Powrót
Powrót do działu

Cracovia - Forum kibiców Cracovii

• Regulamin
    • Regulamin
    • Ukraina 2014

• Hyde Park
    • Rozpoczęto 01.03.2014 o 15:52
      Ostatnia aktywność 14.07.2017 o 15:16
      76474 wyświetleń
    • szaleniec

4.1K
      4.6K
    • 18.03.2015 o 21:56
      Post #1066545 18.03.2015 21:56
    Banderowcy to moga mi wjechac ale na rowerach i to jest ta zasadnicza roznica
    • hrobry82

493
      6
    • 19.03.2015 o 13:07
      Post #1066676 19.03.2015 13:07
    i tu sie co do zasady moge z Knurem zgodzic, z tym jak dziala polityka wchaniania przez mocarstwo mniejszych krajow na przykladzie rosji, zgadzam sie rowniez, ze putin jak by mogl to by teraz poszedl dalej, jak najdalej jak by mogl np do odry. i zgadzam sie z tym ze trwa to latami, i w tej perspektywie nalezy patrzec na ten proces. aczkolwiek nie wiem czy Knur zauwazyl, czy tez nie, ale mamy granice z rosja bezposrednio na dlugosci 218 km, obwod kaliningradzki, jest to jedno z najbardziej zmilitaryzowanych miejsc w europie, co wiecej putin wyslal tam przenosne bateria rakiet balistycznych iskander, co jak wyczytalem sa bardzo celne, bardzo szybkie i bardzo trudne do zestrzelenia, i co najwazniejsze mogace przenosic glowice nuklearne... a co juz chyba najwazniejsze obejmuja swoim zasiegiem prawie caly obszar naszego kraju... z tego co sie orientuje nie mamy jakiegos zajebistego systemu obrony przeciw powietrznej np jak izrael ma, wiec jak putin chce tam rozmiescic ok 700 wurzytni kazda po 2 rakiety i zrobi zmasowany atak rakietowy, to nawet jakby ci ruscy zolnierze jechali na rowerach to wiekszych problemow miec nie beda po drodze do warszawy na chwile obecna, dodatkowo, po raz kolejny przypominam, ze na bialorusi, granica 420 km z nami, w iwekszosci mowi sie po rosyjsku, nie ma granic z ferderacja rosyjska i rosja ma tam swoje bazy wojskowe, to ze dzis jest tam lukaszenka, to nie znaczy ze jutro tez bedzie, i w taki tydz moze sie okazac ze nie graniczymy juz z bialorusia tlyko z rosja, w takiej sytuacji mamy wielki HOOOY z robienia bufora z ukrainy, moze to byl dobry pomysl na poczaku wieku XX, i cale wieki wczesniej, ale dzis, na ten stan faktyczny, kaliningrad, bialorus i ta technologie wojskowa, to jak chcemy sie czuc bezpiecnie to musimy zaiwenstowac w siebie a nie w ukraine, zainwestowac w syst obrony jak ma izrael to przede wszystkim i w nowoczesne technologie, bo tu jest teraz centrum walki, a juz nawiasem mowiac, dni putina tez moga byl policzone, i kto wie (daj Bog) moze niedlugo znow zacznie sie okres wielkiej smuty w rosji
    • knur

8.9K
      182
    • 19.03.2015 o 15:21
      Post #1066719 19.03.2015 15:21
    Rosja nie ruszy na zachód mając odkryte podbrzusze. a tym podbrzuszem jest Ukraina. Rosja nie może wyprowadzić ofensywy przez Białoruś, nie mając zabezpieczonej ukraińskiej flanki. w obecnym układzie nie ma większego sensu, by Ukraina pełniła rolę bufora. ma pełnić rolę "trzymacza Putina za jaja". dlatego tak ważne z naszego punktu widzenia jest, by Rosja nie miała kontroli nad Ukrainą. chęć Putina do zwasalizowania Ukrainy w pełni zrozumiała. zupełnie niezrozumiała jest natomiast niechęć do pomocy Ukrainie, prezentowana np. przez hasło "pieprzyć Ukrainę". jeżeli zostawimy sprawy samym sobie, to w końcu Rosja stworzy sobie pozycję do ruchu szerokim frontem na zachód od Buga. na razie jej nie ma, bo nie kontroluje Ukrainy. pomoc Kijowowi podpowiada zarówno geopolityczny instynkt, jak i chłodna kalkulacja interesów naszego państwa.
    • hrobry82

