[quote]#post1641996 Coś się zmieniło?[/quote]
4-0, Doba, Bzdyl
-
-
CRACOVIA II
O jakieś końcowy wynik?
- Edytowany
Ło la Boga... 9-1... :) Wyglądają na głodnych gry w ekstraklasie :)
http://www.90minut.pl/liga/1/liga13624.html
Cracovia II – Wolania Wola Rzędzińska 9:1 (5:1)
Bramki: 1:0 Doba 5, 2:0 Janasik 11, 3:0 Doba 21, 4:0 Bzdyl 25, 5:0 Bzdyl 41, 5:1 Mróz 42, 6:1 Kęska 68, 7:1 Wierzbicki 75, 8:1 Tabor 83, 9:1 Tabor 86
Cracovia II: Burek (46 Malinowski) – Hyla, Żołądź, Wójcik – Janasik, Pomietło, Lachowicz (62 Wierzbicki), Strózik (46 Gorszkow) – Kęska (77 Sutor), Bzdyl – Doba (62 Tabor).
Brawo
- Edytowany
Fabian Bzdyl dzisiaj „la zabawa”. Mam nadzieję że będzie to kolejny talent którego będziemy widzieć w pierwszej drużynie w przyszłości.
Generalnie dzisiaj zespół zagrał bardzo dobrze, dużo fajnej gry z pierwszej piłki w środku pola, trójkąty i przejścia do ataku. Wkradło się potem trochę rozluźnienia i braku koncentracji bo straciliśmy bardzo głupio bramkę i było sporo strat w drugiej połowie po bardzo przekombinowanej/leniwej grze.
Oprócz Bzdyla wyróżniał sie Lachowicz który bardzo dobrze widzi grę i ma potencjał na piłkarza, lecz wkrada się w jego grze trochę lenistwa.
- Edytowany
Szkoda , że tej „la zabawy „ zabrakło w meczu z rówieśnikami z gts w juniorskich derbach , przypominam że to jest 5 poziom rozgrywek , gdzie nasi zawodnicy grają z amatorami z nadwagą , dlatego ważną rzeczą jest aby klub najzdolniejszych młodych chlopaków, którzy w tym momencie mają małe szanse na grę w ekstraklasie ( Bzdyl , Lachowicz) , wypożyczał co najmniej do drużyn grających w 2 lidze, to jest prawdziwe przetarcie dla takich chłopaków a nie gra w takich meczach jak dzisiaj !!
[quote]#post1642075 Szkoda , że tej „la zabawy „ zabrakło w meczu z rówieśnikami z gts , przypominam że to jest 5 poziom rozgrywek , gdzie nasi zawodnicy grają z amatorami z nadwagą , dlatego ważną rzeczą jest aby klub najzdolniejszych młodych chlopaków, którzy w tym momencie mają małe szanse na grę w ekstraklasie , wypożyczał co najmniej do drużyn grających w 2 lidze. [/quote]
Najlepiej to by było w ogóle mieć rezerwy na tym poziomie. Ależ instrument do ogrywania młodych :D Może powalczymy za rok o awans do II ligi, kto wie.
Za tydzień z Gorlicami. Jakoś źle mi się one kojarzą..... Tylko 3 pkt
Znów warto było się wybrać do Rącznej. Transmisji w Cracovia TV nie było, więc 10 bramek, jakie wczoraj padły nie zobaczyłbym nawet na skrócie.
[img]https://cracovia.krakow.pl/uploads/media/2024-09/image-png-93973419.png[/img]
Na trybunach prezes Drózdż, Michał Rakoczy i garstka kibiców. Nie było trenera Kroczka, ani większości zawodników pierwszej drużyny. Liczyłem, że kilku zaliczy występy, żeby zebrać minuty, ale w podstawowym składzie "dwójki" zagrał tylko Janasik.
Rywal ambitny. Walczył o honorowe trafienia do ostatnich minut, ale to Cracovia dyktowała warunki gry przez całe spotkanie.
