[quote='ALRS' pid='1422475' dateline='1582290574']
Ciekaw jestem jak owe 18 zespołów będzie spełniać wymogi dotyczące infrastruktury itp... bo obecnie bywa z tym różnie.
[/quote]
Nid mówiąc o wymogach finansowych , choć tu mamy przykłady przyznawania licencji klubom od dawna nie spełniających podstawowych warunków do jej przyznania .
-
-
Reforma ekstraklasy - pytania, dyskusje, komentarze
Wg mnie na koniec swojego urzędowania wytyczył autostradę do ekstraklasy dla Widzewa.
a wg mnie nareszcie będzie ta liga miała sens a nie mecze po 3 razy z jednym rywalem , dzielenie na jakieś p*jebane grupy , szkoda tylko że nie 20 zespołów
Według mnie zmiany są potrzebne, tutaj akurat zgadzam się z tym co kiedyś mówił o reformie Boniek. Powiedział, że ta reforma ma już dobrych parę lat, celem miało być między innymi polepszenie wyników polskich zespołów w europejskich pucharach, jaki jest tego wynik chyba wszystko bardzo dobrze widzimy. Dawniej wszyscy narzekali, że gramy za mało 30meczów i dlatego nam odjeżdżają inne ligi, teraz przez lata były 37mecze i jest coraz gorzej. Boniek wtedy powiedział, że być może jest to spowodowane tym co dzieje się w maju, gdzie gra się co 3dni, gramy wtedy najważniejsze mecze sezonu, a potem zaledwie krótka przerwa i od razu europejskie puchary, nie ma miejsca na odpoczynek i regenerację. Nie żebym traktował Bońka jako jakąś wyrocznię, ale akurat w tej kwestii uważam, że coś może być na rzeczy. Nie wiem czy sam ten system sam w sobie jest zły (aczkolwiek mi się nie podobała do końca faza finałowa, czyli tylko jeden mecz, jednak oczywiście na granie mecz i rewanż czasu by nie było), ale na pewno złe jest to co się dzieje w okresie majowym i granie fazy finałowej w taki sposób. 18 zespołów mnie też nie do końca przekonuje i oczywiście brak podziału na grupy trochę emocji zabierze, bo tutaj akurat trzeba oddać, że podział na grupy i faza finałowa te emocje podnosiły.
Pamiętam gdy zmniejszali Ekstraklasę do 16 drużyn, to wtedy padały argumenty, że 18 zespołów jest za dużą ilością, bo jest zbyt wiele meczów "o nic".
Najlepsze ligi nie mają żadnych wymyślnych systemów tylko standard 18 lub 20 drużyn. Jak mamy równać do tych lepszych to tak właśnie ma być.
[quote='lambadia' pid='1422536' dateline='1582307392']
Najlepsze ligi nie mają żadnych wymyślnych systemów tylko standard 18 lub 20 drużyn. Jak mamy równać do tych lepszych to tak właśnie ma być.
[/quote]
Tyle, że w najlepszych ligach do pucharów wchodzi tak około 6 zespołów i spadają 3
Ja jak widzę te ich kolejne reformy to mi się przypomina komedia gdzie jeden neptyk przesuwa jezioro na projekcie osiedla mieszkaniowego,a potem mu jeszcze przynoszą do domu premie za wniosek racjonalizatorski czy coś. A jego żona mówi z ogromną wyższością -" Mój mąż z zawodu jest dyrektorem". To tutaj tacy jak ów dyrektor są prezesami i działaczami. Musieli coś zrobić żeby nikt im nie zarzucił bezczynności to wymyślili reformę. W piłce i tak są duże jak na polskie warunki pieniądze i jak oni wszyscy razem i każdy z osobna w tym siedzą włączając pismaków to po co im coś zmieniać jeszcze by się po zmianach nie załapali do tego tortu ... I tak to trwa od lat a Europa (Świat) idą do przodu.
Wygląda na to, że nowym prezesem zostanie mały cham z Huty. Bońkowszczyzna będzie trwać w najlepsze.
