Też mam zagwozdkę czy to derby Afryki czy derby Francji😂 ale skłaniam się jednak ku pierwszej wersji.
-
-
Mundial 2026
Bzdurne jest takie gadanie, z całej kadry Francji tylko jeden zawodnik urodził się w Afryce. Dla przykładu z kadry Maroka tylko jeden zawodnik urodził się w Maroku, a widzę od już kilku lat jak są chwaleni za całokształt, jednocześnie Francuzom cały czas są wypominanie jakieś bzdury o piłkarzach z Afryki.
[quote]#post1730252 ja niestety poległem z olgądaniem meczów po nocy. jeszcze na mecz o 4 można wstać jak się idzie do roboty na 7, myślałem że w weekend powalczę nockami ale to już nie te lata dla mnie :) zasypiam ledwo żyjący po pierwszej połowie meczu o północy. kilka razy nastawiałem budzik na 3-4 ale bez szans żeby się obudzić po dwóch godzinach snu. więc w weekend gdy nie ma czasu bo jest rodzinka to z rana odpalam tylko powtórki, a w tygodniu oglądam mecze z odtworzenia jak siedzę w pracy i nie ma co robić.
kompletnie więc nie wiem jak wygląda Szkocja, Turcja, Ekwador i Szwecja. Trochę cierpię przyznam szczerze bo miałem chrapkę na więcej. siedzę w domu w weekend i człowiek sobie myśli, że normalnie godzina 14 to by pewnie był jakiś mecz i o 17 kolejny i o 20 kolejny. a tak się tylko traci czas.. żona wymyśla wycieczki. masakra
9/104[/quote]
Ja od początku odpuściłem mecze grane w nocy,nawet te o 22 trudno obejrzeć bo ja wstaje do pracy 5.30.... więc jadę z powtórkami nie znając wyniku.
Jak na razie nie oglądałem dwóch meczów,dziś w nocy dwa ciekawe mecze Irak - Norwegia i Argentyna -Algieria ciężko będzie jutro po pracy obydwa mecze obejrzeć,bo jutro Portugalia gra już o 19.00.
14/104
[quote]#post1730318 Bzdurne jest takie gadanie, z całej kadry Francji tylko jeden zawodnik urodził się w Afryce. Dla przykładu z kadry Maroka tylko jeden zawodnik urodził się w Maroku, a widzę od już kilku lat jak są chwaleni za całokształt, jednocześnie Francuzom cały czas są wypominanie jakieś bzdury o piłkarzach z Afryki.[/quote]
Tutaj chodzi o ich korzenie i pigmentododatność 😂
P.s. Na Cracovii murawa wygląda lepiej niż na mistrzostwach świata 😁
[quote]#post1730318 Bzdurne jest takie gadanie, z całej kadry Francji tylko jeden zawodnik urodził się w Afryce. Dla przykładu z kadry Maroka tylko jeden zawodnik urodził się w Maroku, a widzę od już kilku lat jak są chwaleni za całokształt, jednocześnie Francuzom cały czas są wypominanie jakieś bzdury o piłkarzach z Afryki.[/quote]
Ja myślę, że pokutuje ten mit, bo jakieś 20 lat temu (za późnego Zidane'a) rzeczywiście był moment, że w reprze Francji przytłaczająca większość piłkarzy miała afrykańskie pochodzenie. Ale od dłuższego czasu wcale tak nie jest, proporcje są równe, pomijając już, że co taki przykładowo Mbappe ma wspólnego z Afryką? Urodzony we Francji, całe życie tam mieszkał, uczył się, grał w piłkę i co - miałby teraz nagle zacząć reprezentować Kamerun, w którym pewnie nawet nigdy nie był, bo jego stary stamtąd pochodził?
@wrzo.ksc#2514
A właśnie murawa.
Otóż murawa na stadionie Cracovii została uznana jako 2 najlepsza w ESA w ubiegłym sezonie.
Na FB Cracovii jest o tym info.
[quote]#post1730321
Tutaj chodzi o ich korzenie i pigmentododatność 😂
[/quote]
Wiem o co chodzi, dlatego to jest durne. Czy się to komuś podoba czy nie, to są Francuzi. Kto białym zabrania grać w drużynie, może po prostu są za słabi i nie wygrywają konkurencji.
@BiancoRossoKSC#42838 nie Francuzi a obywatele Francji :)
Gdzieś czytałem... nie wiem czy to plotka, czy prawda, ale obiło mi się o oczy, że Francja jest krajem urodzenia największej liczby zawodników zgłoszonych do turnieju i że jest ich w sumie coś koło 100.
Zaznaczam, że nie jestem pewien "jak pojęta Francja", bo formalnie "Francją" tak samo jest Tuluza, jak i Gwadelupa, Gujana Francuska, Reunion, Majotta, Saint-Pierre i Miquelon oraz cała masa innych egzotycznych miejsc rozrzuconych praktycznie po wszystkich kontynentach i oceanach.
-------------------------------
A propos Saint-Pierre i Miquelon - ciekawostka. To są takie wysepki u wybrzeży Kanady. Tam mają lodowisko i 2 kluby hokejowe. I te 2 kluby rokrocznie uczestniczą w rozgrywkach hokejowego Pucharu Francji, zawsze co najmniej jeden z nich, ale bywa, że obydwa. Są klubami francuskimi, no to mają prawo. Proste. I rokrocznie w "kontynentalnej części Francji" każdy klub ma nadzieję na nich nie trafić w Pucharze, bo w hokeju jest mniej kasy niż w piłce, a taki wyjazd na mecz z - no bądźmy szczerzy - raczej mało poważnym rywalem to i kosztuje i dezorganizuje cały klub. O ile pamiętam poświęciłem im kiedyś wpis w wątku o ciekawostkach hokejowych.
[quote]#post1730325 @BiancoRossoKSC#42838 nie Francuzi a obywatele Francji :)[/quote]
Francuzi, po prostu Francuzi. Nie brnij dalej. Zdecydowana większość z tych ludzi nawet nigdy nie była w Afryce, no chyba, że na jakimś meczu.
No cóż.
Po pierwszej połowie czarni z Senegalu wizualnie lepsi od czarnych w koszulkach Francji.
Wtf, nie dał karnego, haha
Nie ma karnego ? 😲
A na forum biali z Polski w konkursie który głupszy
Ja nie znam niuansów, ale ja bym też nie dał karnego - przecież Senegalczyk nie tylko nie skosił, ale w zasadzie nawet nie dotknął Francuza
[quote]#post1730333 Nie ma karnego ? 😲[/quote]
Pajac powiedział, że napastnik zainicjował kontakt 🙄😀
nie było karnego. brawo sedzia
😂
Piłka jaką zagrał Olise przy golu to pierdolony majstersztyk.
[quote]#post1730335 Ja nie znam niuansów, ale ja bym też nie dał karnego - przecież Senegalczyk nie tylko nie skosił, ale w zasadzie nawet nie dotknął Francuza[/quote]
Uniemożliwił kontynuowanie akcji/spowodował upadek nie dotykając piłki przy interwencji. Nie ma możliwości nie dać karnego wg przepisów.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (3 użytkowników)
Goście (3)