[quote]#post1676208 W jaki sposób się awansuje do CLJki?[/quote]
W jak najszybszy.
-
-
CRACOVIA CLJ
[quote]#post1676208 W jaki sposób się awansuje do CLJki?[/quote]
U19 - po rundzie jesiennej w ligach wojewódzkich, dwie pierwsze drużyny awansują do ligi makroregionalnej, W jej ramach, na wiosnę, w ośmiozespołowych grupach gra się mecz i rewanż. Z każdego z 4 makroregionów do CLJ awansuje tylko zwycięzca grupy makro.
U17 - tu jest inaczej bo są 2 grupy CLJ (wschód i zachód, a więc więcej drużyn w skali Polski). I inne zasady awansu. Wpierw klasyczne rozgrywki w ligach wojewódzkich, potem wygrani grają baraże (mecz i rewanż) Chyba jest losowanie województw. Awansuje 8 drużyn, po 4 do każdej z II grup CLJ-kowych. Wystarczy więc słabsza dyspozycja w barażach i ...klops.
Tak było przed aktualnym sezonem. Nie wiem czy czegoś nie zmieniają na przyszłość.
Nigdy nie jest łatwo awansować. Klub o marce Cracovii w tych gorszych rozgrywkach jest jak mistrz.
Gdy trenowałem w Lechu ponad 20 lat temu przyjeżdżały do Nas takie małe kluby (czasem duże ale w regionie) i dostawały 15:0. Teraz nie ma takich dysproporcji bo szkolenie nie jest zarezerwowane dla najlepszych a dwa, że czasem łatwiej zapłacić trenerowi więcej w mniejszym ośrodku (gdzie nie ma takich kosztów utrzymania klubu, Akademii). Boiska już są nie gorsze niż w Akademiach - brakuje jedyne tej całej otoczki dużej Akademii, internatu i tego wszystkiego wkoło. Jednak z dobrym trenerem, dobrymi boiskami są w stanie się postawić w pojedynczych meczach. Awansować nie jest łatwo a w play-off już tym bardziej.
Potrzeba wsparcia na każdym etapie w klubie by dzieciaki udźwignęły rolę faworytów jeśli taką będą mieli oczywiście. I najgorsze to bez CLJ ciężko o największe talenty z zewnątrz i trzeba się skupić na swoich. Dlatego trenerzy, dobrzy trenerzy to podstawa i nie ma znaczenia czy był Pasiakiem - nie wiem czy byli zawodnicy mają odpowiednie kwalifikacje by być trenerami ale nie każdy najlepszy piłkarz nadaje się do pracy z młodymi.
Niestety , prawda . Doskonale pamietam jak ciężko było się nam wydostać z IV i III lig . jeździło się po Wolbromiach czy Sędziszowach a oni grali mecze z Cracovią jak mecze życia . Naszym juniorom łatwo nie będzie .
Za to u15 wygrało ligę i zagra w finałach
- Edytowany
[quote]#post1676282 Za to u15 wygrało ligę i zagra w finałach[/quote]
Brawo 👏 Szkoda tylko , że w przyszłym sezonie wielu z nich, zamiast grać w CLJ U17 , to będą się kopać po małopolskich wioskach :(
To jest sytuacja bez precedensu, wielką sztuką było spuścić obydwie drużyny juniorskie ze szczebla centralnego!
Za śp. Filipiaka nie przypominam sobie takiej sytuacji, a bywało różnie z warunkami do treningu, żeby nie napisać dosłownie bardzo słabo!
o co pianę bijecie? co Wam daje to CLJ? podjarkę? trzeba teraz pograć w roli faworyta, jeszcze więcej skupiania się na sobie, jeszcze mniej ogladania się na przeciwnika. Akademia nie ma za zadanie dostarczać drużyny grającej o najwyższe cele. Akademia stawia na to by rozwijać zawodników indywidualnie i dostarczać ich do pierwszej drużyny. Z tego co wiem, to trenerzy mają bardzo mało przestrzeni by trenować to co im się żywnie podoba i ustawiać drużyny jak chcą. Bardzo mi się to podejście podoba. Rozliczymy efekty za kilka lat, oby nie było w klubie żadnych idiotycznych ruchów pod publiczkę. Kibiców proszę o wstrzemięźliwość. Żyjcie wynikami pierwszej drużyny a nie dzieciaków. Najzdolniejsi będą grać w rezerwie na prawdziwym seniorskim poziomie. Albo się tam wyróżnią albo można ich wydupczyć z klubu bo nic z nich nie będzie.
