I to jest zasadnicza różnica. Rydwan ma rację.
-
-
U NASZYCH RYWALI.... prywatne "pogaduchy" będą kasowane
Lech (w 2006) zagrał w Pucharze Intertoto - którego to prawa sobie nie wywalczył tylko kupił.
Mógł z niego awansować do pucharu UEFA. Że przerżnął z jakimiś pastuchami to już jego problem.
Żadna różnica jak dla mnie
janczer Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> >
> Autor: Miszczu2007 (IP zapamiętane)
> Data: 03 mar 2008 - 13:34:57
>
> Ale Śląsk nie awansuje, a pozatym nie wiadomo
> czy tez nie kupował.
>
>
> No i co znawco?
>
> NA ZAWSZE PASY!!!!
>
Każdy może się pomylić. Myślałem że odpuszczą skoro i tak o nic nie grają.
Lech i Amica miały podobny poziom sportowy, a Śląsk walczyłby o utrzymanie. Dzięki fuzji będzie grał w pucharach.
"Czy jest pewne że trenerem dalej będzie Zieliński?" - tak powiedział Drzymała
"Czy jest pewne że nikt ze starego Śląska nie załapie się do kadry nowej drużyny?" - może nie nikt, ale napewno większość graczy będzie z Dyskobolii.
Na początku jak była fuzja Lecha z Amiką to nie było tak, że zdecydowaną większość stanowili piłkarze Amiki, a tutaj tak będzie najprawdopodobniej.
mam takie zdanie jak Janczer. nie ma zadnej roznicy.
tylko ze dla mnie to jest poztywne zjawisko. z mapy klubow pilkarskich znikaja wioski i dobre kluby budowane sa w duzych miastach gdzie jest duzo kibicow. oby tak dalej
Czy ja napisałem że popieram fuzje?
Napisałem, że nieuprawnionym jest twierdzenie jakoby fuzja dokonana 2 lata temu była "cacy", a obecna była "be" - bo nie ma między nimi żadnej różnicy
Jak dla mnie fuzje w polskiej lidze to jest jakiś taki dziwny, pośredni twór pomiędzy tradycją europejską gdzie klub jest świętością, a tradycją amerykańską, gdzie biznes jest świętością, a jak się klub nazywa i w jakim mieście gra jest drugorzędne, ważne żeby przynosił zyski. Generalnie mi się to nie podoba.
Miszczu2007 Napisał(a):
> gietki_ramirez Napisał(a):
> --------------------------------------------------
> -----
> > Tam bylo dokladnie to samo co teraz.
>
>
> Nie. Tam była część graczy z Lecha, część z
> Amiki. Przyszedł nowy trener, a nie trener Amiki.
> Zresztą dla Lecha to oznaczało tylko przyjście
> nowych graczy, odejście starych i zwiększenie
> budżetu. No i powrót właściwego herbu.
A co to ma wspolnego wobec tego kto jest prawnym kontynuatorem ? Jakby Drzymala mial taka szajbe jak Bogus C. to by kupil cala nowa 11 (kto bogatemu zabroni?) i co bys wtedy powiedzial? Ze to jest bardziej Slask czy bardziej Groclin?
Poczytaj o fuzji Lecha z Amica, a nie pitol pierdół.
A co byście zrobili jakby teraz wyrzucili z Cracovii wszystkich piłkarzy i wzięli wszystkich np właśnie z Dyskobolii, trenera też z Dyskobolii, a Dyskobolię by zlikwidowano? Ja bym nie był zachwycony. A licencja jest najmniej ważna. Kibiców takie sprawy nie powinny obchodzić. Z pucharów i tak żadnych korzyści Śląsk nie będzie miał, bo jak każda polska drużyna odpadną na początku i będzie kompromitacja.
