Od ostatniego mojego postu w tym wątku przeczytane tylko kilka książek.
"Wojny morskie 1860-1883" - Piotr Olender Dokończona, dużo informacji itd ale napisana bez polotu okropnie źle mi się ją czytało, praktycznie same suche fakty, brak opisów etc.
"Wojny morskie 1883-1914" - Piotr Olender Jak wyżej, doczytałem do wojny japońsko-chińskiej i mi się znudziła. Kiedyś pewnie dokończę :)
"P.Q. 17" - Godfrey Winn - Moja ocena 5/10
"Moja droga do Scapa Flow" - Gunter Prien - 5/10 Propaganda.
"Ali Cremer, U-333" - Fritz Brustat-Naval - 7/10
"Szypka i Plewna 1877" - Bogusław Brodecki - 10/10
"Bałkany 1912-1913" - Robert Rabka - W trakcie czytania, następna będzie "Macedonia. Epir. Albania 1912-1913" tego samego autora.
-
-
Ksiązki
93 dni później
Z racji, ze lubię książki historyczne i kryminały na weekendach czytam Dan Browna "Anioły i Demony", "Kod da Vinci" i "Inferno".
Z historycznych ostatnio przeczytałem Henryka Zamojskiego "Tragiczne decyzje. Jak wywołano Powstanie Warszawskie? "
30 dni później
Ostatnio przeczytałem trylogię kryminalną Roberta Greenwicha (J.K. Rowling, autorki "Harrego Pottera" ) - o Cormoranie Strike'u (Wołanie Kukułki, Jedwabnik, Żniwa Zła) - 7/10
W 1 części zabójcą był 4 w moim typerze
W 2 - 1
W 3 - 2
Ostatnio nabyłem pięknie wydany album - M4 Sherman tanks - The Illustrated History of America's Most Iconic Fighting Vehicles . Coś pięknego .(tu)
gargamel9998 Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Ostatnio przeczytałem trylogię kryminalną
> Roberta Greenwicha (J.K. Rowling, autorki "Harrego
> Pottera" ) - o Cormoranie Strike'u (Wołanie
> Kukułki, Jedwabnik, Żniwa Zła) - 7/10
>
> W 1 części zabójcą był 4 w moim typerze
> W 2 - 1
> W 3 - 2
Pseudo Rowling to Robert Galbraith
traba Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> gargamel9998 Napisał(a):
> --------------------------------------------------
> -----
> > Ostatnio przeczytałem trylogię kryminalną
> > Roberta Greenwicha (J.K. Rowling, autorki
> "Harrego
> > Pottera" ) - o Cormoranie Strike'u (Wołanie
> > Kukułki, Jedwabnik, Żniwa Zła) - 7/10
> >
> > W 1 części zabójcą był 4 w moim typerze
> > W 2 - 1
> > W 3 - 2
>
> Pseudo Rowling to Robert Galbraith
O tego autora mi chodziło :D
Skończyłem powieść pt 'Sędzia' M. Zielke. Oparta na faktach (upadłośc CLiF). Ciekawie się czyta, jak się zna szczegóły. Jedyny niemiły akcent to rozwiązanie zastosowane przez autora wobec syndyków. ;)
Moim marzeniem jest przeczytać (w angielskim tłumaczeniu) xiążkę Jeana Fourastie "Les Trente Gloriouses" Jakby ktoś miał pożyczyć, to gwarantuję swoim słowem honoru zwrot całej i w dobrym stanie.
Może skorzystam z wypożyczalni międzybibliotecznej.
Heja , sorry że tak w dwoch watkach naraz - szukam audiobooka Stephena Kinga Bazar Złych Snów :)
Skończyłem czytać doskonałą pozycję na temat "Dzikiego Zachodu" a własciwie okresu od 1866 do 1876 roku i walk toczonych na preriach przez sławny US Seventh Cavalry ppłk. Custera - Son of the morning star .Bomba .około 20 lat temu zrealizowano dwu odcinkowy serial TV pod tym samym tytułem ale jego głownymi bohaterami byli ppłk Custer i wódz lakotów Szalony Koń , natomiast ksiażka dotyczy spraw w duzo szerszym aspekcie , polecam .
Ależ to była klęska, choć dla Amerykanów (tych o europejskich korzeniach ) to jak Termopile, drugie Alamo. Stali i walczyli. Chyba, że nie było gdzie sp i r da lać?
Jeśli ująć to językiem wojskowym - taktyczne zwycięstwo Indian ale strategicznie porażka .
Ja w empiku znalazłem Cracovia czyli Kraków i zabieram się do czytania. A w wakacje przeczytałem Tajemnicę nocy Dęba autorstwa Jerzego Borkowskiego. Książka opowiada o Żołnierzach Wyklętych. Ich losy są opowiedziane w formie fabularnej ale w tekście jest mase faktów historycznych. Ale co się okazało najciekawsze: główny bohater Wojtek jest kibicem CRACOVII o czym autor pisze i samej pasiastej drużynie poświecił trochę miejsca. Ciekawe i przyjemne, tym bardziej jak człowiek sie nie spodziewa.
Do pełnego obrazu zabrakło ubeka Mariana,kombatanta gl i al.Pseudonim tow.Rjekin.
38 dni później
Trylogia o prokuratorze Szackim Miłoszewskiego. Polecam. Jedyny minus to autor sądząc po wstawkach dla głównego autora jest za ległą :)
Jeśli to jest ten sam autor, co "Nie ma takiego miasta", a podejrzewam, że ten sam, to to jest straszna parówa łazienkowska i nie wiadomo o chooy jemu chadit. Tu niby na non stopie jakieś wstawki kibicowsko-chuligańskie, ale bohaterem jest zawsze pies, albo prorok. Do tego burak z pod Otwocka ma czelność naśmiewać z Perły Ukrytej We Mgle. Zapierd Ala na dwór, pewnie do dziedzica pachoł jeden.
ŚWIEŻO MALOWANE
[quote='craco8878' pid='1191845' dateline='1475826608']
Trylogia o prokuratorze Szackim Miłoszewskiego. Polecam. Jedyny minus to autor sądząc po wstawkach dla głównego autora jest za ległą :)
[/quote]
Nie wiem dlaczego, ale coś mnie irytuje w jego stylu pisania. Zapewne to taka moja osobista fanaberia. Uczciwie jednak trzeba przyznać, że same intrygi kryminalne bardzo solidnie rozbudowane i dalekie od sztampy.
Aha, i z dala omijać ekranizację "Uwikłania", która nie dość, że niewiele ma wspólnego z oryginałem, to jest infantylna i chujowo zagrana. Ogólnie makabryczna szmira.
Ekranizacja "Ziarna prawdy" już znacznie lepsza, ale i tak wolę książkę :)
Ksiażki naprawdę dobre. To mój początek z kryminałem i muszę przyznać, że jest naprawdę ok. Tylko ten nieprzyjemny incydent legijny...
U psy!Dajzy! "Nie ma takiego miasta" , to jakiś Tomasz Konatkowski. Zwracam honor.
ŚWIEŻO MALOWANE
Aczkolwiek był w Ziarnie prawdy głupi tekst jak tytułowy Szacki wchodzi do pokoju z kubkiem w ręku na którym jest L. Ktoś w pokoju mówisz: ja jestem za Polonią, na co Szacki: w Warszawie jest tylko jefen klub... po czy z kibica Poloni zrobił idiote, ponieważ stwierdził w myślach, że tamtemu zrobiło się głupio i pewnie nie zrozumiał o co mu chodzi.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)