Szkoda, że nie ma zbiorczego wątku "podsumowanie sezonu", bo ocena trenera i zespołu powinna iść z sobą w parze. Ale skoro nie ma, to:
Jestem wśród tych, których efekty pracy pana Lenczyka rozczarowały. Nie ukrywam, że nigdy nie byłem zwolennikiem "jego talentu" i nie wynikało to z jakiegoś uprzedzenia do jego osoby, ale z obserwacji jego osiągnięć. Gdy zastępował Płatka, mimo wszystko wydawał się najlepszym rozwiązaniem (również dla mnie). Życzyłem mu jak najlepszych wyników, tak jak każdemu trenerowi przed nim, i tak jak każdemu kolejnemu trenerowi Cracovii będę życzył! W okresie jesiennej "hossy" i w przerwie zimowej wydawało się, że ten zespół, z tym trenerem zaskoczył i wiosną będziemy obserwować dobrą grę i narodziny "stylu Cracovii", o którym w innym wątku.
Niestety nic takiego nie nastąpiło, a zaryzykuję stwierdzenie, że wiosna pod tym względem była gorsza od jesieni. Argument gry "w stresie zagrożenia spadkiem" za bardzo nie przemawia do mnie, bo zakładając też wyższe cele następny będzie "stres awansu do pucharów".
Niestety oprócz słabej, pozbawionej pomysłu gry do negatywnej oceny trenera skłaniają takie rzeczy jak:
1. Krytyka zawodników na forum publicznym, wręcz w niektórych przypadkach dołowanie ich. Oceny własnej pracy i jej efektów nie usłyszałem.
2. Wielokrotny bełkot w wypowiedziach. To co dla niektórych bywało "złotymi myślami" było często idiotyzmami wypowiadanymi przez już nie młodego pana.
3. Stosunek do menadżerów. Jasne, że tej grupie będzie chodziło zawsze by jak najwięcej wyrwać od klubów, ale takie mamy czasy, że większość zawodników jednak ma kogoś kto tych spraw w ich imieniu pilnuje. A słowa o kosmicznych wymaganiach niektórych piłkarzy wobec informacji o zarobkach trenera pozostawię bez komentarza.
4. Lekceważenie niektórych okołopiłkarskich aspektów, choćby wpływu psychologa.
Co dalej? Jeśli pan Lenczyk pozostanie na stanowisku będę mu życzył dalej jak najlepiej, z wielką przyjemnością przyznam że jest wielkim trenerem itp. Oczekuję jednak, że ta lepsza Cracovia pojawi się od początku rundy.
Jeśli jednak Profesor zdecyduje inaczej ja za panem Orestem płakał nie będę.
-
-
OREST LENCZYK - Treningi, sparringi, taktyka... (wątek zbiorczy)
nie no ja sie juz nie wypowiadam na ten temat bo mnie przeraża co niektorzy pisza... najchętniej to byście zmieniali ternera co sezon albo i czesciej, zawodników najchetniej wyrzucilibyście wszystkich ( pomijając okolo 5 zawodników )... Cracovii potrzeba zmian ale nie na drodze rewolucji i nie w takim stopniu, bo to może przynies odwrotne skutki :) ale to tylko moje sktomne zdanie :)
Nie. Najchętniej to byśmy chcieli by trener w Pasach trwał na stanowisku kilka czy nawet kilkanaście lat, ale pod warunkiem że ma wizję zespołu i ta wizja przekłada się na poziom i wyniki. I nieważne czy nazywa się Stawowy, Majewski, Lenczyk, czy inaczej.
A co do zawodników to moje zdanie jest akurat takie, że można z nich o wiele, wiele więcej wycisnąć i ten nasz skład stać na naprawdę dobrą piłkę.
Obstawać za Lenczykiem tylko dlatego, że wszystkie nasze ostatnie trenerskie strzały były chybione, a Orest to jak mówią fachowcy bardzo dobry szkoleniowiec? Stawowy też przez wielu był wychwalany pod niebiosa a co osiągnął w Arce i Łęcznej? a dlaczego teraz tak długo zostaje bez pracy?
