Powrót
Powrót do działu

Cracovia - Forum kibiców Cracovii

• Regulamin
  • Zegarki Cracovia - 120-lecie klubu
    • Regulamin
    • Zegarki Cracovia - 120-lecie klubu
    • MATEUSZ DRÓŻDŻ - prezes Cracovii

• Piłka nożna
    • Rozpoczęto 22.01.2024 o 12:58
      Ostatnia aktywność wczoraj o 19:44
      360327 wyświetleń
    • Jeden9Zero6

1.2K
      2.4K
    • tydzień temu o 18:59
      Post #1722675 01.05.2026 18:59
    Chciał spuścić hokej po brzytwie, ale nawet tu wyszło odwrotnie. Gdyby go nie odciął, to używane kije hokejowe mogłyby być teraz do nabycia na amerykańskim Amazonie.
    • Lakbeti, Leesior, żółta kaczka oraz ziper lubią to.
    • Jake Blues

4.1K
      8.5K
    • tydzień temu o 19:28
      Post #1722678 01.05.2026 19:28
    narobił mega długów i nie znalazł zadnych sponsorów. reszta to bzdury.
    • hank, Lakbeti, żółta kaczka oraz Islander lubią to.
    • Bucky Nome

3.5K
      4.3K
    • tydzień temu o 19:33
      Post #1722679 01.05.2026 19:33
    Bajok i męczybuła.
    • Lakbeti oraz żółta kaczka lubią to.
    • mcz_

3.3K
      2.9K
    • tydzień temu o 21:22
      Post #1722691 01.05.2026 21:22
    [quote]#post1722678 narobił mega długów i nie znalazł zadnych sponsorów. reszta to bzdury.[/quote] Naprawdę narobił mega długów? Nigdzie o tym nie czytałem. Przybliżysz? Jakieś linki?
    • ziper

1.7K
      1.4K
    • tydzień temu o 21:28
      Post #1722694 01.05.2026 21:28
    To jest takie słabe , daj linka z tymi długami. Z w języku naszym kibicowskim DAJ PAPIER. Takie słabe że się sra do własnego ogródka.
    • paulo

2.3K
      3.1K
    • tydzień temu o 21:40
      Post #1722696 01.05.2026 21:40
    Co jest słabe? Przy dobrych chęciach sam sobie znajdziesz w necie. Tylko za poprzedni 2025 rok jego rządów ponad 10 milionów do tyłu, mimo kasy w ostatnim półroczu za CK -10,5 mln. złotych oraz ponad 12 milionów zł. z transferów Rózgi i Ghity. Do tego nawet Platek dorzucił już 800 tys. euro. Za rok 2024 ten dług był jeszcze dużo większy, wszystko można znaleźć w necie przy odrobinie dobrej woli.
    • żółta kaczka oraz Lakbeti lubią to.
    • Jake Blues

4.1K
      8.5K
    • tydzień temu o 22:01
      Post #1722697 01.05.2026 22:01
    tu masz te swoje kwity: https://cracovia.pl/sprawozdania
    • żółta kaczka lubi to.
    • Malak

50
      82
    • tydzień temu o 22:06
      Post #1722700 01.05.2026 22:06
    Sam Dróżdż się tutaj “chwali”… https://pl.linkedin.com/posts/r-pr-dr-mateusz-dr%C3%B3%C5%BCd%C5%BC-64512959_2041699416-pln-o-tyle-poprawili%C5%9Bmy-wynik-activity-7445428495616389120-X4LU. Najzabawniejszy dla mnie jest fragment: “ Osiągnęliśmy rekordowe przychody (same przychody ze sprzedaży produktów i sprzedaży wyniosły 54.81 mln PLN). Oczywiście znaczący wpływ na wynik miał też rozchód środka trwałego.” Miło, że wspomniał o 10 milionach za CK. Dokładając do tego wspominaną wcześniej sprzedaż Ghity i Rózgi za 11 milionów złotych vs 4 miliony za Makucha rok wcześniej, to wielkiego szału to nie robi.
    • żółta kaczka oraz Lakbeti lubią to.
    • żółta kaczka

6.4K
      1.3K
    • tydzień temu o 22:13
      Post #1722703 01.05.2026 22:13
    Przy okazji taka śmieszna sprawa, ale nie kumam ni w ząb a co więcej uporczywie nie daje mi ona spokoju - czy może mi ktoś wyjaśnić czemu ten domorosły BYŁY wyrób prezesopodobny w tytule wątku na naszym Forum jest nadal tytułowany "prezesem", proszę?
    • Lakbeti oraz pantenorek lubią to.
    • Lakbeti

