[img]https://cracovia.krakow.pl/uploads/media/2026-07/1784551524-021.jpg[/img]
-
-
Mundial 2026
Hiszpania zasluzonym Mistrzem Swiata... mieli duzo trudniejsza grupe... duzo a nawet mega trudna drabinke i bylo by niesprawiedliwe gdyby Argentyna wygrala mistrzostwo wygrywaja dwa mecze z powaznymi druzynami bo rezte to mieli kelnerow...
Mistrzostwa ...slabe .. za duzo tego wszystkiego... zawodnicy ewidnetnie zmeczeni... widac bylo golym okiem jak gasli niektorzy z meczu na mecz... dobrze ze koniec... za duzo za duzo za duzo....
Pierwsza polowa kutasiarska strasznie... usnalem w przerwie... jak czytam to widze ze nie duzo stracilem... takze ciesze sie ze sie wyspalem :)
[quote]#post1734957 Leandro Paredes dobry pitbull, boiskowy brutal, awanturnik, jeszcze na koniec podeptał jakiegoś chłopca z Hiszpanii. Brakuje takich zawodników, szkoda, że już nie gra w europie.[/quote]
Zachowal sie jak fiut... zwykla pala a uwazalem go za jednego z najlepszych zawodnikow na tym mundialu w skladzie Argentyny.. walczak..ustawial zespol... rzadzil w srodku ... zdziwilo mnie ze nie gral we finale od pierwszej minuty... mozg zepolu i serce a mecz zaczal na lawce... dziwne...
- Edytowany
Nowy ranking FIFA po MŚ. Argentyna na drugim, Hiszpania na pierwszym:
1 Hiszpania 1995.88
2 Argentyna 1970.37
3 Francja 1948.97
4 Anglia 1922.83
5 Brazylia 1804.92
6 Maroko 1803.99
7 Portugalia 1787.85
8 Belgia 1778.36
9 Holandia 1775.54
10 Meksyk 1754.30
30. Polska
[quote]#post1734909 ... Kurcze, koledzy tu o jakimś finale MŚ 1970 piszą, a ja miałem wtedy minus 5 lat 😂Dla mnie pierwszy i zapamiętany na zawsze finał to był rok 1982 i Włochy-RFN....[/quote]
Właśnie też w miarę świadomie (jak na możliwości 7 latka) oglądałem mistrzostwa świata od 1974 choćw czasiemeczu z Argentyną byłem z mamą i siostrami w kinie na filmie "Dzielny szeryf Lucky Luke". Pewnie rodzice chcieli mi oszczędzić rozczarowania, albo ojciec chciał obejrzeć mecz w spokoju z kolegami ;-). Dopiero po seansie dowiedziałem się że prowadzimy 2-0. Nie pamiętam czy zdążyłem do domu na końcówkę.
Myślę, że to Ciszewski i ówczesne media używały mylnie określenia "Złota Nike" i tak nam zostało
O złotej Nike były jeszcze piosenki podczas mundialu '82
- Edytowany
[[i]i]Ale taka gra, pomijając Paredesa, który gra brutalnie, chamsko i perfidnie (ciekawe w której lidze gr[/i]ał i kto go tak "wyhodował), [/i]
Boca Juniors, teraz tam wrócił. A w Europie kojarzę go z Juve, Romy, PSG.
@ARTU#395 To było pytanie retoryczne, oczywiście chodziło mi o Serie A, bo w niej w meczach go widywałem
[quote]#post1735006 O złotej Nike były jeszcze piosenki podczas mundialu '82[/quote]
https://pl.wikipedia.org/wiki/Z%C5%82ota_Nike
Tak sobie pomyślałem... ciekawe co bylo pisane jak Hiszpania nie wygrała pierwszego meczu z tymi ogórkami co bylo 0:0 ...
Jak sie pewnie pieknie zestarzaly te narzekania na ich gre 😂😂😂😂
11-ka mistrzostw:
[img]https://cracovia.krakow.pl/uploads/media/2026-07/1784747379-934.jpg[/img]
- Edytowany
https://x.com/sport_tvppl/status/2080030956761530843?s=20
.....
🤣 🤣 🤣 🤣 🤣
Co by nie mówić to jednak konsekwentny on był i tego mu odmówić nie sposób.
Konsekwentny w nieudolniści- fakt .
[quote]#post1735274 Konsekwentny w nieudolniści- fakt .[/quote]
Owszem, ale to też jest konsekwencja.
