[quote]#post1647323 Było, od 4:30 przez całe 6 sekund 😄
https://krakow.tvp.pl/83016282/17102024-1905[/quote]
Ale jak centrum wydarzeń będzie TaRuron Arena to czego więcej wymagać 😄
-
-
Media o Cracovii
- Edytowany
[quote]#post1647303 [quote]#post1647300 No ale to dobrze o nas świadczy. Lech tu nie ma czego szukać od dłuższego czasu. [/quote]
Mocne słowa :)
Od ponad 15 lat wynik jest bliski remisu , wydaje mi się , że Cracovia wygrała jeden mecz więcej od Lecha będąc gosoodarzem :)
[/quote]
ostatnie 15 lat u nas 8-4-5
a od awansu (pierwszego) 12-5-5 bilans u nas - Rocka post w pełni uzasadniony
- Edytowany
Cracovia to jest jak ość w gardle dla mediów i innych "elyt"w Krakowie.
Ja sobie przypominam jak studiując na 2 roku przyczaił mnie pewien profesor z katedry wibroakustyki gdy siedziałem w poniedziałek rano i czytałem Tempo.
Zapytał odrazu komu kibicuję a ja bez wahania odparłem iż tylko Cracovii. No i się zaczęło, bo on jako zagorzały kibic gumiorów z Nowej Huty upatrzył sobie mnie jako "rozgrzewkę "na początku zajęć przez cały rok. Albowiem na słowo "Cracovia " dostawał jakiegoś maksymalnego wkurwienia.
Nasza "przygoda" miała swój ciąg dalszy na 4 roku gdy znów się spotkaliśmy na zajęciach ;).
Co najciekawsze, nasze drogi później przez pewien czas znów się spotkały, gdy moja firma korzystała ze współpracy z katedrą wibroakustyki. Jak się później dowiedziałem, jego negatywny stosunek do Cracovii wynikał z jego komuszego wychowania ...
Kiedy jeszcze pracowałem w MPK, na GDR , wieczorem, jak zresztą co dzień zdawało się dzienny raport dyrektorom . W trakcie rozmowy jeden z nich pyta mnie o wynik gts-u , ja mówię nie wiem , on - no jak pan może nie wiedzieć , ja - mój Ojciec zaprowadził mnie na właściwą stronę Błoń . I zapadła cisza ...
A pózniej miałem przechlapane ale ostatnie słowo nalezało do mnie .
[quote]#post1647316 Wczoraj ogladalem glowne wydanie kroniki o 18 30. Pod koniec mowili o pilkarskim weekendzie w krakowie i najpierw o gts ze sloniami, pozniej wieczysta i hutnik i ... na tym koniec .....[/quote]
Zaintrygowany wpisem obejrzałem wczorajsze główne wydanie Kroniki Sportowej w TVP 3 Kraków. Program prowadziła Anna Kozińska. Najpierw mówiła o innych dyscyplinach (biegach, hokeju, skokach).
Na koniec o weekendowych meczach małopolskich drużyn w piłce nożnej.
I uwaga!
W takiej kolejności omawiała poszczególne mecze i tyle czasu każdemu z nich poświęciła:
gts - Termalica / 50 sekund
Polonia Bytom - Hutnik / 9 sekund
Wieczysta - Chojniczanka / 19 sekund
Cracovia - Lech / 7 sekund
Radomiak - Puszcza / 12 sekund
Może się czepiam ale to są kurwa jaja...
[quote]#post1647344
gts - Termalica / 50 sekund
Polonia Bytom - Hutnik / 9 sekund
Wieczysta - Chojniczanka / 19 sekund
Cracovia - Lech / 7 sekund
Radomiak - Puszcza / 12 sekund
.[/quote]
Na 4 pozostałe mecze (poza gts) w sumie mniej czasu poświęcili, niż na mecz psiarni. I mówimy tu o dwóch meczach zespołów ekstraklasowych, z których jeden toczy się o pozycję lidera rozgrywek. 😡
Czy nie dało by się coś z tym zrobić? Jakaś skarga do jakiegoś organu nadrzędnego? Za dyskryminację, za odwracanie hierarchii, itd.
- Edytowany
Dla usprawiedliwienia dodajmy, że kolejność była zgodna z kolejnością rozgrywania meczów, mecz gts-Bruk-bet to derby ;-) małopolski i pokazali rozmowę z Broszem, a nie z Jopem.
Kwiatek to: "rozpędzona gts, która pod wodzą Jopa ma komplet zwycięstw". Aż z ciekawości sprawdziłem ile - całe dwa! Z Odrą Opole i Pogonią Siedlce - obie druzyny w strefie spadkowej.
