no kurwa mac ...
zajebisty artykuł ...
moje gratulacje ...
-
-
Krew na szalikach
To przykre, ze mamy takich dziennikarzy. W pogoni za sensacja = lepsza ogladalnoscia = wieksza kasa dla siebie sa w stanie zrobic, tj w tym przypadku napisac czy powiedziec wszystko.
Coz, to nie przypadek ze na babraniu sie w gownie, tygodnik -czy czym on tam jest - 'Nie' nadal nabija kase swemu wlascicielowi.
A pomijajac artykul przemoc i bandytyzm trzeba zwalczac.
zycie szybciej niz sie spodziewalem dopisalo smutna pointe do tej naszej dyskusji, nad tym slabym reportazem.
Leoncio napisał:
> Kraków: Śmiertelna ofiara pseudokibiców(...)
>
> Durny, czy nie durny??
Artykuł durny, słaby dziennikarsko, efekciarski.
A problem przemocy i bandytyzmu to inna sprawa.
Będę to pisał do znudzenia - miejsce bandytów jest w kryminale albo 2 metry pod ziemią, bez względu na kolor szalika, który noszą.
Powyższy artykuł, aż kipi agresją.
Jest dodatkowo zakłamany.
Co autorka chciała uzyskać ujawniając preferencje kibicowskie zabójców Michała Łyska?
Czy bajka o 13letnim kibicu Wisły plądrującym sklepy w Nowej hucie nie jest zmyślona?
Kłamstwem, agresją i prowokacją nie zwalczy się problemu nijakiego wychowania młodzieży.
Autorce polecam zainteresowanie się losem wszystkich instytucji zajmujących się czasem pozalekcyjnym młodzieży.
Zresztę tych tematów pozytywnych, można by mnożyć.
Nad młodzieżą trzeba pracować, pracować, pracować, a nie opisywać ich wątpliwe "dokonania" w taki sposób.
Karolo - to, niestety, nie pointa. Pointa coś kończy, zamyka. A tu, niestety, końca nie widać. Smutne...
No właśnie.
Przeczytałem ze dwie linijki tekstu z tego artykułu, gdy usłyszałem w radio, o kolejnej ofiarze tych bezsensownych bijatyk. Potem przeczytałem cały i uważam, że jest durny. Po pierwsze nie ma tam zdecydowanego oddzielenia klubów i ich kibiców od band goniących z nożami i tasakami po osiedlach. To są zupełnie różne kwestie. Można pomyśleć, że gdyby nie było Wisły i Cracovii, to takie rzeczy by się nie zdarzały. To jednak nie takie proste.
Paolo, musze przyznac Ci racje.
Hwat napisał:
> Autorce polecam zainteresowanie się losem wszystkich instytucji
> zajmujących się czasem pozalekcyjnym młodzieży. (...)
> Nad młodzieżą trzeba pracować, pracować, pracować (...)
Ależ ona pracuje... Jest właścicielką pewnej knajpy z wyszynkiem na Kazimierzu :-)))
Cóż "dziewczę "opisało fakty czy to się komuś podoba czy nie,tak jest,tak było i...
Nie przytacza rozwiązań tego stanu rzeczy ,jest to tylko opis zjawisk, wydarzeń które mają miejsce w "współistnieniu dwóch zwalczających się nawzajem grup....
Po przeczytani można się dopiero zastanawiać, co z tym fantem można zrobić,kto i jakie powinien podjąć kroki, aby ten stan rzeczy zmienić
.....
Mazan - siwiejący??? - może "siwiejący". A w art. Mazana pisze że ks. Fidelus jest za Wisłą / może to inny? /.
Jak już tak musi być - to niech giną sami pseudokibice
[']
Wiadomość zmieniona (08-10-04 16:36)
Paradoksalnie właśnie publiczne przedstawianie czynów pseudokibiców jest dla nich powodem do dumy. Podobnie jak dla rycerzy układano poematy opiewające ich czyny. Pseudokibic robi wszystko, by go zauważono, więc cieszy się, gdy o jego wyczynach ludzie piszą lub dyskutują. Wiem coś na ten temat, gdyż pisałem pracę o subkulturze kibiców.
Oczywiście myślenie takie, że każdy człowiek na meczu = bandyta i morderca jest idiotyczne. Nie można wrzucić wszystkich do jednego wora z napisem "Kibice". Bandytów nie da się nazwać kibicami, gdyż ich nie interesuje widowisko sportowe jakim jest np. mecz.