Ty raz a dobrze przywal w sciane
kim jesteś?
W Lechu i w Legii też nie mają CLJtek? O czym kolego mówisz? Spuszczenie obu CLJ to skandal. Skoro mówisz ,że promują indywidualności to proszę pokaż mi jaką wyprodukowali? Bo ja nie znam żadnej....aha - nie wliczaj proszę tych co trenują z pierwszą....bo to nic póki co nie znaczy....ja też mam na ścianie plakat Emily Ratajkowski ale nie znaczy, że to moja dziewczyna. Pisałem o tym w innej części forum- to jest zamach na Akademię.....skupowanie za pieniądze z całej Polski "utalentowanych" chłopców, którzy nawet nie potrafią ograć Odry Opole czy Wisły Płock...z całym szacunkiem ale nie piszemy, że nie mamy mistrza...ale o tym, że za rok będzie młodzież grała z Orłem Myślenice albo inną Unią Tarnów. Około miliona złotych wydali na transfery i kontrakty do Akademii po to by te dobre indywidualności grały w Pcimiu i Limanowej....
czyli myślisz, że talent produkuje się w rok? bo mniej więcej tyle czasu działa akademia pod kierownictwem Bartyzela. Zamach na Akademię :D mają plan i go realizują, pewnie lepiej by było rywalizować w CLJ, ale z drugiej strony czasem to środowisko zbyt konkurencyjne i broniąc się przed spadkiem możesz hamować rozwój talentów. To bardzo dobrze, że jest ogólny plan sportowy. Według tej myśli Cracovia ma grać wysoko i odważnie. Ma tłamsić rywali, nie oglądać się na nich zbyt mocno. Oczywiście interesuje nas to jak np. otwierają od bramki by móc ich skutecznie złapać pressingiem, ale nie musimy się do nich dopasowywać. Jeśli tak to zespoły młodzieżowe muszą być prowadzone w ten sam sposób, a jeszcze mocniej naciskać na indywidualizację zawodników w procesie treningowym a potem w meczu. Jeśli tak wyszło, że nasza młodzież była za słaba na CLJ to niech grają ligę niżej i niech dźwigają ciężar bycia faworytem w każdym meczu, niech dominują rywala i niech się uczą takiej gry. Być może o to łatwiej niżej, napewno o to łatwiej. Dlatego to nie jest problem. To nie jest granie z Clepardią i Strażakiem Kokotów. To ciągle dosyć dobre rozgrywki. Wszystko ma służyć wychowaniu jednostek i bardzo dobrze. W tym kierunku musimy iść
Nie zgadzam się zasadniczo. Nie obraź się ale Ty tak piszesz bo wierzysz...Bartyzelowi i zarządzającym.....ja im kompletnie nie ufam- oni nie mają Pasów w sercu- dziś są tu jutro będą gdzieś indziej -to nie są ludzie z pasiastym DNA. Moim zdaniem dyrektor sportowy (być może tylko poprzedni) zarobił prywatne pieniądze na ściągnięciu do klubu kilkunastu chłopców z regionu z którego pochodził-ciężkie oskarżenie- wiem; ale tak uważam analizując "transfery" przychodzące do akademii- o czym pisałem gdzieś indziej. Każdy ściągnięty "talent" z zewnątrz to jeden mniej krakowski wychowanek....... jeśli ten talent nie jest w stanie obronić się w przeciętnej lidze jaką jest CLJ U17 to nie jest to talent czystej wody. Jeśli rok temu chłopcy z CJL U15 i U17 pewnie utrzymywali się w swoich ligach a wręcz je zdominowali...to co się stało, że nagle jak przeszli do wyższego (swojego) rocznika to przegrywali z taką Olimpią Elbląg? NIe będę się tu kłócił- bo nie jest to najlepsze miejsce- ale moje zdanie jest jak napisałem wyżej. Wrócę tu za dwa lata i zobaczymy 1) czy Bartyzel/Dróżdż będą z nami; 2) Ilu talentów się dorobią. Moim zdaniem odp. na 1 = "NIE", odp. na 2 = 0 (zero). Tylko Pasy tylko Cracovia. Pozdrawiam
Co za bezsensowne pierdolenie i umniejszanie rozgrywek CLJ!
