[quote]#post1732574 Podobno nadzieja odchodzi ostatnia...
Brak logiki ESA podpowiada, że rozjebiemy tą lige...🤣 🤣 🤣[/quote]
Czy ja wiem, czy liga jest nielogiczna?
Wbrew temu co się pisze, w ostatnim sezonie znaczna część wywalczonych pozycji była dość logiczna
Obrona mistrzostwa przez Lecha - jak najbardziej logiczna
Czołowe pozycje Rakowa i Jagiellonii - również
Wicemistrzostwo Górnika - można mówić o niespodziance, ale czy było nielogiczne? Klub coraz lepiej zarządzany, przejmowany przez właściciela o jakim większość naszych klubów mogłaby pomarzyć, z dobrym trenerem...
Problemy Legii - patrząc na to, jak ten klub jest zarządzany - należałoby zapytać, dlaczego dopiero teraz
Duże problemy Widzewa - istnieje zależność między ilością wpakowanego hajsu a wynikiem, ale ona wcale nie jest liniowa - więc też nie było to takie nielogiczne, patrząc na zarządzanie klubem
Spadek Brukbetu i Arki - zero zdziwień
Spadek Lechii - 5 punktów karnych + cały cyrk w tym klubie - to nie musiało się tak skończyć, bo kadrę i trenera mieli nie na spadek, nawet mimo tych -5 punktów, ale czy kogoś to dziwi, że jednak spadli?
A że pośrodku było mnóstwo chorych wyników?
Ponoć pojedynczy wynik w piłce nożnej jest najbardziej losowy ze wszystkich sportów drużynowych.
Ale jednak końcowa tabela w jakiś, może nieidealny sposób, ale jednak oddaje całościowy potencjał poszczególnych klubów
Więc nie ma się co pocieszać nielogicznością ligi.
Jeżeli się nie ogarniemy (a niewiele na to wskazuje) - jesteśmy bardzo mocnym kandydatem do miejsc 16 - 18.
-
-
TRANSFERY CRACOVII (komentarze, listy życzeń, twittery itd...)
- Edytowany
Nowi zawodnicy na pewno sie pojawia. Ale najgorsze jest to, ze nim dojda do formy to bedzie polowa wrzesnia....
Druga przeszkoda - to cholernie dlugie okno transferowe w Polsce - prawie do polowy wrzesnia. Zawodnicy o tym wiedza i czekaja na lepsze oferty do konca.
W zeszłym roku na początek przygotowań odeszli Kalman Githa i Rozga.
Jeśli ktoś myślał, że przyjdzie 5 jakościowych piłkarzy do gry na już, to chyba ogląda piłkę od wczoraj :)
I kibicuje Cracovii od jutra...
A czy tradycyjnie mamy miliony na transfery?
A co za różnica, skoro i tak nie wydamy?
@szaleniec#7356
tak, ale spokojnie na szczęście nie jesteśmy klubem pierwszego wyboru
[quote]#post1732572 ... licząc Oskara 3 podstawowych zawodników, liderów na swoich pozycjach....[/quote]
Od kiedy liczysz? I kogo?
Bo w tym okienku odchodzi, z wpisujących się w określenia "podstawowy" i "lider" (prawdopodobnie) Oskar. Do tego Sutalo, Dominnguez, Sans i francuski Stolarz
Wraca Kakabadze, może Glik się reaktywuje. Ja wierzę w Kameriego i Selana. Moim zdaniem nie mieli okazji pokazać swoich możliwości. Przyszedł Austriak, więc myślę, że na stoperze nie stracimy. Największy ból na napadzie zwłaszcza wobec kontuzji Bogacza.
Od zimy liczę, czyli od momentu kiedy Płatek miał pełne okienko jako właściciel.
Generalnie podziwiam optymizm.
Jest niebezpiecznie bo Zahiroleslan strzelił dzisiaj dwie bramki.........i ktoś może uwierzyć, że nie potrzebujemy napastnika ;-)
- Edytowany
[quote]#post1732625 ... Generalnie podziwiam optymizm...[/quote]
Tak. Wolę patrzeć na ewne sprawy optymistycznie. Nie znajduję przyjemności w dołowaniu siebie i innych.
Jedyny minus, że musiałem się wyleczyć z wiary w sukces. A w zasadzie zostałem brutalnie sprowadzony na ziemiw zeszłym sezonie.
