Powrót
Powrót do działu

Cracovia - Forum kibiców Cracovii

• Regulamin
  • Fotogalerie
    • Regulamin
    • Fotogalerie
    • Wnioski do Prezesa Filipiaka!

• Piłka nożna
    • Rozpoczęto 18.03.2012 o 17:14
      Ostatnia aktywność 02.10.2023 o 22:00
      452749 wyświetleń
    • ian thorpe

17.8K
      14.2K
    • 24.04.2020 o 17:07
      Post #1430536 24.04.2020 17:07
    Wczoraj posłuchałem Stanowskiego. Mam swoje zdanie na jego temat, ale trudno mi się było z nim nie zgodzić, nawet w 100%. https://www.youtube.com/watch?v=pgz_k8azwzc&feature=emb_logo Trudno zapomnieć, że gdy Błaszczykowski oznajmiał publicznie, że piłkarze boją się grać pomimo pustych trybun, liczba chorych w Polsce była chyba dwucyfrowa a może nawet jedno. Teraz piłkarze chcą grać, gdy chorych jest ponad 10 tysięcy. Coś tu nie gra, ale rozumiem, dotarło do głów zawodników, że za siedzenie w domu nikt nie chce płacić. Dotarło też, że zawód piłkarza KIEDYŚ był ważny, a dzisiaj gdzieś tam wzbudza zainteresowanie średnie, by nie napisać niskie. Oczywiście, za tym idą pieniądze. Im dłużej piłkarze nie kopią piłki, tym bardziej ludzie widzą, że to im było średnio potrzebne a dyskusje toczą się wokół zarobków kopaczy jak już.. Można było dograć te parę kolejek, powiedzmy do 30, ale piłkarze licytowali i mam wrażenie przelicytowali. Tak sobie pomyślałem i zadałem pytanie, kto dzisiaj z samorządów, nawet z firm typu KGHM będzie inwestował w piłkę, jak potrzeba kasy gdzie indziej. Dzisiaj pieniądze na sport może przeznaczyć tylko osoba typu Filipiak, bo to są jego firmy pieniądze. Już sobie wyobrażam wzburzenie mieszkańców, gdyby trzeba było kopaczom płacić gigantyczne zarobki w porównaniu nawet do lekarzy już nie wspominając o pielęgniarkach, ludzi na kasie itd. Kluby ogólnie dostaną po d.u.pi.e , bo te typu Legia, Lech, gts żyły z w dużej części z wypełnionych trybun i reklamodawców w związku z tym. Może to jest ten czas, gdy większą rolę odegrają "Filipiaki", chociaż ich jest strasznie mało w polskiej piłce. Czytam o Golu i się zastanawiam, gdzie pójdzie? Kto mu da pieniądze porównywalne do tych z Cracovii, nawet po obcięciu? Sytuacja się zmieniła, dzisiaj pierwsze co mi przychodzi na myśl, gdy widzę tak młodego człowieka jak Gol, to że może siąść na taksówkę jak Baster, na busa jak Wrześniak i pracować normalnie jak setki tysięcy w tym wieku osób. Wiele osób zaczyna pracę w takim wieku, gdzie trójka jest z przodu. Pisze to, bo widzę, że jest swego rodzaju hejt na profesora, by dał tyle ile marzy Janusz. Sorki, ale jak w przypadku Hernandeza, gdy pisałem, stop hejt, bo nie znamy szczegółów a moNdry inaczej pisał o nim per "zdrajca" na tt, tak też w tym przypadku piszę spokojnie. Niech Janusze się dogadają, a piłkarz niech pamięta, że może być zawodowo zbędny w dobie pandemii. Zarobki piłkarzy były ABSURDALNE w stosunku do reszty śmiertelników i pora troszkę zejść na ziemię do nas. Oczywiście, tą patologię pewien system wygenerował i trudno by piłkarz z tego nie skorzystał, jednak eldorado się skończyło, system pękł. Stanowski powiedział, że drużyny które nie chcą grać, nie muszą. Nie ma obowiązku przystępowania do rozgrywek, piłka nożna to dobrowolność. Można to odnieść do każdego pojedynczego piłkarza. Jest tylko jedno ale. System prawny, czy można piłkarzowi zmniejszyć pensję bez jego zgody w takiej sytuacji, jak jest teraz, tego nie wiem. Sugestie są ale prawo jest prawem. Jednak czy będzie to dla nas bohaterem zawodnik tak korzystający z prawa? Druga strona medalu, to oczywiście słynne "słupki". Jak gdyby z automatu my kibice Cracovii jesteśmy nieufni i znając przeszłość, robimy domysły, że zarząd wykorzystuje sytuację, by piłkarzy wydoić i zejść z kosztów, co w każdej firmie jest dobrze widziane. No cóż, miejmy nadzieję że w pełnym składzie zagramy pod koniec maja.
    • krzys67Bytom, Gąsior-, pablo74 oraz 4 innych osób lubią to.
    • Rock