Najwyraźniej topowe kluby jak Lech, Legia czy Jaga powinny położyć lagę na szkolenie i rozwój zawodników, ogrywanie ich i podnoszenie ich poziomu poprzez grę z innymi czołowymi polskimi klubami na najwyższym szczeblu rozgrywek, bo tam jest odpowiedni poziom, dla nas niestety za obecnych włodarzy za wysoki jak pokazują wyniki.
Bylo to widać dobitnie w ostatnich sezonach czy to w meczach derbowych, czy właśnie z taką Legią, Lechem czy Jagą.
- Edytowany
Tak wierzę, w to że Bartyzel to fachowiec. W coś trzeba wierzyć, Ty rozumiem podważasz każdą władzę i każdy będzie bee. To podaj nazwisko fachowca, który powinien to poprowadzić. Popielarz to był człowiek znikąd, popierdółka. Oprócz tego śliski typ i karierowicz. Bleeh. Oprócz tego o czym piszesz - z czym się zgadzam - to jeszcze dochodzą transfery wychodzące naszych największych talentów. Mi to wyglądało na robienie sobie gruntu pod pracę w cwelce. Ale chyba tylko go wykorzystali i wypluli.
Skoro było za dużo przychodzących transferów to teraz będzie ich napewno mniej. Trzeba raczej będzie grać swoimi. Rozumiem, że Cię to zadowala więc skąd ten sprzeciw?
Skoro nie obronili się przed spadkiem znaczy, że nie byli na tyle dobrzy. Pewnie istnieje też duża szansa, że można było tego spadku uniknąć. Np. poprzez zmianę filozofii grania, nie pressować wysoko bo to niebezpieczne, tylko atakować dopiero od linii środkowej, bronić się i czekać na kontry. Tylko w klubie uznano, że cel nie uświęca środków, dalej grali wg tego co jest narzucone z góry i ponieśli klęskę. Ale może chociaż jeden z tych chłopaków na tym zyska/zyskał i pójdzie za chwilę w górę w rozwoju indywidualnym. No i ostatecznie o to właśnie chodzi, żeby się rozwijać. My mamy co roku, co dwa lata dać do pierwszej drużyny Bzdyla, a nie utrzymywać na siłę drużynę w CLJ, bo to fajnie wygląda grać w takiej lidze. Walić to. Przed nami nowe wyzwania i wszystko musi być skoncetrowane na poszczególnych zawodników jako jednostki.
Czy inni tak robią? Nie wiem, ale mnie inni nie obchodzą. Wiem, że proces treningowy w pewnym momencie wymaga indywidualizacji, gdzieś tam tworzy się specjalne treningowe grupy, które mają wspomagać najlepszych. To nie jest wymyślanie piłki na nowo, to znana i słuszna ścieżka.
Nie zgadzam się również z umniejszaniem roli drużyn w CLJ. To jest tak podstawowa, "defaultowa" rola klubu, który wziął gigantyczne pieniądze na stworzenie bazy treningowej i ma właściwie dwa ośrodki do pracy z młodzieżą (Rączna, Wielicka), że spadek OBU drużyn jest dla nas k***a dyshonorem dekady.
Nie można jednocześnie chodzić po największych portalach, gazetach, magazynach i opowiadać jakie to mamy szkolenie, jakie metody, systemy, jakie perełki w akademii, by potem spuścić to wszystko jednego dnia w kiblu. To się po prostu kupy nie trzyma, to jest zaprzeczenie ideologii budowania całego klubu, jakim jest KS Cracovia.
Gdzie była jakaś walka o to, żeby utrzymać juniorów? Dlaczego Rózga i Bzdyl nie wzmocnili rzutem na taśmę drużyny U19? Nie wiem, może nie mogli, ale niech to ktoś wytłumaczy, wyjaśni co tam się właściwie od**ebało.
Wejdę trochę w tryb Potterowy, ale jak można przy tak rozbudowanej kadrze analityczno-szkoleniowej tak zaniedbać flagowe produkty? W rezerwach sztab jest tak wielki, że bez dostawek przy ławce, to nie odbędzie się żaden mecz.