Należy oczywiście piętnować bandytyzm, ale nie w taki sposób jak ten i jemu podobne artykuły. Jak? Chociażby nakładać zakazy stadionowe, a uczestników bójek o "podtekście kibicowskim" karać, ale nie grzywnami tylko więzieniem lub wysyłać np. na roboty drogowe.
Niestety najczęściej umarzane są śledztwa z braku dowodów.
Pani Anna Szulc bije pianę na użytek pseudokibiców, według mechanizmu opisanego wyżej przez tdjr. Tekst jest ponadto pompatyczny i nierzetelny. Jedna z opisanych tam tragedii jest mi dość dobrze znana (sąsiad) i akurat w ogóle nie dotyczy kibiców piłkarskich, a dotyczy zwyczajnego bandytyzmu. To nadużycie autorki, obawiam się że nie jedno.
W artykule nie zauważyłem rozgraniczenia na bandytów i hooliganów. Bo jak ktoś morduje drugiego, który wcale nie jest kibicem w imie swojego klubu to jest dla mnie bandytą. Natomiast w hooligańskim świecie są przecież reguły i zasady walki - ustawek nie robi się z przypadkowymi ludźmi. A autorka tego tekstu wogule nie zwróciła na to uwagi. Właściwie artykuł na niskim poziomie, z którego nic nie wynika a napawa tylko strachem przed kibicami.
Kawałek o Oskarze miażdży :D
libero - masz rację, podobnie jest ze sprawą Michała Łyska.
Trzeba być kretynem, żeby za jego śmierć winić kibiców Wisły. Paru zdegenerowanych gnojów wypiło trochę i chcieli pokazać jacy są silni. Nadjeżdżał na rowerze chłopak z długimi włosami, noszący się po hippisowsku to stał się idealnym celem. Walnęli go więc kijem bejsbolowym. Co z tym ma wspólnego Wisła?
Szanowne pieski - nie zaczynajcie tu znów głupich zaczepek!
Jesteśmy w tej sprawie (mam nadzieję) po jednej strony barykady.
Tak w sprawie bandytyzmu jak i w sprawie nierzetelnego, głupiego artykułu z ŻW.
Jeśli ten nieszczęsny tekst jest dla Was okazją do kolejnej napinki to znaczy, że nienawiść do Pasów zlasowała Wam mózgi.
no ale mimo wszystko włos się jeży na głowie. Chcę przejechać 400 km i być na derbach na wiosne,
ale chcę też wrócić o własnych siłach, bez ran kłótych na mojej pasiastej koszulce.
I jak tu się nie bać???
Tylko Pasy!
Niesmialo polecam watek, ktory zalozylem o paleniu szalikow (w HP). Pare dni temu, pisalem, ze oburza mnie prostacka zabawa w palenie barw klubowych, bo widze polaczenie miedzy takim zachowaniem, a bandytyzmem. Jesli publicznie, przy aprobacie wiekszosci, pali sie szaliki, to przy takiej samej aprobacie sie je zdobywa, czyz nie? Czy nie jest to fantastyczny pretekst dla zwyklych bandziorow by pokazac jakimi sa kozakami?
ja pier... 17 chlopak zginal od kosy !!!!!!!!!
jakiej ekipy byl fanem
pmx7 - pełna zgoda, nie wpisywałem się nawet w tym temacie bo to dla mnie oczywiste i nie bardzo tu mam o czym dyskutować. Klub powinien zakazać zabaw z ogniem na ogrodzeniu i już. A kto się nie zastosuje - odebrać karnet i obciążyć kosztami odnawiania krat.
Wisły
zreszta czy to wazne za kim byl
['] [']
Po pierwsze to bez względu na przynależność klubową faceta który zginął:
<'>
Po drugie uprasza się kolegów zza Błoń o nieprowokowanie napinki - jak macie coś do powiedzenia z sensem to piszcie!
Pietrucha: w nawiązaniu do poprzedniego skleconego przeze mnie zdania, to wzajemnie sobie przypomnij wasze teksty pod naszym adresem o Żydach i ich przenaczeniu gazowem. Czy tw. zd. ta licytacja ma sens?
Jak chcesz w licytacjach brać udział, to w DESIE jest akurat 16 bm. Wyskocz z paru zetów, kup obrazek i potem oddaj do Muzeum Narodowego - lepiej ci się na sercu zrobi.