17.4K
      31.9K
    • 24.04.2020 o 17:30
      Post #1430537 24.04.2020 17:30
    • Edytowany
    Branża rozrywkowa rządzi się własnymi prawami. Nikt nie płaci piłkarzom adekwatnie do wagi ich pracy, ale do tego ile dzięki nim można zarobić. Równie dobrze może być tak, że po epidemii ludzie będą tak wyposzczeni, że gałęzie jak sport zawodowy czy turystyka odrobią straty w ciągu 2 lat. Ludzie szybko zapominają i przyzwyczajają się do wygody. Na futbolową Erę Filipiaków się w ogóle nie nastawiam. Tak jak pisałem w marcu - gdy inni obetną 50% on obetnie 70 i jeszcze się będzie chwalił w wywiadach tymi 30% ("wszyscy sponsorzy uciekli, tyko Comarch został...").
    • squier strat, Camron oraz octop lubią to.
    • KruszynaKSC

19.1K
      20.7K
    • 24.04.2020 o 19:04
      Post #1430542 24.04.2020 19:04
    Taka Ian mala niescislosc.. To co wkleiles z YT z Kanalu Sportowego nie mogles ogladac wczoraj... To wjechalo dzis o 12 na YT... Kanal Sportowy program "Stanowisko" wrzuca co piatek o 12... takze na pewno wczoraj tego nie mogles ogladac...chyba ze Ci Stanowski wyslal na priv ;)
    • Miszczu2007

10.2K
      4.1K
    • 24.04.2020 o 19:51
      Post #1430544 24.04.2020 19:51
    [quote='ian thorpe' pid='1430536' dateline='1587740845'] Zarobki piłkarzy były ABSURDALNE w stosunku do reszty śmiertelników i pora troszkę zejść na ziemię do nas. [/quote] Co nie zmienia faktu, że z umów należy się wywiązywać i zmiany należy zaczynać od nowych kontraktów.
    • Bruno, MakuKSC, pasiasty68 oraz Żarko lubią to.
    • quentin

8.9K
      4.5K
    • 24.04.2020 o 22:49
      Post #1430555 24.04.2020 22:49
    ... lub aneksów jak ktoś się zgodzi Mi dziś wjechał w pracy aneks :D. Przekazałem odpowiedź, adekwatną do aneksu ;).
    • hank

46.2K
      54.6K
    • 25.04.2020 o 14:08
      Post #1430585 25.04.2020 14:08
    • Edytowany
    [quote='Miszczu2007' pid='1430544' dateline='1587750706'] [quote='ian thorpe' pid='1430536' dateline='1587740845'] Zarobki piłkarzy były ABSURDALNE w stosunku do reszty śmiertelników i pora troszkę zejść na ziemię do nas. [/quote] Co nie zmienia faktu, że z umów należy się wywiązywać i zmiany należy zaczynać od nowych kontraktów. [/quote] Kiedyś jeden z polityków chyba Józef Zych , powiedział , że " umowy są po to aby je zmieniać " - to tylko tak , na marginesie .
    8 dni później
    • squier strat