Rezerwy grają zupełnie inaczej, niż pierwsza drużyna. Gramy piłką, wymieniamy wiele krótkich podań, męczymy przeciwnika techniczną grą. Jak na IV ligę, to naprawdę fajnie się to ogląda. Ktoś powie - "krakoska piłka", kto inny poszuka skojarzeń z grą znaną z hiszpańskich boisk. I też będzie miał rację.
Jeśli szukać "DNA" Cracovii, to warto chodzić na takie mecze. W Ekstraklasie wygląda to zupełnie inaczej. Wygrywamy, ale przy 30% posiadania piłki. Zupełnie inną taktyką. Też jest fajnie, ale dla kibica otrzaskanego po niższych ligach istnienie rezerw, to czasem taki porządny deser po daniu głównym.
Oczywiście, lepiej byłoby grać w 3, czy 2 lidze i tam ogrywać zawodników. A co do wypożyczania ich, to nie wiem, czy jestem zwolennikiem rozdawania naszych najlepszych talentów. Wszystkich nie wypożyczymy, a trzeba mieć pod ręką chłopaków, bo przypomnę, że w kadrze na Ekstraklasę jest DWÓCH napastników. Na mecz Pucharu Polski z Sandecją wziąłbym na ławkę takiego Tabora, niech wchodzi przy pewnym wyniku i poprawia sobie portfolio :)
A wracając do samego meczu, to kolejne trafienia dopisali Doba i Tabor oraz Bzdyl. Pierwsi dwaj to nasi najlepsi strzelcy. Fajna rywalizacja dwóch zupełnie innych typów napastników. Mecz rozpoczął Doba, strzelił dwie sztuki, zaliczył przypadkową asystę. Po przerwie wszedł Tabor i też strzelił dwie, a mógł trzy. W ogóle to mierzony strzał głową w stylu Shearera - palce lizać.
Bzdyl to zupełnie inny temat. Chłopak to nasz wychowanek, a wygląda jak wyciągnięty z La Masia. On ma 16 lat (!) a gra jak profesor. Repertuar tego gościa już teraz imponuje. Ktoś mi powiedział, że on myśli za szybko, jak na umiejętności kolegów z drużyny i wczoraj się temu przyjrzałem. Faktycznie - to widać, że wielu z nich przerasta już teraz. Podobną wizję u zawodnika środka pola ostatni raz widziałem, jak dorastał u nas Mati Klich.
Akcja z 1. połowy. Fabian atakuje przed polem karnym. Za daleko na strzał, ale widać, że szuka sobie kogoś "na ścianę", żeby mu zagrał i oddał. Wypatruje kolegę, o którego wręcz obija piłkę i zaraz znajduje się w szesnastce. Podnosi głowę i strzela. Akcja wygląda na najłatwiejszą na świecie. Ot, bilard w gąszczu zawodników i kopnięcie obok bramkarza. Gol.
Akcja z 2. połowy. Dostaje trudną piłkę od kolegi. Niezbyt mocna, dodatkowo na plecach ma obrońcę. Bzdyl zagarnia sobie piłkę i półruletą obraca się w zupełnie innym kierunku, niż przewiduje przeciwnik. Przyjęcie kierunkowe ze zwodem i błyskawiczne wyprowadzenie akcji. Z książkowej sytuacji na kontrę rywala, my mamy akcję pod jego polem karnym. Słaby zawodnik by to stracił. Średni przyjął albo odegrał z powrotem, żeby nie robić smrodu. Iskry nie powiem czego trzeba, żeby takie coś obrócić w zysk dla drużyny.