Może pan Orest nie jest tym na kogo czekamy? Wiem, że trudno wskazać obecnie dobrego kandydata. Osobiście szukałbym wśród "młodych gniewnych", może nawet w niższych ligach. Ale to musi być ktoś kto ma wyniki (na zasadzie wynik lepszy od potencjału którym dysponuje). Może ktoś powiedzieć: mieliśmy Płatka. Tak, ale Płatek nie miał żadnych osiągnięć i był dużym znakiem zapytania. No i się nie sprawdził.
W niższych ligach? w jak niskich? bez przesady...
Widziałbyś jako naszego trenera Wótowicza - zwłaszcza po laniu 1:6, jakie dostali od Widzewa? Ja uważam, że skończył się czas liczenia na świetne interesy za półdarmo, dobry towar kosztuje. Nawet jeśli znajdzie się jakąś perełkę w niższej lidze czy w mniej prestiżowych ligach zagranicznych, trzeba zapłacić skautom i menagerom.
Krótko mówiąc: skończył się czas polonezów, liczę co najmniej na toyotę.
Filipiak angażując Lenczyka tak właśnie rozumował. Problem nie w tym, czy Lenczyk jest dobry, tylko w tym, czy inni nie są już lepsi? prasa krytykuje nasze przygotowania na Cyprze, ujawnia narzekania zawodników na przetrenowanie (jak rozumiem, fizyczne, nie piłkarskie). Otóż kilku innych trenerów potrafiło to zrobić lepiej: Fornalik, Probierz, Ulatowski, Szatałow, a nawet nieznany bliżej Kafarski. Ja się zastanawiam, czy Wleciałowski za parę lat będzie na ich poziomie, czy stanie w rozwoju jak Skorża?
Tak a stary Orest mocno na ławce śpi. Dopiero okrzyk z trybuny VIP( to zapewne jakaś kanalia )"stary obudz się" przerywa dżemke!
Nie potrafię wskazać trenera w I czy II lidze bo nie śledzę tych rozgrywek. Chodzi mi jedynie o kierunek, który moim zdaniem byłby lepszy. Fornalik jest obecnie na topie i pewnie większość by się ucieszyła z jego zatrudnienia. Tylko Fornalik ma teraz start w pucharach z Ruchem i chyba nie planuje zmiany otoczenia. Probierz też nie aktualny. Jest Ulatowski i zakładając, że Legia bierze Skorżę, a u sąsiadów zostaje Heniu K. to może to być dobry trop i dobry moment, bo kolejka chętnych już chyba czeka pod jego drzwiami. Kafarski - stawiam, że miał już swoje 5 minut.
Ciekawym kandydatem może być Marcin Brosz. Celu nie osiągnął, ale widać było u niego wielką pasję w tym co robi, a zdobycz punktowa Odry z wiosny też nie była taka zła.
Wy się w główki stuknijcie,albo nie wiem...
Orest Lenczyk - 100% poparcia !!!
Zostawić Oresta.
zubereg Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Zostawić Oresta.
Na bocznym torze.
Czy trener Orest Leczyk nadal będzie prowadził Cracovię ?
Na dzisiaj trener Lenczyk ma dwuletni kontrakt. [b]Trener ma pełnię władzy w sprawach szkoleniowych i transferowych. Mamy model angielski, w którym to trener decyduje. Tak było konsekwentnie przez cały rok, nikt mu nie mieszał, nikt mu się nie wtrącał. Wszystkie transfery były jego decyzjami.[/b]
Ja akceptowałem je finansowo.
Moim zdaniem nasz trenejro nie wykonał zadania i ma dużo szczęścia (mecz z Zwisłą ) i fakt że nie stać nas na lepszego trenera lub poprostu nie możemy go znaleść albo nikt z górnej półki nie od tak przyjdzie do klubu z takimi wynikami i kopaczami w sumie to problem złożony z wielu czynników itd..itp.....ale...!
