Santo napisałeś
Dla Comarchu kasa pompowana w Cracovię to koszt. Wrzuca się go w tabelki. [b]Dobrze jest mieć taki koszt.[/b]
Adam Smith legenda ekonomii w grobie się przewraca.
Skoro taki koszt jest pożądany to wejscie nowego właściciela do Cracovii jest tylko kwestią czasu :)
Panowie żeby było lepiej trzeba po prostu zwiększyć koszty;)
-
-
Janusz Gol - Witamy w Cracovii !
Oficjalnej informacji nie ma więc radziłbym się wstrzymać z komentarzami i kłótniami.I nie wierzcie w to co piszą na Interii.
Pisałem już ze interia to psi portal wiec nie warto wogole wchodzic....
- Edytowany
[quote='Miszczu2007' pid='1429964' dateline='1587119982']
[b]@eredin, czy Ty naprawdę nie wiesz czym różni się prywatny majątek od spółki, w której masz większość udziałów? Skoro płacą Ci za bronienie bajzlu w klubie to go broń, ale nie manipuluj.[/b]
Kolejne kłamstwo to, że klub piłkarski nie jest dochodowy. Gdyby tak było, kluby nie obracałyby taką gotówką, a piłkarze by tyle nie zarabiali. Rzygać mi się chce kiedy ktoś próbuje wciskać takie bajeczki. Naprawdę nie masz pojęcia o MISJI SPOŁECZNEJ i dlaczego wielkie korporacje oraz najgorsi przestępcy i mafiozi łożą na coś takiego? Po pierwsze reklama. Nawet mc donalds i pepsi czy browary płacą grube miliony na ocieplanie wizerunku i udzielają się w różnych akcjach charytatywnych. To jedna z kluczowych kwestii. W comarchu jest budżet na taką działalność i Cracovia jest centralnym punktem (choć nie jedynym), a firma zyskuje na tym dużo więcej niż możesz sobie obliczyć w prostych słupkach dochodów i wydatków za jakiś okres.
Gdyby to były pieniądze Filipiaka, mógłby wyjąć je z firmy i kupić sobie odrzutowiec. Nie zrobi tego bo poszedłby za to siedzieć. Naprawdę tego nie wiesz, czy celowo kłamiesz? Jego pieniądze to te, które zarabia w comarchu + wartość majątku, ale musiałby go najpierw spieniężyć. I z tych pieniędzy nie daje ani grosza na Cracovię, a zobacz co osobiście zyskał.
[/quote]
[color=#333333]Czyli wg tego co piszesz Orlen nie jest państwowy. Pi...tolisz. Wystarczy sprawdzić głosy na Walnym, możliwość obsadzania Zarządu itp. W tej samej kategorii Cracovia jest klubem miejskim. Tyle że ch... z tego ma, a nawet temu właścicielowi płaci. Pisz o faktach a nie o semantyce.[/color]
[color=#333333]Filipiak, jako prezes mógłby sobie kupić nawet 10 odrzutowców, wystarczyłoby żeby przyznał sobie wyższe wynagrodzenie. W zamian za to łoży na Pasy - oczywiście nie za darmo. I to też jest jasne. Ale czas, w którym przy słowie Cracovia zaraz pojawiał się Comarch już minęły. I na dzień dzisiejszy Comarch nie ma reklamy tylko 66% udziałów w klubie, co de facto sprawia że jest jego właścicielem. Filipiak ma większość udziałów w Comarchu co sprawia że jest właścicielem i Comarchu i Cracovii. WŁAŚCICIELEM a nie sponsorem. I to właśnie na nim ciąży obowiązek wypłacania pełnych kontraktów. Na reklamodawcach taki obowiązek nie spoczywa. Skoro zatem wg Ciebie Cracovia to coś więcej niż słupki i tego oczekujesz od właściciela (z tym się zgadzam), czemu tego samego nie oczekujesz od kapitana ukochanej drużyny? Czas jest trudny ale tylko jedna strona ma ponosić tego konsekwencje? Zastanów się na tym co piszesz, bo wymagasz od kogoś by płacił za niewykonaną pracę. Też tak robisz? [/color]
[color=#333333]
Porównanie McDonalda do Comarchu uważam za chybione z punktu widzenia rynków na jakich działają. Jeśli nie wiesz o czym pisze to poszukaj w googlach. A jeśli wiesz to mniej demagogii poproszę.[/color]
[color=#333333]Santo - Twoje stwierdzenie "[size=small]Ja osobiście więcej wydałem na Cracovię niż Filipiak zrobił to osobiście". [/size][size=small]świadczy o tym że nie masz pojęcia o biznesie, księgowości i prawach właścicielskich. Poczytaj zanim napiszesz następne bzdury.[/size][/color]
Edit:
DOCHODOWY MISZCZU OZNACZA ŻE PRZYNOSI ZYSK I POTRAFI SAM NA SIEBIE ZAROBIĆ.