Na co nam dyrektor techniczno administracyjny, łącznik sztabowy, analityk flagowy, starszy operator danych, konsultant z Politechniki, jeśli nie przekłada się to na wyniki sportowe?
Coś się, coś się popsuło i nie będzie nas słychać w topowej lidze juniorów na szczeblu centralnym co najmniej przez rok.
Czy naprawdę Resovia, AKS SMS Łódź, Hutnik, Odra Opole, Lechia Zielona Góra mają lepsze warunki do treningów? Wyższe budżety?
Gdzie trenuje Polonia Warszawa, że wygrywa swoją ligę, strzelając w U17 prawie 100 goli?
Sezon 2024/25 to jest OGROMNY fuckup, za który powinny polecieć głowy. To jest porażka całego programu szkolenia, filozofii, zarządzania zasobami. Nie można było do tego dopuścić, po prostu nie miało prawa się to wydarzyć.
Bez wyniku sportowego, bez produktów akademii w dwóch najważniejszych rocznikach, mających dostarczać piłkarzy bezpośrednio pierwszej drużynie. Po Rózdze i Bzdylu jest tam w ogóle ktoś, kto się przynajmniej zapowiada?
Roboty w klubie jest masa. Parę rzeczy udało się poprawić, ale żeby zepsuć coś, co działało za Janusza i Stefana, to trzeba mieć naprawdę talent
O próbie ulokowania tyłka w Legii pana Popielarza słyszałem- pewnie za to poleciał. Natomiast powiedz mi po czym wnosisz, że dyrektor Bartyzel to fachowiec? wiesz skąd pochodzi? z Dolnego Śląska- wiesz skąd w zimie przyszło 2 zawodników do Akademii - stamtąd ; jakie mieli doświadczenie? Gra w jakiś ogórkowych klubach....wiesz ile taki klub może dostać za transfer- około 50 000 zł. Ja po prostu łączę kropki. Jak mam zatem ocenić fachowość Bartyzela? Oczywiście transfery nie są niczym złym; pod warunkiem ,że są wartościowe. Ale przeanalizowałem te nasze- wszystkie są po kluczu pochodzenia zarządzającego.
Po meczu U19 coś się we nie zagotowało i postanowiłem przeanalizować - na mój chłopski rozum; jak to wygląda; masz ochotę oceń- jeśli coś źle napisałem; merytorycznie skrytykuj- wrzuć link w okno przeglądarki:
https://cracovia.krakow.pl/t/24233-mateusz-drozdz-prezes-cracovii/1676198
W pozostałych aspektach zgadzam sie z RAFI. Szereg trenerów na ławkach od rezerw po U 14- to się samo powinno wygrywać.
I nie to ,że jestem złośliwy- ale lubię internet - dlaczego uważasz ,że Bartyzel to fachowiec; bo w wywiadzie dla Pasów powiedział, że ma doświadczenie ze Śląska Wrocław i rakowa Częstochowa?
https://junior.weszlo.com/2025/01/05/bartyzel-by-ocenic-prace-akademii-potrzeba-co-najmniej-kilku-lat/
To pójdźmy na strony Rakowa- jedyne co o nim można znaleźć to:
Piotr Bartyzel pełniący do tej pory funkcję asystenta w zespole U-15 i pierwszego trenera U-9 przejmie drużynę U-14.
https://rakow.com/aktualnosci/zmiany-personalne-w-akademii-8846
i to: Najmłodszym naszym zespołem, jaki będzie w tym roku walczył w rozgrywkach Centralnej Ligi Juniorów jest Raków U-15.
W najbliższą sobotę podopieczni trenera Piotra Bartyzela rozpoczną zmagania w CLJ U-15
https://rakow.com/aktualnosci/clj-u-15-poznajcie-nasza-druzyne-9623
A w Śląsku Wrocław tylko jak niżej:
trener Bartyzel jest opiekunem zespołu U8 oraz asystentem Tomasza Horwata w Śląsku II Wrocław.
https://www.slaskwroclaw.pl/w/piotr-bartyzel-z-licencj%C4%85-uefa-elite-youth-a
Czy uważasz, że trener Dudziński czy inni mają gorsze papiery niż trener Bartyzel? Ja mu nie odmawiam umiejętności...ale jak piszesz, sAnTO, że trener Bartyzel to wybitny fachowiec to postanowiłem to sprawdzić. Kompletnie się tym tematem nie interesowałem...ale jak zobaczyłem wyniki CLJ i jak poszedłem na 1-2 mecze to wyrobiłem sobie zdanie, ze tu się jaja dzieją.