W jednej sprawie Lenczyka trzeba bronić. Myślę o transferach - te, które zostały zrobione od jego przyjścia do Cracovii, były trafione. Łuczaka nie on forsował, z Kaliciak przyszedł za czapkę gruszek, a sądzę, że nie powiedział ostatniego słowa. Poza nimi wszyscy byli pożyteczni a momentami wręcz decydowali o naszych zwycięstwach. Orest chciał Sadloka, nie dostał, bo Ruch go nie chciał puścić. Chciał D. Nowaka, ale cena okazała się nie do przełknięcia dla klubu, zresztą nie tylko naszego.
Natomiast nie można mówić, że "nie stać nas na kogoś lepszego", bo skoro stać nas na Lenczyka, to znaczy, że stać nas na każdego polskiego trenera. Tymczasem faktem jest, ze nasz cudotwórca zawalił jednak trochę przygotowania zimowe.
P.S. w czasie dzisiejszej konferencji trener dał do zrozumienia, że Kaliciak miał/ma niedoleczoną kontuzję, i że nie zostało to stwierdzone przed jego zaangażowaniem. Ma o to pretensje do... kogo? no właśnie, kto za to odpowiada? dr Wielkoszyński?
http://www.sportowefakty.pl/pilka-nozna/2010/05/18/orest-lenczyk-zakonczylem-jak-mezczyzna/ podsumowanie sezonu by Lenczyk.
nie jechać po Orescie!!!!
Dać mu sezon!
Niech się wykaże
Będzie wicemistrzostwo:)
110 % poparcia dla sztabu szkoleniowego: Lenczyk - Wleciałowski - Surma. Nie osiągneli niczego szczególnego, ale całość (w szczególności dwa derbowe mecze) przy takiej kadrze zawodniczej + takim "wsparciu" ze strony zarządu, oceniam pozytywnie.
Chciałbym, aby trener Lenczyk wypełnił swój kontrakt, a po tym okresie, w razie pozytywnej oceny jego pracy, przekazał kompetencje duetowi Wleciałowski - Surma.
Tak przy okazji chciałbym skomentować herezje dot. angielskiego modelu prowadzenia drużyny. Przykład Fergusona jako trenera, który decyduje o wszystkim w MU jest mitem, którym posługują się zwykle osoby nie mające pojęcia o organizacji klubów angielskich. Faktem jest, że trener może mieć mniej lub bardziej decydujące zdanie w temacie pozyskania KONKRETNEGO PIŁKARZA (i tutaj Ferguson ma zdanie nadrzędne), ale nad dobrnięciem do tego szczęśliwego finału pracuje cały sztab ludzi, którzy na róznych szczeblach wyławiają talenty (scoutci), następnie kolejna grupa czyli trenerzy oraz asystenci (dyrektorzy sportowi) przesiewają potencjalnych kandydatów przez grube sito, a osoby z zarządu lub też dyrektorzy finansowi i prawnicy są odpowiedzialni za formalną i finansową stronę kontraktu. W finale, jeżeli taki Ferguson potrzebuje na daną pozycję pikarza to otrzymuje 3-5 kandydatur "obrobionych" przez grupę opisaną powyżej i wybiera.
Postrzeganie modelu angielskiego ("fergusonowskiego") na zasadach - niech trener Lenczyk odpowiada za wszystko i niech sobie skompletuje kadrę, wywołuje u mnie pusty śmiech niedoboru kompetencji ważnych ogniw decyzyjnych klubu.
Pif paf Napisał(a):
> Czy trener Orest Leczyk nadal będzie prowadził
> Cracovię ?
> Moim zdaniem nasz trenejro nie wykonał zadania i
> ma dużo szczęścia (mecz z Zwisłą ) i fakt
> że nie stać nas na lepszego trenera lub poprostu
> nie możemy go znaleść albo nikt z górnej
> półki nie od tak przyjdzie do klubu z takimi
> wynikami i kopaczami w sumie to problem złożony
> z wielu czynników itd..itp.....ale...!
Jesli trener Cracovii zarabia najwiecej pieniedzy sposrod wszystkich trenerow w Polsce , jego asystent zarabia wiecej od pierwszych trenerow wielu klubow naszej ekstraklasy , to chyba nie mozna powiedziec ze Nas nie stac.
