grając na Hutniku bo pewnie tam po awansie skończą będą mieć lepszy stadion niż co trzecia drużyna ekstraklasy a i My wyjazd będziemy mieć miły :)
-
-
Walka o AWANS :)
Na razie poza kpinami z drużyny lidera, dostaliśmy od nich manto 0:2 w polu z kukurydzą. Nie wiem, czy obnażanie zaściankowości tej drużyny jest dobrym sposobem na poprawę samopoczucia. Ta drużyna zasługuje na szacunek! A jeśli rywale oglądają jej plecy, to już wina rywali a nie Termaliki... W tym sezonie doznaliśmy już parokrotnie upokorzenia od drużyn z mniejszych miejscowości, więc proponuję - przynajmniej na razie - stonować tego typu wypowiedzi.
Ot co.
Na razie w maleńkiej wiosce robią lepszy futbol niż w królewskim Krakowie.
Mam nadzieję, że prześmiewcy będą mieli równie dobry humor po meczu z LZS-em na Kałuży.
Właśnie jestem po rozmowie ze znajomymi z Legnicy.
Zgodnie stwierdzili, że drużyna brukarza pozostawiła bardzo dobre wrażenie. Dwa cytaty:
[i]Świetny mecz - tak myślałem o nim jeszcze w 80' minucie przy 0-0. Emocji nie było, ale w końcu dobry poziom piłkarski z obu stron. Miedź w pierwszej połowie jakby chciała ich wciągnąć do siebie, albo po prostu [b]nie miała pomysłu na dobrze poukładaną Termalicę[/b]. Imponuje mi to [b]jak świetnie taktycznie gra ten zespół[/b]. Podchodzą również do zawodników z agresywnym odbiorem.[/i]
[i]Od razu mówię, że nie odpuścili. Pełna dyscyplina taktyczna przez 90 minut, naprawdę poukładana drużyna. [b]Stracili bramki po rozwiązaniu stałych fragmentów gry[/b], nawet jeden z nich płakał w orange sport, że zupełnie niesłusznie gwizdnięte faule.[/i]
Czy nasz sztab szkoleniowy wyciągnie jakieś wnioski?
Czyżbyś Astonie łudził się, że "Krynica Mądrości" pochyli się nad taką miałkością ?? On geniuszem trenerskim przerastający czasy, w jakich przyszło mu żyć ?? ;)
Ja bym się w ogóle zdziwił, gdyby oni w wypadku awansu nie kupili Hutnika. Dostaliby stadion, prestiż i kibiców, bo jednak taka fuzja po awansie to co innego niż przekręt spadkowicza, który kupuje licencję w e-klasie.
Ale na razie jest u nich zadyszka, którą łatwo było przewidzieć. Owszem, teraz odpoczną, ale Zawisza powstał z martwych i walka o awans zaczyna się od nowa.
z tym "powstaniem z martwych" bym zaczekał
jak mówią ludzie co byli w Brzesku - wszystkie cztery gole Zawiszy padły po tak karygodnych błędach bramkarza (rezerwowy) Okocimia, że Cabajady przy nich to drobne błądziki. W II połowie Zawisza został ponoć mocno przyciśnięty (wiem, wiem, kto by przy 4:0 na wyjeździe nie odpuścił ;), tyle, że melepety z Okocimia strzelać nie umieją. A i tak często Zawisza musiał się ratować faulami.
Ponadto - Zawisza był wypoczęty, a Okocimski miał w tym tygodniu już drugi mecz.
Oczywiście nie oznacza to, że można zlekceważyć Zawiszę. Drużyna która zlekceważyła Stomil - teraz musi uważać na [b]każdego[/b] rywala.
PAS, sterby - ja bym jednak rozróżnił między kpinami z drużyny a z klubu czy miejscowości. przecież, rozumując a rebours, kpiny z naszych grajków czy trenerów nie oznaczają kpin z naszego klubu.
co do drużyny z Niecieczy, to chyba tu nikt sobie nie żartuje, widać jakość. natomiast ludzie sobie kpią z klubu, z otoczonego polem kukurydzy stadionu, słoników, barw, frekwencji. po prostu poddajemy w wątpliwość sens robienia takiej drużyny w takim miejscu.
