Brawo Finowie tak trzymać
-
-
Milano Cortina 2026 - Turniej hokejowy
Jeszcze 3cia tercja jest. Taka brzydka myśl mi przez głowę przeszła - "ile grając przeciw Kanadzie w takim składzie i o taką stawkę musiałaby po 2ch tercjach prowadzić Polska, żeby udało się to dowieźć do 60tej minuty?"
To jest w sumie dość ciekawa kwestia. Jakby ktoś się chciał podzielić swoim szacunkiem to chętnie się dowiem. Ja obstawiam, że potrzebne by było +7 (żeby było ponad 1 gol na 3 minuty).
w meczu o taką stawkę? myślę że 6
Finowie przestali strzelać w Mediolanie, bo zaczęli strzelać w Sosnowcu 😁
Już 3-0 Kapica
- Edytowany
Kolejna hokejowa uczta na igrzyskach za nami , brawa dla Finów , ale Kanada po prawdziwym huraganie w 3 tercji o 1 bramkę lepsza 👍👌
Kanada Kanadą i jak się spięli to wyższy bieg wrzucili. Ale trzeba jednak przyznać, że przy ostatnim golu Saros zrobił klasyczną krasanowiankę, czym wydatnie MacKinnonowi pomógł.
To jest cos pięknego, takie meczycho na zywo zobaczyć jeszcze kiedyś w życiu 🤗
WTF? Jak to jest możliwe, że Amerykanin jest sędzią głównym w półfinale USA - Słowacja? Ja wierzę, że to jest profesjonalista, ale mimo wszystko...
Normalne w hokeju - kiedyś polski sędzia na MŚ (jakiś juniorskich U18 albo U21) się zdziwił że dostał mecz Polaków do sędziowania to mu odpowiedzieli że jak sędziuje jest sędzią a nie Polakiem i jak nie umie być obiektywny to niech zmieni zajęcie
W pierwszym półfinale Kanada - Finlandia sędziowie główni byli z Kanady,mało tego ,pod koniec meczu była kontrowersyjna sytuacja ze spalonym Przy którym Kanada strzeliła bramkę.
Moim zdaniem spalony był.
W meczu Kanada - Czechy był sędzia z kanady a Czesi strzelili bardzo ważną bramkę w 6...
Spalonego zresztą nie było łyżwą utrzymał linię Kanadyjczyk
Wydaje mi się, że Skorvanek, ten bramkarz Słowacji co wszedł za Hlavaja to syn naszego byłego obrońcy Stanislava Skorvanka.
@żółta kaczka#4267 Tak, to syn naszego byłego zawodnika
USA deklasuje Słowację, różnica klas
[quote]#post1712045 W pierwszym półfinale Kanada - Finlandia sędziowie główni byli z Kanady,mało tego ,pod koniec meczu była kontrowersyjna sytuacja ze spalonym Przy którym Kanada strzeliła bramkę.
Moim zdaniem spalony był.[/quote]
W sytuacji challenge'u i powtórek w TV sędziowie rzucają swoją reputację w środowisku na szalę. Z tym spalonym nie ryzykuję więc opinii - natomiast wg mnie przy bramce na 2:2 był jednak faul na bramkarzu, który został przewrócony w polu bramkowym, niby zdołał wstać, ale nie odzyskał koncentracji i kontroli nad balansem ciała. Niesmak pozostał...
Fiński obrońca sam wrzucił Marchanda na swojego bramkarza.
Oglądam mecz Słowaków po raz pierwszy i dziwi mnie jak oni z taką grą doszli tak daleko
[quote]#post1712197 [quote]#post1712045 W pierwszym półfinale Kanada - Finlandia sędziowie główni byli z Kanady,mało tego ,pod koniec meczu była kontrowersyjna sytuacja ze spalonym Przy którym Kanada strzeliła bramkę.
Moim zdaniem spalony był.[/quote]
W sytuacji challenge'u i powtórek w TV sędziowie rzucają swoją reputację w środowisku na szalę. Z tym spalonym nie ryzykuję więc opinii - natomiast wg mnie przy bramce na 2:2 był jednak faul na bramkarzu, który został przewrócony w polu bramkowym, niby zdołał wstać, ale nie odzyskał koncentracji i kontroli nad balansem ciała. Niesmak pozostał...[/quote]
Jest tak jak pisze MSC - tam ewidentnie Fin wrzucił Marchanda w bramkarza - to nie była żadna nawet kontrowersja
[quote]#post1712203 Oglądam mecz Słowaków po raz pierwszy i dziwi mnie jak oni z taką grą doszli tak daleko[/quote]
Najwyraźniej trema ich zeżarła, bo przestali grać zdyscyplinowanego hokeja. A co do różnicy klas to jest oczywista oczywistość, ale czasem jest nadzieja bo Igrzyska Olimpijskie rządzą się swoimi prawami i niejednokrotnie faworyci zawodzą.
Tak czy owak brawa dla Amerykanów za pokazową grę i brawa dla Słowaków za walkę do końca. Jutro powtórka meczu inauguracyjnego.