493
      6
    • 19.03.2015 o 15:57
      Post #1066729 19.03.2015 15:57
    knur Napisał(a): ------------------------------------------------------- > chęć Putina do zwasalizowania Ukrainy w pełni > zrozumiała. [b]zupełnie niezrozumiała jest[/b] > natomiast niechęć do pomocy Ukrainie, panie, no nie rob pan jaj sobie z pogrzebu, tak mawiaja niechec jest z prostego powodu, upa wymordowalo ok 200 tys polskich cywili w niecaly rok, bestialsko, wrecz gorzej niz dzis robi isis w syrii i iraku dzisiejsi ukraincy zarowno rzadzacy jak i walczacy w donbasie, nie tylko nie odcieli sie od tego, wiecej, nawet jawnie sie do spuscizny bandery odwoluja np batalion azov, i ty sie dziwisz ze jest niechec?? jesli by wymagala racja stanu to mozen apomoc ukrainie, ale zawsze ta pomoc moze byc dana z niechecia pod wplywem przymusu,
    • knur

8.9K
      182
    • 19.03.2015 o 17:32
      Post #1066743 19.03.2015 17:32
    jeżeli ograniczyć polską historię tylko do tego wycinka, to niechęć może być zrozumiała. ale jeśli patrzeć na historię całościowo i uwzględnić każdą zbrodnię, wojnę i podbój, to już niezbyt. geopolityczna kalkulacja jest prosta, a polska racja stanu oczywista. i nietrudno domyślić się, jak [s]Lenin[/s]Putin określiłby Łysiaka.
    • hrobry82

493
      6
    • 20.03.2015 o 09:56
      Post #1066836 20.03.2015 09:56
    no panie, kalkulacja a niechec do sa dwie zupelnie rozne sprawy, a ludobojstwo wolynskie jest sprawa swieza i nie rozliczona, ot w czym jest problem, a wydaje mi sie ze na sile chce ten problem zamiesc pod dywan, uznac za nie byly, bagatelizowac, a czy twoj geopolityczny rachunek nie mowi ci ze jak ktos przyparty do muru to sie przyzna nawet do czego do czego by sie w normalnej sytuacji nie przyznal? no pewnie mowi, totez uwazam ze powinnismy cisnac to swolocz banderowska wlasnie teraz
    • Camron

5.3K
      1.9K
    • 20.03.2015 o 12:50
      Post #1066869 20.03.2015 12:50
    No i to byłoby dobre rozwiązanie. Dwie pieczenie na jednym ogniu: załatwienie sprawy ludobójstwa i pomoc Ukrainie przeciwko Rosji. (tu) Jest tez opcja, że Ukraina przyparta do tego muru i tak nie przyznałaby się do Wołynia i wtedy trzeba zadac sobie pytanie czy warto lub opłaca sie im pomagać.
    • rmszar

11.7K
      872
    • 20.03.2015 o 16:25
      Post #1066904 20.03.2015 16:25
    helmut Napisał(a): ------------------------------------------------------- > jak ci wjada banderowcy do Przemysla to zrozumiesz > ze mamy do czynienia z wojna pomiedzy dwoma > wrogami Polski. Człowieku, jacy banderowcy do Przemyśla? Równie realne jak to, że my wjedziemy czołgami do Lwowa. Natomiast iskandery masz już w obwodzie Kaliningradzkim. To tylko dla przypomnienia tym, którzy mówili, że już graniczymy z Rosją i nic się nie dzieje.
    • hrobry82

493
      6
    • 20.03.2015 o 17:37
      Post #1066926 20.03.2015 17:37
    iskandery mamy, fakt, ale tez mowione bylo ze zadnego bufora nam nie trzeba z tej ukrainy wlasnie m.in w zwiazku z tym faktem...
    • rmszar

11.7K
      872
    • 20.03.2015 o 17:56
      Post #1066930 20.03.2015 17:56
    Mimo wszystko wolę mieć 200 km granicy na północy i bufor na wschodzie, niż żadnego bufora, flankującego np. Białoruś.
    • knur

8.9K
      182
    • 20.03.2015 o 18:53
      Post #1066937 20.03.2015 18:53
    mi się wydaje, że jeśli Kijów prowadzi wojnę, to żeby wypiął się na najbardziej bitną część społeczeństwa, musielibyśmy zaoferować naprawdę dużo. podstawowy problem Kijowa to brak rekruta. a akurat banderowcom chce się walczyć. innymi słowy, tak jak pisałem, wojna to okres, w którym rząd raczej nie będzie wprowadzał podziałów w społeczeństwie poprzez antybanderowską kampanię. rachunek zysków i strat w tym przypadku to praktycznie wyklucza. lepiej naszą pomoc obwarować koncesjami, na które Kijów może łatwiej przystać. np. ekspansja PKO BP (jak czytałem, ich Kredobank jest w najlepszej sytuacji ze wszystkich zagranicznych banków) i polskich firm innych branż. a temat banderowców załatwic gdy już nie będą potrzebni. bo teraz są. niewielu ich, ale bitni. wielu zginie, a reszta, gdy przestanie być potrzebna, zostanie przez kijowskich oligarchów spokojnie przehandlowana. po dużo niższej cenie.
    • ALRS

