jeszcze nie ma wiosny. Ponieważ wolisz robić z siebie idiotę niż przyznać się do błędu lub, o co badziej Cię podejrzewam, celowej manipulacji, to nie będę ciągnął tej wymiany opinii. Mecze wiosenne od jesiennych różnią się dla mnie tym, że jedne odbywają się przed zimowym okresem przygotowawczym i ewentualnie transferami, a drugie po. Nawet jeśli formalnie rozgrywane są zimą. Gdyby był mecz grany 23 grudnia byłby to dla mnie mecz jesienny.
    • gronix oraz hank lubią to.
    • Bambusfeld

1.7K
      830
    • 26.05.2025 o 19:47
      Post #1675360 26.05.2025 19:47
    Ostatnio nie bardzo mam czas żeby czytać o wszystkim, co dzieje się w Klubie... Czy trener Kroczek udzielił publicznie wyjaśnień czego jego zdaniem brakło na wiosnę? Czemu nie pykło? Proszę, wrzućcie jakiś link jeśli coś takiego jest
    • SaNtO

31.1K
      16.3K
    • 27.05.2025 o 07:33
      Post #1675402 27.05.2025 07:33
    to przepraszam Leszeczku, nie sądziłem, że na forum piłkarskim dyskutujemy o piłce operując astronomicznymi określeniami. eksperci piłkarscy na pierwszą rundę - tacy jak ja - mówią jesień na pierwszą rundę. zgadzam się natomiast, że jako trener brałbym w tej sytuacji pod uwagę to, że to mecz stricte jesienny - pomimo tego, że rewanżowy. W każdym razie wybranie gry na zero z tyłu do tezy, że trener w tych meczach źle ustawiał obronę też jest niefortunne.
    • leszeczek

24K
      28.4K
    • 27.05.2025 o 08:05
      Post #1675405 27.05.2025 08:05
    Ja w odróżnieniu do Ciebie nie wybieram meczów pod tezę.
    • SaNtO

31.1K
      16.3K
    • 27.05.2025 o 08:36
      Post #1675409 27.05.2025 08:36
    wiem. jako obserwator piłkarski masz po prostu odczucia. czasem słuszne, czasem błędne. to normalne
    • leszeczek

24K
      28.4K
    • 27.05.2025 o 11:34
      Post #1675435 27.05.2025 11:34
    [quote]#post1675298 ... Jaki wpływ na bramkę Błąda miało ustawienie obrony? ...[/quote] Ja jestem oczywiście tylko obserwatorem piłki nożnej więc mogę się mylić, ale Ty jako fachowiec nie powinieneś jako przykład wybrać akurat tej bramki. Bramka Błąda, to ewidentnie złe ustawienie obrony, a konkretnie gry obronnej zespołu. Gość jest sam na 30 metrze i z trójki (mogę się mylić co do nazwisk) Hoskonen, Skowgard i Olafson nikt nie wie kto ma do niego podbiec. Owszem, chłopu wyszedł strzał życia, tylko, że zespół dobrze grający w obronie nie powinna do takiego strzału dopuścić. Bramki Maka w tym meczu: jedna padłą w zamieszaniu po SFG i tutaj trudno wskazać winnego (trenera czy gracza) Takie bramki się zdarzają i będą zdarzać. Kwestia szczęścia, refleksu itd. Druga bramka Maka to indywidualny, niewybaczalny błąd Jugasa. A ostatnia bramka to znowu pozostawienie samotnego strzelca hasającego sobie po naszym polu karnym. Obrońcy trenera mogą powiedzieć, że to nie on biega po boisku. Ale to, że zawodnicy nie wiedzą jak biegać po boisku to w mojej ocenie (obserwatora piłki nożnej, a nie trenera A-klasy czy innej okręgówki) to już jest wina trenera. I tak obserwując te mecze naszej drużyny zbyt często miałem wrażenie (mało fachowe, oczywiście) że zawodnicy nie wiedzą jak biegać po boisku, w znaczeniu gdzie i kiedy pobiec. Zarówno w fazie obrony jak i ataku, a głównie w fazach przejściowych ;-) i to jest głaz do ogródka trenera.
    • hank lubi to.
    • Jake Blues