[quote=suram]
Oczywiście nie oznacza to, że można zlekceważyć Zawiszę. Drużyna która zlekceważyła Stomil - teraz musi uważać na każdego rywala.
[/quote]
Ten Stomil w ciągu kilku tygodni wygrał z Cracovią, Zawiszą, Flotą i zremisował z Niecieczą. Sugerujesz, że cała czołówka ich zlekceważyła?
Suram-byłem w Brzesku i wszystko potwierdzam.
Dodam tylko że w 2 min.w/g mnie karny dla miejscowych i kartka dla Kaczmarka.
Zaległości będą wyrównane 22 maja. Załóżmy prawdopodobny, gorszy wariant, że wygrają gospodarze meczów:
Olimpia Grudziądz - Polonia Bytom
Flota Świnoujście - Sandecja Nowy Sącz
oraz dodajmy punkty tym, co dostaną za ŁKS.
Wówczas tabela:
1. Termalica Bruk-Bet Nieciecza 27 55
2. Flota Świnoujście 27 51
3. Cracovia 26 50
4. Miedź Legnica 27 47
5. Dolcan Ząbki 26 46
6. Zawisza Bydgoszcz 26 46
7. GKS Tychy 27 46
8. Olimpia Grudziądz 26 44
Przy 7-8 meczach, 21-24 punktach do zdobycia, ta ósemka ma wciąż szanse.
Pozostają interesujące nas mecze (pogrubione pomiędzy zespołami z czołówki):
Kolejka 27 - 4-5 maja
Bogdanka Łęczna - Olimpia Grudziądz
Cracovia - Kolejarz Stróże
Warta Poznań - Zawisza Bydgoszcz
[b]Dolcan Ząbki - Flota Świnoujście[/b]
Arka Gdynia - GKS Tychy
Okocimski KS - Miedź Legnica
Kolejka 28 - 8 maja
Olimpia Grudziądz - Okocimski KS Brzesko
Miedź Legnica - Arka Gdynia
GKS Tychy - GKS Katowice
Polonia Bytom - Dolcan Ząbki
Termalica Bruk-Bet - Warta Poznań
[b]Zawisza Bydgoszcz - Cracovia[/b]
Kolejka 29 - 11-12 maja
Miedź Legnica - GKS Katowice
Kolejarz Stróże - Olimpia Grudziądz
Bogdanka Łęczna - Zawisza Bydgoszcz
[b]Cracovia - Termalica Bruk-Bet Nieciecza[/b]
Warta Poznań - Flota Świnoujście
Dolcan Ząbki - Sandecja Nowy Sącz
Stomil Olsztyn - GKS Tychy
Kolejka 30 - 18-19 maja
[b]Cracovia - Flota Świnoujście[/b]
Olimpia Grudziądz - Arka Gdynia
Miedź Legnica - Stomil Olsztyn
[b]GKS Tychy - Dolcan Ząbki[/b]
Termalica Bruk-Bet - Bogdanka Łęczna
Zawisza Bydgoszcz - Kolejarz Stróże
Kolejka 31 - 25-26 maja
[b]Zawisza Bydgoszcz - Olimpia Grudziądz[/b]
Kolejarz Stróże - Termalica Bruk-Bet Nieciecza
Bogdanka Łęczna - Flota Świnoujście
Cracovia - Polonia Bytom
[b]Dolcan Ząbki - Miedź Legnica[/b]
Kolejka 32 - 29 maja
Olimpia Grudziądz - GKS Katowice
Okocimski KS Brzesko - Dolcan Ząbki
GKS Tychy - Warta Poznań
Sandecja Nowy Sącz - Cracovia
Flota Świnoujście - Kolejarz Stróże
[b]Termalica Bruk-Bet - Zawisza Bydgoszcz[/b]
Kolejka 33 - 1 czerwca
[b]Termalica Bruk-Bet - Olimpia Grudziądz[/b]
[b]Zawisza Bydgoszcz - Flota Świnoujście[/b]
[b]Cracovia - GKS Tychy[/b]
Warta Poznań - Miedź Legnica
Dolcan Ząbki - Arka Gdynia
Kolejka 34 - 8 czerwca
Olimpia Grudziądz - Stomil Olsztyn
GKS Katowice - Dolcan Ząbki
[b]Miedź Legnica - Cracovia[/b]
GKS Tychy - Bogdanka Łęczna
Polonia Bytom - Zawisza Bydgoszcz
[b]Flota Świnoujście - Termalica Bruk-Bet Nieciecza[/b]
Po każdej kolejce sytuacja będzie się zmieniać, odpadać będą kolejne zespoły. Wtedy będzie łatwiej analizować możliwe warianty...