Odpadna, nie odpadna - masz latwosc wyrokowania mylnego :D
Trollujesz troche. My o jednym, a Ty zmieniasz front, bo nie po Twojej mysli. To temat o rywalach, a nie o Cracovii, wiec nie obchodzi mnie to jakbysmy zareagowali w takiej sytuacji. Nam to nie grozi. Po pierwsze zaden Kmita czy Dalin nie chce sie przenosic do Krakowa. Dwa - mamy myslacego dlugofalowo Prezesa. Bedziemy jak Lyon :D
hyh, ale się ostra dyskusja wywiązała :D
nie chciałem komentować, bo nie uczestniczyłem w spotkaniach omawiających jedną czy drugą fuzję i w sumie to jak każdy nieobecny na tych spotkaniach mało wiem. Poczytać poczytałem i jedno wiem na pewno. Drzymała wchodząc do Śląska przeniesie tam całą swoją infrastrukturę organizacyjną z Grodziska. Było, nie było lata doświadczeń coś mu dają, a na pewno więcej niż obecnie posiada Sląsk.
Ścian może i nie przemalują na taki kolor jak mieli w Grodzisku, ale po mojemu to jak ktoś zostanie z obecnej drużyny Śląska w kadrze na nowy sezon, to od niego chłopaki z Grodziska będą się czuli bardziej swojsko w klubie. I ja też jak wpadną do nas na Ziemię Świętą jakoś tak znajomo ich odczuję :P - i tyle, ale bynajmniej nie ujmuję Śląskowi jego śląskowości :) za parę lat każdy będzie miał to gdzieś.
[b]janczer[/b] - początki naszej pasiastej działalności, choć jeszcze była wtedy bardziej akademicka niż pasiasta również naznaczone są fuzją! Można więc powiedzieć że te fuzje to taka nasza polska odwieczna tradycja :D
Hmm, no to jeszcze był okres niemowlęcy, to się nie liczy ;)
No ale jest to jakiś argument merytoryczny. To lubię.
piotr. Napisał(a):
> Poczytać poczytałem i
> jedno wiem na pewno. Drzymała wchodząc do
> Śląska przeniesie tam całą swoją
> infrastrukturę organizacyjną z Grodziska.
Piotrze, nie wmówisz mi, że Amica nie przeniosła swojej infrastruktury organizacyjnej do Poznania...:)
Sam wiesz, ze to jest to samo, ale ciężko to przyznać gdyż Lech to zgoda Cracovii a Śląsk Wisły, dlatego musi byc tym gorszym...:)
Masz trzy glosy w dyskusji mowiace, ze to to samo. Glos Piotra jest neutralny, a Ty bredzisz i zasmiecasz forum
Gdyby patrzeć na wszystko pod szyldem licencji, to w Poznaniu grałaby Amica, a we Wrocławiu Dyskobolia. Jednak co to jest licencja? Papierek dla urzędasów z PZPN-u, którzy i tak traktują go poważnie, kiedy sami chcą. Ważny rok czasu.
Nikt nam nie odebrał Barw, Herbu, Historii, nie dopisał do niej sukcesów Amiki. Lech pozostał Lechem z własną Historią, Herbem i Barwami. Jeżeli tak samo zachowa się Drzymała we Wrocławiu, Śląsk będzie dalej Śląskiem.
2008-05-27 13:48:26
Śląsk-Dyskobolia - nie będzie fuzji
W BARAŻACH ZAGRA PIAST
Jak dowiedział się Futbol.pl, PZPN przedwcześnie zaakceptował fuzję Śląska i Dyskobolii. Władze Wrocławia dotychczas nie wyraziły zgody na dołożenie niezbędnej sumy na finansowanie Śląska. Jednak działacze Dyskobolii twierdzą, że umowa klubu z Grodziska Wielkopolskiego z władzami stolicy Dolnego Śląska jest już parafowana i czeka jedynie na oficjalne zaprezentowanie "przed kamerami". W przededniu pierwszego meczu barażowego piłkarski związek zdecydował, że w barażu z Jagiellonią zagra Piast, a mecze odbędą się 7 i 11 czerwca.
O tym, że Piast zagra w ekstraklasie PZPN, poinformował m.in. na swojej oficjalnej stronie. Tymczasem w tej sytuacji gliwiczanie, którzy zajęli trzecie miejsce w II lidze, zagrają w barażach zamiast Arki, a gdynianie muszą obejść się smakiem.
- W ogóle nie dopuszczam do myśli, że mielibyśmy grać w barażach - mówił Futbol.pl Józef Drabicki, dyrektor Piasta Gliwice. - Jeśli komisja do spraw nagłych uznała fuzję, to musiała to zrobić na podstawie jakichś dokumentów... Minimum przyzwoitości powinno być zachowane.