- Edytowany
[quote='eredin' pid='1429984' dateline='1587130141']
[color=#333333]Czyli wg tego co piszesz Orlen nie jest państwowy. Pi...tolisz.[/color]
[/quote]
Na pewno nie wg tego co piszę. Po tym zdaniu dalej nie czytam. Nie ma szans na dyskusję, bo Twoim celem nie jest dojście do prawdy, tylko bronienie Filipiaka i Tabisza, a skoro musisz w tym celu kłamać i manipulować, to nie można mówić o żadnej prawdzie ani dialogu.
P.S.
Wszystkie firmy zatrudniające pracowników na umowę o pracę płacą ludziom za siedzenie w domu z powodu epidemii i zawieszenia działalności.
[quote='Miszczu2007' pid='1429985' dateline='1587130986']
[color=#333333]Czyli wg tego co piszesz Orlen nie jest państwowy. Pi...tolisz.[/color]
[/quote]
Na pewno nie wg tego co piszę. [b]Po tym zdaniu dalej nie czytam[/b]. Nie ma szans na dyskusję, bo Twoim celem nie jest dojście do prawdy, tylko bronienie Filipiaka i Tabisza, a skoro musisz w tym celu kłamać i manipulować, to nie można mówić o żadnej prawdzie ani dialogu.
P.S.
[b]Wszystkie firmy zatrudniające pracowników na umowę o pracę płacą ludziom za siedzenie w domu z powodu epidemii i zawieszenia działalności.[/b]
[/quote]
Lub ich zwalniają z maks 3 miesięcznym wypowiedzeniem. Czego z piłkarzem zrobić się nie da
Nie czytasz bo wiesz lepiej. A to że niekoniecznie opierasz się na faktach czy przepisach to inna sprawa....
- Edytowany
nie no eredinie, to ile ma Filipiak pobierac wynagrodzenai z Comarchu, i tak zarabia najwięcej ze wszystkich prezesow spolek giełdowych w Polsce, co akurat uważam za skandal, bo pensja jest w pewnym sensie wycena wartości dodanej przez pracownika i nikt mi nie wmówi ze prezes FIlipiak przynosci firmie 100 razy więcej od przeciętnego pracownika. jest to demotywujące dla pracownika. powinien wlasnie zarabiać jako wlasciciel i 1 tysiąc razy więcej, ale na zysku firmy. ale wtedy trzebaby podzielic się dywidenda.
skoro sezon ogórkowy w pełni to chciałbym by ktoś kto na prawdę się zna wyjaśnił pewne sprawy.
jak to jest z tym "płaceniem" na Cracovię?
co to za fundusz, jakie pieniądze firmy wydają na reklamę?
co się stanie z tymi pieniędzmi jeżeli nie zostaną wykorzystane?
czy właściciel firmy może je w jakiś zgodny z prawem sposób zdeponować na swoim koncie i kupić sobie te odrzutowce?
czy może te pieniądze przeznaczyć dla swoich pracowników?
wiemy jedynie, że mógłby płacić za reklamę Cracovii 1,5% , ale czego? kosztów, dochodów, zysku?
dlaczego płaci jedynie 0,8%, a mógłby wspomniane 1,5%?
co się dzieje z resztą?
ląduje na jego koncie? kontach pracowników, czy może skarbu państwa?
Przypominam wszystkim, że w Pasiastego Psychopatę bawimy się w innym wątku i że wcześniej należy dobrze rzucić kostką...