2.7K
      3.8K
    • 22.03.2015 o 12:17
      Post #1067522 22.03.2015 12:17
    knur Napisał(a): ------------------------------------------------------- > lepiej naszą pomoc obwarować koncesjami, na > które Kijów może łatwiej przystać. np. > ekspansja PKO BP (jak czytałem, ich Kredobank > jest w najlepszej sytuacji ze wszystkich > zagranicznych banków) i polskich firm innych > branż. a temat banderowców załatwic gdy już > nie będą potrzebni. bo teraz są. http://www.money.pl/gospodarka/wiadomosci/artykul/ukrainscy-oligarchowie-wojna-kolomojskiego-z,133,0,1742469.html Tutaj masz przykład jak się robi biznes na Ukrainie i jak to nasze przedsiębiorstwa mogą robić ekspansje. Problem Ukrainy polega na tym ,że to cały czas jest kraj rządzony przez oligarchów i w razie osrtrego konfliktu , taki Kołomojski może wystąpić przeciw Poroszeńce i będzie kolejna wojna, tym razem na linii Dniepru, a jak Ukraińcom w końcu znudzi się obecna władza to wybiorą nowego Janukowycza i historia zatoczy kolejne koło,dlatego uważam, że im będziemy bardziej neutralni tym lepiej dla nas.
    • audax

2.7K
      1K
    • 23.03.2015 o 19:04
      Post #1067877 23.03.2015 19:04
    https://marucha.wordpress.com/2015/03/23/sluszna-sprawa-czy-zbiorowe-samobojstwo/#comments
    • hrobry82

493
      6
    • 24.03.2015 o 11:26
      Post #1068040 24.03.2015 11:26
    http://www.rp.pl/artykul/1137772,1188419-Niebezpieczna-wojna-oligarchow-ogarnela-Ukraine.html no i zdaje sie, ze skonczyla sie juz na ukrainie wojna "ojczyzniana" i zaczela o kase, ten kolomojski jest jebany skuteczny ja nie wiem, jak w roznych regionach wschodniej ukrainy pojawiali sie separatyscie, to on powiedziel ze daje 10 tys dolarow za glowe kazdego separatysty co siepojawi w dniepropietrowsku, i co? tam bylo spokojnie, a wiem z wlasnego doswiadczenia, ze tam wszyscy, przynajmniej milicjanci w pionu kryminalnego mowili tylko po rosyjsku, i w zasadzie wykonywali polecenia gory, czyli jego. a ze kolomojski mial tam mini panstewko w obwodzie to jak mu zaczeli w kijowie do kasy sie dobierac to powiedzial veto, w cale sie nie zdziwie jak za niedlugo jednak powie ze poroszenko i reszta to banda zlodziei :) i zwroci sie o pomoc do ruskich, albo jak zaczna sie sami miedzy soba ci oligarchowie tluc to separatysci wejda do dniepropietrowska, i tak nastapi powolny rozklad ukrainy, cos ta ziemia nie ma szczescia do silengo aparatu panstwowego, tylko jak nie polscy magnaci to ukrainscy oligarchowie maj tam swe mini panstewka
    • Ferencvaros

2K
      103
    • 24.03.2015 o 13:26
      Post #1068099 24.03.2015 13:26
    Jak nie przepadam za Hrobrym82, to nie sposób się nie zgodzić. Kreowany na wielkiego ukraińskiego patriote Żyd Kolomojski patrzy na swój biznes, a nie na kolor na mapie. Może się w każdej chwili dogadać z Rosją i wrócimy do prawo i lewobzeznej Ukrainy jak za Chmielnickiego. Dałbym tu tylko taką mała gwiazdke, że chyba jednak lepsze życie Oligarchy na Ukrainie, niż w Rosji, więc może on się będzie taki skory do nagłej zmiany frontu...
    • Geopijatyk-Fan Oderki

8.9K
      556
    • 27.03.2015 o 16:47
      Post #1068655 27.03.2015 16:47
    https://www.youtube.com/watch?v=H7W3oD2PXrY PS Jutro i pojutrze jestem w Kraq, ale nie piję do końca Postu. Zgłoszenia na priv.
    • cracovia_nh

370
      23
    • 28.03.2015 o 11:33
      Post #1068727 28.03.2015 11:33
    Do tej pory nie wypowiadalem sie w tym temacie ale z uwaga go sledzilem, i nie dowierzam ze sa tu ''obroncy'' ukrainców. Ruskie jest to jawny i od dawna wróg nie ma co do tego najmniejszczych watpliwosci, ale jesli ktos uważa ze ta dzicz ukraińska nie jest dla nas zagrozeniem to ja niewiem co za ludzie na ta Cracovie chodzą. Dołaczam pare odnosników dla braci zza wschodniej granicy. http://www.kresy.pl/wydarzenia,spoleczenstwo?zobacz%2Fwielbiciele-kata-powstania-warszawskiego-swietuja-na-majdanie-video http://www.kresy.pl/wydarzenia,spoleczenstwo?zobacz%2Fdirlewangerowcy-w-batalionie-ajdar-relacja-polskiego-wolontariusza#
    • szaleniec