Jednak kilkadziesiąt minut później okazało się, że na dzień dzisiejszy to właśnie piłkarze Piasta muszą rozpocząć przygotowania do baraży, które odbędą się 7 i 11 czerwca.
Zbigniew Koźmiński, rzecznik PZPN, w rozmowie z Futbol.pl podkreślał, że decyzja o barażach pomiędzy Jagiellonią i Piastem, może być jedynie tymczasowa. Do spotkań tych może bowiem nie dojść, jeśli w piątek Komisja Odwoławcza odrzuci wniosek Polonii Bytom o przyznanie licencji na grę w ekstraklasie. Wtedy mecze między ekipą z Białegostoku, a gliwiczanami nie będą musiały być rozgrywane i obie te drużyny zagrają w przyszłym sezonie w ekstraklasie.
Jakub Myszkorowski, Piotr Wojtowicz
Ale jaja
to by były jaja do kwadratu
W związku z wciąż niepotwierdzoną fuzją Śląska Wrocław i Dyskobolii Grodzisk Wielkopolski Wydział Gier PZPN postanowił przełożyć baraże o Ekstraklasę na 7 i 11 czerwca (pierwotnie miano grać 28 i 31 maja). Według stanu na chwilę obecną w barażach zagrają 14. zespół Orange Ekstraklasy - Jagiellonia Białystok i trzeci zespół w tabeli II ligi - Piast Gliwice. Z II ligi spada oprócz Pelikana Łowicz także 17. zespół w tabeli - ŁKS Łomża.
Według nieoficjalnych informacji PZPN postawił ultimatum Śląskowi i Dyskobolii w sprawie fuzji, aby sfinalizować sprawę do piątku, 30 maja, ponieważ już w poniedziałek, 2 czerwca upływa termin zgłaszania zespołów do europejskich pucharów.
Taka informacje podal 90minut, a w sumie im bardziej ufam.
W piatek sie moze okazac, ze to Arka zagra w barazach.
Jednym slowem burdel na klkach.
azurro Napisał(a):
> Jednym slowem burdel na klkach.
O czym wiedzieliśmy od dawna...
Na marginesie - w ogole takie fuzje to paranoja...
Pan Drzymała chce sponsorować Śląsk - proszę bardzo, niech sponsoruje, wycofując się z Groclinu. Moze kupić sam od siebie piłkarzy :D (czy zapłaci podatek? :D) Akurat Śląsk w sportowej walce wszedł do I ligi. Na cholerę komu jakaś fuzja? Puchar UEFA? Nieładnie...
A podobno Iwański ma przejść do gts...
Będziemy go jeszcze bardziej lubić... :D
======
PS. No cóż, on tam pasuje. Ta uczciwość... :)
macius tam pasuje idealnie. ja go niecierpie odkad 1 raz chlopa zobaczylem i jak narazie robisz wszystko zeby spotegowac wrazenie. k^$%^%^ ma wrodzonone.
a co do PZPNU (wszystkich komisji etc). ,ludzie ktorzy tam pracuja sa troche nieodpowiedzialni mimo ze usiluja byc przepisowi. burdel na kółkach.
Co te kurwy zrobiły??
Arka dalej w II lidze?? Nie ma żadnych szans na I lige??
e tam nie ma: dwie degradacje WD "zasądzi" i sie zrobi miejsce ;)
Bergman Napisał(a):
> e tam nie ma: dwie degradacje WD "zasądzi" i sie
> zrobi miejsce
Kiedy???
nie wiem kiedy zasądzi, pewnie w lipcu
[i](...) w lipcu. Znaczy, w połowie lipca... właściwie w drugiej połowie lipca, właściwie... dokładnie 17 lipca. No... to tyle może o sobie - na początek... Czy są jakieś pytania?[/i]
;)
Nowy klub WKS Śląsk Wrocław, który powstanie z połączenia z Groclinem Grodzisk Wielkopolski nie zagra w tegorocznej edycji Pucharu UEFA - zapowiedzieli w czwartek we Wrocławiu prezydent miasta Rafał Dutkiewicz i prezes Groclinu Zbigniew Drzymała. Rezygnacja z pucharu UEFA, to efekt kompromisu uzgodnionego z kibicami Śląska.