Teraz warto zauważyć, że meczy pomiędzy czołówką mają:
Termalica 4, w tym 2 u siebie
Flota 4, w tym 1 u siebie
Cracovia 5, w tym 3 u siebie
Miedż 2, w tym 1 u siebie
Dolcan 3, w tym 2 u siebie
Zawisza 4, w tym 3 u siebie
Tychy 2, w tym 1 u siebie
Olimpia 2, oba na wyjeździe
Będziemy zdobywać punkty - awansujemy. Zdobędziemy jeszcze 15 - 16 punktów i możemy mieć wszystkich w dupie. Mamy na to szanse, o ile gra bardziej będzie przypominać tą z Łęcznej, niż tą z Ostródy czy I połowy z Wartą.
Jeżeli Wąsaty w przypływie geniuszu wróci do "gramy swoje", to nam żaden układ wyników nie pomoże.
Chyba że piździelce będą chciały coś namieszać, ale wtedy nie wiadomo na kogo padnie :D Na razie (chyba) odczepiły się od Zawiszy.
BoRut Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Zaległości będą wyrównane 22 maja. Załóżmy
> prawdopodobny, gorszy wariant, że wygrają
> gospodarze meczów:
>
> Olimpia Grudziądz - Polonia Bytom
> Flota Świnoujście - Sandecja Nowy Sącz
>
> oraz dodajmy punkty tym, co dostaną za ŁKS.
pozwolę sobie zauważyć, że w tym drugim meczu wariant gorszy jest mało prawdopodobny, bo:
a) Flota będzie po podróży tam i z powrotem przez całą Polskę i po (mam nadzieję) uczciwie zarobionych kilku żółtkach za rzeźnictwo w meczu z nami
b) Sandecja wcale nie jest taką złą drużyną jak by wskazywała pozycja w tabeli, i będzie chciała uciec ze strefy zagrożonej. Ponadto Sandecja od lat ma "patent na Flotę" - zwłaszcza w Świnoujściu
niestety w meczu Grudziądza z Polonią inny wynik niż "1" może przewidywać tylko niepoprawny optymista
3lvis Napisał(a):
> > Oczywiście nie oznacza to, że można
> zlekceważyć Zawiszę. Drużyna która
> zlekceważyła Stomil - teraz musi uważać na
> każdego rywala.
>
>
>
> Ten Stomil w ciągu kilku tygodni wygrał z
> Cracovią, Zawiszą, Flotą i zremisował z
> Niecieczą. Sugerujesz, że cała czołówka ich
> zlekceważyła?
dokładnie tak. Albowiem w ciągu tych samych kilku tygodni tenże Stomil:
- cudem uratował u siebie remis z ŁKS-em
- przegrał u siebie z Kolejarzem Stróże
- zremisował z Bogdanką
janczer
Jak "grali swoje" to dzielnie trzymali się na ostatnim miejscu w tabeli - widać niektórzy tęsknią do tamtych czasów..;)
Dobre, grajcie swoje, czyli nic....
Pan Pasieka miał wizję gry, walnął piłkę i pokopcie sobie chłopaki jak potraficie ..... i potrafili...
coby nie mowic, na GTS starczylo, co nie wszystkim sie udalo...
Gdyby do końca grały podobnie, jak obecnie, to tabela na koniec powinna wyglądać tak:
1. Termalica 69
2. Cracovia 68
3. Zawisza 65
4. Dolcan 62
5. GKS Tychy 58
6. Olimpia 55
7. Miedź 55
8. Flota 52
Marzeniem byłoby trafienie :)
Rufus T. Firefly
No wyczyn niesamowity...;)
Znasz przypowieść o ślepej kurze i ziarnie ?
Tak to wyglądało
Można być tumanem, mieć same jedynki i wylecieć ze szkoły .... ale jedną 5 się dostało, za fikołek na WF- ie
Sukces niebywały.....