- Edytowany
[quote='eredin' pid='1429986' dateline='1587131302']
[quote='Miszczu2007' pid='1429985' dateline='1587130986']
[/quote]
Na pewno nie wg tego co piszę. [b]Po tym zdaniu dalej nie czytam[/b]. Nie ma szans na dyskusję, bo Twoim celem nie jest dojście do prawdy, tylko bronienie Filipiaka i Tabisza, a skoro musisz w tym celu kłamać i manipulować, to nie można mówić o żadnej prawdzie ani dialogu.
P.S.
[b]Wszystkie firmy zatrudniające pracowników na umowę o pracę płacą ludziom za siedzenie w domu z powodu epidemii i zawieszenia działalności.[/b]
[/quote]
Lub ich zwalniają z maks 3 miesięcznym wypowiedzeniem. Czego z piłkarzem zrobić się nie da
Nie czytasz bo wiesz lepiej. A to że niekoniecznie opierasz się na faktach czy przepisach to inna sprawa....
[/quote]
Nie czytam bo i tak nie rozumiesz tego co napisałem. Ja o właścicielu, a Ty o spółce państwowej. Żałosne w ch*j. Sam kłamiesz, a zarzucasz mi, że nie opieram się na faktach. Otóż właśnie się na nich opieram. Przez 3 miesiące ludzie dostają kasę za nic i to jest ok, a jak piłkarz ma ją dostawać to już źle i w ogóle wina piłkarza, że są takie, a nie inne przepisy. 3 miesiące jeszcze nie minęły, a kwarantanna musi się skończyć przed tym okresem, bo wszyscy poumieraliby z biedy i głodu.
- Edytowany
Mnóstwo niewiadomych jak na razie. Nie wiem co myśleć.
Chciałbym zwrócić uwagę na co innego. Skąd Stanowski wiedział? Bo wątpię, żeby Leśnodorski przyniósł newsa... Raczej mi to wygląda na akcję "weź powiedz to nikt nie będzie drążył skąd ja wiedziałem" :)
"BartoszWronkiewicz
wiarygodne byłyby tylko dwa źródła, Janusz Gol, jak rozumiem mówiący przez żonę, [b]lub prezes, wiceprezes Cracovii,[/b] reszta to czyste clickbaity."
"Krzysztof Stanowski
A więc mogę cię zapewnić, że mamy wiarygodne źródło."
https://twitter.com/K_Stanowski/status/1250776131910995970?s=20
Napisałem kilka słów w temacie - > [url=https://www.facebook.com/146481272632042/posts/585489215397910/?app=fbl]https://www.facebook.com/146481272632042/posts/585489215397910/?app=fbl[/url] , a żona Gola odpisała mi:
"Dzien dobry, nie mamy pojecia. Moze ktos zlosliwie puscil taka plotke? Ciezko mi spekulowac, jedno jest pewne jest to chodliwy temat w dobie koronawirusa. Albo piszemy o niedobrych pilkarzach albo koronawirusie. Klikniecia musza sie zgadzac"
- Edytowany
Miszczu !!! Tobie na pewno zależy na Cracovii ? Czy na udowodnieniu swojej wątpliwej racji?
Orlen jest spółką akcyjną podobnie jak Comarch. Właściciel? Decyduje ten kto ma większość. Nie ma znaczenia czy prywatna czy państwowa bo rządzi ten co trzyma kasę. Nie wierzysz - przejrzyj sobie spółki giełdowe w Polsce.
Piszesz że ludzie mogą dostawać kasę za nic przez trzy miesiące. Szkoda że nie dodałeś jaki warunek muszą spełniać. Może nie wiesz, zatem Ci napiszę - żeby mieć trzymiesięczny okres wypowiedzenia umowy o pracę należy u jednego pracodawcy przepracować trzy miesiące. Wiesz od kiedy Janek jest w Pasach? Czy to także Cię nie interesuje?
Tyle na temat - obracasz kota ogonem pisząc że kłamię. Gdzie zatem skłamałem?
Konkrety a nie wstawki w stylu "dalej nie czytam".
