W międzyczasie dywizję 1B wygrała Estonia i tym samym awansowała do przyszłorocznych MŚ dywizji 1A.
Czy to jest największy sukces w historii reprezentacji Estonii? Hmmm, i tak i nie. W czasach "po reformie do obecnego formatu MŚ" (tzn od roku 2012) nigdy nie grali wyżej niż d1B. Natomiast w czasach przedreformowych, przy innym formacie MŚ zdarzało im się grywać na zapleczu elity, tzn w grupie, z której awansowało się na njawyższy poziom MŚ (ostatni raz w 2011). W 1998 i 1999 kończyli nawet ówczesną grupę B przed Polską (w 1998 na 3cim miejscu z realną szansą awansu de elity). No ale w czasach "w miarę współczesnych" to jest ich zdecydowany top. Warto dodać, że w walce o awans wyprzedzili co najmniej 2 bardziej faworyzowane ekipy - Koreę i Rumunię.
-
-
MŚ IA, Sosnowiec, 2-8 maja 2026
- Edytowany
Graliśmy wczoraj słabo, nie ma co się oszukiwać. Francja chyba najsłabsza od lat, dużo zawodników nieobecnych, głównie tych doświadczonych także jak nie teraz to kiedy? A tez cały czas z tyłu głowy trzeba mieć, że nie ma Rosji i Białorusi więc i tak ta walka o Elite jest dużo łatwiejsza. Gdyby nie to, to jestem pewien że balansowali byśmy między 1A/1B. Hipotetycznie zamiast Litwy i Japonii w grupie byłyby Węgry/Słowenia/Wielka Brytania albo Włochy
Jeżeli nie jesteśmy w stanie wygrać u siebie z wyraźnie odmłodzoną i w przebudowie kadrą Francji to nie ma co się pchać do Elity
Mnie się wydawało, że grali lepiej niż z UKR, ale te najazdy to kicha, jedyne co się nauczyłem, że od 6tego najazdu może iść kto chce, nawet 10 razy po sobie, tego nie wiedziałem :). Muszę zapytać jak będę za tydzień w Czechach na wsi, czy w eklapie też tak jest.
[quote]#post1723293 Mnie się wydawało, że grali lepiej niż z UKR, ale te najazdy to kicha, jedyne co się nauczyłem, że od 6tego najazdu może iść kto chce, nawet 10 razy po sobie, tego nie wiedziałem :). Muszę zapytać jak będę za tydzień w Czechach na wsi, czy w eklapie też tak jest.[/quote]
A to akurat u nas, w Cracovii to od 18.02.2024 wiemy o tym wszyscy 😂
[img]https://cracovia.krakow.pl/uploads/media/2026-05/1777888608-381.png[/img]
Ukraina mocno walczy z Francją, na razie 3:2 po 50 minutach. Wydawało się, że Kazachstan i Francja już mogą rezerwować loty na przyszłe MS Elity a tu jeszcze może być ciekawie w tej grupie
Ukraina dowiozła 3-2
Jak pukniemy Kazachów to w sumie dobrze że wygrali. Póki co nie jest źle
Niby tak, ale marnujemy dobre sytuacje z kontry. Nie dochodzimy do strzału...
- Edytowany
Połowa meczu - oddaliśmy 2 strzały na bramkę, w II tercji ani jednego. Kosmos, że prowadzimy, ale ciężko będzie dotrwać tym stylem
olbrzymia pociecha, że nie łapiemy kar bo już by było po nas
- Edytowany
Na szczęście nieprawda, w końcówce oddaliśmy kilka dobrych strzałów, nie tylko podczas gry w przewadze. Tamci szafowali siłami 1 ataku, oby to nam pomogło.
Ale sędziowie zaczynają delikatnie faworyzować Kazachów. Tak jest zawsze, jak gra zespół bardziej renomowany z underdogiem.