10.1K
      14.8K
    • 04.05.2020 o 10:10
      Post #1431211 04.05.2020 10:10
    dał sobie 21% podwyżki, zabiera piłkarzom ;) https://businessinsider.com.pl/gielda/wiadomosci/ranking-prezesow-wynagrodzenia-zarzadow-2019-spolki-gieldowe-echo-comarch/2mm6xqz
    • pasiasty68 oraz zubereg lubią to.
    • Rock

17.4K
      31.9K
    • 04.05.2020 o 11:17
      Post #1431212 04.05.2020 11:17
    Może przez to że spadł na 2 miejsce tak się wk*rwił na Gola ;)
    • squier strat oraz Miszczu2007 lubią to.
    11 dni później
    • ian thorpe

17.8K
      14.2K
    • 15.05.2020 o 16:42
      Post #1431834 15.05.2020 16:42
    • Edytowany
    Troszkę odpuściłem pisanie na forum, jednak zaintrygowało mnie zdanie i zadanie SaNtO, które ogłosił w innym wątku, jak rozumiem w kontekście Cracovii ;) " Moim marzeniem jest by wszyscy zrozumieli, że FILIPIAK NIE JEST FILANTROPEM" Szczerze, to nie znam osoby która by tak uważała. Wśród przeciwników bossa przeważa raczej opinia, że jest bezdusznym biznesmenem, który zarabia na Pasach (kto zarabia na piłce?) , który łechce swoje ego mając klub piłkarski. Poza tym, jak to powiedział Julian Tuwim, filantrop jest to człowiek, który publicznie zwraca bliźniemu drobną cząstkę tego, co mu ukradł prywatnie. Filipiak wg mnie nie jest filantropem, jest biznesmenem. Jego prawo wydawać tyle pieniędzy ile uważa i w sposób jaki uważa za słuszny. Kto mu daje takie prawo? No cóż, ilość akcji jakie posiada w zarządzaniu majątkiem klubu. Można się zastanawiać, czy mając dość spory majątek by nie mógł "dosypać" by osiągnąć sukces sportowy. Można się zastanowić czy biblijny "wdowi grosz" to mniej czy więcej w kontekście tego co JF wydaje na Cracovię. W końcu wdowa dała dwa drobne pieniążki, WSZYSTKO co miała. Ja nie lubię osobiście zaglądać komuś do kieszeni. Filipiak zarobił fortunę, bo wykorzystał swoje biznesowe "5 minut" , to jest jego. Czym innym jest jednak ocena wydanych pieniędzy na Cracovię, która wchodzi jako segment do Comarchu (tak w skrócie). Klub sportowy to ludzie, to finanse, to obiekty i oczywiście wszystko to, po co coś takiego istnieje, czyli walka o sukces sportowy. Po kilkunastu latach JF bycia w Pasach mamy, by zacząć od początku. - Bardzo słabe, nieumiejętne relacje na linii zarząd-sportowcy (nie dotyczy to oczywiście wszystkich) naznaczone głośnymi konfliktami. Skłócone, w części czasem "sprzedajne" środowisko kibiców, urobionych dziennikarzy. - Finanse, czy się to komuś podoba czy nie, w klubie spinają się. Sportowcy mają płacone na czas, stosunek wydawanej kasy na pensje w stosunku do budżetu jest na bardzo dobrym poziomie, jest zdrowy. To duża wartość w zarządzaniu klubem. - Obiekty powstały czy powstają takie, o których starsi kibice tacy jak ja, mogli latami tylko pomarzyć. Bez dwóch zdań, czy one powstały czy powstają w bardzo dużej części z pieniędzy pozyskanych z zewnątrz, ma mniejsze znaczenie, wręcz uważam to za sztukę. Tak działa biznes - masz możliwości, szukasz źródeł dofinansowania. Szukanie tutaj kija na Filipiaka jest śmieszne, mogło powstać w głowie laika. - Sukces sportowy. No cóż, uważam, że w tak stabilnym finansowo klubie, brak medalu przez tyle lat w sekcji piłki nożnej, to dramat. Klub sportowy to rywalizacja, to walka o medale. Co mieliśmy? Słabo wypadamy i to w rywalizacji z bankrutami. Średnio mnie interesuje, że inne kluby, walczący w nich zawodnicy grali za 'obiecanki". Jak to się stało, że oni osiągali sukcesy by wspomnieć Ruch, gdy nasi zawodnicy szorowali po dnie. Tutaj mam przed oczyma wiecznie uśmiechniętego po porażkach Bartczaka. Tak sobie myślę na koniec, że na ten sukces sportowy, składa się wszystko co wymieniłem przed nim. Natomiast waga tych składowych jest różna. Mam wrażenie, że największą wartość by odnieść sukces wnoszą....ludzie. Dlatego słabsze kluby potrafiły go wygenerować a my nie. Bardzo liczyłem na Probierza, że będzie to człowiek który potrafi jak gdyby "uszlachetnić" rys dzisiejszej Cracovii. Oddzieli słynne pięterko od sportowców. Sytuacja z Golem mnie zawiodła. Nie chodzi nawet o samego Janusza, bo znając troszkę sytuację, nie oceniam surowo klubu w tej materii. Jednak publiczne odwołanie JG z funkcji kapitana, na tyle dni przed grą w piłkę, gdy jeszcze nic nie było wiadomo, gdy ludzie czekali na Cracovię z wytęsknieniem, było złe w wykonaniu MP. Gdy dodam później słowa MP na TT, gdy domaga się zaprzestania publicznej nawalanki, gdy sam jak gdyby ją zaczął, to wystąpił u mnie duży zawód. Chodzi o sposób postepowania z ludźmi w klubie, coś, co WCIĄŻ, NIEUSTANNIE, podkłada nogi by oczekiwane MP przeszło bokiem. Tak czytałem ostrą wymianę zdań w innym wątku i sobie pomyślałem, że w sumie to wszyscy po trochu macie rację, tylko każdy gdzie indziej przykłada wartość i stąd różnica zdań, ale każdy chce dobra Cracovii.
    • soyer, konserwa, MakuKSC oraz 6 innych osób lubią to.
    • MakuKSC

