Sherlocka Holmsa też mam całego przeczytanego . W tamtym roku kupiłem za 60 zł w twardej okładce zbiór wszystkich utworów Artura Conan Doyla z Sherlockiem Holmsem .
Jak do tej pory z książek Agathy Christie najbardziej mi sie podobały : "Tajemnicza historia w Styles", " A.B.C." i "4.50 z Paddington".
"Wielkiej czwórki" jeszcze nie czytałem .
A panna Marple wymiata , jest jeszcze lepsza niż Hercules Poirot :D
-
-
Ksiązki
Danton Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Idiote
> polecam
No właśnie chciałem wypożyczyć tylko czekam aż wrócą z wypożyczenia ;)
Idiotę kupiłem za 13 zł w taniej książce przy Grodzkiej. Dostojewski to górna półka pisarzy, przy okazji polecam Miłosza "Rosja. Widzenie transoceaniczne", jest tam świetny rozdział o Dostojewskim (min. o tym jak jest odbierany w USA gdzie tzw. lewicowi intelektualiści są zaskoczeni że taki reakcjonista mógł tworzyć wybitną literaturę, z kolei Miłosz twierdzi, że Dostojewski tworzył wybitną literaturę właśnie dlatego, że był reakcjonistą, to tak w dużym uproszczeniu, polecam).
"Statek" Łysiaka b.dobry, to chyba jedna z jego ostatnich świetnych książek, te późniejsze niestety mało warte, wręcz w nich powtarza całe zdania i zwroty z poprzednich książek (np. "Cena" b.słaba) co jest dla pisarza kompromitujące.
Sporo książek Lema pod przykrywką science - fiction jest rozprawkami filozoficznymi jak np. "Maska" (krótkie opowiadanie, świetne !). Bardzo też mi się podobał "szpital przemienienia".
Od końca marca prawie nic nie czytam (przeczytałem tylko "Potęga pieniądza" Fergusona o historii rozwoju rynków finansowych, polecam dla pasjonatów), po 1 nie mam czasu a po 2 jak już mam to wolę spędzić czas aktywnie na powietrzu itd. Do czytania powrócę wraz z późnojesiennym końcem dobrej pogody.
Tworzę też listę książek , które warto przeczytać (głównie wspomniane lub polecane przez świetnych pisarzy typu Marai, Miłosz, Lem itd), oprócz beletrystyki mam na niej trochę pozycji z fizyki, ekonomii i historii. Łącznie -/+ 400 pozycji. Oczywiście pewnie nigdy wszystkiego nie przeczytam bo lista wydłuża się o wiele szybciej niż pozycje przeczytane.
A ja szukam "Hitler Stadium Tyranii" - Alana Bullocka
Pomocy :)
To klasyka, znajdziesz w każdej większej bibliotece. Ja mam chyba 2 sztuki.
Scot Napisał(a):
> Sherlocka Holmsa też mam całego przeczytanego .
> W tamtym roku kupiłem za 60 zł w twardej
> okładce zbiór wszystkich utworów Artura Conan
> Doyla z Sherlockiem Holmsem .
Też kupiłem to wydanie rok temu...z sentymentu.Gdy pierwszy raz czytałem Sherlocka Holmesa z 15 lat temu nie było tak łatwo,musiałem szukać po bibliotekach w całym Krakowie(gdzieś mam nawet listę bo zapisywałem przeczytane:)),teraz mają zdecydowanie łatwiej:)
Jens Lapidus
Szybki cash
Zimna stal
Życie delux
Ostatnio "Lolita" Nabokova. Świetne
Skończyłem " Grę o tern". Oczywiście klasyka fantasy ale mi osobiście bardziej leży " Wiedźmin" teraz szukam dla siebie kolejnej sagi fantasy. Natknąłem się na Grzędowicza "Pan Lodowego Ogrodu". Poczytałem trochę opini w necie i ogólnie ludzie są bardzo zadowoleni. Ktoś czytał, ktoś poleca???