321
      333
    • tydzień temu o 22:24
      Post #1722704 01.05.2026 22:24
    • Edytowany
    Ale zarządcze pierdoleto, żadnych przychodów od sponsorów. Wszystkie przychody wygenerowane przez sprzedaż zawodników i kasa od kibiców. A koszty klubu - nie raczył wyjaśnić? Zapomniał napomknąć o tym co było w ogłoszeniu o sprzedaży CK, że pójdzie na rozwój ośrodka szkoleniowego. Zostało niestety przejedzone.
    • żółta kaczka lubi to.
    • mcz_

3.3K
      2.9K
    • tydzień temu o 22:28
      Post #1722705 01.05.2026 22:28
    [quote]#post1722697 tu masz te swoje kwity: https://cracovia.pl/sprawozdania[/quote] Co Ty mi wysłałeś? Myślisz, że każdy tu na forum ma wykształcenie ekonomiczne i jest co najmniej księgowym? Co to są jakieś np. aktywa obrotowe? Przysłałeś mi zamiast jakiegoś rzetelnego artykułu jakąś czarną dla mnie magię. To tak jakbym ja Ci wysłał z racji mojego zawodu np techniczny aspekt rozruchu oporowego silnika szeregowego prądu stałego na przykładzie lokomotywy elektrycznej ET22.
    • maczupiczu oraz ziper lubią to.
    • Jake Blues

4.1K
      8.5K
    • tydzień temu o 23:33
      Post #1722731 01.05.2026 23:33
    • Edytowany
    chciales kwit to masz. wystarczy zobaczyc Rachunek Zysków i Strat, pomijajac wszystko inne w pozycji O masz wynik dzialalnosci naszego wodza. minus oznacza stratę. tylko 9 baniek, bo drugie 9 byloby, gdyby nie sprzedal ziemi na Cichym Kąciku. to tez widac z kwitu.
    • żółta kaczka, Lakbeti, MSC oraz Leesior lubią to.
    • XXL

2
      0
    • tydzień temu o 05:03
      Post #1722733 02.05.2026 05:03
    No i teraz w końcu nie musimy się zastanawiać o co gramy w tym sezonie, bez stresu, że a nuż może puchary. W końcu wróciliśmy do naszej tradycji, czyli walki o utrzymanie. I nie trzeba też kupować biletu tydzień wcześniej w obawie, że nie bedzie miejsce w dniu meczowym. Wróciła nasza stara, przaśna Cracovia.
    • paulo

2.3K
      3.1K
    • tydzień temu o 05:50
      Post #1722734 02.05.2026 05:50
    Zakochani w nim nadal będą w to brnąć, bo jakże inaczej i nie przyjmują żadnych faktów i uwag. To prawda, że on jak mało kto potrafi urobić sobie kibiców i przedstawiać siebie w jak najlepszym świetle, natomiast są bezdyskusyjne. Koleś wyżej domaga się "rzetelnego artkułu" - otóż nic bardziej rzetelniejszego nie znajdziesz niż właśnie sprawozdanie finansowe klubu, bo na podstawie tego powstają inne artykuły, które przy dobrych chęciach sam sobie znajdziesz. Warto jeszcze przpomnieć, że Dróżdż startował od zera w temacie finansów, bo wszysctko przy sprzedaży klubu Comarch wyzerował, o czym tez wielokrotnie już wspominano w mediach. Także wszystkie długi Cracovii na dzień jego pobytu w klubie idą na jego konto, mimo tych różnych przychodów którymi tak się wychwala wszędzie, a i które i tak wielokrotnie znacznie przewyższały koszty pozatrudnainych przez niego "fachofców" i różnych dyrektorków chuj wie od czego. Do tego przejedzona jeszcze wcześniejsza transza z Ekstraklasy, bo nie było już nawet na wypłaty dla zawodników i pracowników klubu.
    • żółta kaczka, Lakbeti, MSC oraz 2 innych osób lubią to.
    • mcz_

3.3K
      2.9K
    • 6 dni temu o 07:09
      Post #1722735 02.05.2026 07:09
    No właśnie Comarch wyzerował długi, bo klub przynosił straty już za czasów Filipiaków. Wysokie koszty stadionu, bazy w Rącznej, do tego koszty Wielickiej i pewnie też Cichego Kącika. Przyszedł Dróżdż i nagle te koszta mu się zmniejszyły? Niestety na bogatego, hojnego sponsora nie ma co liczyć. Pozostało zasypywać straty albo wyprzedażą co lepszych piłkarzy, albo czym kupił sobie Dróżdż większość kibiców, wynikami sportowymi. Więcej pieniędzy dla klubu za wysokie miejsce w lidze i grę w europejskich pucharach. Także teraz już bez Dróżdża klub nadal będzie generował podobne straty, a będą za chwilę jeszcze większe jak odejdzie główny sponsor. Nie wiem czy sprzedaż Wójcika za przykładowe 5 mln euro plus bonusy dużo pomoże.
    • Karvin