Końcówka meczu. Bzdyl prowadzi piłkę na połowie Wolanii. Opcje podania otwierają się, atakujemy większą ilością zawodników. Chyba z pięciu kolegów krzyczy "Fabian! Fabian!". Każdy chce od niego piłkę, bo wie, że dostanie wyważone podanie. Ja wiem, że IV liga, że rywal z nadwagą, ale mówimy tu o 16-latku, juniorze młodszym, który dyryguje grą dorosłej drużyny i bawi się tym, jakby to była najfajniejsza rzecz na świecie.
Z tygodnia na tydzień widać ogromny progres u tego gościa. I na to patrzy się z wielką przyjemnością. Wpadajcie na rezerwy i oglądajcie, bo jak zaraz ktoś da za niego parę baniek, to "złotówa" sprzeda i będziecie żałować.
Z pozostałych ogłoszeń parafialnych gminy Liszki:
- Lachowicz poprawny, ale przy Bzdylu wypada po prostu blado
- Burek bronił nieźle, fajnie gra nogami
- stoperzy pewni, ale technicznie trochę odbiegają od reszty
- pozytywny debiut sprowadzonego miesiąc temu z Dunajca Pomietły. Rocznik 2007. Fajny, techniczny chłopak, grał na 6/8. Taki trochę Tomasz Baliga +
- Wierzbicki to Paweł Zegarek prawego skrzydła. Dawał wczoraj świetne dośrodkowania. Rapa mógłby się uczyć
[img]https://cracovia.krakow.pl/uploads/media/2024-09/image-png-10640504.png[/img]
Kawka do poprawy, muffinki dobre. Parking darmowy, biletów kupować nie trzeba. Można zabrać dziewczynę, żonę, syna, córkę, tatę, wujka, dziadka. Na głowę nie kapie, Pasy grają. Tak trzeba żyć
- Edytowany
Myślę że z tym Taborem na ławkę do pierwszego zespołu to trochę przesada. Czysty zadaniowiec w pomocy przy awansie do 3 ligi biorąc pod uwagę że jest paskudnie ograny aż do bólu na tym poziomie, ale to jest chłop który ma 25lat.. :-) (Jakby zestawić go piłkarsko z kimkolwiek z pierwszej drużyny to jest przepaść. Nie zapominajmy z kim grywają rezerwy) Więc nie zdziwię się jak po sezonie mu podziękujemy za udział. (Treningi z drużyną powinien zacząć niebawem Śmigło)
W tej IV lidze to trochę loteria, niektóre zespoły i mecze generalnie na niższym poziomie niż CLJ więc awans obowiązkowy i podjąć rękawice by walczyć nawet o kolejny. Trzymam kciuki mocno za Lachowicza i Bzdyla, na chwilę obecną chyba jedyni którzy piłkarsko którzy mogą patrzeć w kierunku pierwszego zespołu.
Wierzbicki fajnie się odnajduje, ale szczerze niestety uważam że warunki fizyczne do strasznie penalizują a piłkarsko nie jest aż tak "wybitny" by je niwelować technicznie przez co myślę że na centralnym szczeblu miałby problemy z grą ten chłopak.
[quote]#post1642138 Myślę że z tym Taborem na ławkę do pierwszego zespołu to trochę przesada. Czysty zadaniowiec w pomocy przy awansie do 3 ligi biorąc pod uwagę że jest paskudnie ograny aż do bólu na tym poziomie, ale to jest chłop który ma 25lat.. :-) Więc nie zdziwię się jak po sezonie mu podziękujemy za udział. (Treningi z drużyną powinien zacząć niebawem Śmigło)
W tej IV lidze to trochę loteria, niektóre zespoły i mecze generalnie na niższym poziomie niż CLJ więc awans obowiązkowy i podjąć rękawice by walczyć nawet o kolejny.[/quote]
No tak, ale kiedyś trzeba będzie trochę odpocząć od gry duetem Kallman - Van Buuren.
Wiadomo, że możemy wpuszczać Rakoczego i przejść na grę jednym napastnikiem, ale na taki mecz pucharowy to można po prostu sztukę na boisko posłać.