Drzymała zgodził się na zawarcie kompromisu z kibicami Śląska, który oznacza rezygnację z występu w pucharze w zamian za zgodę na fuzję, pełną frekwencję na meczach i obietnicę odpowiedniego zachowania się na stadionie podczas meczów.
"Jeśli nie przygotujemy odpowiednich dokumentów to miejsce w Pucharze UEFA oddamy Lechowi Poznań. Jednak jeśli klub z Poznania nie zdecyduje się na występ, to nie będzie drugiego polskiego klubu w pucharze" - mówił Drzymała.
Czytaj dalej
REKLAMA
Pytany przez dziennikarzy podczas konferencji prasowej, czy poinformował piłkarzy Groclinu o rezygnacji z pucharów, Drzymała odpowiedział, że zawodnicy są na urlopach, ale "jest to gorzka pigułka dla wszystkich".
Prezes Groclinu wyraził nadzieję, że "za rok, za dwa nowa drużyna będzie lepiej przygotowana do startu w pucharze i będzie mogła grać na lepszym stadionie".
Nie chciał natomiast odpowiedzieć, kto zostanie nowym trenerem zespołu oraz którzy zawodnicy będą w nim grali. "Decyzje personalne podejmę po 12 czerwca" - zapowiedział.
Dutkiewicz i Drzymała potwierdzili gotowość doprowadzenia do połączenia obu drużyn. "Klub będzie występował pod nazwą WKS Śląsk Wrocław i przejmie tradycje Śląska. Natomiast z punktu widzenia formalno-prawnego zostanie zarejestrowany jako nowy podmiot prawny w 2008 r." - mówił Dutkiewicz.
Groclin w tegorocznych rozgrywkach ekstraklasy zajął trzecie miejsce i wywalczył tym samym prawo startu w pucharze UEFA. Śląsk zajął natomiast drugie miejsce w drugiej lidze i awansował do rozgrywek ekstraklasy. "Chcemy połączenia obu klubów, żeby stworzyć nowy, silniejszy klub piłkarski" - tłumaczył Dutkiewicz.
Po połączeniu obu klubów istniała możliwość, by nowy zespół zagrał w europejskich pucharach, jednak na to nie zgadzali się kibice Śląska, zdaniem których to nie ich drużyna wywalczyła prawo do gry w Pucharze UEFA, nie może zatem w nim występować.
Teraz zgodę na połączenie obu klubów musi wydać wrocławska Rada Miejska. Nastąpi to najprawdopodobniej 12 czerwca.
no i co? kibice Śląska wywalczyli swoje, czyli jest różnica jednak między fuzją Śląska a Lecha
Nie wiem, gdzie to wkleić... Tutaj czy do "śmieszności" w HP.
Ot i całe betony:
[i]28 maja 2008, 16:00 - Gdańsk (stadion Polonii)
Lechia Gdańsk 9-0 Reprezentacja Państwowych Szkół Budownictwa
Andrzej Rybski 8, 57, Paweł Buzała 17, 30, Piotr Wiśniewski 26, Marcin Szałęga 40, Robert Hirsz 42, Hubert Wołąkiewicz 45, Maciej Rogalski 54
Lechia Gdańsk: Dominik Sobański - Jakub Kawa, Hubert Wołąkiewicz, Jacek Manuszewski, Sebastian Fechner - Piotr Wiśniewski, Łukasz Trałka, Arkadiusz Miklosik, Maciej Kalkowski - Andrzej Rybski, Paweł Buzała. W II połowie zagrali także: Mateusz Bąk, Rafał Kosznik, Rafał Loda, Robert Speichler, Marcin Szałęga, Artur Andruszczak, Maciej Rogalski.
Grano 2x30 minut.[/i[
Obradujący w Sydney kongres Międzynarodowej Federacji Piłkarskiej (FIFA) przyjął w piątek nowe, surowsze przepisy dotyczące wydawania zgody na grę w drużynach narodowych zawodników urodzonych w innych krajach.