10.6K
      9.5K
    • 6 dni temu o 07:57
      Post #1722737 02.05.2026 07:57
    Drożdż to jak to czytam to zbliża się do poziomu Jana Betleja w poczcie prezesów Cracovii
    • żółta kaczka, paulo oraz hank lubią to.
    • Lakbeti

321
      333
    • 6 dni temu o 08:16
      Post #1722738 02.05.2026 08:16
    • Edytowany
    Za czasów 20 lat Comarch dokapitaluzowal klub na 25 baniek, za 12 miesięcy Drożdża strata 9 mln. Naprawdę niektórzy nie widzą różnicy. Poza tym, są jeszcze aspekty sprzedażowe, czyli zawyżone wartości klubu czy piłkarz, drużyny, wraz z trenerem w księgach, żeby jak najlepiej sprzedać. Zatrudnienie drogiego trenera z mocnym CV też robiło wrażenie na oferentach i było elementem oceny wartości klubu. Prezesem był słabym, ale PR robił sobie dobry, głównie podlizywanie kibicom. Strategia sprzedażową była realizowana przez mądre głowy z Comarchu, on był tylko płotka. W sumie jego umiejętności biznesowe są żadne, to teoretyk z doświadczeniem w klubach z publicznymi pieniędzmi. Klub prywatny trzeba prowadzić jak firmę, mieć plan strategiczny rozwoju. A propo wyników, były tylko przez dwa miesiące a potem wszystko siadło, tak że tym też się nie broni.
    • żółta kaczka oraz hank lubią to.
    • żółta kaczka

6.4K
      1.3K
    • 6 dni temu o 08:26
      Post #1722739 02.05.2026 08:26
    • Edytowany
    [quote]#post1722735 No właśnie Comarch wyzerował długi, bo klub przynosił straty już za czasów Filipiaków. Wysokie koszty stadionu, bazy w Rącznej, do tego koszty Wielickiej (...)[/quote] Czyli miał tego świadomość i dalej w to brnął. Sponsorów (kolejnych) nikt mu znaleźć nie bronił, a czasu na to miał od groma. -------------------------------- [quote]#post1722735 Wysokie koszty (...) i pewnie też Cichego Kącika. (...)[/quote] 😱 To teraz przechodzimy do wersji, że CK to był koszt i balast dla Klubu? Yyyyyy, ale serio? Poważnie pytam, bo nie dowierzam. Sorry, ale napiszę otwarcie - te słowa jawią mi się jako takie wrzucenie "alternatywnej narracji" do dyskusji, która ma się trochę pokręcić, poistnieć, jak się jakoś przyjmie to będzie powtarzana, aż w końcu może stanie się "oczywistością powszechnie akceptowaną". Takie krok-po-kroczku. ------------------------------- [quote]#post1722735 (...) czym kupił sobie Dróżdż większość kibiców(...)[/quote] Tu muszę wyraźnie zaprotestować, bo tu widzę potencjał na kolejne krok-po-kroczku-odwrócenie-kota ogonem. Większość kibiców? Czytam ten wątek i jakoś tu nie widzę żeby rozpacz po stracie samozwańczego geniusza zarządzania i finansjery była tu uczuciem dominującym. Widzę jego krytyków i widzę jego zwolenników, ale żeby ta druga grupa była wyraźną większością to ja zdecydowanie nie widzę (a nawet wręcz przeciwnie). Po co do dyskusji jako argument wrzucać jakieś gremialne poparcie dla dziada, którego zwyczajnie nie ma (ani dziada, ani gremialnego poparcia i tęsknoty za nim)? -------------------------- [quote]#post1722735 (...) wynikami sportowymi. Więcej pieniędzy dla klubu za wysokie miejsce w lidze i grę w europejskich pucharach.(...)[/quote] Hmmm, ale Ty wiesz, że Drużyna która gra na wiosnę, to nie jest Drużyna, która była budowana i przygotowywana w jakimś podziemiu, drugim obiegu i generalnie "w tajemnicy przed Dyzmą-polskiego-sportu" i która wskoczyła na miejsce "jego Drużyny, która zniknęła po wyrzuceniu szkodnika", tylko to co gramy na wiosnę i Drużyna w rundzie wiosennej to jest właśnie Drużyna zbudowana przez tego meleptę, którą zostawił po sobie w spadku? No... jak Ty mi piszesz kolego, że facet nas kupił (tzn. tę nieistniejącą większość kibiców) wynikiem sportowym, który wygląda tak, że wykres pozycji Drużyny w tabeli przypomina trajektorię ostatnich godzin kursu Titanica (chodzi mi o tą "podwodną" jego część), to ja nawet nie bardzo wiem jak z tym dyskutować. Bo choć sprawy finansowe pogrążają tego Ptysia przeogromnie, to dopiero wynik sportowy jest tym czymś, co pogrąża Ptysia już definitywnie. ------------------------------------------- [quote]#post1722735 (...) Także teraz już bez Dróżdża klub nadal będzie generował podobne straty, a będą za chwilę jeszcze większe jak odejdzie główny sponsor.(...)[/quote] Czy ja dobrze rozumiem, że to jest argument za "to w sumie można było zostawić pasożyta"? Bo naprawdę kompletnie tego nie kumam. Wg mnie jeśli "nie szło w dobrą stronę" to zmiana i szukanie innych rozwiązań było właśnie oczywistą koniecznością. To czy nowe rozdanie problemy rozwiązało, czy nie i czy zmiany przyniosły pożądany skutek, czy trzeba będzie dalej szukać, bo wciąż coś szwankuje to jest osobna kwestia. Jasna sprawa. Natomiast IMHO całkowicie oczywistym i bezdyskusyjnym jest, że jak ktoś jest beznadziejny (w sensie stricte dosłownym - beznadziejny, czyli bez jakiejkolwiek nadziei na sukces i poprawę), to właśnie należy coś robić, działać, mieszać, no generalnie pozbyć się kotwicy i szukać innych rozwiązań, a nie biernie godzić się na pogłębianie kłopotów i marazm.
    • Lakbeti, hank oraz gwidoniusz lubią to.
    • Lakbeti