6.1K
      11.1K
    • 15.05.2020 o 21:53
      Post #1431849 15.05.2020 21:53
    • Edytowany
    Ian, Ty cos masz w sobie z kaznodziei - don't get me wrong;)
    • ian thorpe lubi to.
    • sterby

20.6K
      22.7K
    • 15.05.2020 o 21:57
      Post #1431850 15.05.2020 21:57
    Są kluby bez finansów, są kluby bez obiektów, nie ma klubów bez ludzi.
    • gaudeamus, zac, hank oraz 2 innych osób lubią to.
    • gaudeamus

2.7K
      1K
    • 15.05.2020 o 22:56
      Post #1431858 15.05.2020 22:56
    Ian, brawo. Dodam jeszcze do wypowiedzi szanownego poprzednika , u nas na dzień dzisiejszy jak dla mnie brakuje w klubie najbardziej: 1. Szanowania drugiej strony. Pan JF daje kasę i chwała mu za to, ale chyba często przez to traci szacunek do innych ludzi, osób. 2. Braku parcia na wynik. 3. Braku prezesa w klubie na codzień. To nie jest normalna sytuacja, że Nasz klub w głównej mierze jest zarządzany że Szwajcarii. Nasz klub musi mieć gospodarza na miejscu,.
    • hank oraz Camron lubią to.
    • Żarko