Obecnie piłkarz będzie musiał mieszkać przez co najmniej pięć lat w kraju, który chce reprezentować. Do tej pory gracz musiał spędzić w danym kraju dwa lata. Z przepisu tego skorzystała niedawno reprezentacja Polski - 28 maja zadebiutował w niej urodzony w Brazylii pomocnik Legii Warszawa Roger Guerreiro.
Obostrzenie nie będzie dotyczyć zawodników, którzy mają rodziców lub dziadków z innego kraju. Utrzymano w mocy wymóg, że gracz nigdy wcześniej nie może wystąpić w seniorskiej drużynie innego kraju.
Jednocześnie FIFA zmieniła prawo dotyczące spadków i awansów, by uniknąć "kupowania" miejsca w wyższej klasie rozgrywek. W myśl nowych regulacji klub może wywalczyć awans do wyższej ligi jedynie na boisku.
http://www.euro2008.wp.pl/kat,1728,wid,10005319,wiadomosc.html?ticaid=15fae
Cyrk w PZP(R)N trwa...osobiście szkoda mi Polonii B.,bo to ambitna ekipa
http://www.sport.pl/pilka/1,65050,5261718,Polonia_Bytom_bez_licencji__Piast_Gliwice_w_ekstraklasie_.html
Trzeba było zrobić dobrze bońkowi - ot i co
Cracovia w Intertoto, a co słychać w innym krakowskim klubie?
[quote]Kolejnych dziewięciu pseudokibiców z Krakowa i Warszawy, którzy brali
udział w zamieszkach na stadionie w Bełchatowie podczas finału Pucharu
Polski pomiędzy Wisłą Kraków a Legią Warszawa, zatrzymali w piątek rano
policjanci. - [b]Wśród zatrzymanych jest trzech pseudokibiców drużyny z
Warszawy i sześciu krakowskiej Wisły[/b]. Wśród tych ostatnich jest m.in.
29-letni [b]pseudokibic o pseud. Misiek[/b], który odpowiadał już przed sądem m.in.
za rzucenie nożem w piłkarza drużyny AC Parma podczas meczu w 1998 r. -
poinformowała podinsp. Joanna Kącka z łódzkiej policji. [...]
W piątek o godz. 6 rano łódzcy policjanci wsparci przez funkcjonariuszy z Krakowa i Warszawy oraz małopolskich antyterrorystów niemalże jednocześnie weszli do mieszkań dziewięciu pseudokibiców z Warszawy i Krakowa. - Wszyscy byli zupełnie zaskoczeni uważając, że pozostają anonimowi - relacjonowała policjantka.[...]
Natomiast w Krakowie oraz na terenie powiatu oświęcimskiego wpadło sześciu pseudokibiców Wisły w wieku od 19 do 28 lat. Podczas przeszukania ich mieszkań zabezpieczono m.in. płyty, na których znajdują się prawdopodobnie materiały filmowe z tzw. ustawek oraz narzędzia wykorzystywane podczas bójek.
[/quote]
http://www.legia.net/news.php?id=28640
Tu o piłce nożnej...
No, nieee. nie wiedziałem FA, że ten Misiek to Twój rywal. 3.V.siem, ziom :):):)
Wracamy do piłki.
Pytanie: to ile drużyn spada z 2. ligi?
z II ligi lecia 1 drużyna. Pelikan Łowicz.
a co w tamik razie z polączeniem Śląska i Groclinu?? Arka awansowała na to miejsce??
Jaga i Piast bez barazy obie w OE i wychodzi na to ze Arka rowniez wchodzi bezposrednio....
[quote]Jako organizacja oficjalnie reprezentująca środowisko sympatyków Polonii Bytom zwracamy się do wszystkich kibiców w Polsce o wsparcie nas w walce z PZPNem, który w sposób niezrozumiały próbuje pozbawić nas możliwości uczestniczenia w rozgrywkach polskiej ekstraklasy, mimo że wyniki sportowe osiągane przez naszych piłkarzy uprawniają nas do tego. Wzywamy Zarząd Polonii oraz Prezydenta Miasta Bytomia, Piotra Koja o natychmiastowe podjęcie działań zmierzających do uczciwego i obiektywnego rozpatrzenia wniosku Polonii o wydanie licencji na grę w ekstraklasie. Skandal do jakiego doszło dzisiaj w Warszawie musi zostać wyjaśniony. Polonia spełnia obowiązujące warunki licencyjne, a dzisiejsza decyzja kompromituje, a wręcz ośmiesza futbolową centralę. Naszym zdaniem PZPN próbuje wyjść z twarzą z afery, jaka wyniknęła we wtorkowe popołudnie po odwołaniu barażu Arki Gdynia z Jagiellonią Białystok. Nie pozwolimy aby działo się to kosztem Naszego klubu. Jesteśmy zażenowani takim postępowaniem i nie przyjmujemy dzisiejszej ostatecznej decyzji do wiadomości. Jednocześnie informujemy, że będziemy walczyć o grę Polonii w ekstraklasie wszelkimi możliwymi sposobami. Jeszcze Polonia nie zginęła.