Nie obraziłbym się:) Powiem więcej, latają mi nawet jakiekolwiek przetasowania przy pozycjach 3-8. Ważne żeby Cracovia zajęła miejsce awansowe.
Killeroth Napisał(a):
> Gdyby do końca grały podobnie, jak obecnie, to
> tabela na koniec powinna wyglądać tak:
>
> 1. Termalica 69
> 2. Cracovia 68
> 3. Zawisza 65
> 4. Dolcan 62
> 5. GKS Tychy 58
> 6. Olimpia 55
> 7. Miedź 55
> 8. Flota 52
>
> Marzeniem byłoby trafienie :)
W żadnym wypadku i żadne marzenie!
Awans tylko Zawisza i Cracovia powtarzam: TYLKO z nastawieniem na tego pierwszego jako rodowity Bydgoszczanin obecnie pomieszkujący w Krakowie;)!
Trapez Napisał(a):
> janczer
>
> Jak "grali swoje" to dzielnie trzymali się na
> ostatnim miejscu w tabeli - widać niektórzy
> tęsknią do tamtych czasów..;)
> Dobre, grajcie swoje, czyli nic.
Trapez rozumiem, że ostatnio bawisz się na forum w rznięcie głupa, ale bez przesady.
Gramy swoje, nie oglądamy się na przeciwnika - to Wąsatego dewiza była.
W Łęcznej jakby trochę inaczej do tego podeszli, też się to ciężko ogladało, ale punkty były i to się w tym momencie liczy.
rafal30 Napisał(a):
> W żadnym wypadku i żadne marzenie!
> Awans tylko Zawisza i Cracovia powtarzam: TYLKO z
> nastawieniem na tego pierwszego jako rodowity
> Bydgoszczanin obecnie pomieszkujący w
> Krakowie;)!
Mam gdzieś, czy Zeta, czy Termalica. Oba kluby lubię i życzę im wszystkiego najlepszego. Marzenie dotyczyło awansowego miejsca Pasów!
Nie rozumiem dlaczego kibice Cracovii mają przyklasnąc zdaniu "awans tylko Zawisza i Cracovia powtarzam: TYLKO(...)". Mnie tam wisi czy Zawisza awansuje, czy awansuje Flota, Termalica czy nawet Dolcan. Dla mnie liczy się to żeby awansowała Cracovia, i TYLKO to się dla mnie liczy. Oczywiście gdybym miał wybierać dwa kluby z 1 ligi do awansu to wybrałbym Cracovie i Zetke, ale tyko i wyłącznie dlatego, że uważam że futbol nie ma szans rozwijać się w mniejszych miejscowościach. Każda tego typu inicjatywa po prostu po jakimś czasie upada, a taki klub przeważnie kończy jeszcze gorzej niż przed skakaniem po ligach w górę.
Co więcej Zawisza ma sporą stratę do miejsca awansowego i niezbyt ciekawy terminarz w porównaniu z Cracovią i TBBN. Jedyny pozytyw to prawie pewne punkty w ostatniej kolejce. Po drodze jednak jadą do Niecieczy i grają u siebie z Cracovią, która na ten mecz pewnie zepnie się najbardziej w całej rundzie.
janczer
Oświeć mnie bo nie wiem na czym polegała inność ?
Zwłaszcza akcja przy 2 bramce - klasyczne rozklepanie, od własnej bramki akcja
Sorry, ale to zakrawa na jakąś paranoje....
Inność?
- nie było próby prowadzenia własnej gry, Łęczna dominowała, ale tak naprawdę sytuacji to miała niewiele - a porównaniu z takim Dolcanem czy Wartą, praktycznie tyle co nic - co brało się właśnie z bardziej defensywnego nastawienia i większej dyscypliny w obronie
- bramki padały po szybkich akcjach, - jedno długie podanie - przy pierwszej bramce, trzy podania przy drugiej, zamiast milionapińcet jałowych podań między obrońcami i bramkarzem, a jak już przypadkiem piłka trafia gdzieś w okolice pola karnego przeciwnika, to zaraz jest wycofywana do obrońcy czy bramkarza
- lepiej wykonywane stałe fragmenty, powodujące realne zagrożenie pod bramką przeciwnika
- efekt: zdecydowane zwycięstwo na wyjeździe - kiedy ostatni raz wygraliśmy dwoma bramkami? Z Polonią w Bytomiu. A do zera? (oczywiście nie liczmy wygranej w Hucie z Okocimskim)
Ja się cieszę.