1.7K
      809
    • 15.05.2020 o 23:54
      Post #1431860 15.05.2020 23:54
    Nie mogę znaleźć tematu o Cichym Kąciku. Widzieliście co towarzysz filipiak tam ostatecznie wybudował?
    • sterby

20.6K
      22.7K
    • 16.05.2020 o 10:11
      Post #1431862 16.05.2020 10:11
    Restaurację, korty, balon, boiska za sztuczną nawierzchnią (chyba niepełnowymiarowe).
    • hank

46.2K
      54.6K
    • 16.05.2020 o 11:02
      Post #1431870 16.05.2020 11:02
    [quote='sterby' pid='1431850' dateline='1589572654'] Są kluby bez finansów, są kluby bez obiektów, nie ma klubów bez ludzi. [/quote] Zapomniał Kolega o klubie bez serca a to moim zdaniem dobrze do nas pasuje .
    • sterby, Camron oraz krak 06 lubią to.
    5 dni później
    • krzys67Bytom

929
      2K
    • 21.05.2020 o 23:10
      Post #1432212 21.05.2020 23:10
    Szanowny Panie Profesorze !! Jak już odblokują częściowo wejście na stadion (np. 16m2/kibica) to ja to widzę tak: [i]Przyjeżdża jakiś dupek z Bytomia z małżonką na mecz Cracovii. Stoi pod kasą. W kasie przed sprzedażą biletu "mierzą decybele" Przed parą z Bytomia bilet kupuje: https://twitter.com/MKSCracoviaSSA/status/1206982391144824832 ten "potężny głos". [/i] Potężny jest to wchodzi. [i]Potem kasjer zadaje pytanie: - Krzysiu, kochasz Marzenę? i mierzy głos Krzysia = 0,0001 dB Następnie kasjer pyta Marzenę: - Twój mąż wypił 8-paka, co kobieto odpowiadasz? - Ty ch, sqwsynie, pijaku ebany …… i nie zmierzył … było ponad 300 dB ("probierz" padł) Werdykt kasjera:[/i][b] Marzena i Kruszyna wchodzą na mecz, a ty Krzysiu zbieraj psie kupki na Błoniach [/b] Niby żart, ale tak może być :(  Pozdrawiam spod  :heart: PS. Nie [s]dajcie [/s]dajmy się podzielić
    • tcf

454
      327
    • 22.05.2020 o 10:34
      Post #1432224 22.05.2020 10:34
    Nie za bardzo rozumiem o co chodzi Krzysiu, ale ja to widzę tak, że wejdą ci którzy mają karnety/ mieli je od x sezonów (zależne od ilości wpuszczanych kibiców). W przypadku opisanego przez Ciebie zdarzenia, ani Marzena, ani Krzysiu się niestety nie załapią i nie widziałbym w tym nic dziwnego.
    • krzys67Bytom lubi to.
    • MakuKSC

6.1K
      11.1K
    • 22.05.2020 o 10:40
      Post #1432226 22.05.2020 10:40
    Nie bardzo rozumiem ten cyrk, podobno mozna juz grac na orlikach w pilke, to czemu nie moze byc pelnego stadionu? #pandemiapierdololo
    4 dni później
    • Blizzy

3.5K
      2.3K
    • 27.05.2020 o 04:39
      Post #1432542 27.05.2020 04:39
    A gdyby tak powrócić?? [img]https://www.wikipasy.pl/images/7/73/Cracovia_herb.png[/img]
    • ian thorpe, KruszynaKSC, sarmata oraz 12 innych osób lubią to.
    • mariusz

6K
      5.2K
    • 28.05.2020 o 07:32
      Post #1432632 28.05.2020 07:32
    zAWsze taki herb powinien być !
    • Camron lubi to.

Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!

Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!

Napisz odpowiedź...

Aktualnie przeglądający (4 użytkowników)

Goście (4)
    • Główna
    • Działy i kategorie