Wiem, że zadaniowiec, w metrykę mu zajrzałem. Fajnie, że ktoś go wypatrzył i gra u nas, bo ktoś ten wózek do 3. ligi musi ciągnąć.
No i wiadomo, że czekam aż Śmigło znowu zacznie się kręcić.
[quote]#post1642140 [quote]#post1642138 Myślę że z tym Taborem na ławkę do pierwszego zespołu to trochę przesada. Czysty zadaniowiec w pomocy przy awansie do 3 ligi biorąc pod uwagę że jest paskudnie ograny aż do bólu na tym poziomie, ale to jest chłop który ma 25lat.. :-) Więc nie zdziwię się jak po sezonie mu podziękujemy za udział. (Treningi z drużyną powinien zacząć niebawem Śmigło)
W tej IV lidze to trochę loteria, niektóre zespoły i mecze generalnie na niższym poziomie niż CLJ więc awans obowiązkowy i podjąć rękawice by walczyć nawet o kolejny.[/quote]
No tak, ale kiedyś trzeba będzie trochę odpocząć od gry duetem Kallman - Van Buuren.
Wiadomo, że możemy wpuszczać Rakoczego i przejść na grę jednym napastnikiem, ale na taki mecz pucharowy to można po prostu sztukę na boisko posłać.
Wiem, że zadaniowiec, w metrykę mu zajrzałem. Fajnie, że ktoś go wypatrzył i gra u nas, bo ktoś ten wózek do 3. ligi musi ciągnąć.
No i wiadomo, że czekam aż Śmigło znowu zacznie się kręcić.
[/quote]
Niby tak ale myślę że mimo wszystko już prędzej będziemy przechodzić na jednego, a szanse w pucharze będą dostawać Rakoczy czy Bochnak niż tacy zadaniowcy z rezerw. Myślę że obecnie jedyni pod kątem pierwszego zespołu to Bzdyl i Lachowicz, może Wójcik ale to bardzo zależy.
Wiem też że niektóre osoby w klubie ostatnio trochę krytycznie patrzyły na fakt że ogrywamy w rezerwach 25letniego Tabora a Doba siedzi na ławce, no i patrz nagle się to pozmieniało w ostatnich 2-3 meczach jeśli chodzi o skład rezerw.
Generalnie jestem zdania że powinni grać głównie młodzi + kilku bardziej doświadczonych zawodników do formacji w celach "edukacyjnych" tj. Budziński w poprzednich rezerwach czy tak jak teraz Lusiusz który możliwe że dołączy do tego zespołu.
Na obozie z pierwszą drużyną byli z juniorów utalentowani Bzdyl, Mamroł i Czerwiński, oraz bramkarze Szyptur i Golonka.
Specjalnie pojechałem do Rącznej żeby ich zobaczyć na żywo w derbach U-19 z Wisłą i ani jeden nie zrobił nawet sztycha-przegraliśmy tak ważny mecz z nimi 1-4, nie podejmując nawet walki.
Dla mnie to jest prawdziwy miernik wartości takich gości, czy będą kiedyś na poważnie grali w piłkę, a nie zabawa z amatorami w IV lidze po całym tygodniu tyrki i zbierającymi się na treningi dwa razy w tygodniu.
zgadzam się. Bzdyl wyglądał beznadziejne w niedawnych derbach. może to był jeden mecz? ale faktycznie dyspozycja z 4 ligi nie świadczy kompletnie o niczym. oczywiście jeśli ktoś tam się nie wyróżnia to wyrzucić go do kosza. ale nie jarać się jak ktoś tam błyszczy bo nie ma czym
[quote]#post1642152 Na obozie z pierwszą drużyną byli z juniorów utalentowani Bzdyl, Mamroł i Czerwiński, oraz bramkarze Szyptur i Golonka.
Specjalnie pojechałem do Rącznej żeby ich zobaczyć na żywo w derbach U-19 z Wisłą i ani jeden nie zrobił nawet sztycha-przegraliśmy tak ważny mecz z nimi 1-4, nie podejmując nawet walki.