4K
      8.3K
    • 27.05.2025 o 11:36
      Post #1675437 27.05.2025 11:36
    • Edytowany
    ja mam ppodstawowe zastzrezenie - stracilismy klka bramek po strzalach z 20-25 metrow, bez krycia. na szybko - mecz z Katowicami u nas, teraz Dąbrowski w Lubinie.
    • leszeczek oraz hank lubią to.
    • Rock

17.4K
      31.7K
    • 27.05.2025 o 11:42
      Post #1675441 27.05.2025 11:42
    Statystycznie takie strzały życia zdarzają się dużo rzadziej niż wjazd z piłką w pole karne i strzał z 11 więc obrona wybiera opcję blokowania dostępu do bramki żeby nie zostać objechana na 40 metrze. Co nie znaczy że nie powinien ktoś być bliżej choćby po to żeby robić presję na strzelającym.
    • SaNtO

31.1K
      16.3K
    • 27.05.2025 o 11:58
      Post #1675446 27.05.2025 11:58
    nie będę jeszcze raz rozpisywał się na temat bramek z katowicami bo już to zrobiłem w przeszłości, więc przypomnę mój wpis: "Pierwsza zbyt słaby i zbyt mało zdecydowany doskok do dobitki po wolnym. Tu trzeba pójść na doopie na ostro. Błąd każdego kto był blisko i tego nie zrobił. Napewno natomiast trener przed meczem nie mówił: jak będzie dobitka po wolnym to doskakuje do piłki jak panienki, tylko pamiętajcie by nie ubrudzić spodenek. Druga. Asysta Jugasa. Złapanie głębi i wsparcia przez Skovgarda idealne. Decyduje złe podanie. Błąd indywidualny. NIe wiem czemu Ravas się posadził na doopie na długo przed strzałem. Ale tu mieliśmy zgodę, że to błąd Trzecia to strzał życia. Mamy 4 na 3, potem 5 na 3, nic nie ma prawa się wydarzyć, nie ma ruchu napastników, cofamy i próbujemy odbudować ustawienie, czekamy na miniętych przez podanie środkowych pomocników. Statycznie z tego miejsca nie pada dużo goli. Zachowanie obrony właściwe. Ewentualnie z modelu może wynikać czy ktoś z dwójki (lewe wahadło, lewy stoper) nie powinien doskoczyć go gościa. Ale zabezpieczali boczną strefę przed wejściem bocznego co - uwaga - jest groźniejsze niż strzał z 30 metrów." analizowałem 3 mecze bodaj i wskazałem, ile straconych bramek w nich to błędy indywidualne. post #1181 w tym temacie. generalnie praca nad grą obronną to proces, czym lepszy trener i lepsza drużyna tym więcej schematów zachowań w fazie bronienia i atakowania. Przykładowo ostatnio czytałem, że trener Katowic w swoim moedlu gry ma dla zawodników do przyswojenia 70 schematów zachowania w obronie. Bo to nie jest tak prosta sprawy, w piłce dochodzą fazy przejściowe i to zwykle powoduje, że drużyna nie jest ustawiona bazowo. Trzeba wiedzieć co trzeba robić w danej sytuacji. Dlatego pisałem, że nie wiem czy ktoś miał wyskoczyć do Błąda czy nie. Pozwolenie na strzał z tego miejsca jest najbezpieczniejszą (statystycznie) z opcji. Dużo groźniej jest wyjść i dać się okiwać bo to tworzy przewagę liczbnę, albo zrobić miejsce do dogrania do boku, które jest oczywistym preludium przed dograniem piłki w pole karne, gdzie wg statystyk jest po prostu najgroźniej. Jakbym miał ten mecz w symulacji i w momencie gdy składa się do strzału do wyboru dwie opcje: niech uderzy / niech dogra do boku do wbiegającego na gazie obrońcy to wybieram opcję pierwszą bo się jej w ogóle nie obawiam. to co u nas często nie funkcjonowało to ustawianie się w obronie pola karnego i tutaj napewno brakuje Glika i nie pomagają rotacje w linii obronnej
    • mcz_ lubi to.

Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!

Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!

Napisz odpowiedź...

Aktualnie przeglądający (3 użytkowników)

Goście (3)
    • Główna
    • Działy i kategorie