Mam prośbę- odnieś sie proszę merytorycznie do moich uwag...nie używajmy eufemizmów typu "wybitny fachowiec"...ale pokażmy- zrobił to, to i to.. To jest dobre a to złe....ja nie wiem...nie widziałem jego warsztatu- czytam neta; od kilku dni zresztą dopiero.
Podobnie jest ze ściągniętymi zawodnikami. Można wejść w profil każdego na laczynaspilka i sprawdzić czy mamy do czynienia z kimś ukształtowanym czy z....piłkarską nadzieją (oby nie była to nadzieja managerów na uzysk finansowy).
Naprawdę nie chcę już więcej się bić na posty - moje zdanie wyraziłem ;-)
- Edytowany
[quote]#post1676352 Nie zgadzam się również z umniejszaniem roli drużyn w CLJ. To jest tak podstawowa, "defaultowa" rola klubu, który wziął gigantyczne pieniądze na stworzenie bazy treningowej i ma właściwie dwa ośrodki do pracy z młodzieżą (Rączna, Wielicka), że spadek OBU drużyn jest dla nas k***a dyshonorem dekady.
Nie można jednocześnie chodzić po największych portalach, gazetach, magazynach i opowiadać jakie to mamy szkolenie, jakie metody, systemy, jakie perełki w akademii, by potem spuścić to wszystko jednego dnia w kiblu. To się po prostu kupy nie trzyma, to jest zaprzeczenie ideologii budowania całego klubu, jakim jest KS Cracovia.
Gdzie była jakaś walka o to, żeby utrzymać juniorów? Dlaczego Rózga i Bzdyl nie wzmocnili rzutem na taśmę drużyny U19? Nie wiem, może nie mogli, ale niech to ktoś wytłumaczy, wyjaśni co tam się właściwie od**ebało.
Wejdę trochę w tryb Potterowy, ale jak można przy tak rozbudowanej kadrze analityczno-szkoleniowej tak zaniedbać flagowe produkty? W rezerwach sztab jest tak wielki, że bez dostawek przy ławce, to nie odbędzie się żaden mecz.
Na co nam dyrektor techniczno administracyjny, łącznik sztabowy, analityk flagowy, starszy operator danych, konsultant z Politechniki, jeśli nie przekłada się to na wyniki sportowe?
Coś się, coś się popsuło i nie będzie nas słychać w topowej lidze juniorów na szczeblu centralnym co najmniej przez rok.
Czy naprawdę Resovia, AKS SMS Łódź, Hutnik, Odra Opole, Lechia Zielona Góra mają lepsze warunki do treningów? Wyższe budżety?
Gdzie trenuje Polonia Warszawa, że wygrywa swoją ligę, strzelając w U17 prawie 100 goli?
Sezon 2024/25 to jest OGROMNY fuckup, za który powinny polecieć głowy. To jest porażka całego programu szkolenia, filozofii, zarządzania zasobami. Nie można było do tego dopuścić, po prostu nie miało prawa się to wydarzyć.
Bez wyniku sportowego, bez produktów akademii w dwóch najważniejszych rocznikach, mających dostarczać piłkarzy bezpośrednio pierwszej drużynie. Po Rózdze i Bzdylu jest tam w ogóle ktoś, kto się przynajmniej zapowiada?
Roboty w klubie jest masa. Parę rzeczy udało się poprawić, ale żeby zepsuć coś, co działało za Janusza i Stefana, to trzeba mieć naprawdę talent[/quote]
Masz rację umniejszanie roli CLJ to bzdura na resorach - wiadomo nie chodzi o to by wygrywać za wszelką cenę ale o jakim rozwoju indywidualnym (piękna mowa Panów Bartyzela i SaNTo) możemy mówić beż rywalizacji z najlepszymi. Jakie wartości rozwojowe maja gry z drużynami potencjalnie dużo słabszymi, w dużej części na boiskach marnej jakości - z całym szacunkiem dla chłopców z tych drużyn i samych klubów, z którymi teraz nasi Juniorzy będą się potykać - uczyć można się tylko od lepszych od siebie.
