Maleńczuka ? Wolny, bez jaj, nie podrywa do boju. Prawdziwy hymn z czadem choć moze mógłby być zaaranżowany na nowo (ostrzej) to "Z Mariackiej Wieży....")
-
-
Czy podobał się Wam hymn Maleńczuka ?
Niektórzy piszą, że utwór ten nie wzywa do boju. Pomylili pojęcia. To nie hymn ma wzywać do boju, lecz poezja tyrtejska. Natomiast utwór Maleńczuka ma wszelkie znamiona humnu:
1. zawiera pochwałę Cracovii "(święte słowa")
2. personifikuje adresata (Cracovię)
3. utrzymany jest w stylu wzniosłym
4. rozwija się według schematu przemówienia ("Cracovio - Twoje barwy dwie")
5. ma charakter apostroficzy
6.przemawia w imieniu zbiorowości
7. snuje rozważania moralne ("nigdy nie zejdę na psy")
8. zawiera wyznania osobiste
9. nawiazuje do przeszłości ("kochałem Cię w okręgówce i w pierwszej lidze też")
Poczekajmy, ten utwór będzie w nas dojrzewał ... To nie jest samograj w stylu Makino, chociaż z całym szacunkiem dla naszego barda się odnoszę, więc na to potrzeba trochę czasu.
Wiadomość zmieniona (28-09-04 22:56)
I jeszcze jedno; skoro ukaże się ten hymn na krążku - to się pytam: jako jedyny utwór? Jeśli tak miałoby być - to szkoda na nim pozostawionego wolnego miejsca, które należałoby czymś jeszcze zapełnić. A czym? Starymi pieśniami stadionowymi, które jakoś wypadły z repertuaru kibiców. A szkoda, bo są o.k. i młode pokolenie ich nie zna, a takie nagranie przywróciłoby tym pieśniom stadionowy żywot i nadałoby im świeżości. Oby tylko pan Maciek zechciał je nagrać.
Wiadomość zmieniona (28-09-04 18:27)
Albo na tą plyte moznaby bylo nagrac jakies przyspiewki Cracovi :) dobry pomysl by byl np kibice albo ktos inny nie wiem kto :)
p0zDr0!!
Nie, niepodoba się.......
Uważam, że jedno jest pewne - Maciek Maleńczuk wziął sobie do serca krytyczne uwagi po pierwszej wersji "a capella" podczas fety, po której mnóstwo naszych fanów zarzucało mu, że:
- śpiewał mając co najmniej 2 promile alkocholu podczas gdy to spiewał. Czy tak naprawdę było??? Czy to ma znaczenie??? Najważniejsze, że jednak wystapił bezinteresownie na tym spektaklu i tyle....
- tekst napisał na kolanie.... Mimo, że tekst pozornie wydaje sie prosty to nie sądze by ot tak sobie go napisał.
Najnowsza studyjna wersja pokazuje, że sporo pracy musiał poświęcić by skomponować melodię, bo naprawdę cała pieśń brzmi znakomicie. Owszem - pojawiają sie pojedyncze słowa krytyki, ale w przypadku każdego utworu muzycznego jest to nie do uniknięcia. Biorąc pod uwagę ilość głosów za wydaje się, że ta pieśń powinna stać się oficjalnym hymnem klubu....
NIE MA MOZLIWOŚCI BY JAKAŚ PIEŚŃ SPODOBAŁA SIĘ KAŻDEMU...
Dziękujemy Panie Maćku.
6 dni później
A dlaczego hymnem nie moze być: "Cracovio ma, tyś chlubą mego miasta..."? Mnie to jakoś bardziej sie podoba i brakuje mi tej pioseki na meczach:)
naprawde kozacki kawałek :)))))
NIELICZNI ALE FANATYCZNI!!!
TTTAAAKKK!!! :-)
Vasago napisał
[i]Owszem - pojawiają sie pojedyncze słowa krytyki, ale w przypadku każdego utworu muzycznego jest to nie do uniknięcia.:[/i]
W radiu słyszałem zaowalowaną (w formie bezosobowej) krytykę w wykonaniu Makino. Trochę racji miał.
Makino jest zazdrosny?
ma ktos moze jakis link na niego ? zoibaczylbym co to jest w ogóle za piosenka
slyszalem pelna wersje w radiu krakow przed derbami i mi sie podoba... zreszta mi sie podoba wszystko co sie kreci wokol Pasów ;-) chce wiecej, wiecej ,wiecej ;-)
Leci właśnie w Radio Kraków
http://muzyka.onet.pl/mr,1191599,1,425,artykul.html
Po przeczytaniu tego artykułu osobiście stwierdziłem, że nazwać go głupkiem to dla niego komplement!
Przecież to kretyn.
Wiadomość zmieniona (06-10-04 00:51)
To nie czytaj kretyńskich wywiadów z nim i posłuchaj tekstów jego kawałków.
Jeśli dalej będziesz miał o nim takie zdanie to się zdziwię bardzo.
I odróżniaj autoreklamę, świadomą prowokację i zaplanowaną kreację marketingową od inteligencji, zdolności poetyckich i charakteru.
Ale co to ma wspólnego z hymnem?
Temat Maleńczuka był już poruszany wielokotnie na ty foum i proponuje go nie odgrzewać.
Wywiad istotnie jest... no, nazwijmy, robi dziwne wrażenie
ale chciałem zwrócić uwagę na osobę przeprowadzającą wywiad.
Pani Anna Szulc jest mi znana jako autorka dwóch (o tylu wiem) artykułów w piśmie "Polityka" na temat Cracovii, wkrótce po manifestacji na Basztowej.
Wierzyć się mi nie chciało, że można w tak bezwstydny sposób przeinaczać fakty i "wykręcać kota ogonem" - artykuły były po prostu wredne i drańskie; znając sprawę, jestem pewien, że nie było tu pomyłek czy niedoinformowania, to było robione z premedytacją, by maksymalnie niektórym "przywalić" o przedstawić ich z jak najgorszej strony. Jako główną rzecz manifestacji p. Szulc przedstawiła "wojnę Cracovii z Kościołem". "Źli" byli tak Cracovia, jak i Kościół.
W tej sytuacji, by się wypowiadać na temat tego wywiadu, chciałbym wiedzieć, co Maleńczuk naprawdę powiedział.
A hymn dalej bardzo mi się podoba.
Ileż jest ukryte w tych słowach
"Kochałem cię w okręgówce i w pierwszej lidze też"
To czy M.M. ma takie czy inne zdanie na jakiś temat nie interesuje mnie.
Gość skomponował i zaśpiewał świetny kawałek ' HYmn Cracovii" i tyle.
Tylko czy ten hymn kiedykolwiek wspólnie zaśpiewamy przed meczem.....Oglądałem ostatnio mecz Romy z Interem-odśpiewanie hymnu przez kibiców Romy było niesamowite....cały stadion śpiewał....
Brak jest ogólnego dostępu do słow Maleńczuka....Może by tak zrobić-jak ktoś już o tym pisał-takie ksero słów i położyć kartki przed meczem z Polonią.Jest trochę czasu.....Ponadto słowa powinny ukazać się na oficjalnej stronie CRACOVII....
STARY PROKOCIM - HEJ HEJ CRACOVIA !!!
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)