[quote]#post1732583 Jeśli ktoś myślał, że przyjdzie 5 jakościowych piłkarzy do gry na już, to chyba ogląda piłkę od wczoraj :)[/quote]
Gorszy jest totalny brak ambicji, który sprawia, że nie mówią, że walczymy w tym sezonie o utrzymanie i żeby się nie martwić bo będą transfery pod tym kątem. Mówią ustami Colaka takie kocopoly, że aż strach, że powtórzymy wyczyn Sosnowca sprzed kilkunastu lat.
Do czego myśmy doszli, jakiś Platek, jakiś Colak? Na co my liczymy...?
Najstarszy polski klub, zawsze polski, nigdy się nie skurwił, a tu qurva jakiś Amerykanin - niby polskie pochodzenie - babcia spod Krakowa (ale uj wie, czy nie kibicowała młodemu gtsowi?) i za przeproszeniem Turek jakiś...
Parafrazując pewien utwór Dire Straits - Where do we think we are going?
Trzeba liczyć na to, że liga nam nie odjedzie, a nie na to, że my ją rozjedziemy. Gdy nastrój jest bardziej stonowany, robi się lżej na sercu.
Bright Ede odchodzi z Motoru do Deportivo za 6 mln euro + bonusy. Jeżeli Oskar faktycznie odchodzi za 3 mln to jest to kpina.
to ten o którym czopek pisał że Chelsea wykłada 10mln ojro...?....
Serio, Rózga poszedł za niecałe 2 mln
Rózga i Wójcik są biali...
Ten jest black i ma dziwne nazwisko ...xd
Bright Ede (ur. 18 lutego 2007)
Oskar Wójcik (ur. 21 lipca 2003)
Zwróćcie uwagę na roczniki
Ile razy jeszcze będziemy to wałkować?
[quote]#post1732701 Bright Ede (ur. 18 lutego 2007)
Ile razy jeszcze będziemy to wałkować?[/quote]
A widziałeś ile on grał w zeszłej rundzie? :)
[img]https://cracovia.krakow.pl/uploads/media/2026-07/1783404658-430.png[/img]
vs Oskar
[img]https://cracovia.krakow.pl/uploads/media/2026-07/1783404845-812.png[/img]
Ma dobrego menago .
[quote]#post1732633 [quote]#post1732625 ... Generalnie podziwiam optymizm...[/quote]
Tak. Wolę patrzeć na ewne sprawy optymistycznie. Nie znajduję przyjemności w dołowaniu siebie i innych.
Jedyny minus, że musiałem się wyleczyć z wiary w sukces. A w zasadzie zostałem brutalnie sprowadzony na ziemiw zeszłym sezonie.[/quote]
Z kolei ja patrzę realistycznie. Doceniam chęć budowania dobrej aury wokół tego wszystkiego, ale najbezpieczniej opierać się zawsze na faktach, a one są na niekorzyść Platka.
Zablokował transfery które były dogadane na obóz zimą, sprzedał 2 podstawowych zawodników i prawie spadliśmy.
- Edytowany
[quote]#post1732704 [quote]#post1732701 Bright Ede (ur. 18 lutego 2007)
Ile razy jeszcze będziemy to wałkować?[/quote]
A widziałeś ile on grał w zeszłej rundzie? :)
[img]https://cracovia.krakow.pl/uploads/media/2026-07/1783404658-430.png[/img]
vs Oskar
[img]https://cracovia.krakow.pl/uploads/media/2026-07/1783404845-812.png[/img][/quote]
Ile razy trzeba powtarzać, że w tym biznesie płaci się za potencjał?
Ile razy na najwyższym poziomie zagrał Oskar w wieku 18-19 lat?
Miej pretensje do tych co go wtedy nie wystawiali (jeśli już wtedy był z niego taki kozak)
Być może Oskar zrobi większą karierę niż ten Bright, choć wątpię, ale jego kariera nie była dotychczas dobrze prowadzona. 23 letni zawodnik z jednym sezonem w buraczanej to mniejsza wartość niż 19 latek z ćwiartką sezonu. Zwłaszcza, że tamten ma nawet na swim koncue gola w wieku 18 lat. Tyle.
- Edytowany
Niestety potencjał Rózgi został oddany za bezcen, mam nadzieję że Grzelak da tchnienie w młodych, Deja, Tabisza, Chrapusta.
Ten Dej coraz bardziej mi się podoba.
To ten z 29? :)
Lat 18.
W sparingach był zmiennikiem Klicha.
https://www.wikipasy.pl/Wiktor_Dej
[quote]#post1732574 Podobno nadzieja odchodzi ostatnia...
Tak patrzą na transfery z poprzedniego roku, o tej porze mieliśmy Piłe i Solijkovica. Ale poprzedzający sezon rozbudził nadzieje.