Dla pełnego obrazu:
- spadły z CLJ drużyny U17 i U19.
- Spadek U17 dodatkowo powoduje automatyczny spadek drużyny U16 z ligi wojewódzkiej (choć zajmą w niej 6 lub 7 miejsce) do ligi regionalnej Kraków - Myślenice - dwie drużyny z jednego klubu nie mogą grać w tej samej lidze. Do U17 i U16 trafią teraz chłopcy z U15 - piękną maja perspektywę.
Rafi - jakie konkretnie środki trzeba było wg Ciebie podjąć by utrzymać drużyny w CLJ? Może po prostu tak wyszło, że te Olimpie miały ciut lepsze roczniki, a może my za bardzo skupiając się na indywidualizacji nie potrafiliśmy stworzyć warunków, które dałyby nam więcej punktów? Albo nie chcieliśmy niczego zmieniać. Oczywiście pewnie lepiej by było zostać w CLJ ale uważam, że nie za wszelką cenę. To nie jest żadna porażka programu szkolenia bo ten program dopiero się rozpoczął. Rozliczanie go po roku to kuriozum, żeby nie powiedzieć dosadniej. Spadek mógł się zdarzyć i się zdarzył, był wpisany w ryzyko.
Idąc dalej. Myślę, że to naturalne, że dyrektorzy próbują wybierać z rejonów, które znają i mają w pewien sposób prześwietlone.
Co do Bartyzela. Czemu wierzę, że to fachowiec? Bo odpowiadał za szkolenie w miejscach, które zbierają dobre recenzję. malinowe nosy, Raków a wcześniej jeszcze w jego CV jest Parasol Wrocław, który też wykonywał w szkoleniu świetną robotę. Przed nami chyba jeszcze miał to Wrocław Academy. Poza tym ma w papierach najwyższą możliwą licencję trenerską dla piłki młodzieżowej (UEFA Elite Youth A). Eduktator PZPN, więc szkoli nowych trenerów. Mobilna Akademia Młodych Orłów. No cóz lista jest długa. Powiedziałbym, że jest wykształcony i ma doświadczenie. Dlatego to dla mnie fachowiec. W odróżnieniu od Popielarza, który ma gówno szkółkę w gorlicach, która nigdy nie odniosła żadnego sukcesu i tyle.
Poza tym miałem okazję oglądać jak pracuje się tu czy tam, miałem też okazję swego czasu porozmawiać z Bartyzelem, dokładam do tego materiał i polecam też kolegom by zrozumieli o czym jest mowa. Przesyańmy chociaż podwżać jego kompetencje bo to już robi się niepoważne. Jeśli Was to nie przekonuje to rozumiem. Ale rozliczanie efektów tej pracy musi nadejść dopiero w dłuższym horyzoncie czasowym. W AKADEMII NIE TRENUJEMY ZESPOŁÓW TYLKO ZAWODNIKÓW "wygrywać ale w określony sposób, który rozwija zawodników" od 15 minuty na ten temat. wcześniej może sobie kolega puścić bo 15 minut Bartyzel mówi o swoim doświadczeniu, którego brak mu zarzucasz.
https://www.youtube.com/watch?v=599HOLtFmEY
Pierwszy etap poświęcili na hospitację, plus próbę uporządkowania spraw. Z tego co wiem program został dopracowany dopiero w styczniu/lutym. Nie mówimy więc nawet o roku pracy w systemie a o kilku miesiącach. Jakie to w ogóle niedorzeczne, że spodziewamy się, że same budynki i kilku trenerów bez planu działania wychowają nam talenty z niczego.. masakra. Za 3-4 lata Cracovia nigdy nie spadnie z CLJ. Jeśli będzie kontynuacja pracy dyrektora Bartyzela.
Teraz patrzę na wyniki z weekendu i nawet od Garbarni U-16 dostało 2-6!
Żeby było jeszcze ciekawiej to akurat w ten weekend była szósta rocznica wmurowania kamienia węgielnego w Rącznej!
Janusz w grobie się przewraca!
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)