W piłce nożnej mamy grupę mistrzowską, w hokeju srebrny medal, po pięknej walce hokeistów. Jestem dumny i gratulacje dla Tyszan. :)
-
-
Play Off 2019 - Walczymy o złoto!
Bez komentarza
Nie ma co liczyc ze spojrza obiektywnie,wg nich tak wyglada normalnosc ze gwizdza pod nich
A zarejestrowac sie tylko po to zeby to napisac to trzeba miec mega kompleksy :)
- Edytowany
Pierwszy raz w nowej erze mogę napisać z pełną świadomością, że srebrny medal jest sukcesem.
Srebro w starciu z Podhalem było (...) tu autocenzura.
Przegrana w finale z Sanokiem - lekkim niedosytem, ale przeciwnik miał wtedy bardzo silną pakę.
W zakończonym właśnie sezonie zdobyliśmy srebrny medal grając bardzo przeciętnym składem i na dodatek Tyscy zbudowali najmocniejszą ekipę w swojej historii. Na nasze nieszczęście mają też dobrego trenera.
Co by nie pisać o trenerze Rohacku to jest wyjątkowym fachowcem jeżeli chodzi o przygotowanie do fazy play-off.
Z naszym składem, na papierze, nie mieliśmy prawa przejść JKH, a już na pewno Katowic.
Rudolf to jednak zrobił, mimo tego, że większość obcokrajowców zagrała w play-offach poniżej swoich możliwości.
I mimo tego wszystkiego wygraliśmy z Tychami dwa razy, a w następnych dwóch meczach przegraliśmy mimo tego, że nie byliśmy gorsi.
Na szczególną uwagę zasługują młodzi zawodnicy Zygmunt, Brynkus, Gajor - każdy z nich strzelał bramki w ważnych meczach.
Co nas czeka? IMHO kolejna rewolucja, osobiście nie przedłużałbym kontraktu żadnemu ze starnierich, a trzeba poważnie pomyśleć o odmłodzeniu składu, ponieważ na naszej ławce jest wielu polskich graczy, którzy już dziś nie są w stanie rywalizować z Tychami.
Katowice udało się przejść przygotowaniem fizycznym, ale z mistrzem Polski to się już nie udało i w przyszłym sezonie też się nie uda o ile nie wzmocnimy składu lepszymi graczami.
Ciekawe jak liga open wpłynie na budowanie drużyny czy utrwali łapankę na stacji w Ostravie tuż przed play-offami czy spowoduje, że poważną drużynę będziemy mieli już we wrześniu.
Wkurza mnie dusigroszowe podejście Profesora do hokeja, ale z drugiej strony to co dzieje się w tej dyscyplinie nie sprzyja poważnemu zaangażowaniu.
I jeszcze taka mała refleksja na koniec. Hokej w Polsce to sport mniejszych ośrodków, gdzie nie musi konkurować z piłką, gdzie łatwiej przekonać mieszkańców na wyłożenie milionów z miejskiej kasy, gdzie łatwiej o rzesze drobnych sponsorów. Jest to niezwykle patologiczne, bo nie buduje mocnych fundamentów tej dyscypliny o czym przekonały się Sanok, Jastrzębie, Opole, Unia, Podhale, Zagłębie, Krynica.
I na tym tle MY z naszym quasi donatorem lśnimy w tym roku na srebrno, może w przyszłym pokopiemy się z tyskim koniem i zalśnimy na złoto.
Zapomniałem jeszcze o naszej jadowitej Pokrzywie. Mega bramkarz, uważam, że nie ma najmniejszych szans, na to, aby pozostał na następny sezon, no, ale może tak od lutego ;)
Dobrze oglądnij sobie a potem podyskutujemy z decyzja o karze 2+2 dla Turtiainena w samej końcówce meczu gdzie Murray cały ten mecz i wcześniejsze udawał faulowanego, wywierając presję na sędziów czy to słownie czy kijem o lód gdy tymczasem on wystawiał albo łokieć albo kij albo postawiał nogę graczowi drużyny przeciwnej.Była to decydująca chwila meczu a Pachucki już czuł obecność prezeska PZHL za bandą - przecież ślaskie musi być górą . Jak nie dali rady z Katowicami to choć Tychy.....