4.1K
      4.6K
    • 28.03.2015 o 20:20
      Post #1068778 28.03.2015 20:20
    Takie same argumenty jak przeciwnikow Polski, ze Polakiem byl Feliks Dzierzynski.
    • Aston1906

15.4K
      2.8K
    • 29.03.2015 o 01:41
      Post #1068804 29.03.2015 01:41
    Komorowski też jest Polakiem
    • riplemark

55
      13
    • 29.03.2015 o 10:59
      Post #1068815 29.03.2015 10:59
    Prowadzicie dysputy polityczne, a nie wykorzystujecie szansy jaka daje sytuacja polityczno-gospodarcza na Ukrainie na przykład przeciętnemu Polakowi-Pasiakowi żyjącemu np. na Podkarpaciu! Można ruszyć w każdy weekend. W końcu z Rzeszowa , Przemyśla na granicę do Korczowej i Medyki autobusy lub busy są kilkadziesiąt razy na dobę. Przykład...! Byłem wczoraj we Lwowie służbowo i mając trochę przerwy w obowiązkach pochodziłem po centrum zaczynając od pałacu Potockiego na ul. Kopernika, pl. Mickiewicza, Katedry Łacińskiej, Rynku, katedry Ormiańskiej, Opery i kończąc na bazarze na przeciwko Opery. Samo centrum-najwyższe ceny, a tu niespodzianka. Kawę po lwowsku wypiłem w najdroższej kawiarni we Lwowie za 23 hrw. tj. 3,45. , 1 l wódki Sobieski , co prawda wytworzonej w Czerkasach ( mają tam bardzo dobrą jurajską wodę) kosztuje 120 hrw-17 zł, nemiroff -miodowy z papryką 7,50 zł ( 50 hrw.) za 0,5 l, , papierosy-paczka marlboro od 12-18 hrw. czyli od 1,80 zł do 2,80 zł. podwójny hamburger 30 hrw. czyli 4,50 zł. Pytałem się o pokój w hotelu-proszę bardzo łóżko w pokoju dwuosobowym z łazienką ze śniadaniem 200-250 hrw. (30-35 zł). Paliwo po 3,20-3,30 zł ( 20-23 hrw,) Fajne ceny! Turystów prawie w ogóle nie ma. W lokalach pustki w porównaniu z czasami przed Majdanem. Paru studentów zagranicznych z Azji i Afryki. [b]Żal mi przeciętnych, ciężko pracujących Ukraińców. Oni mimo tych inflacyjnych cen nie mogą sobie na wiele pozwolić[/b] Dla nich dewaluacja hrywny jest katastrofalna! Dostają wynagrodzenie ( z poślizgiem często kilku miesięcznym) które w przeliczeniu na złotówki jest równowartością 400-450 zł. I jeszcze na koniec info dla tych, którzy uważają, że w naszej gospodarce obejdziemy sie bez węgla kamiennego. Na rondzie przy obwodnicy Lwowa , rozdzielającym drogi na Kijów, centrum Lwowa,, Mostiskę i Krakowiec zobaczyłem kawalkady TIR-ów z naczepami wypełnionymi drewnem. Odcięcie od węgla Donbasu powoduje skłonienie się ku gospodarce opartej na energii z biomasy. jeżeli konflikt potrwa dłużej to lesistość w Karpatach Ukraińskich ( obecnie 40%) i lesistość Ukrainy (15%-dwa razy mniej niż w Polsce) zmniejszy się dramatycznie.
    • hrobry82

493
      6
    • 30.03.2015 o 11:00
      Post #1068935 30.03.2015 11:00
    no fakt, cemy dla nas mega oplacalne, hrywna lezy, i bedzie lezec jeszcze dlugo, dla turystow raj, az zaluje ze jeszcze z 15 lat nie moge wjechac na ukraine... co do drewna, nie wiem jakie akurat wiozly te tiry drewno, ale nie koniecznie musial ono sluzyc docelowo za opal, wiekszosc drewna wykorzystywanego przez polski przemysl meblarski pochodzilo wlasnie z ukrainy, nie wiem czy dalej tak jest bo ukraincy chcieli wprowadzic clo exportowe na tarcice, a czy w prowadzili to juz nie wiem, tak czy siak importowalismy mase tego drewna, w koncu jestesmy potega meblarska w europie, jesli nawet nie na swiecie.
    • riplemark