Ze sportowym pozdrowieniem
Stowarzyszenie Kibiców Klubu Polonia Bytom[/quote]
[quote] Klub z Bytomia zostanie przesunięty na ostatnie miejsce w tabeli i będzie je zajmował ex aequo z Zagłębiem Sosnowiec[/quote]
Czyli to znaczy, że brak kasy jes wiekszym grzechem niz korupcja?
wedle "miodowych misiów":
do Ekstraklasy nn. awansują Betony, Schetyno-Drzymała i Piast.
To jest potwierdzone nawet na stronie "miodowych misiów"
OK. Baraży nie ma.
Czyli logicznie:
- Groclinu nie ma, 1 miejsce wolne - dla Potoczan
- jeżeli zdegradują ostatecznie Wielki Zyrk Lubin, miejsce dla Arki?
- jeżeli zdegradują Kolortera (nie KORONĘ) Kielce, to miejsce dla Znicza?
2 liga: Polonia Bytom, boniek, WZL lub Arka, Korona lub Znicz... czyli 2 z tych 4.
łącznie 4
cztery beniaminki
łącznie 8
Podbeskidzie, Polonia Warszawa, Płock, Jastrżebie, Katowice, Stal SW, Motor, Odra Opole, Warta, Kmita...
TAK?
Groclinu nie ma - spada na ostatnie, Widzew jest na 14, nie gra barazy (bo ukaranym za korupcje nie wolno) ale spada do II ligi, nie do III. Jagiellonia utrzymuje sie w lidze bo jest na 13-tym.
Piat awansuje bez barazy (bo Widzewowi nie wolno grac).
Degradacja dla Zagłebia i Korony => dwa kolejne zespoły awansują do OE. Arka i Znicz.
O ile degradacja zostanie orzeczona juz w tym sezonie - mogą Koronie pozwolić grac ostatni sezon jak Sosnowcu. Wtedy awansuje tylko Arka.
Brak licencji dla Polonii Bytom to awans kolejnego zespołu - jest nim Podbeskidzie (jesli Korona spadnie od razu) lub Znicz (jesli Korona nie spadnie od razu).
Rocki w Legii, to pała
Źle liczycie - spadają Sosnowiec, Widzew, Polonia (brak licencji)
Na ich miejsce wchodzą Lechia, Śląsk i Piast
I to jest stan na dzień dzisiajszy.
Ale:
1. Fuzja Sląsk/Groclin jest przesądzona, więc zwolni sie NA PEWNO kolejne miejsce - najprawdopodobniej dla Arki (chyba, że "stary Śląsk" sprzeda komuś licencję, o ile oczywiście w ogole coś takiego jest możliwe)
2. Raczej podtrzymana zostanie degradacja Lubina i wtedy mamy kolejne zwolnione miejsce (Znicz?)
3. Możliwa jest degradacja Korony (Podbeskidzie?)
4. Papiery będą też na Jagiellonię, która sama przyznałą się do korupcji, ale tu raczej nie będzie degradacji, tylko karne punkty, choć kto wie?
Oczywiście komplikacje mogą być większe, bo nie wiadomo, czy Znicz dostałby licencję, dalsze w kolejce są Polonia i Płock.
Anyway, jedno jest pewne - W TYM SEZONIE LEŚNE DZIADY ZAFUNDOWAŁY NAM CYRK JAKIEGO ŚWIAT NIE WIDZIAŁ! :D
ale o co chodzi????? :D
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (2 użytkowników)
Goście (2)