I oby tak dalej.
Natomiast powrót do idiotycznej tikitaki na wyjazdach to niemal pewne powtórki z zdecydowanych porażek z drużynami, które spokojnie są w naszym zasięgu.
I to Wy macie jakąś paranoję. Wymagacie bezwzględnego uwielbienia dla Wąsatego. Nie można go po prostu pochwalić za lepszy mecz, z zastrzeżeniem na przyszłość. Trzeba paść na kolana. Ja taki układ pierdolę.
Reasumując
Za porażkę winę ponosi :
- trener
- zawodnicy
- taktyka
Wygrana jest dzięki :
- krasnoludkom
- braku taktyki = chaos i żywioł
- ostrej krytyce trenera i zawodników = czasami na..pie..rdalanie
W dużym uproszczeniu twojego posta tak to rozumiem.....
To źle rozumiesz.
Ale nie będę Cię z błędu wyprowadzać.
Nie chce mi się.
żaaaaallll....naprawdę żal, jak się czyta niektóre wypociny :(
Jesteśmy na miejscu awansowym, dla mnie mogą strzelać gole nawet penisami, liczy się zawsze końcowy efekt - awans. Zamykam więc swoją jadaczkę do czasu podsumowania rundy, ewentualnie utraty szans na końcowy sukces i wspieram TĄ ekipę wszędzie....zbliżają się najważniejsze mecze, zakładam ciężki mecz w Bydgoszczy, gdzie remis będzie dużym sukcesem. Zostało trzech graczy do dwóch miejsc. Wygra ten, co będzie najmocniejszy w "głowie" Muszę zwrócić uwagę na fakt, że presja na awans jest inna w Krakowie a inna w Termalice. U nas ciśnienie jest potężne gdy na tych polach kukurydzy jest luzik. Byłem tam, widziałem tą widownie, siedziałem wśród tych kibiców PIŁKI, tak piłki, tam jest brak tego speeda klubowego. Jak bym się wybrał na Opatkowiankę, to odczucia bym miał podobne. Osobiście uważam, że po ewentualnym awansie, będzie łatwiej.
W przypadku niektórych zawodników to mam wątpliwości, czy i penisem trafiają gdzie trzeba. W kontekście awansu bardzo cieszą słowa o ewentualnym powrocie Roka na mecze z Termaliką i Flotą.
To chyba musieliby brać viagrę przed meczami...
Wchodzę do wątku o walce o awans, a tu dyskusja o penisach ;)
Co by nie robić offtopu:
"Kiełbasy w górę i golimy frajerów" jakby to ujął klasyk ;)
psia mać, już w miare wychodziliśmy na prostą po wygranej z Łęczną, a teraz znów na własne życzenie komplikujemy sobie sytuację przed meczami z bezpośrednimi rywalami.
przed wiosną największym atutem było 10 meczów u siebie, jak na razie w 6 straciliśmy 7 pkt., i to nie z potentatami.
Już kiedyś pisałem, że jak tylko dostajemy się na 2 miejsce w tabeli to zaraz przegrywamy. Dzisiaj postęp, bo remis, ale taki remis to porażka (choć gra może nie wyglądała najgorzej, ale z taką skutecznością daleko nie zajdziemy) przed nami mecze z trudniejszymi przeciwnikami i naprawdę trzeba się będzie sprężyć by wywalczyć ten awans. Może paradoksalnie z lepszymi przeciwnikami będzie łatwiej? Pozostaje mieć nadzieję.
No to zaczęły się mecze prawdy: Zawisza, Nieciecza, Flota! Koniec pierdzielenia głodnych kawałków. Wóz albo przewóz!!!
Nadzieja UMIERA ostatnia.
W świetle dzisiejszych wyników - wygrane Zawiszy i Floty, nasze najbliższe meczy z Zawiszą, Termaliką i właśnie Flotą, a także faktu, jak drużyna gra, i ponadto, że Saidi i Strauss jednak nie zagrają do końca sezonu, nadzieją już raczej umarła. Chyba że mówimy o fuksie.