[quote='pasiasty68' pid='1422543' dateline='1582309803']
Ja jak widzę te ich kolejne reformy to mi się przypomina komedia gdzie jeden neptyk przesuwa jezioro na projekcie osiedla mieszkaniowego,a potem mu jeszcze przynoszą do domu premie za wniosek racjonalizatorski czy coś. A jego żona mówi z ogromną wyższością -" Mój mąż z zawodu jest dyrektorem". To tutaj tacy jak ów dyrektor są prezesami i działaczami. Musieli coś zrobić żeby nikt im nie zarzucił bezczynności to wymyślili reformę. W piłce i tak są duże jak na polskie warunki pieniądze i jak oni wszyscy razem i każdy z osobna w tym siedzą włączając pismaków to po co im coś zmieniać jeszcze by się po zmianach nie załapali do tego tortu ... I tak to trwa od lat a Europa (Świat) idą do przodu.
[/quote]
"Poszukiwany poszukiwana" :)
- Edytowany
Reforma miała poprawić naszą sytuację w Europie. Jej efekt to ... upadek w rejony w jakich nigdy polska piłka klubowa nie była.
No to zmieniają. Ja osobiście nie mam nic przeciwko 18 zespołom. Jak ktoś chce atrakcji, to niech wprowadzą baraże o ostatnie miejsce pucharowe (przy czym baraże nie zmieniają kolejności w tabeli). Będzie wtedy 1lm,2pe,3-6(lub 7 jak ktoś z pierwszej 6 wygra PP). Spadają 3 i gitara. Gorzej nie będzie a na pewno normalniej.
- Edytowany
[quote='Matthias89' pid='1422528' dateline='1582305367']
Według mnie zmiany są potrzebne, tutaj akurat zgadzam się z tym co kiedyś mówił o reformie Boniek. Powiedział, że ta reforma ma już dobrych parę lat, celem miało być między innymi polepszenie wyników polskich zespołów w europejskich pucharach, jaki jest tego wynik chyba wszystko bardzo dobrze widzimy. Dawniej wszyscy narzekali, że gramy za mało 30meczów i dlatego nam odjeżdżają inne ligi, teraz przez lata były 37mecze i jest coraz gorzej. Boniek wtedy powiedział, że być może jest to spowodowane tym co dzieje się w maju, gdzie gra się co 3dni, gramy wtedy najważniejsze mecze sezonu, a potem zaledwie krótka przerwa i od razu europejskie puchary, nie ma miejsca na odpoczynek i regenerację. Nie żebym traktował Bońka jako jakąś wyrocznię, ale akurat w tej kwestii uważam, że coś może być na rzeczy. Nie wiem czy sam ten system sam w sobie jest zły (aczkolwiek mi się nie podobała do końca faza finałowa, czyli tylko jeden mecz, jednak oczywiście na granie mecz i rewanż czasu by nie było), ale na pewno złe jest to co się dzieje w okresie majowym i granie fazy finałowej w taki sposób. 18 zespołów mnie też nie do końca przekonuje i oczywiście brak podziału na grupy trochę emocji zabierze, bo tutaj akurat trzeba oddać, że podział na grupy i faza finałowa te emocje podnosiły.
[/quote]
Powiedz mi jakie emocje ? , jeżeli któraś drużyna w całym sezonie zrobi sobie przewagę nad 9 zespołem to w rundzie finałowej walczy o nic , bo jest już pewna utrzymania , tak samo w grupie spadkowej , bez podziału punktów nie ma to najmniejszego sensu . Dla mnie osobiście 3 raz mecz z tym samym przeciwnikiem jest totalnie bez sensu , nuda nuda nuda , monotonia . większe emocje by we mnie budziło gdyby taki gts był na bezpiecznym miejscu z 3 pkt przewagi nad grupa spadkową i ostatnie 3 mecze miałby grać z legią , Lechem i Derby a nie z Łks , Arką czy Koroną z którymi mają o wiele większe szanse urwać punkty i się utrzymać , a tak ogórki grają z ogórkami a teoretycznie lepsze ogórki grają z lepszymi ogórkami , liczy się wtedy szeroka kadra bo mecze mamy co 3 dni . a na dobrą sprawę jak by punktować w każdym meczu sezonu zasadniczego można zdobyć mistrzostwo przed podziałem na te śmieszne grupy , dlatego reforma na 18 zespołów jest b dobra szkoda tylko że nie od przyszłego sezonu . Co do infrastruktury nie ma się co martwić bo ta w Polsce jest coraz lepsza , a co do samych kandydatów do awansu to nie raz grają to samo co w ekstraklapie . Kuriozalnie powiększenie ligi może dać też szansę rozwoju młodych chłopaków . bo biedniejsi będą bardziej penetrować rynek i mogą wyciągnąć perełki z 4ligi czy okręgówki za niewielkie pieniądze .A uwierz mi ,że jest dużo chłopaków co spokojnie by sobie poradziło .