55
      13
    • 31.03.2015 o 01:18
      Post #1068995 31.03.2015 01:18
    hrobry82 Napisał(a): ------------------------------------------------------- > zaluje ze jeszcze z 15 lat nie moge wjechac na > ukraine... Co się stało? Zaciekawił mnie Twój przypadek. Zakaz wjazdu przez 15 lat na Ukrainę jest równoznaczny z przeszmuglowaniem pieszym przejściem w Medyce miesięcznej sprzedaży parówek w Biedrze medyckiej!!!B) > co do drewna, nie wiem jakie akurat wiozly te tiry > drewno, ale nie koniecznie musial ono sluzyc > docelowo za opal, wiekszosc drewna > wykorzystywanego przez polski przemysl meblarski > pochodzilo wlasnie z ukrainy, nie wiem czy dalej > tak jest bo ukraincy chcieli wprowadzic clo > exportowe na tarcice, a czy w prowadzili to juz > nie wiem, tak czy siak importowalismy mase tego > drewna, w koncu jestesmy potega meblarska w > europie, jesli nawet nie na swiecie. Prawdą jest, że sporo mebli jest w Polsce wytworzone z ukraińskiego drewna i sporo na Ukrainie mebli wytworzonych jest w polskich (często już byłych) fabrykach na ( np. BRW w strefie w Jaworowskiej koło Gródka Jagiellońskiego). Ale to drewno było wyładowane na samochodach , które nie jechały w kierunku polskiej granicy, tylko na Kijów. Były to dość nieregularne fragmenty, trochę inne niż np. drewno na płyty mdf A na koniec, by Was przekonać do odwiedzenia Ukrainy podam jeszcze trzy argumenty- pierwszy czysto piłkarski drugi estetyczny, trzeci praktyczny ( po wprowadzeniu tych zmian podlinkowanych pod trzecim argumentem Ukraina w najbliższej przyszłości będzie innym państwem 1. Szachtar Donieck, Czernomorec Odessa, Ługańsk i oczywiście Karpaty rozgrywają obecnie swoje mecze w Premier Lidze we Lwowie. Co tydzień są przynajmniej dwa mecze . Z miejsca, w którym mieszkam na Podkarpaciu mam do Lwowa 150 km, do Krakowa 180 km. Chociaż staram się być na każdym meczu Pasów u siebie, to w przerwie wyjazdowej , po świętach wybiorę się do Lwowa na mecz. 2. Kto z Was był na Ukrainie to pewnie poprze moją tezę-"takiej ilości ślicznych dziewcząt i pięknych młodych kobiet co na Ukrainie to nie ma nawet w Polsce":) 3. [url=http://www4.rp.pl/artykul/1189743-Ukraina---kraj-nedzarzy.html][color=#0000FF][color=#FF0033]link-argument praktyczny[/color][/color][/url][color=#0000FF][/color] -od Wielkiego Czwartku Ukraina może przeżyć to co Polska w lipcu 1989 r. podczas rządów premiera Balcerowicza Pozdrawiam z Podkarpacia
    • hrobry82

493
      6
    • 31.03.2015 o 12:09
      Post #1069028 31.03.2015 12:09
    co sie stalo na ukrainie? no cos tam sie stalo i nie byl to przemyt parowek ;) odnosnie meczy we Lwowie, to bylismy tam kiedys na meczu karpat wlasnie z czarnomorcem, gosci ze 20 moze, gospodarze z mlynem tak do tys, i zjebanymi piosenkami, a na srodku mlyna wielka flaga na kiju z podobizna bandery, o koszulkach z napisem banderstadt nie musze wspominac, noz sie sie kilka razy na ten widok otworzyl, niestety inne okolicznosci sprawily ze nie doszlo do wymiany koszulek...
    7 dni później
    • gargamel9998

17.4K
      16.5K
    • 07.04.2015 o 14:55
      Post #1070276 07.04.2015 14:55
    EUObserver: Grecja flirtuje z Rosją: http://wiadomosci.onet.pl/swiat/euobserver-grecja-flirtuje-z-rosja/my70zv
    • audax

2.7K
      1K
    • 07.04.2015 o 20:20
      Post #1070329 07.04.2015 20:20
    https://marucha.wordpress.com/2015/04/07/lysiak-wildstein-1-0/
    • zubereg