Dla mnie to jest prawdziwy miernik wartości takich gości, czy będą kiedyś na poważnie grali w piłkę, a nie zabawa z amatorami w IV lidze po całym tygodniu tyrki i zbierającymi się na treningi dwa razy w tygodniu.[/quote]
A wiesz dlaczego nasi przegrali te Derby u19, bo wisła wystawiła w u19 piłkarzy rezerw ogranych właśnie w czwartej lidze żeby uratować sezon, czwarta liga ogólnie ma większą wartośc niż Clj u 19 co nie zmienia faktu że zbyt niski poziom dla rezerw klubu ekstraklasowego
[quote]#post1642173 [quote]#post1642152 Na obozie z pierwszą drużyną byli z juniorów utalentowani Bzdyl, Mamroł i Czerwiński, oraz bramkarze Szyptur i Golonka.
Dla mnie to jest prawdziwy miernik wartości takich gości, czy będą kiedyś na poważnie grali w piłkę, a nie zabawa z amatorami w IV lidze po całym tygodniu tyrki i zbierającymi się na treningi dwa razy w tygodniu.[/quote]
A wiesz dlaczego nasi przegrali te Derby u19, bo wisła wystawiła w u19 piłkarzy rezerw ogranych właśnie w czwartej lidze żeby uratować sezon, czwarta liga ogólnie ma większą wartośc niż Clj u 19 co nie zmienia faktu że zbyt niski poziom dla rezerw klubu ekstraklasowego
[/quote]
Trochę mylisz fakty...
Akurat @paulo#40378 pisze o meczu z tego sezonu przegrany w Rącznej 1:4 a Ty piszesz o meczu z poprzedniego sezonu, który przegraliśmy w Myślenicach aż 0:7
Chciałem moim postem zachęcić do chodzenia na rezerwy, tak żebyśmy mogli tu merytorycznie podyskutować o naszych spostrzeżeniach.
Ale serce rośnie, widząc że forumowi eksperci ostatnie czego potrzebują do oceny naszych piłkarzy to oglądanie meczów 🤓
[quote]#post1642175 [quote]#post1642173 [quote]#post1642152 Na obozie z pierwszą drużyną byli z juniorów utalentowani Bzdyl, Mamroł i Czerwiński, oraz bramkarze Szyptur i Golonka.
[/quote]
Trochę mylisz fakty...
Akurat @paulo#40378 pisze o meczu z tego sezonu przegrany w Rącznej 1:4 a Ty piszesz o meczu z poprzedniego sezonu, który przegraliśmy w Myślenicach aż 0:7
[/quote]
może rzeczywiście ale poście paulo pisał że że gra w clj z wisłą to jest wiekszy miernik gra w czwartej lidze niż wartości, a ja pokazuje że jest odwrotnie na podstawie przykładu z zeszłego sezonu gdzie Gts rozbił nas w Clj u 19 grając zawodnikami którzy grywali w ich rezerwach,gra w seniorach nawet w czwartej lidze to dla młodych dużo wieksza nauka niż Clj, najlepsi juniorzy powinni być jak najszybciej wypychani do gry w seniorach, lecz to że ktoś sobie dobrze radzi w czwartej lidze tak samo jak i w Clj to też nie jest żaden wyznacznik że poradzi sobie wyżej i dlatego awans rezerw jest bardzo ważny tylko po awansie klub powinien położyć wiekszy nacisk na ogrywanie w rezerwach najlepszych juniorów i nie kisić ich w Clj
Dziwie się że nie dają pograć Knapowi,Skovgardovi,Rakoczemu,Bochnakowi i Janasikowi bo na razie ciężko im o minuty w pierwszej drużynie, a młodzi mieli by od kogo się uczyć tym bardziej że jest 5 zmian w meczu.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)