Profesor nie dosc ze placi najwiecej , daje najlepsze warunki pracy ( kase na transfery , obozy itp ) nie wpierdala sie w prace trenera itp , niestety wynikow nie widac . Pilkarze przychodza z najwyzszej polki ( bo jak nazwac transfery Slusarskiego czy SSuvorowa ) i co z tego wyynika ? wynik od 3 lat taki sam - wciaz walczymy o utrzymanie.
Jesli nic sie nie zmieni to nawet sredniej klasy zawodnicy beda szerokim łukiem omijac Nasz klub , pomimo najwyzszych kontraktow jakie bedziemy im proponowac .
Wynik na koniec sezonu Polonii podobny do Naszego , ruch transferowy jest tam jednak zdecydowanie wiekszy .
Bez radykalnych zmian nawet biletami za 10 złotych , brakiem obmacywania przy kasie i darmowym piwem nawet 1/4 nowego stadionu nie zapełnimy .
K-S-C darmowym piwem to zapełnimy stadion i jeszcze kolejki będą:P
A tak poważnie to Orest powinien dostać jeszcze szanse, taktyka nieraz była dobra, jednak trzeba zauważyć że nasi piłkarze często nie dawali po prostu rady. Myślę że jak popracuje z nimi jeszcze trochę to to zaskoczy:)
Orest napewno popełnił jakiś błąd ale powinien zostać !!! TYLKO PASY!!!
K-S-C - jakim darmowym piwem? Resztę bredni pomijam.
Lenczyk to jeden lepszych trenerów jakich ostatnio mieliśmy jakoś nie wiem kto miałbym przyjść na jego miejsce
buńczuczny ten nasz trener ...
a swoją drogą to czytałem gdzieś że w swojej "bełchatowskiej"karierze dokonał bardzo nie trafionych transferów a tu wychodzi zupełnie coś innego...Cetnarski,Nowak....etc...nawet Kiełba ponoć (jak twierdzi)chciał-a to talent przecie!!!(i zapierdala) :)
a co do walczaków boiskowych - to zupełnie(jak już tu pisałem)zgadzam się z trenerem...brak nam takich z duszą zwycięzcy...choćby i buńczucznych ;)[b][/b]
Orest i jego mądre mądrości, czyli coś o piłce, jedzeniu i takich tam..
http://krak.tv/kategoria-9,film-1307.html
gambrinus84 Napisał(a):
> Orest i jego mądre mądrości, czyli coś o
> piłce, jedzeniu i takich tam..
> http://krak.tv/kategoria-9,film-1307.html
hehe Lista to może być Schindlera:)
Orest jest wielki!
Lista jak w czasie wojny. Może nie dziesięciu , ale z mnożnikiem. Dziadek ma potrzeby.
Jak wstał z ławki , wszystko postawione na nogi, kopacze biegali, Don Filipe pobudzony.
Pobudzić wzbudzenie, czyli miarka na pobudzenie - takie zasady jak co roku.
Cwaniactwo i schizofrenia, a kto się łapie na te lepy. Bez przypominania , bo to krok do
rozkroku- nie kojarzyć z czymś nieapetycznym.
Chcemy walczyć o coś więcej niż ostatnio / zniekształcone/ ale w domyśle cele.i chwała
Profesorowi za to. Byle słowo było autentyczne, a nie obciążone pijarem.Pijar raz obciążony
zmyłką jest fałszem.
Na co stać Pasy w temacie zakupy i na co postawić, by wilcze zapędy były spełnione
a owieczka / sponsor/ był cały. Taki Pietrasiak jak się nie mylę to ma kontrakt 2-razy
wyższy od naszej piramidy. Czysty absurd, Zeby były kwasy. W tym układzie Wasiluk
z ławki ma pobierać korepetycje. Podwójny absurd. Zeby dodać coś od siebie to uważam
, że w/w będzie w najbliższym sezonie jednym z lepszych stoperów w naszej ukochanej
lidze.
Marzenia,ambicje , jakie w zderzeniu z realizmem mogą wyniknąć efekty. Zainwestowano
w dwóch , a każdy w wartóści słabszy, niż Dudzic i Kostrubała skazani na banicję.Oczywiście
nie dotyczy tych za wschodniej granicy. A. granica, jaka to liczba, może dwa a może trzy.
a taki Sadlok, to wyzwanie na cztery banie. Jesteśmy żydami. a Tabisz jak podwójny
sknera, może zdziała ,że koszty będą w połowie. Ale co dalej z ambicjami, znowu przez
połowę. Więc wszelkie dywagacje, wysokie w pionie listy nadają się do wychodka.