Całym sercem jestem za Kanadą ale coś czuję że to Amerykanie wygrają
Ja ty powałem na brąz Słowaków. Lubię i Słowaków i Finów i jak by się dało to obdzieliłbym ich równo medalami, ale skoro trzeba wybrać, to kibicuję zawsze bliższemu sercu sąsiadowi. Co do finału obstawiłem Kanadę bo pomimo ,,gwiazdorzenia" hotele itp jakoś bardziej jestem w stanie wczuć się w Kanadyjskiego ducha hokeja. No i jeszcze jeden ważny powód obstawiania ,,Liściastych" chciałbym zobaczyć skwaszoną minę Trumpa na trybunach. 😜
Całym sercem za USA ale czuję że Kanada wygra ;)
(Zupełnie serio pisze)
Słowacy grają tak jakby byli tam przez pomyłkę 🤦🏻♂️
Finlandia jest lepsza. Po prostu jest lepsza. I wynik to oddaje.
Pozwolę sobie zauważyć, że mecz o brąz na Igrzyskach często jest "w jedną stronę" i miewa wysokie wyniki.
2022 SWE - SVK 0-4
2018 CZE - CAN 4-6 (a w toku meczu było 1-4 i nawet 2-6)
2014 USA - FIN 0-5
2010 FIN - SVK 5-3
2006 RUS - CZE 0-3 (najniższy wynik w XXI wieku, ale za to "do zera")
2002 RUS - BLR 7-2
To jest komplet spotkań o brąz w XXI wieku - 39 goli, średnio 6,5 na mecz, w tym 3 razy (50%) "do zera", zwycięzca zwykle strzela co najmniej 5 goli (4 na 6, czyli 67%, a z dzisiejszym to już 5 na 7, czyli 71%), a statystycznie zwycięzca wygrywa różnicą 3,5 gola (teraz to już 3,6 gola, przy wyniku 5-1). Także ja bym Słowaków nie deprecjonował. W meczu o brąz sypało się wiele ekip - kacapy, Amerykanie, czy Szwedzi. Porażka ich boli, ale zbyt daleko idących wniosków wyciągać z tego raczej nie ma co.
Ja uważam że dla Słowaków to 4 miejsce to jest ich granicą możliwości obecnie, Finowie bezapelacyjnie lepsi
Moim zdaniem trójka USA, Kanada, Finlandia (kolejność nieprzypadkowa) na tych IO była najlepsza
Przed finalem dziś parę słów :)
czekam na dobry mecz i parę punktów :)
1. Mecz może być dość napięty bo obie drużyny mają troche porachunków
2. Ciekawe czy zagra Crosby i ja ewentualna nieobecność wpłynie na szanse Kanady
3. Kanada wydaje się mieć mocniejszą ofensywę, obrona i bramka to przewaga po stronie USA
4. To może być ten mecz który zdecyduje się dzięki indywidualnościom a tych Kanada ma więcej - McDavid, MacKinnon, Marchand, Marner, Makar, może nawet Celebrini, no i oczywiście jak zagra to Crosby
5. USA czeka na lepszy mecz kapitana Matthewsa, na pewno liderami Hughesy i Tkachuki, no i Eichel.
6. Obie drużyny straciły po 8 bramek w turnieju dotychczas, Kanada gra na chorym procencie w przewagach (ponad 40%), Amerykanie mają 100% osłabień obronionych.
7. Wznowienia które są kluczowe przy tak wyrównanym meczu, Kanada straciła Crosbyego który był najlepszy u nich (ponad 65% wygranych wznowień) w USA bryluje Larkin który ma prawie 75% wygranych bulikow.
8. W bramce raczej na pewno Binnington i Helleybuck ten drugi ma świetny turniej, Binnington poprawny to też możeniem znaczenie
Imho jest możliwa dogrywka ale stawiam i liczę na USA :)
a sa gdzies statystyki strzelcko asystowe z turnieju?
Tkaczuki (Kiciaki) będą robili to co zwykle umieją robić najlepiej, prowokować, podkręcać napięcie miedzy Kanadyjczykami i wszczynać bójki w nadziei, że w Ameryce ogłoszą ich ,, Capitans America"
Amerykanie są niesamowicie, obronili się 5 na 3
JEST ! Makar 1-1 👌
Słupek-poprzeczka-słupek, nie ma.
Niesłychany mecz, ta druga tercja miodzio.
Jak tego meczu Kanadyjczycy , przy takiej ilości sytuacji nie rozstrzygnęli w 3 tercji , to chyba tylko oni sami wiedzą
AMERYKANIE Brawo
USA brawo,brawo,brawo!
Brawo, wygrała finezja plus... kupa szczęścia. Celebriniego ani Mc Kinnona po tych pudłach nie bierzemy do Cracovii.
- Edytowany
Ja bym wziął J. Hughesa
[b]Edycja z 22.02.2026 o godz. 17:03 (scalono posty)[/b]
I jeszcze tego bramkarza amerykańskiego można by wziąć
- Edytowany
Hellebuycka, of course.
wisła jego mać!!!!!!
Nie ci mieli wygrać!
@Leesior#410
Sędziowie nie dopilnowali
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (3 użytkowników)
Goście (3)