321
      333
    • 6 dni temu o 08:45
      Post #1722740 02.05.2026 08:45
    W punkt, nie ma żadnych wyników sportowych. Najlepszy zrobił Kroczek z zawodnikami którzy przyszli wcześniej przed Drożdżem, to go wywalił. Niech ktoś go zapyta czy za sprzedaż CK i Cracovii dostał premie!! Może jakiś dziennikarz będzie miał odwagę. Hokej go męczył i interesowało go tylko ile kijów złamanych. Ogólnie fajnie by było żeby już tych wywiadów jaki był dobry dla Cracovii nie dawał, bo człowieka tylko irytuję.
    • żółta kaczka, hank oraz gwidoniusz lubią to.
    • Marchewa

186
      108
    • 6 dni temu o 09:09
      Post #1722743 02.05.2026 09:09
    • Edytowany
    To był strasznie śliski typ. Weźmy pod uwagę hokej. Na początku, kiedy wszedł do klubu, zaczął się podlizywać: cała ta 3-letnia strategia, spotkania z byłymi zawodnikami i kibicami, jeżdżenie na mecze, wizyty z synem na balkoniku podczas każdego spotkania... A gdy tylko otrzymał z góry polecenie, że hokej trzeba „zaorać”, nie wahał się ani chwili i nie kiwnął palcem by coś pomóc. Oczywiście musiał do tego zbudować kolejną narrację pod siebie, żeby wyszło na to, że on jest taki dobry i to w zasadzie nie jego wina. Później pojawiały się teksty typu: „hokej mnie męczy”, narzekanie na wysokie koszty – po prostu robił wszystko pod siebie, będąc de facto marionetką. Do tego dochodzi kwestia zatrudniania dyrektorów: Pani Wróbel od komunikacji, którą usunął po zaledwie trzech miesiącach; Pan Polnicki od sponsoringu, który nie znalazł ani jednego sponsora; Skandale organizacyjne, jak akcja na meczu z Pogonią, kiedy publiczność weszła bez ochrony, czy sytuacja z kibicami Widzewa chodzącymi po dachu. Niestety, Panie Prezesie – po początkowej euforii, kiedy poczuliśmy „oddech” po odejściu Tabisza, szybko przyszło otrzeźwienie. Był Pan miernym prezesem, który bazował na wyuczonych socjotechnikach i wiedział jak zmanipulować Kibiców Pasów, którzy byli złaknieni normalności i jakiegokolwiek sukcesu. Idź Pan w ch...!
    • żółta kaczka, MSC, hank oraz 7 innych osób lubią to.

Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!

Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!

Napisz odpowiedź...

Aktualnie przeglądający (8 użytkowników)

Goście (8)
    • Główna
    • Działy i kategorie