Czytałem, a poniewuz i ja bardziej sobie cenie Wiedźmina niż cykl" Pieśni i lodu" w związku z czym moja opinia powinna być tu kluczowa :)
"Pan lodowego ogrody" bardzo dobry jest .
Dzieciom czytac ksiazki !
Kajak chodzi ci oczywiscie o cykl "Pieśni lodu i ognia"???:)
O to to.
Cejrowski 'Wyspa na prerii'. Stary, dobry WC, jeszcze z 'WC kwadrans'.
El Duce Napisał(a):
> Jens Lapidus
> Szybki cash
> Zimna stal
> Życie delux
O widzę, że kolega nie gustuje w literaturze Prousta czy Bunina.
Z nowych rzeczy niedawno: Szczepan Twardoch "Morfina". Ciekawa, zaskakująco o tamtych czasach (początek II wojny w Polsce)
Wczoraj przyniosłem z biblioteki Dostojewskiego "Bracia Karamazow". Gruba jak encyklopedia, prawie 1000 stron :D
"Bracia Karamazow" są spoko, ale w moim odczuciu dość ciężkawi. Jeśli nie czytałeś, to koniecznie sprawdź "Nędzników" - jedna z najlepszych książek jakie czytałem w życiu.
Aro Napisał(a):
> "Bracia Karamazow" są spoko, ale w moim odczuciu
> dość ciężkawi. Jeśli nie czytałeś, to
> koniecznie sprawdź "Nędzników" - jedna z
> najlepszych książek jakie czytałem w życiu.
Nędzników też mam zamiar ale kiedy jeszcze nie wiem :)
bsk.wk Napisał(a):
> Skończyłem " Grę o tern". Oczywiście klasyka
> fantasy ale mi osobiście bardziej leży "
> Wiedźmin" teraz szukam dla siebie kolejnej sagi
> fantasy. Natknąłem się na Grzędowicza "Pan
> Lodowego Ogrodu". Poczytałem trochę opini w
> necie i ogólnie ludzie są bardzo zadowoleni.
> Ktoś czytał, ktoś poleca???
Ja Ci jeszcze mogę polecić z sag fantasy Szerer Feliksa W. Kresa
Rasputin Napisał(a):
> Scot Napisał(a):
> --------------------------------------------------
> -----
> > Sherlocka Holmsa też mam całego przeczytanego
> .
> > W tamtym roku kupiłem za 60 zł w twardej
> > okładce zbiór wszystkich utworów Artura
> Conan
> > Doyla z Sherlockiem Holmsem .
>
>
> Też kupiłem to wydanie rok temu...z
> sentymentu.Gdy pierwszy raz czytałem Sherlocka
> Holmesa z 15 lat temu nie było tak
> łatwo,musiałem szukać po bibliotekach w całym
> Krakowie(gdzieś mam nawet listę bo zapisywałem
> przeczytane:)),teraz mają zdecydowanie łatwiej:)
Czy w tym tomie zbiorowym są nowe przekłady? Bo dużo zależy od przekładu... Te dawno wydane "klasyczne" opowiadania
o Sherlocku Holmesie były przełożone przez Tadeusza Everta, Jana Meysztowicza i paru innych znakomitych tłumaczy. Kilka lat temu miałem w ręce "Przygody Sherlocka Holmesa" w nowym przekładzie, o kilka klas gorsze. Sądzę, że Sherlocka Holmesa przeczytałem całego, część także w oryginale,
Zdecydowanie wolę Sherlocka Holmesa od powieści Agaty Christie, choć to oczywiście też klasa. Polecam rewelacyjne książki Erle Stanley Gardnera o mecenasie Perry Masonie (niestety wydawane znacznie rzadziej niż Agatę Christie, a szkoda) - napisał chyba około 80, w Polsce wydano chyba mniej niż połowę, wydawało to kilkanaście lat temu Wydawnictwo Dolnośląskie ale parę lat temu przestali...
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (2 użytkowników)
Goście (2)