13.7K
      7.7K
    • 09.04.2015 o 13:44
      Post #1070619 09.04.2015 13:44
    Oświadczenie Z największym zaniepokojeniem obserwujemy działania portalu kresy.pl, którego publikacje godzą bezpośrednio w bezpieczeństwo i możliwość wykonywania zawodu reporterów: Bianki Zalewskiej, Pawła Bobołowicza i Dawida Wildsteina, relacjonujących działania wojenne na Ukrainie. Portal kresy.pl opublikował nieprawdziwe informacje na ich temat, mające charakter donosu, oskarżające ich o ?ukrywanie nazistów?. Zostały one nagłośnione wśród rosyjskich separatystów - w konsekwencji czego traktują oni wspomnianych reporterów jako wrogów wojennych, a nie dziennikarzy. Działalność portalu kresy.pl w oczywisty sposób zagraża bezpieczeństwu fizycznemu dziennikarzy lub nawet ich życiu. Godzi też w konstytucyjną w Polsce zasadę wolności słowa. W naszej ocenie swoimi publikacjami kresy.pl dowodzą, że stały się narzędziem propagandy rosyjskich separatystów. Stanowczo przeciw temu protestujemy. Zarząd Oddziału Warszawskiego Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich
    • gentlemen

4.6K
      355
    • 09.04.2015 o 15:33
      Post #1070627 09.04.2015 15:33
    Nie wiem o co chodzi z aferę wokół kresy.pl, już dawno przestałem tę stronkę śledzić. Ale nazywanie młodego Wildsteina reporterem relacjonującym sytuację na Ukrainie, to grube niedoprecyzowanie. Przecież to Dawid Wildstein organizował konwój samochód terenowych do Donbasu. I teraz pytanie - czy na pewno te terenówki posłużyć miały tylko do celów humanitarnych?
    • bielizna

924
      536
    • 09.04.2015 o 16:19
      Post #1070638 09.04.2015 16:19
    To żadna afera. Od początku ruchawek na Rusi Czerwonej ustami młodego Wildsteina środowisko Gazety Polskiej (sic!), Niezależnej (hahaha) czyli po prostu PiS poluje na kresy.pl, tak jak poluje na każdego kto ośmiela się mieć inne zdanie niż oni, na temat tychże ruchawek. Zazwyczaj padają oskarżenia o rosyjską agenturę (BTW co to jest w ogóle "rosyjski agent"?).
    • Geopijatyk-Fan Oderki

8.9K
      556
    • 09.04.2015 o 16:31
      Post #1070642 09.04.2015 16:31
    Jebać Kacapów! Qbań, południowa część obwodów woroneskiego, biełgorodzkiego i tahanrih należą do Ukrajiny! Putin to Leningradzki Sqrwysyn!
    • hrobry82

493
      6
    • 09.04.2015 o 17:05
      Post #1070646 09.04.2015 17:05
    ty Geos, jak juz tak rozdajesz ziemie wolna reka, to powiedz no jeszcze nam czyj powinien byc Lwow?
    • bielizna

924
      536
    • 09.04.2015 o 17:55
      Post #1070651 09.04.2015 17:55
    hrobry82 Napisał(a): ------------------------------------------------------- > ty Geos, jak juz tak rozdajesz ziemie wolna reka, > to powiedz no jeszcze nam czyj powinien byc Lwow? "Daję, bo nie moje." jak to Zagłoba mawiał :D
    • helmut

1K
      7
    • 10.04.2015 o 01:48
      Post #1070797 10.04.2015 01:48
    http://natemat.pl/139171,ukrainski-parlament-uznal-upa-za-bojownikow-o-wolnosc-w-dniu-wizyty-komorowskiego Komentatorom tego postu przypominam, ze SS tez walczylo za Niemcy, jakby na to nie patrzec. Bundestag do roboty! Skoro Ukraincy moga czcic faszystowskich mordercow Polakow, to czemu nie Niemcy?
    • hrobry82

493
      6
    • 10.04.2015 o 10:37
      Post #1070826 10.04.2015 10:37
    cytujac klasyka dalszy komentarz jest zbedny "banderowiec nie rządzi słabą Ukrainą. Jestem zazenowany, ze takie oczywistości muszę tłumaczyć." "W Kijowie nie rządza banderowcy czy faszyści (choć ruska propaganda chce, by ludzie w Rosji, Donbasie czy tu na forum tak myśleli). "
    • knur

8.9K
      182
    • 10.04.2015 o 10:54
      Post #1070831 10.04.2015 10:54
    tłumaczyłem tu już elementarne zasady polityki w czasdie wojny, nie będę się powtarzał, spytam tylko: Poroszenko to banderowiec - tak czy nie? krótka piłka, hrobry. pytania pomocnicze: czy Komorowski jest endekiem? czy Polską rządzą endecy?
    • hrobry82