5 dni później
FIFA potwierdziła nieoficjalne doniesienia, przedstawiając plan sprzedaży udziałów w mistrzostwach świata. Gianni Infantino musi przekonać do pomysłu federacje członkowskie i zamierza to zrobić, oferując każdemu związkowi piłkarskiemu grube miliony dolarów. UEFA protestuje, a dziennikarze już dotarli do informacji, że o udziałach rozmawiano z otoczeniem Donalda Trumpa.
We wtorkowe popołudnie kilku świetnie poinformowanych dziennikarzy zdradziło, że FIFA niebawem ogłosi plany sprzedaży udziałów w mistrzostwach świata. Nie trzeba było długo czekać, w ciągu dwóch godzin FIFA oficjalnym komunikatem potwierdziła zamiary opisane najpierw w bulwersującej publikacji Martyna Zieglera z The Times.
O co chodzi? Dziś mundial to projekt organizowany wyłącznie przez FIFA jako niezależną organizację zarządzającą światowym futbolem. Według nowej wizji FIFA ma powołać osobną spółkę do zarządzania mistrzostwami (FIFA Forward Enterprise, w skrócie FFE), a mniejszościowe udziały w niej sprzedawać chętnym.
Jak opisał to Ziegler w The Times, dopuszczenie prywatnych inwestorów do kupna praw w największym turnieju sportowym świata mogłoby bezpośrednio zapewnić fortunę Gianniemu Infantino. To on bowiem miałby sprawować pieczę nad lukratywną spółką-córką jako jej komisarz i zarobić nawet kilkadziesiąt milionów dolarów.
By dobrze „sprzedać” projekt mediom, komunikat opublikowany przez FIFA aż siedmiokrotnie podkreśla, że to FIFA miałaby utrzymać pełnię kontroli nad turniejem jako większościowy udziałowiec. A mniejszościowi? Wiodącym wg źródeł Zieglera miałby być Josh Kushner, czyli brat zięcia Donalda Trumpa.
UEFA zaprotestowała natychmiast
Zapewnienia o "kontroli" nie zmniejszają w żaden sposób krytyki, jaka spada na światową centralę. UEFA zareagowała krótko, stanowczo potępiając plany i wzywając do ich zaniechania.
"To przekracza granicę, której instytucje zarządzające piłką nożną nigdy nie powinny przekraczać. UEFA traktuje to niezwykle poważnie. Podobnie jak każda narodowa federacja piłki nożnej. Podobnie jak każdy interesariusz: ligi, kluby, zawodnicy, kibice, rządy i wszyscy, którym zależy na przyszłości futbolu.
Dusza i zarządzanie piłką nożną nie są aktywami, którymi można handlować – zwłaszcza przy braku przejrzystości co do tego, kto zyskuje finansowo. Nikt z nas nie jest właścicielem piłki nożnej. FIFA nie powinna jej sprzedawać".
Zasady czy miliony – co wybiorą krajowe federacje?
Protest ze strony UEFA nie jest jednak papierkiem lakmusowym dla planu dalszej komercjalizacji mundialu. Będzie nim głosowanie członków, gdy zostanie im oficjalnie przedstawiony. Infantino obiecuje krajowym federacjom tak duże kwoty, że dla niektórych mogą być wystarczającym argumentem.
Tylko w tym roku plan sprzedaży udziałów miałby dać 4,2 mld dolarów przychodu, a docelowo FIFA informuje o szacowanej wycenie 20 miliardów (76 mld zł). To umożliwi zdecydowane zwiększenie finansowania krajowych związków przez FIFA.
Dotąd FIFA była zobowiązana przekazać każdej z 211 federacji po 8 mln dolarów w okresie 2027-2030 w ramach programu FIFA Fast Forward Programme (FFFP). Teraz obiecana kwota rośnie. Bezprecedensowo!
Tylko w tym roku w grę wchodzi opcjonalne 20 mln na pilne wydatki. We wspomnianym okresie 2027-2030 to kolejne 20 milionów zamiast ośmiu, aż 22 mln w kolejnym okresie (2031-2034), a dalej do 24 milionów dla każdego krajowego związku w latach 2035-2038.
Zwłaszcza dla federacji bardziej zdanych finansowo na światową centralę, to kolosalna różnica, czasami znacząco przekraczająca 100% ich obrotów.
Jak się to ma do idei sportu ? Ano nijak, bo kasa, misiu, kasa !
[img]https://cracovia.krakow.pl/uploads/media/2026-07/1785487443-202.jpg[/img]
Pęknie ?
Popcorn gotowy i obserwujemy, marzy mi się secesja UEFA i niech się infantino pierdoli
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)