Nie w ciemię bity.
-
-
BENJAMIN KÄLLMAN w Cracovii - witaj Finie :-)
[quote]#post1613736 Dzik nie piłkarz [/quote]
Dzik ? Dzik to może Benkowi co najwyżej buty wypastować !
Dzik dzikiem i słusznie, ale...
jak wczotaj został sfaulowany - ten urywek kiedy z całej siły pięściami walił z rozpaczy w murawę, wprost przepiękne.
[quote]#post1613925 Dzik dzikiem i słusznie, ale...
jak wczotaj został sfaulowany - ten urywek kiedy z całej siły pięściami walił z rozpaczy w murawę, wprost przepiękne.[/quote]
Czasem mu nie wychodzi, ale walki i ambicji odmówić mu nie można.
Od czasów Mirka Covilo żadnego piłkarza Pasów nie darzyłem taką sympatią jak Benjamina - kolejny super mecz naszego fińskiego czołgu!
- Edytowany
Jeden z lepszych transferów ostatnich lat, nawet liczby ma bardzo solidne, a biorąc pod uwagę nasze nastawienie ofensywne to nawet bardzo dobre.
[quote]#post1613748 A swoją drogą, żebym wiedział jak krzyczeć jego nazwisko po kolejnym golu. To Kallman czy Czelman?[/quote]
Jego nazwisko wygląda na szwedzkie a Szwedzi przeczytali by: Sielman. Ale słyszałem jak on sam je wymawia na jakimś filmiku i to brzmi bardziej jak: Cielman.
[quote]#post1613999 [quote]#post1613748 A swoją drogą, żebym wiedział jak krzyczeć jego nazwisko po kolejnym golu. To Kallman czy Czelman?[/quote]
Jego nazwisko wygląda na szwedzkie a Szwedzi przeczytali by: Sielman. Ale słyszałem jak on sam je wymawia na jakimś filmiku i to brzmi bardziej jak: Cielman. [/quote]
Bardzo Ciekawa uwaga . Benjamin urodził się w miasteczku gdzie według wiki 83% ludzi używa Szwedzkiego (BTW: to chyba oficjalny język w Finlandii)
[quote]#post1614001 [quote]#post1613999 [quote]#post1613748 A swoją drogą, żebym wiedział jak krzyczeć jego nazwisko po kolejnym golu. To Kallman czy Czelman?[/quote]
Jego nazwisko wygląda na szwedzkie a Szwedzi przeczytali by: Sielman. Ale słyszałem jak on sam je wymawia na jakimś filmiku i to brzmi bardziej jak: Cielman. [/quote]
Bardzo Ciekawa uwaga . Benjamin urodził się w miasteczku gdzie według wiki 83% ludzi używa Szwedzkiego (BTW: to chyba oficjalny język w Finlandii)[/quote]
Tak, było dużo historycznej migracji między tymi krajami a wschód Finlandii czy Estonii długo był pod panowaniem Szwedzkim.
[quote]#post1613999 [quote]#post1613748 A swoją drogą, żebym wiedział jak krzyczeć jego nazwisko po kolejnym golu. To Kallman czy Czelman?[/quote]
Chyba on najlepiej wie, jak to się wymawia...
Chyba powinno być - jesli weźmiemy pod uwagę "polski zapis"
Czielman
Kontakt jeszcze rok. Albo szybko przedłużamy albo w lecie sprzedajemy za miliony 😁
Jak my tego Kalmana (Czelmana) zatrzymamy na dłużej? no nie wiem.🤔
[quote]#post1614265 Jak my tego Kalmana (Czelmana) zatrzymamy na dłużej? no nie wiem.🤔 [/quote]
Jak coś to na forum jest drugi! Damy radę 🤣
Kto jest najbardziej niedocenionym piłkarzem w Ekstraklasie? Zazwyczaj w takich zestawieniach wygrywają obrońcy lub bramkarze. W naszej lidze jest jednak napastnik, który niedługo może mieć double-double, ale nie mówi się o nim dużo. W klasyfikacji kanadyjskiej jest w czołówce ligi, ale nie traktuje się go jako gwiazdę. Czas to zmienić.
Benjamin Källman to gwiazda Ekstraklasy?
Benjamin Källman trafił do Cracovii latem 2022 roku z fińskiego klubu FC Inter za darmo, gdyż jego kontrakt dobiegł końca. Transfer był obiecujący, gdyż napastnik przychodził do Polski jako reprezentant swojego kraju, a to zawsze rozbudza nadzieje kibiców.