Nie ma żadnego usprawiedliwienia. Nie próbuj leszeczku ich wybielać. Też z początku myślałem, że chodzi o klucz kolejności rozgrywania meczów ale NIE!
gts - piątek o 20:30
Hutnik - sobota o 20:00
Wieczysta - sobota o 14:00
Cracovia - sobota o 20:15
Puszcza - poniedziałek o 19:00
No to rzeczywiście ich pojebało
[quote]#post1647329 [quote]#post1647303 [quote]#post1647300 No ale to dobrze o nas świadczy. Lech tu nie ma czego szukać od dłuższego czasu. [/quote]
Mocne słowa :)
Od ponad 15 lat wynik jest bliski remisu , wydaje mi się , że Cracovia wygrała jeden mecz więcej od Lecha będąc gosoodarzem :)
[/quote]
ostatnie 15 lat u nas 8-4-5
a od awansu (pierwszego) 12-5-5 bilans u nas - Rocka post w pełni uzasadniony
[/quote]
Na szybko przeleciałem Sofa Score i chyba dodałem sobie PP w tym :) Twoje się zgadza bo teraz podliczyłem tylko Cracovię i jest 8 w lidze.
Mi tylko chodziło o to, że Lech od dłuższego czasu nie ma co szukać w Krakowie a przez ostatnie lata (nawet wydłużając do tego co piszesz) to prawie połowa meczy nie kończy się wygraną Cracovii. Nie ma szukać ktoś kto od wielu lat gdzieś nie wygrał ale nie w tym przypadku dlatego napisałem, że to mocne słowa :) Oczywiście zazwyczaj tutaj grało się ciężko i wygrywało rzadziej to jasne.
Tym bardziej patrząc na ostatnie 5 sezonów to oczywiście głównie remisy ale i tak wskazują na zbyt mocne słowa jak Lech nie ma czego szukać :P
Komplementy dla Matusik
Zrobiła furorę! W sieci możemy znaleźć same komplementy, jakie spadają na artystkę. „Czy możecie częściej zapraszać panią Agnieszkę?, „Wielkie brawa dla Pani Agnieszki. To był świetny pomysł i super wykonanie
https://dziennikpolski24.pl/piekna-skrzypaczka-zachwycila-kibicow-cracovii-kim-jest/ar/c2-18890443
warto przy tej okazji zaznaczyć, że Agnieszka wychowana na Siemaszkach, więc teoretycznie nie kibicuje klubom ale gdy ktoś ją zapyta i musi odpowiedzieć to zAWsze mówi Cracovia ;)
jak ktoś jest ciekawy jej twórczości to obserwujcie na fejsie, często gra po klubach (dyskotekach) w Krakowie. Fajna, skromna i bardzo utalentowana dziewczyna
- Edytowany
Trela: Lokalne przebiegunowania. Gdy [b]druga siła[/b] w mieście staje się pierwszą
St. Pauli to aktualnie jedyny klub z Hamburga w Bundeslidze. Union Berlin reprezentuje w niej z kolei niemiecką stolicę. Cracovia trzeci sezon z rzędu rozgrywa jako wyłączny przedstawiciel Krakowa w Ekstraklasie, a Rekord bije Podbeskidzie w derbach. Choć niektóre lokalne hierarchie piłkarskie wydają się wyryte w skale, historia pokazuje, że żaden układ sił nie jest dany raz na zawsze.
(...)
Najbardziej znamienny odbywa się w ostatnich latach w Krakowie. wisła i Cracovia powstały jako niemal równoważne siły krakowskiego i krajowego futbolu. W latach międzywojennych obie sięgały po mistrzostwa Polski, a w 1948 roku stoczyły na stadionie Garbarni pamiętną bezpośrednią walkę o tytuł. Kolejne dekady zabetonowały jednak sportową hierarchię pod Wawelem. Pomiędzy 1955 rokiem, gdy Garbarnia Kraków zajęła szóste miejsce w lidze, a 1994, gdy wisła spadła z Ekstraklasy, a jedynym przedstawicielem miasta w elicie pozostał Hutnik, Biała Gwiazda była piłkarskim numerem jeden w Krakowie. Prymat Hutnika potrwał trzy sezony, nim w 1997 roku spadł z Ekstraklasy, zajmując miejsce za wisłą, która zdążyła do niej wrócić. Stan wrócił do pozornej normy.
XXI wiek zaczął przynosić jednak w tej kwestii poważne zawirowania. W 2007 roku, po niemal sześciu dekadach przerwy, Cracovia pierwszy raz zakończyła sezon wyżej niż wisła. Wówczas można to było uznać za incydent, bo po roku biała gwiazda znów była mistrzem Polski, a Pasy obsunęły się do środka tabeli. W ostatniej dekadzie jednak sytuacja zaczęła się powtarzać. W siedmiu latach poprzedzających spadek wisły Cracovia czterokrotnie finiszowała nad nią, a trzykrotnie pod nią. Aż wreszcie w 2022 roku Pasy po raz pierwszy w dziejach stały się jedynym przedstawicielem miasta w elicie. Obecna sytuacja, trwająca już trzeci sezon, to więc bezprecedensowy okres w burzliwych dziejach futbolu w tym mieście.
