w korpo przez 14 lat, po wszystkim możliwych trenerach ( ostatni będzie zagraniczny), po przeróżnych zawodnikach, przyszedł czas na zaoranie wszystkich stylów :D Napiszę tak, mimo wszystko uważam kibica Cracovii za jednego z najbardziej cierpliwych. Ja bym jeszcze wyczekał na miejscu JF z podmianą trenera, tak by się zazębił ten okres 4-5 lat przekazywania firmy. Potem "nowy" właściciel, i można kolejne naście lat powtarzać schematy zarządzania :)
-
-
Michał Probierz - treningi, doglądanie bazy treningowej, budowa struktur, itp.
Pod koniec Zielińskiego nasz problem wynikał z niewykorzystywania stwarzanych sytuacji, ale gra była. Dziś jest dramat Pasieka bis albo gorzej. Ludzie my nie gramy nic. Dno. Zasługujemy na spadek jak nikt inny. Pomimo że mogliśmy mieć 4 pkt więcej po remisach z Termalicą i Sandecją, zasługujemy na 16 miejsce. Nie wiem czy czekać czy zwalniać Probierza. Mówiłem żeby dać mu czas do zimy. Nie wiem.
[quote='ian thorpe' pid='1287684' dateline='1509304794']
w korpo przez 14 lat, po wszystkim możliwych trenerach ( ostatni będzie zagraniczny), po przeróżnych zawodnikach, przyszedł czas na zaoranie wszystkich stylów :D Napiszę tak, mimo wszystko uważam kibica Cracovii za jednego z najbardziej cierpliwych. Ja bym jeszcze wyczekał na miejscu JF z podmianą trenera, tak by się zazębił ten okres 4-5 lat przekazywania firmy. Potem "nowy" właściciel, i można kolejne naście lat powtarzać schematy zarządzania :)
[/quote]
Ja jestem za tym aby został do końca sezonu i to całego czyli do lata choćby po to abyśmy się naocznie przekonali wszyscy jakim jest naprawdę trenerem i czy potrafi naprawić to co ewidentnie spieprzył bo cyfry dla niego są nieubłagane !
p.s.staty Szuwarka
Trenerzy Cracovii :
-sezon 2013/14 - W.Stawowy - po 14 meczach - 23 punkty
-sezon 2014/15 - R.Podoliński - po 14 meczach - 17 punktów
-sezon 2015/16 - J.Zieliński - po 14 meczach - 21 punktów...
-sezon 2016/17 - J.Zieliński - po 14 meczach - 17 punktów
-sezon 2017/18 - M.Probierz - po 14 meczach - 12 punktów
zobaczymy, bo każdemu z nas leży na sercu dobro Cracovii :)
A wracając jeszcze do decyzji Probierza o likwidacji drużyny rezerw. Dzisiaj odbył się mecz w IV lidze, którą "opuściliśmy". Hutnik Kraków pokonał drużynę Sosnowianki Stanisław ..... 17:0 :D Można się zastanawiać nad sensem rozwoju zawodników w tej lidze, gdzie poważniejszych drużyn jest 2-3 na 16.
Powtórzę, szkoda awansu w zeszłych rozgrywkach.
- Edytowany
[b]Cracovia jest zespołem najwięcej i najczęściej zmieniającym styl gry w tej lidze. Niemal każdy nowy trener wprowadza nowy sposób gry.[/b]
[b]Gdy przyszedł Stawowy była polska tiki taka [/b]czyli w założeniu "kombinacyjna techniczna piłka" i ofensywna polegająca na długim utrzymywaniu się przy piłce z częstymi podaniami niemal wyłącznie po ziemi - a w rzeczywistości z bardzo niefrasobliwą grą obronną, bezproduktywnością, małą efektywnością i jednostronnością taktyczną przez co łatwo rozszyfrowywaną przez przeciwnika.
[b]Majewski wprowadził w założeniu efektywny styl niemiecki[/b] polegający na dobrym przygotowaniu fizycznym i grze defensywnej - a w rzeczywistości gra drużyny była chaotyczna, brzydka, mało ofensywna, z małą ilością strzelanych goli i paradoksalnie stosunkowo dużą traconych.
[b]Płatek i Pasieka teoretycznie też prezentowali szkołę niemiecką[/b] ale w rzeczywistości zespół grał stylem nieokreślonym i ze słabą dyscypliną taktyczną.
[b]Ulatowski, Białas, Kafarski nie mieli autorytetu u zawodników[/b] więc gracze grali tak jak im było wygodniej bezbarwnie i bez ambicji albo ewentualnie częściowo kopiując styl poprzedniego trenera.
[b]Lenczyk teoretycznie najlepszy trener próbował połączyć dyscyplinę taktyczną z grą ofensywną i stylem krakowskim.[/b]
[b]Zieliński miał dwa okresy[/b] - pierwszy półtora roczny gdy zespół chwilami potrafił miażdżyć przeciwników, grać technicznie, kombinacyjnie, efektownie i efektywnie, - jednak w ostatnim okresie gdy stracił kilku czołowych zawodników zespół grał stylem z epoki Białasa.