493
      6
    • 10.04.2015 o 11:28
      Post #1070836 10.04.2015 11:28
    a co ma do tego czy bronek jest endekiem, czy moze Murzynem, czy moze komuchem? nie mowimy o bronku tylko o tym co sie dzieje na ukraine, bo w Polsce czy to by bronek byl endekiem czy tez nie nikt nie uchwala prawa mowiecego ze zbrodniarze to bohaterowie narodowi. po drugie nie poroszenko to uchwalil tylko parlament, czytaj ze zrozumieniem, a jak juz to robisz to nie naginaj faktow na wygodna dla siebie linie. pyt pomocnicze czy to ukrainski parlament uchwalil wiekszoscia glosow prawo mowiace ze upa to "bojownicy o wolnosc" i przynal im ochrone prawna za kazda probe tego podwazania czy nie? czy ow parlament zostal wybrany w demokratycznych wyborach czy nie, czy parlamentarzysci reprezentuja swoich wyborcow czy nie, wiec jak juz kazdy widzi wmawianie nam tu wszystkim ze nie ma banderowcow u wladzy (chocby ustawodawczej, bo sa jeszcze wykonawcza i sadownicza) jest bujda na resorach, tak samo jak bujda jest ze ideologia upa jest daleka wiekszosci spoleczernstwa ukrainskiego, nikt ci tego nie powie wprost, zwlaszcza Polakowi, a tym bardziej w Polsce, to tak jak bys gadal Zydowi, ze jestes antysemita, wiekszosc ludzi ich jednak nie lubi a mowia wprost tylko wyjatki. teraz tylko czekac, na haslo ze lykam ruska propagande, i ze to prawo uchwalili ruscy agenci, i ze gram w orkiestrze, a jesli ktos gra w tej orkiestrze to sa to sami ukrancy, co strzelaja sobie w kolano, a ja jedynie nazywam sprawy po imieniu nie udajac ze nic sie nie stalo, POlacy nie sie nie stalo aa na koniec, ktos kiedys powiedzial "po owocach ich poznacie" pierwszy mamy czekamy na nastepne
    • knur

8.9K
      182
    • 10.04.2015 o 12:04
      Post #1070849 10.04.2015 12:04
    jak zwykle uciekasz od odpowiedzi na proste pytania (jak te z 24 lutego, wciąż bez odpowiedzi). a tu odpowiedź jest prosta: prezydent Ukrainy nie jest banderowcem, ani nie jest nim premier, a partie banderowskie są pod progiem wyborczym. Ukraina broni się przed rosyjskim najazdem, więc wszystkie ręce na pokład. w tym momencie gra UPA jest oligarchom bardzo na rękę, bo banderowcom chce się bić z Rosjanami. to jest polityczne abecadło. ponadto, Ukraina nie ma w swej historii wielu przykładów walki z Rosją (przychodzi mi na myśl tylko Pugaczow), więc jeśli mają mieć jakiś symbol walki z Rosją, to niestety zostaje im tylko UPA. no właśnie - symbol. po to pytałem o Komorowskiego. symbolicznie oddaje cześć Dmowskiemu. nie dlatego, że jest narodowcem, i nie dlatego, że podziela jego diagnozy, tylko dlatego, ze tak mu podpowiedziała polityczna kalkulacja. i tak też kalkulują oligarchowie - walczą z Rosją, więc im na rękę UPA. proste. ale nawet gdyby faktycznie w Kijowie rządzili banderowcy, to i tak lepszy banderowiec w Kijowie niż nkwdzista w Moskwie. bo Ukraina to państwo słabe, pod wieloma względami upadłe. sama Ukraina nie jest dla nas żadnym zagrożeniem. natomiast Rosja kontrolująca Ukrainę - owszem. a banderowski Kijów raczej do łóżka z Moskwą nie pójdzie - więc z tego punktu widzenia nawet faktyczne przejęcie władzy przed banderowców jest dla nas geopolitycznie korzystne. choć lepiej, żeby Ukrainą niezależną od Kremla rządził jakiś pragmatyczny oligarcha (bo o tym, by przejęli tam władzę "zwykli" politycy na modłę europejską nie ma co marzyć). z tego prostego rachunku geopolitycznego wynika prosta konstatacja - jeśli ktoś z pamięci o ludobójstwie wołyńskim wysnuwa wniosek, że Ukrainę należy "pieprzyć" lub w inny sposób formułuje postulat przyjęcia wobec obecnego konfliktu postawy de facto prorosyjskiej, nie tylko stawia ofiary Wołynia ponad ofiarami ZSRR czy Rosji carów, ale także proponuje rozwiązania niezgodne z polską racją stanu.
    • jurassic

7K
      1.5K
    • 10.04.2015 o 12:14
      Post #1070851 10.04.2015 12:14
    Dostałem info "z pierwszej ręki" z Doniecka, że strzelają i rozwalają wszystko Ukraińcy, a nie miejscowi i ta "pierwsza ręka" powiedziała mi, że jak kiedyś mówiła, że Ukraińcy to ich bracia (tak mówiła, słyszałem to na własne uszy), to teraz zmieniła zdanie o 180 stopni ! Poza tym na tzw. granicy ukraińsko - donieckiej Ukraińcy nie wpuszczają mieszkańców Doniecka i całego regionu na teren Ukrainy ! Nie mam powodów, żeby tej "ręce" nie wierzyć, wręcz przeciwnie, tym bardziej, że "przed wojną" była całym sercem za Ukrainą !
    • hrobry82