(...)
całość:
https://weszlo.com/2024/10/21/trela-lokalne-przebiegunowania-gdy-druga-sila-w-miescie-staje-sie-pierwsza/
Poproszę jeszcze o 40 lat "samotności" CRACOVII w ekstraklasie
https://youtu.be/P8POyp60fk4?si=6YuyTLzTkjmHeIXV
- Edytowany
Kogoś zdrowo pojebało:
Uwaga! Badziewiaków przejmują piłkarze z zagranicy [KOZACY I BADZIEWIACY]
Opracowanie:Antoni Figlewicz
Biorąc pod uwagę ilu futbolowych imigrantów gra na co dzień w naszej kochanej Ekstraklasie, takich jedenastek możemy się spodziewać coraz częściej. W najnowszym zestawieniu Badziewiaków znalazł się tylko jeden nasz rodak, ale on akurat wyjątkowo sobie na to zasłużył, więc o konkurencji nie było mowy. Zagraniczni piłkarze coraz swobodniej czują się też w składzie Kozaków…
Dziesięć do jednego. W tym tygodniu Kacper Rosa samotnie broni honoru grających w najwyższej klasie rozgrywkowej Polaków. To jedyny rodak-badziewiak wyróżniony przez nas za występ w dwunastej kolejce Ekstraklasy. Zasłużył sobie jednak – wpuścił w sumie cztery gole, a jednego z nich strzelił właściwie sam, nabijając Imada Rondicia.
Wszyscy pozostali Badziewiacy też są na swoim miejscu. Lechia broni w stylu Lechii, więc nic dziwnego, że i Elias Olsson, i Bujar Pllana znaleźli się w naszej wyjątkowej jedenastce. Odpowiednio po raz trzeci i drugi. Zresztą występ gdańszczan w meczu z Legią nie był takim, który trener Szymon Grabowski będzie z radością odwijał i oglądał do znudzenia. Wideoanaliza jest potrzebna, ale czasem może być bardzo przykrym doświadczeniem.
[b]W naszej jedenastce zmieścili się także dwaj piłkarze Cracovii, których jeszcze kilka tygodni temu nie mogliśmy spodziewać się w gronie Badziewiaków. Bo Benjamin Kallman i Mick van Burem zwykle byli przez nas chwaleni i doskonale odnajdywali się w ułożonych atakach Cracovii. Tym gorsze wrażenie zrobił na nas kiepski występ tego duetu w meczu z Lechem. Rywal trudny, ale to nie znaczy, że można wypaść na jego tle tak nijako.[/b]
[img]https://cracovia.krakow.pl/uploads/media/2024-10/obraz-png-39426812.png[/img]
Wśród Kozaków znaleźli się natomiast autorzy kilku naprawdę doskonałych występów. Jesus Imaz zaprzeczył wszystkim doniesieniom o swojej kiepskiej formie i zapakował Zagłębiu dwa gole. Równie dobrze zaprezentowali się dwaj piłkarze Widzewa. Sebastian Kerk rozkręcał się wolno, ale kiedy już zaczął grać, to Widzew ma z niego sporo pociechy. Dwa rzuty rożne bite przez Niemca i dwa gole – pomocnik łodzian potrafi dograć jak mało kto. Tym razem dogrywał choćby do Imada Rondicia, który z dwiema bramkami też zameldował się wśród Kozaków.
Poza tym? Stały bywalec Mikael Ishak, ładnie kręcący obrońcami Piotr Ceglarz oraz, co akurat może być pewnym zaskoczeniem, Luka Zahović. Gol i asysta Słoweńca pozwoliły mu wywalczyć u nas tytuł zawodnika meczu ze Stalą Mielec i przy okazji miejsce w jedenastce kolejki. Za 28-latkiem bez wątpienia dobry weekend.
No i przeliczmy jeszcze jak tu wyglądają proporcje – Wszołek, Grzesik, Ceglarz… i tyle. Obcokrajowcy wygrywają to starcie 8:3. Kolejna potyczka już w przyszłym tygodniu.
https://weszlo.com/2024/10/22/kozacy-i-badziewiacy-12-kolejka/
Weszlo to prostytutka pro gtsowska.
Z każdej porażki Pasów się cieszę i pieją w najlepsze. Mój sąsiad zawsze mówił w takich chwilach : "qrwa qrwie łba nie urwie..."
https://sport.tvp.pl/83089520/jakub-popielarz-byly-dyrektor-akademii-cracovii-gdy-dzis-staje-przed-lustrem-moge-powiedziec-ze-zrobilem-maksymalnie-duzo
żeś zrobił leniu - transfery do cwelki. aż dziw bierze, że to nie wystarczyło na dostanie posady w warszawce
[quote]#post1646868 Ale ktoś z Was poważnie myśli o możliwość rozbudowy naszego stadionu? (W dającej się przewidzieć przyszłości)[/quote]
JA!!!
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)