Jeżeli popełniłem błąd, to mnie poprawcie. Teraz mamy Dominika B. oraz zapowiadane odejście Oskiego. No i koszmarną rundę za sobą.
Brak logiki ESA podpowiada, że rozjebiemy tą lige...🤣 🤣 🤣[/quote]
Bo my uczymy się na błędach i szykujemy zawodników i formę na rundę wiosenną, wtedy nikt nam nie podskoczy, majster będzie NASZ!
Poki co nikt nikogo jeszcze nie sprzedal. I opieramy sie tylko i wylacznie na plotkach dziennikarskich. Raczej watpie abysmy sie zgodzili na taka sume transferu - 3 miliony EUR. Ale czas pokaze.
[quote]#post1732720 ... Niestety potencjał Rózgi został oddany za bezcen...[/quote]
Bo to jeszcze trzeba ten potencjał rozpoznać wcześniej i zabezpieczyć się dłuższym kontraktem. Tutaj jest błąd klubu, a nie w wysokości transferu w warunkach jakie były (z winy klubu oczywiście).
https://x.com/Plettigoal/status/2074388506416198110?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E2074388506416198110%7Ctwgr%5E2b6780f4b11902af75198b850c3b080bdfcf3e9b%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Ftransfery.info%2Faktualnosci%2Fkomplikacje-w-sprawie-transferu-oskara-wojcika-nie-ma-porozumienia%2F276920
- Edytowany
I tu jest kluczowe stwIerdzenie - negocjacje z klubem Cracovia trwaja... I mam nadzieje, ze za mniej niz 5-6 milionow EUR klub nie pusci Oskara. A jak dla mnie, to minimalna cena powinna wynosic 10 milionow EUR.
Bez kozery powiem 20mln
a zKuzerą?
[quote]#post1732750 a zKuzerą?[/quote]
Z Kuzerą - 100
[img]https://cracovia.krakow.pl/uploads/media/2026-07/1783424848-055.jpg[/img]
Widac ze ludzie na fifie wychowani jak ceny jak z kosmosu wymyslaja 😆 😆 😆
MAX 3 w porywach do 3 ipol... to jest max max max...
on ma juz 23 lata... i caly JEDEN sezon za soba rozegrany poprawnie w klubie ktory sie prawie spierdolil z ligi...
Dodatkowo dobrze widzielscie ze kilka goli tez zalatwil dla rywali.... takze brac 3 jak daja calowac w raczke i pomachac na do widzenia...
Dla Oskara dobry kierunek, liga top5 i szansa na jeszcze jakąś sensowną karierę.
Gdyby Oskar miał 18-20 lat kwota byłaby znacznie wyższa. On tam idzie jako zawodnik od razu do gry, a nie młody obiecujący talent.
Taa Wójcik 10mln😅 nie twórzmy bajek.
Kilka spraw.
Po pierwsze cena samego transferu zawsze ale to zawsze jest zozmywana*, a wartości z Transfermarkt są elastyczne i ceny tam wpisane nigdy nie są 1 do 1.
Po drugie. To wszystko zależy od sprzedającego, jaką ma siłę, jaką chęć szybkiego zarobienia, jakie potrzeby na już, jaką historię transferową żeby móc podbijać wartość itp. i w drugą stronę zależy to od kupującego, na ile może sobie pozwolić, jak bardzo potrzebują danego zawodnika, czy mają przygotowaną jakąś alternatywę itp.
Fakt o kupującym. Werder Brema to nie jest bogaty klub delikatnie pisząc, jest prawie na samym dole stawki niemieckiej Bundesligi. Nie chcę wchodzić w szczegóły ale ich wydatki transferowe są w 100% uzależnione od tego kogo sprzedadzą, a mają sprzedawać np. za dość duże pieniądze ma odejść Romano Schmid ale to się jeszcze nie wydarzyło. Werder będzie próbował zbijać cenę i grać bonusami, ale nie są pod ścianą i nie muszą koniecznie kupować naszego Polaka, więc negocjację naturalnie się przedłużają.
Także trzeba trochę poczekać i liczyć, że nasi możni nie dadzą się wyrolować.
*trzeba pamiętać, że kwoty wpisywanie już przy transferach dokonanych często albo bardzo często są inaczej przedstawiane. Na przykład którejś ze stron zależy żeby dany transfer wyglądał na tańszy. Jest również w tym wszystkim sprawa bonusów z których nie wszystkie są podawane do informacji publicznej bo tak się strony dogadają. Również dochodzą do tego prowizje i takie tam różne.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (40 użytkowników)
Rossi46, Goście (39)