[b]Wreszcie Probierz zaszczepił styl który zaczyna być niestety gorszą odmianą stylu z czasów Podolińskiego[/b]. Tylko o ile Podoliński grał w sytuacjach krytycznych tzw. "dzidę na Covilo" to Probierz przez cały niemal mecz tą samą "dzidą" ale na Piątka. Można by to nazwać takim prehistorycznym stylem angielskim z epoki wiktoriańskiej.[b]
A tymczasem Cracovia w czasach swojej wielkości w pierwszej połowie XX wieku nigdy nie zmieniała stylu i słynęła z tzw. piłki kombinacyjnej, ofensywnej, charakterystycznej dla krakowskiej szkoły Kałuży wzorowanej wcześniej na wiedeńskiej szkole gry. Wtedy jak przychodził jakiś trener z zewnątrz to on się musiał dostosowywać do charakterystycznego stylu Cracovii, a nie jak teraz przestawiać wszystkich zawodników do swojej nowej koncepcji[/b].
Jednolitość i niezmienność stylu oznacza stabilizację, natomiast ciągłe zmiany sposobu gry: zachwianie porządku i rozprzężenie.
Spokojnie nadchodzi /od 5 XI/ seria 7 zwycięstw = 21 i MP walczy o MP na wiosnę - rozmarzyłem się ale "do póki piła w grze"
- Edytowany
Przejrzałem co nas czeka do końca roku i uważam (obym się mylił), że średnia 1 punkt na mecz po 21 kolejce jest bardzo mało prawdopodobna :(
21 punktów to za mało na pierwszą 8 :)
- Edytowany
Panie trenerze Probierz! A może by tak zacząć grać od początku meczu dwoma napastnikami bo grę na osamotnionego Piątka już wszyscy rozszyfrowali.
Jakbym był złośliwy to napisałbym żeby przesunął Pan Helika do ataku bo ma najwięcej strzelonych bramek "z gry".
Wszak największym mankamentem Pasów jest nieumiejętność zdobywania więcej niż jednej bramki na mecz, chyba jeszcze większym niż gra obronna,
Piątek na ławkę, Helik na 6 i autobus na 16 metrze.Z przodu i tak cos tam wpadnie, a może uda się utrzymać dobry wynik.
[quote='Bruno' pid='1287733' dateline='1509342740']
Piątek na ławkę, Helik na 6 i autobus na 16 metrze.Z przodu i tak cos tam wpadnie, a może uda się utrzymać dobry wynik.
[/quote]
Dobry pomysł, biorąc pod uwagę, że bramki strzelamy głównie po stałych fragmentach, nie ma słabych stron.
Tylko przez Pana osobę skusiłem się na karnet... a teraz rzygać mi się chce widząc 10 chłopów murujących swoje pole karne z Termalicą i wybijających piłkę bez podniesienia glowy do Piątka.
Przecież to by wymyślił dosłownie każdy siedzący na trybunach.
- Edytowany
[quote='Rock' pid='1287757' dateline='1509352268']
Tylko przez Pana osobę skusiłem się na karnet... a teraz rzygać mi się chce widząc 10 chłopów murujących swoje pole karne z Termalicą i wybijających piłkę bez podniesienia glowy do Piątka.
[/quote]
Nie obrażaj siedzących na trybunach. ;)
Z drugiej strony ja (i kilku znajomych) kupiłem karnet dla Cracovii nie dla Probierza.
- Edytowany
[quote='Rock' pid='1287757' dateline='1509352268']
[/quote]
A tu się nie zgodzę. Przypuszczam, że większość siedzących na trybunach by tego nie wymyśliła... Raczej by błądzili i kombinowali żeby bramkarz podawał do obrońcy, ten do defensywnego pomocnika a ten dalej na jedno lub drugie skrzydło... takie tam taktyczne herezje ;)...
Chyba że po tych herezjach bylibysmy na ostatnim miejscu... jak jeszcze niedawno. I wtedy by kazdy sie zesrał dokladnie tak jak Probierz i zaczął murować bramke byle tylko jakies punkty wpadały.
To jest wprost nie do wiary jak mozna w 4 miesiące cofnąć zespół w erę kamienia kopanego.
Tyle, że zesrać to się można jak jest końcówka sezonu kiedy każdy mecz jest o wszystko... Natomiast "budowanie" tak drużyny od początku jest dla mnie nie pojęte...
[quote='Rock' pid='1287766' dateline='1509356004']
Chyba że po tych herezjach bylibysmy na ostatnim miejscu... jak jeszcze niedawno. I wtedy by kazdy sie zesrał dokladnie tak jak Probierz i zaczął murować bramke byle tylko jakies punkty wpadały.
To jest wprost nie do wiary jak mozna w 4 miesiące cofnąć zespół w erę kamienia kopanego.
[/quote]
Jakie "cofnąć w 4 miesiące". 4 miesiące temu tego zespołu jeszcze nie było.
No i jest haslo na autobus #de Flinstones#
- Edytowany
[quote='Bruno' pid='1287733' dateline='1509342740']
[/quote]
Ciekawy pomysł . Jak sięgnę pamięcią wstecz to bodajże w 1983 roku podobny manewr u nas zastosowano z przesunięciem W.Dybczaka do ataku a kiedy strzelił zwycięską bramkę/ chyba był to mecz z Ruchem/ wrócił na swoją pozycje - stopera .
Był też Moskała jako obrońca i Wasiluk jako chyba boczny pomocnik
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)