493
      6
    • 10.04.2015 o 12:36
      Post #1070855 10.04.2015 12:36
    o widzisz zaczynasz gadac na temat, dajac argumenty a nie jakis puste hasla jak poprzednio. ponizszy akapit jest w zasadzie odpowiedzia na wiekszosc naszych sporow "Ukraina broni się przed rosyjskim najazdem, więc wszystkie ręce na pokład. w tym momencie gra UPA jest oligarchom bardzo na rękę, bo banderowcom chce się bić z Rosjanami. to jest polityczne abecadło. ponadto, Ukraina nie ma w swej historii wielu przykładów walki z Rosją (przychodzi mi na myśl tylko Pugaczow), więc jeśli mają mieć jakiś symbol walki z Rosją, to niestety zostaje im tylko UPA." kim jest poroszenko? odp => oligarcha, jaceniuk tez sie nakradl przy pieknej julii, oni graja tz czernia, jakie ma czern ciagotki => banderowskie, zgadza sie ze innych nie maja, to jest smutne, zwlaszcza z naszej perspektywy ale niestety taka jest prawda, i co bedziemy zaklinac rzeczywistosc? jakby wiekszosc spoleczenstwa potepiala banderowcow to nie uwalali by takiej ustawy, a uchwalili, wiec albo jest na to poparcie i oczekiwania spoleczne albo co najmniej przyzwolenie wiekszosci spoleczenstwa, samych ukraincow. i ciagnac dalej temat, zwykli ukraincy walcza za ukraine, oligarchowie o swoj interes, tu mysle ze sie zgadzasz. pewnie tez sa jacys ukraincy ktorzy potepiaja upa, ale poki co sa w mniejszosci, a niestety to wiekszosc decydyje w demokracji i ona kreuje wizerunek ogolu, a poki co jest on pro banderowski. amen co do rachunku geos-politycznego to zgoda, lepiej jak kijow i moskwa sa antagonistami, mi wcale nie zalezy, zeby sie godzili, czekista z banderowcem, albo jeden calkiem zniszczyl drugiego, tak jak jest teraz jest ok, ruskie uwiazane maja wojsko na ukrainie a banderowcy nie podnosza lbow bo sa w okopach
    • DobryDziadek

226
      231
    • 10.04.2015 o 17:22
      Post #1070884 10.04.2015 17:22
    Przyjęcie przez ukraiński parlament uchwały gloryfikującej UPA w dniu wizyty prezydenta Polski, po jego pojednawczym przemówieniu, jest jak splunięcie w twarz. Zupełnie nie rozumiem, jak można żądać od nas zrozumienia "psychologii" innego narodu nie licząc na wzajemność w tym względzie.
    • bielizna

924
      536
    • 10.04.2015 o 18:18
      Post #1070894 10.04.2015 18:18
    Wszystko co napisałeś knurze jest bardzo logiczne, ale tylko przy jednym założeniu, że Rosja jest ekspansywnym imperium, które bezpośrednio nam zagraża. No ale co jeśli jest inaczej? Co jeśli Rosja to zaledwie ranny, słaniający się na nogach odyniec, który wcześniej czy później i tak padnie pod naporem sfory foksterierów? Co jeśli odbywają się teraz rzeczy, o których nie mamy bladego pojęcia? Czy mamy na tyle zaufania do rządzących naszym krajem, że jesteśmy im w stanie uwierzyć, że wiedzą co robią? Co jeśli tworzy się na wschodzie nowa rzeczywistość? Jaki mamy na nią wpływ? Czy nie jesteśmy tylko narzędziem? Czy nie zastanawia Cię dlaczego wszystkie wiodące ośrodki polityczne w Polsce wspierają "Ukrainę" w walce z Putinem? I to od niezależnej po wyborczą włącznie? Ja na polityce się nie znam. Na historii trochę bardziej. No i tak mi wychodzi, że Korona najzwyczajniej w świecie najwięcej korzyści czerpała kiedy na Rusi była zadyma. Intuicja podpowiada mi, że tak powinno być i tym razem. Nie wykluczam natomiast, że mamy teraz takich mężów stanu, że mają jakiś pomysł, a ich wspieranie Ukrainy sprowadza się właśnie do utrzymywania bałaganu, a nie do zwycięstwa demokracji na wyżej wymienionej. Oby.

Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!

Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!

Napisz odpowiedź...

Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)

Goście (1)
    • Główna
    • Działy i kategorie