Były król strzelców ligi fińskiej w swoim pierwszym sezonie w barwach "Cracovii" grał nieźle, ale nie zrobił furory. Przez pierwsze miesiące miał łatkę "pączusia", który nie dba o dietę i nie przeszkadza mu brzuszek. Jego statystyki w kampanii 2022/23 to sześć goli i jedna asysta.
W sezonie 2023/24 ma szansę znacząco poprawić wynik sprzed roku. Po 30 meczach strzelił osiem goli i zaliczył osiem asyst we wszystkich rozgrywkach, a to oznacza, że może zaliczyć nawet tzw. double-double. Jego umowa z "Pasami" jest ważna do 30 czerwca 2025 roku, dlatego może czekać nas ciekawe lato w kontekście potencjalnego transferu. Kibice Rakowa Częstochowa bardzo chętnie widzieliby fińskiego napastnika u siebie.
- Kilka razy musiałem się odbić od realizacji marzeń, ale teraz jestem dzięki temu silniejszy. I szczęśliwy, bo Cracovia ma duży wpływ na mój rozwój. Tutaj dostałem swój pierwszy kontrakt poza Finlandią, za co jestem bardzo wdzięczny. Mam zapewnioną stabilność i wreszcie czuję, że to wszystko jest realne i nie zniknie w ciągu kilku miesięcy. To dla mnie nowy start i tak naprawdę dopiero początek rzeczywistej przygody w europejskiej piłce - powiedział napastnik na początku 2024 roku w rozmowie z "Weszło".
W klasyfikacji kanadyjskiej Ekstraklasy Benjamin Källman jest w czołówce ligi. Liderem jest Kamil Grosicki, który miał swój wkład w 21 goli Pogoni Szczecin. Bohater naszego artykułu znajduje się na 4. miejscu z wynikiem 14. Tyle samo "punktów" ma Kristoffer Velde z Lecha Poznań.
Benjamin Källman we wszystkich rozgrywkach w sezonie 2023/24:
Mecze: 30
Minuty: 2355
Gole: 8
Asysty: 8
Żółte kartki: 0
Czerwone kartki: 0
https://gol24.pl/benjamin-kallman-z-cracovii-to-najbardziej-niedoceniony-pilkarz-ekstraklasy-napastnik-niedlugo-moze-miec-double-double/ar/c2p2-26221271?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR1bVSwWlb1jfwi_7n6PNouR73ceIcSB7Ao3i1BUHGoO_pkpxjA0sEjDmsw_aem_ATsmw6dBeH3dMu6CiVYKurdktZRy2P6FW2PGOuz5pcw01A83k7gP2TEatSDDIKEXaXtEHfb65QSjx2omwZSvCu3o
Znowu Raków? Prezesie, Kallman musi u nas zostać, za wszelką ceną dążyć do przedłużenia kontraktu!
A jeśli nawet miałby odejść to a) za konkretne pieniądze, b) w żadnym wypadku nie do polskiej ligi. W zasadzie jedno łączy się z drugim. Tak czy inaczej należy mu zaproponować nowy kontrakt juz teraz, bo za pół roku nie bedziemy mieli na jego wybór żadnego wpływu.
- Edytowany
Kto z KSC idzie do medalików-przepada.
Wdowiak, Pestka,Myszor, Rodin...
Paparuchy z Częstochowy nic nie potrafią zrobić tylko podkupywać i marnować.
Poza szmatami z czarnej wsi i cwelami z łazienkowskiej żadna inna drużyna mnie tak nie irytuje jak owe papszunowe pomioty.
Z ostatniego wywiadu Prezesa chodź nie chciał o tym oficjalnie mówić są jakieś rozmowy w sprawie kontraktu.
Miejmy nadzieję, że tu normalność zapanowała w odpowiednim momencie - czyli przedłużenie kontraktu, albo sprzedaż za duże pieniądze.
Z Otarem nie zdążyliśmy (przedłużenie kontraktu należy traktować w kategorii cudu), z Benkiem mamy jeszcze czas (ale maksymalnie do lata). Osobiście oczywiście wolałbym opcję przedłużenia kontraktu niż sprzedaży, ale dajmy prezesowi działać.
Ja dość alergicznie wspominam próby wymuszenia przez kibiców przedłużenia kontraktu z Pawlusińskim, Jak się to skończyło - pamiętamy.
31 dni później
Jeśli zostaniesz to życzę Ci żebyś w przyszłym sezonie miał z kim grać i żebyś nie musiał sam wygrywać meczów.
Żal patrzeć jak piłkarz tego poziomu musi się przede wszystkim przepychać z obrońcami.
Super mieć taki "czołg" w Pasiastej koszulce na szpicy.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)