10 meczy, które na wiosnę miały nam dać 30 pkt przypomina mi poprzedni sezon w ekstraklasie. Trzy pierwsze mecze z Lechią, Jagielonią i Zagłębiem miały nam dać 9 pkt. - skończyło się na 2. Oj coś nas wiosna nie lubi.
Tabela rundy wiosennej na dziś.
[pre]
1. Dolcan Ząbki 10 24 8 0 2 21-6 5 0 1 12-1 3 0 1 9-5
2. Termalica 10 20 6 2 2 17-6 4 0 1 12-4 2 2 1 5-2
3. Cracovia 10 18 5 3 2 12-9 3 2 1 6-5 2 1 1 6-4 1 3 1 0 0 1-0
4. GKS Katowic 10 18 5 3 2 10-5 3 1 0 4-0 2 2 2 6-5 1 0 0 0 1 0-1
5. Zawisza Byd 10 17 5 2 3 20-10 3 1 1 13-5 2 1 2 7-5 1 1 0 1 0 0-0
6. Arka Gdynia 10 17 5 2 3 13-11 3 1 1 9-5 2 1 2 4-6 1 1 0 1 0 0-0
7. Kolejarz Stró 9 15 4 3 2 16-13 2 1 1 7-6 2 2 1 9-7
8. GKS Tychy 10 14 4 2 4 16-12 1 2 1 4-4 3 0 3 12-8 1 3 1 0 0 3-1
9. Olimpia Grud 9 14 4 2 3 12-10 2 1 1 7-6 2 1 2 5-4 1 0 0 0 1 1-3
10. Sandecja 9 13 3 4 2 10-8 2 1 1 5-2 1 3 1 5-6 1 3 1 0 0 1-0
11. Bogdanka 10 13 3 4 3 11-14 3 2 1 9-6 0 2 2 2-8 2 2 0 2 0 2-2
12. Stomil Olszt 9 13 3 4 2 9-7 1 3 1 5-3 2 1 1 4-4 1 1 0 1 0 0-0
13. Miedź Legnic 10 13 3 4 3 11-15 3 1 0 5-2 0 3 3 6-13 2 1 0 1 1 2-3
14. Okocimski 9 9 2 3 4 10-15 0 3 2 6-10 2 0 2 4-5
15. Flota Świnou 9 8 2 2 5 9-11 1 1 1 4-2 1 1 4 5-9
16. Polonia Byt 9 5 1 2 6 4-18 1 1 2 3-8 0 1 4 1-10
17. Warta Pozn 9 4 1 1 7 5-11 1 1 4 4-6 0 0 3 1-5
18. Łódzki KS 10 1 0 1 9 0-25 0 0 6 0-16 0 1 3 0-9
[/pre]
docent Napisał(a):
> W świetle dzisiejszych wyników - wygrane Zawiszy
> i Floty, nasze najbliższe meczy z Zawiszą,
> Termaliką i właśnie Flotą, a także faktu, jak
> drużyna gra, i ponadto, że Saidi i Strauss
> jednak nie zagrają do końca sezonu, nadzieją
> już raczej umarła. Chyba że mówimy o fuksie.
nie przesadzajmy. Rywale grają między sobą i potracą punkty. Szanse nadal są (choć wczoraj zmalały i to znacznie, ale może ten zimny prysznic zadziała). Mam nadzieję, że (mimo Wielkiego Sternika na ławce) może uda nam się doczołgać do awansu. O śmierci nadziei będzie można ewentualnie mówić po meczu z Niecieczą, bo nawet porażka z Zawiszą (byle niewysoka) tej nadziei całkiem nam nie odbierze.
i nie demonizowałbym braku Strausa i Ntibazonkizy. Goście są po ciężkich kontuzjach, więc nie ma mowy, aby zagrali od razu na 100% A grając z mniejszym zaangażowaniem będą raczej osłabieniem niż wzmocnieniem
W sumie z naszymi 'gwiazdami' prawda. Mnie raczej chodzi o to, że w tej lidze wszyscy przestali się nas bać. Sam fakt, ze Saidi czy Rok są w kadrze meczowej psychologicznie mógłby pomóc (bo co do formy mam niestety to samo zdanie - zwłaszcza Rok bazuje na doskonałym przygotowaniu fizycznym i technicznym, jak tego nie ma, to nie ma z niego pożytku).
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)