No... patrząc na statystyki to w pewnym momencie można było uznać, że to jest jakiś pieprzony cud, że prowadzimy... Jeśli to dowieziemy, to zostają 2 mecze, Japonia i Litwa i... powiedzieć, że "autostrada do elity" to i tak mało. Awans staje się już wtedy zwyczajnie obowiązkiem. No ale tu do końca nie będzie łatwo.
- Edytowany
Dowieźć choćby za 1 punkt.
Niestety... osłabliśmy w końcówce.
Jak to się mówi - no i Dróżdż bombki strzelił, ehhhh...
Koniec.
Widzę w kryształowej kuli, jak Polska wygrywa z Japonią i Litwą, Kazachstan wygrywa z Ukrainą i zapewnia sobie awans. W ostatnim meczu grający już o nic Kazachstan podkłada się Francji i kończymy na 3 miejscu.
Cóż byliśmy drużyną słabszą, mieliśmy dużo szczęścia z Ukrainą, kiedyś szczęście się kończy
- Edytowany
[quote]#post1723523 Koniec.[/quote]
Hmmm, meczu - tak. Natomiast turnieju - nie, tu jest o co grać.
Opcja, że Kazachstan goli wszystkich wydaje się całkiem realna. I wtedy tworzy się układ, że przegrana z nimi się nie liczy, natomiast turniej w praktyce zmienia się w turniej 5-zespołowy z jednym miejscem na awans. My mamy wtedy stracone 2 pkt (z Francją), natomiast Francja ma już stracone 4 pkt (1 z nami + 3 z Ukrainą), a Ukraina 3 pkt (z nami).
Ryzyka są jednak dwa.
1. Ostatni mecz gramy z Litwą, która prawdopodobnie będzie wtedy grała z nożem na gardle i rozpaczliwie potrzebowała co najmniej 2 pkt do utrzymania. Ten mecz to na pewno nie będzie "spacer"
2. Kazachstan ostatni mecz gra z Francją, a "postradzieckie ekipy" jak wygrają wszystko i mają już zrobiony wynik przed ostatnim meczem, to niestety lubią sobie zagrać w tym ostatnim na pół gwizdka, albo nawet poświętować już w wieczór po przedostatniej kolejce (kto pamięta np. Neman Grodno w turnieju PK u nas ten wie o co kaman, ale i reprze Kazachstanu też się już zdarzało takie coś). Gdyby tak się stało to Francji dodaje extra bonusowe 3 pkt i z pozycji "stracone 4 pkt" windują się "ale zdobyte +3 tam gdzie każdy inny ma zero".
Tak czy siak - zostają 2 mecze, Japonia i Litwa, trzeba je wygrać i już. Nie mamy luksusu żeby wszystko było w naszych rękach, ale szansa jest. Ponadto do ostatniego meczu przystąpimy "znając wyniki i wiedząc o co gramy (lub czy w ogóle o coś)". Szanse są i to nawet całkiem spore bym powiedział.
Optymizm popieram, i doceniam. Ale oczywiście nie wierzę, żeby Kazachowie grali fair przeciwko Francji. Chyba że ktoś po drodze im zrobi kuku, co wątpliwe.
Byli od nas lepsi w tym, że zachowywali spokój w naszej tercji ataku. Wiedzieli, że dominują i mają czas. Zupełnie inaczej by to wyglądało, gdybyśmy tak nie marnowali tych kontr. W jednej sytuacji Kazachowie zgubili krążek, a nasi go przejęli i zgubili: kryminał, ale to stąd, że 'za bardzo chcieli'.
- Edytowany
Zgadzam się z waszą oceną, ale nie z 2 klasykami tego forum
a) polskim pesymizmem - Leesior 😀
b) generalizowaniem - wszystkie radzieckie zespoły się podkładają kiedy im o nic nie idzie
Widzę szanse 50:50, i to z powodu, że nie jestem 100% pewien 6 punktów z Litwa i Japonią.
A.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!