Jeśli masz rację przyznam to publicznie. Stać Cię na to samo?
ps. Nawet po trzech miesiącach bez ligi zawodnika nie da się zwolnić. Taki mamy klimat w PZPN (UEFA nie ma tu wiele do powiedzenia - przykład Norwegii). To, że oczekuję żeby kapitan dał przykład DO KOŃCA SEZONU to tak wiele? Ile straci? Jedna miesięczną podstawę wypłaty? Nie podniósłby jej z boiska w kolejnym sezonie? Nawet poszedłby z Probierzem pogadać i by było - ekstra kasa za coś ekstra. A tak wyszło jak zawsze a my na siebie nap...dalamy.
Eredin nie udawaj, że nie rozumiesz. Większość forum wie, że zrobisz wszystko żeby bronić Filipiaka i Tabisza niezależnie od sytuacji i nazywasz to dobrem Cracovii. Kwestię płacenia ze swojej kieszeni wyjaśniłem już wcześniej i nie trzeba niczego dodawać, ani odejmować z tamtej wypowiedzi. Wyjeżdżasz ni z gruchy ni z pietruchy z jakimś porównaniem do Orlenu. Tylko, że ja nie twierdzę, że Filipiak nie jest właścicielem Comarchu, więc analogicznie nie twierdzę też, że Orlen nie jest państwowy. Zwracam tylko uwagę na fakt, że bycie właścicielem spółki akcyjnej nie oznacza, że pieniądze firmy należą do właściciela. Zacznij dyskutować na temat, to przeczytam dalszą część dwóch ostatnich postów i zastanowię się czy jest sens odpowiadać. Póki co wywalasz się już w pierwszych zdaniach i aż nie chce się czytać dalej, skoro przekręcasz najprostsze rzeczy.
- Edytowany
[quote='Miszczu2007' pid='1430002' dateline='1587142653']
Eredin nie udawaj, że nie rozumiesz. Większość forum wie, że zrobisz wszystko żeby bronić Filipiaka i Tabisza niezależnie od sytuacji i nazywasz to dobrem Cracovii. Kwestię płacenia ze swojej kieszeni wyjaśniłem już wcześniej i nie trzeba niczego dodawać, ani odejmować z tamtej wypowiedzi. Wyjeżdżasz ni z gruchy ni z pietruchy z jakimś porównaniem do Orlenu. [b]Tylko, że ja nie twierdzę, że Filipiak nie jest właścicielem Comarch[/b]u, więc analogicznie nie twierdzę też, że Orlen nie jest państwowy. Zwracam tylko uwagę na fakt, że bycie właścicielem spółki akcyjnej nie oznacza, że pieniądze firmy należą do właściciela. Zacznij dyskutować na temat, to przeczytam dalszą część dwóch ostatnich postów i zastanowię się czy jest sens odpowiadać. Póki co wywalasz się już w pierwszych zdaniach i aż nie chce się czytać dalej, skoro przekręcasz najprostsze rzeczy.
[/quote]
Zatem krótko bo to i tak już od dawna odeszło od tematu.
Czy Filipiak jest właścicielem Comarchu?
Czy jest w pełni decyzyjny w zakresie swoich kompetencji [url=https://www.comarch.pl/relacje-inwestorskie/struktura-akcjonariatu/]Akcjonariat Comarchu[/url] jak wydać kasę SWOJEJ FIRMY?
Do kogo należą pieniądze firmy prywatnej jak nie do ich właściciela (w zakresie udziałów w firmie)?
Czy jest ktokolwiek w Comarchu (poza małżonką Janusza) kto może zablokować decyzje JF w zakresie finansowania Cracovii?
Zatem - niezależnie czy kasa jest FIRMY FILIPIAKA czy SAMEGO FILIPIAKA decydent jest jeden.
Czy trzeba jaśniej?
A wracając do tematu do kicha z Jankiem wyszła i tyle....
Myślę, że absolutna większość forumowiczów ma już serdecznie dość tej słownej nap..lanki. Zarówno Ci co 'lubią pięterko' jak i Ci co "pięterka nie lubią"
Proponuję by ta zażarta dyskusja odbywała się poprzez prywatne kanały komunikowania.