To pisałem ja Klaros , a polemizowałem z GTSem, bo było "w temacie" :)))))))))
A co, wasze towarzystwo nie?
Za radą Mośka55 - spuszczam wodę na dyskusję w stylu "onet"
http://sport.onet.pl/991131,wiadomosci.html to cos z tej beczki
Już dawno to wszystko straciło sens ... tu już nie chodzi o kibicowanie jakiejs drużynie. To już jest ciąg ataków i zemst, który nie wiadomo kiedy się skończy...
W sumie to można czekać w kolejce ... kiedy przyjdzie na ciebie czas dostać kosą.
Nawet mój kumpel który chodzi sobie tylko na mecze został pociety pod swoim blokeim przez bandytow spod znaku białej gwiazdy w wakacje (poprostu był w złym miejscu w złym czasie). Najgorsze że były to własnie takie nastolatki 16 , 17 lat z nozami.
Wiadomość zmieniona (08-10-04 17:54)
UWAGA. Bo nerwy puszczaja - kazda proba napinki w tym temacie zostanie usuwany, a upierdliwi autorzy poczuja smak bana.
Zginal chlopak i gowno mnie interesuje ktorego klubu byl kibicem.
Bo po pierwsze byl czlowiekiem.
Robin - nie przez wislakow tylko bandytow, dlaczego do kurwy nedzy nie mozemy nazywac tego po imieniu?
Pietrucha - niepotrzebnie judzisz.
Pietrucha, to byla napinka.
Szafera... to dwa kroki od mojego domu. Jak ja mam puscic dziecko na pole ?? Powie, ze tatus za Cracovią i tez go zabiją ?!?! To jest nienormalne !!!
To jest panowie już nie chore, ale normalnie wynaturzone!
[`]
[ ' ]
[ ' ]
A co do artukulu to on nawet nie zasluguje na jaki kolwiek komentaz
Ulica Szafera była jeszcze 7 lat temu spokojną ulicą niedaleko centrum. Około 2000 r. namnożyło się dzielnej bandyterki tu sporo, o czym świadczą dwie pod rząd kradzieże samochodu mojego kolegi, spod bloku, mimo filowania przez okno. Ryki WISŁA i szamotaniny ok. 4 nad ranem są normalką. Wszystkie bloki pobazgrane GTS-em. Chwalą się pieski Grzegórzkami choć to tylko Nowe G. - nic w porównaniu ze starymi, gdzie o gwiazdce białej nikt nawet nie śmiał (i nie śmie) wspominać. Czasami policja drutuje chłopców a Szafera z ławki przed blokiem za chlanie. Niedawno sklepik nocny w okolicy otwarto, a raczej okienko. Tyle o okolicy okiem mieszkańca.
kiedz pare dni temu pisalem ,ze od chamstwa na boisku do wyciagniecia noza jest jeden krok nigdy nie myslalem ,ze moje slowa sie tak szybko zamienia sie w fakt ......nie mam slow na to co sie stalo ....ale jak tak dalej bedzie sie rozwijac ta nienawisc kibicow obu klubow to nie bardzo moge sobie wyobrazic dalsze losy mlodych ludzi.
Wiadomość zmieniona (08-10-04 20:25)
Ja bym tam poczekał z osądami i podniecaniem się... Jeszcze parę godzin temu mówili że morderstwo kibica na Dąbiu. Teraz okazuje się, że Dąbie jest na Grzegórzkach, a jutro będzie być może potwierdzenie że to bójka między co prawda kibicami, ale kibicują oni różnym agencjom towarzyskim... Albo któregoś z nich kobieta życia nie wybrała...
RMF do piachu, Wyborcza podkręca czytalność!!!
Łysenko na twoją głupotę.... po prostu brak mi słów!!! Zginął człowiek a ty tu pierdolisz gdzie kto ma przewagę i gdzie ktoś się boji odezwać! Może do kurwy nędzy już najwyższa pora na to, żeby nikt nie musiał nigdzie obawiać się tego, co ma odpowiedzieć na pytanie za kim kibicuje!!!
[*]
Człowiek zginął i pochylam głowę.
Nie podjudzam broń Boże.
Opisuję specyfikę mojej ulicy i okolicy oraz staram się na mój nieudaczny sposób przestrzec przed manipulacją mediów.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)