Jak chcesz na kogoś liczyć , to najlepiej licz na siebie. Czyli własne podwórko.Co z tego
wynika. Z powyższego wywodu wniosek jest dość prosty. Rynku transferowego nie
zawojujemy. Co potrzeba i jak pulę pieniędzy przekształcić na wartość.Strategia , / Luczak,
Kaliciak/ to wrzucanie szmalu w błoto. Więc moja propozycja jest taka. Dwóch dobrych i
idziemy silnie górę. Co do jednego to jestem pewien . Sadlok załatwia od razu dwie
sprawy. Załatwia vacat na lewej obronie, w razie potrzeby może grać na stoperze. a
Wasiluk się rozwija na placu , czyli nie na ławce.
Pozycja newralgiczna w swej słabości to defensywny pomocnik. Każmieczak raczej ten typ
można zaliczyć do naszej aktualnej bezsilności. A, więc kto / tutaj głupieję/ może Rząsa
wykaże się działaniem. Kostrubała był dla mnie takim cichym kandydatem, ale chyba nasz
trener nie chce na niego spojrzeć - czyżby starcze urojenia. Ale jak już wspomniałem, a trener
w Bełchatowie ma swoje przyjażnie , to jest tam kopacz i zwie się Gol. Dość perspektywiczny
na moje skromne oko.
Teraz oszczędności takie by z tego co mamy zrobić solidną drużynę. Matematyka jest prosta
Dwie ręce, czyli kopaczy tyle, pomijając cabajonadę. Dwóch wytypowanych , a teraz reszta.
Przechodzimy na 4-3-3 , a wtety ten zasób potencjału jest ekstremalnie na korzyść wykorzystany
dla dobra zespołu. W czym rzecz. W 4 -4-2 nasi czołowi piłkarze się na pozycjach dublują
/ Klich, Goliński, Suvorov/ , w dwaj środkowi napastnicy nle współpracują/ Slusarski, Matysiak/
nie mamy wartościowych bocznych pomocników do wymogów gry w 4-4-2. A nie będzie / jak
wspomniałem kasy na rewolucję/
O wymogach w 4-3-3 , żeby choć paru przekonać, trzeba by tekst ze dwa razy wydłużyć.
W skrócie moja propozycja. Jest ewolucja,choć droga, ale idziemy w jakość.
Bramka - ?
obrona -
Mierzejewski / Sasin/ - Polczak - Wasiluk - Sadlok
Def. pom. - Gol
środkowi wys. - Klich , Suvorov/ Goliński/
boczni napastnicy / pomocnicy/ Sacha, Slusarski
Srodkowy nap. - Matusiak / Owsiany. Kaszuba/
Pozdrawiam
KMPasy1 może jestem już śpiący, bo niewiele z tego zrozumiałem :)
Ale nie przejmój się pisz dalej.
Orest nie jest już trenerem Cracovii
http://www.cracovia.pl/main_index.php
rewolucja?
Wielka szkoda :( Co ten Filipiak kombinuje... ciekawe
No to pięknie ciekawe co się znowu dzieje. Ale Filipiak wykombinował.
Dziękuje za utrzymanie drużyny w tak trudnych dla Cracovii chwilach i za wielkie derbowe emocje!
Wielki szacunek panie Oreście i powodzenia w przyszłości!
Pewnie poszlo o to ze Filipiak chce znowu produkowac pilkarzy a Lenczyk chciał doswiadczonych ... brawo profesorze teraz zatudnij Majewskiego i za rok 1 liga wita
To ciekawe kto teraz przyjdzie
Ulatowski u nas?
Moim zdaniem zla decyzja o zwolnieniu Lenczyka.Silnego zespolu NIE zbuduje sie na mlodziezy!
Cos czuje ze w przyszlym sezonie beda cyrki...
no, to zamykamy. szlus.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)