Zawsze to będzie o 50 wiecej miejsc dla zawodników w ekstraklasie. a te biedniejsze kluby będą w większym stopniu bazować na polakach... Wiec na 100 lepiej wyjdziemy jako liga na tym
Nie wiem jak w myśleniu ekonomicznym Wam wyszło, że jeśli wzrośnie zapotrzebowanie na młodych Polaków, to biedniejsze kluby będą na nich bazować. Przecież Ci młodzi Polacy będą jeszcze drożsi od Słowaków, a jakościowo nadal będą odstawać od 3-ligowych Hiszpanów. W tym zakresie reforma nic nie poprawi.
Co do emocji - odpadnie element emocji w walce o górną ósemkę po 30 kolejce. Końcowe mecze o mistrzostwo będą z przypadkowymi przeciwnikam, a nie z bezpośrednimi konkurentami. Meczy o pietruszkę będzie IMO więcej.
Zaletami systemu E34 jest mniej kolejek (brak zagęszczenia) i normalność systemu.
Mnie osobiście wali jakim systemem będzie to rozgrywane.
Przyszedł mi do głowy jeszcze jeden aspekt. Więcej meczów w kolejce to potrzeba minimum jednego więcej składu sędziowskiego, lub większego obciążenia obecnych wirtuozów gwizdka ;)
50 dni później
[i]W chaosie, w którym znalazł się nasz futbol, tylko jedna rzecz jest (prawie) pewna: mecze będą się odbywać za zamkniętymi drzwiami przynajmniej do Bożego Narodzenia" - informuje portal Sport Mediaset, powołując się na rządowe dokumenty. Jeden z planów zakłada również rozgrywanie spotkań na neutralnym terenie.[/i]
https://www.rp.pl/Pilka-nozna/200419850-Kibice-wroca-na-stadiony-dopiero-w-2021-roku.html
Jestem za. Dobije to żebrackie towarzystwa.
Telewizje będą zadowolone, bo więcej osób wykupi dostęp. A dla poprawy jakości widowiska (?), wykorzystają pewnie nowatorski pomysł mistrza marketingu - doping z głośników. Pewnie za niedługo zaczną konkursy na dj-ów stadionowych ;)
[quote='kaleb' pid='1429668' dateline='1586769871']
A dla poprawy jakości widowiska (?), wykorzystają pewnie nowatorski pomysł mistrza marketingu - doping z głośników. Pewnie za niedługo zaczną konkursy na dj-ów stadionowych ;)
[/quote]
i znowu pierwsi, nudne się to już robi ;)
No ale jedna myśl jest krzepiąca - une jeszcze przez dwa lata spłacają z raty za telewizję miasto, Cupiała itd.
[quote='kaleb' pid='1429670' dateline='1586774578']
No ale jedna myśl jest krzepiąca - une jeszcze przez dwa lata spłacają z raty za telewizję miasto, Cupiała itd.
[/quote]
Chwilo - trwaj wiecznie !
7 dni później
[i] Trzeba jednak również przyglądnąć się dokładnie, ile to niezbędne minimum wynosi i w ten sposób potraktować zarówno Cracovię i Wisłę. To jednak moje prywatne zdanie, a oba klubu na temat ewentualnego obniżenia opłat muszą rozmawiać z ZIS-em.[/i]
https://dziennikpolski24.pl/janusz-koziol-chcemy-zeby-wszystkie-krakowskie-kluby-dostaly-wsparcie-od-miasta/ar/c2-14929876
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)