Jasno widać, że Ci którym z Filipiakiem nie po drodze, będą dopingować naszego (jeszcze) kapitana by nie "spuszczał" z wynagrodzenia ani złotówki. Ci którzy widzą jednak, że sytuacja gospodarcza kraju pogarsza się z dnia na dzień, firmy padają a ludzie tracą pracę oczekiwaliby by kapitan drużyny solidarnie z całym zespołem obniżył swoje zarobki. Myślę, że niezależnie od opinii na ten temat wszyscy jesteśmy zakręceni na punkcie Cracovii i to się nie zmieni! :)
Teraz taki FAKT:
Nagle, chu.j wie skad, pojawiaja sie pewne znane nicki, wlasciwie nie wywolywane zbytnio do tablicy, bo przeciez dyskusja nie nabrala jakiegos zawrotnego tempa. Ich punkt widzenia jest zbiezny, retoryka momentami bardzo podobna, chociaz autorzy bardzo staraja sie urozmaicic forme, w kazdym razie sprowadza sie do jednego, pilkarz to klarnet bosy, len patentowany, pazerny podstarzaly lamaga, a klub i jego Straznik i Wladca usuwa wszelkie tego typu niegodziwosci.
Skad to sie bierze? Czy to sa dzialania prewencyjne?
Przeciez nikt tu naprawde nie rzuca kur.wami na Filipiaka.
W kazdym razie, skoro te avatary sie pojawily, szczegolnie takie "grubsze" postacie, to znaczy,ze cos ciekawego sie dzieje za kulisami.
Nikt mówi, że ma nie spuszczać ani złotówki. Gdyby tak postawił sprawę to każdy by go wsadził na taczki i wywiózł do Pcimia.
Po prostu ludzie mają pamięć dłuższą niż pół roku i wk*rwia ich przeżywanie w kółko dnia świstaka.
- Edytowany
[quote='Rock' pid='1430009' dateline='1587146284']
Nikt mówi, że ma nie spuszczać ani złotówki. Gdyby tak postawił sprawę to każdy by go wsadził na taczki i wywiózł do Pcimia.
Po prostu ludzie mają pamięć dłuższą niż pół roku i wk*rwia ich przeżywanie w kółko dnia świstaka.
[/quote]
Ależ ja się zgadzam z Wami. Pisze tylko że wk mnie jednostronne nap na klub/zarząd/ Probierza/ ch wie jeszcze kogo.
[quote='Miszczu2007' pid='1430002' dateline='1587142653']
Eredin nie udawaj, że nie rozumiesz. Większość forum wie, że zrobisz wszystko żeby bronić Filipiaka i Tabisza niezależnie od sytuacji i nazywasz to dobrem Cracovii. Kwestię płacenia ze swojej kieszeni wyjaśniłem już wcześniej i nie trzeba niczego dodawać, ani odejmować z tamtej wypowiedzi. Wyjeżdżasz ni z gruchy ni z pietruchy z jakimś porównaniem do Orlenu. Tylko, że ja nie twierdzę, że Filipiak nie jest właścicielem Comarchu, więc analogicznie nie twierdzę też, że Orlen nie jest państwowy. Zwracam tylko uwagę na fakt, że bycie właścicielem spółki akcyjnej nie oznacza, że pieniądze firmy należą do właściciela. Zacznij dyskutować na temat, to przeczytam dalszą część dwóch ostatnich postów i zastanowię się czy jest sens odpowiadać. Póki co wywalasz się już w pierwszych zdaniach i aż nie chce się czytać dalej, skoro przekręcasz najprostsze rzeczy.
[/quote]
Miszczu jesteś MISTRZEM.
Najpierw atakujesz ad personam, a później powalasz faktami wg miszcza*.
*fakt wg miszcza = słowa które napisał we wcześniejszym poście stają się faktem.
Santo (nie wiem czy w tym wątku to napisałeś).
To, że dałeś więcej z własnej kieszeni niż Profesor to fakt (niemiszczowski).
Jest tylko jedno "ale", … masz tylko [u]jedną kieszeń [/u](po prostu na więcej cię nie stać). Filipiak ma tych kieszeni wiele. I ch..j ci do tego z której do której kasę przekłada.
Miszczu i Santo.
Wiem, że mnie zaraz pobijecie "argumentami" … no ale cóż, ...
… nie mam takiego wykształcenia jak Wy.
Prosto po podstawówce poszedłem do technikum.
Gimbazy mi brakuje w CV :D
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)