- Edytowany
Tak pisało o Dominguezie Weszło ponad dwa lata temu
-> https://weszlo.com/2023/05/03/kozacy-i-badziewiacy-30-kolejka-ekstraklasa-maxime-dominguez
"Zagra na szóstce. Zagra na ósemce. Zagra na dziesiątce. W destrukcji może prochu nie wymyśli, nie jest to szwajcarska odpowiedź na Jacka Góralskiego, ale jeśli o kreację, Maxime Dominguez należy do ścisłej, ligowej czołówki. Jeśli mielibyśmy porównać go do jakiegoś piłkarza, to stworzyłby pewnie – istotne: zachowując proporcje! – miks Ledermana i Josue. Ledermana ze względu na mobilność i poruszanie się. Josue przez łatwość w poszukiwaniu prostopadłych podań.
Sześć asyst – taki bilans ma po trzydziestu kolejkach piłkarz, który nie bez powodu budzi ogromne zainteresowanie na polskim rynku. Chce go Raków, mówi się o zainteresowaniu Radomiaka, a karta na ręku (w czerwcu wygasa jego kontrakt) sprawia, że odezwie się do niego praktycznie każdy polski klub.
Co poza asystami? Pogrzebaliśmy po statystykach i wyszło nam, że…
[list-b]
-stoczył łącznie 328 pojedynków (6. miejsce w lidze)
-wygrał ich 154 (11. miejsce w lidze)
-jest na dziesiątym miejscu w Ekstraklasie w liczbie udanych dryblingów (ma ich 38, więcej niż Grosicki, Kowalczyk, Szmyt, Łukowski, Velde, Pieńko czy Almqvist)
-zaliczył w tym sezonie 34 odbiory (9. miejsce w lidze); notuje średnio 1,21 odbioru na mecz
-sfaulowano go 52 razy (7. wynik w lidze)
-zaliczył 29 inteligentnych podań (według WyScouta to „kreatywne i penetrujące podanie, mające przełamać linię obrony przeciwnika i uzyskać znaczącą przewagę w ataku”; Dominguez ma pod tym kątem szóste miejsce w lidze)."
[/list-b]
Jak go trejner ładnie wpasuje w nasze systemy to będzie kozak ;-)
I jeszcze taka ciekawostka z jednego z wywiadów z zawodnikiem:
„Od 18. roku życia ważę od 60 do 63 kg. Próbowałem tysięcy rzeczy, żeby przybrać na wadze, ale ostatecznie nigdy mi się to nie udało. Myślę, że jestem takim zawodnikiem i trzeba to zaakceptować” – zdradza piłkarz
No i chłop se pokopał piłkę z takim Coutinho czy Payet'em ;-)
https://www.terra.com.br/esportes/vasco/maxime-dominguez-do-vasco-faz-revelacoes-em-entrevista-a-tv-suica,dec4c473d520e248475d4735f2afde27ymb30ngh.html?utm_source=clipboard