Myśle ze w tym sezonie odnieśliśmy niesamowity sukces , z 5 go miejsca w plastikowej po srebro? Nikt nie płacze i jakoś szczególnie ta porażka nie boli bo tyszanie zwyczajnie zasłużyli na złoto byli lepsi. Gratulacje dla GKS i do zobaczenia w przyszłym sezonie
Wynik wczorajszego meczu mnie nie zaskoczyl... Po czwartkowej porazce rozum mowil ze w sobote koniec ale serducho podpowiadalo ze a jednak moze zakonczenie bedzie w Tychach... Coz ... rozum wygral ... Nie uznaje tego jako porazki... Porazka to byl sezon zasadniczo-slizgawkowy ... ale jak by tak spojrzec z drugiej strony... nie do konca... Mlodzi ktorzy grali w zasadniczym naprawde dali rade w PO(jesli oczywiscie grali) a Zygmunt wyrosl na naprawde solidnego grajka w naszym zespole... Troche nonszalancji jeszcze u niego jest ale i tak zakrywa to jego postawa w meczach podczas PO...
Ten srebrny medal jest jak zloty... przynajmniej dla mnie...Przed sezonem uwazalem ze jak sie zalapiemy do 4 bedzie super.... a tak ...srebro i to po naprawde fajnej walce... Tyscy silni... duzo wiecej indywidualnosci...duzo lepsi zawodnicy robiacy roznice... choc ich nie lubie jako zgody gratuluje...nalezalo sie im...grali caly sezon naprawde fajnie...Powodzenia w Lidze Mistrzow!
[quote='agent44' pid='1373641' dateline='1555221826']
Dzięki Tyskim za obecność, bo ratują nam frekwencję. Moc była, ale jednak spodziewałem się dziś po nich większego pierdolnięcia, jak 3 i 2 lata temu.
Do zobaczenia we wrześniu!
[/quote]
No faktycznie jakoś słabo z dopingiem z Naszej strony w tych finałach w Krakowie, choć frekwencyjnie wczoraj chyba najlepiej jak do tej pory myśle ze ponad tysiąc osób z Tychów było na meczu.
Dobrze że nie wystawiali wczoraj mandatów za złe parkowanie bo by kierowców nie co więcej wyjazd wyszedł:) Duzo ludzi przyjechało po meczu z ŁKSem i żywcem nie było gdzie zaparkowac. SZACUNEK za to że weszli wszyscy chętni
Dzięki za fajne finały. CRACOVIA to zawsze solidny rywal i tak było i tym razem
- Edytowany
Szkoda, że w naszym MKS-ie nie ma zwyczaju organizować jakiegoś posezonowego spotkania z zawodnikami, gdzie byłaby możliwość podziękowania i wzięcia autografów. Pewnie nie spotkamy się w nowym sezonie w tym składzie więc to byłaby ostatnia szansa.
PS. Jakubie, obawiałeś się absencji tyskich kibiców. ;)
[quote='Damian03' pid='1373679' dateline='1555233300']
[quote='torreador' pid='1373667' dateline='1555231062']
Dobrze oglądnij sobie a potem podyskutujemy z decyzja o karze 2+2 dla Turtiainena w samej końcówce meczu gdzie Murray cały ten mecz i wcześniejsze udawał faulowanego, wywierając presję na sędziów czy to słownie czy kijem o lód gdy tymczasem on wystawiał albo łokieć albo kij albo postawiał nogę graczowi drużyny przeciwnej.Była to decydująca chwila meczu a Pachucki już czuł obecność prezeska PZHL za bandą - przecież ślaskie musi być górą . Jak nie dali rady z Katowicami to choć Tychy.....
[/quote]
Może przeczytaj to co napisałem tak z 10 razy i może zrozumiesz szerszy kontekst, a nie to że sędzia miał rację, bo też nigdzie tego nie napisałem. Tak jak ja bym teraz odkopywał jakieś kary niesłuszne dla nas w poprzednich 6 finałach. Tylko na jaki *****? Zmieni to coś? Ja jestem winien temu sędziowaniu? A może Ty? No raczej nie, a teoria o wpływie tego idioty z Pzhlu na decyzję Pachuckiego są równie głupie jak te o płaceniu sędziom przez Filipiaka. Nawet zakładając że kara była kompletnie z ***** to nie zmienia to faktu że mistrzostwo zdobyła drużyna lepsza i przeważająca w tej rywalizacji pod względem wielu aspektów hokejowego rzemiosła. Jedynie Murray falował że swoja postawą i lepszy fachowiec na bramce był po waszej stronie.
[/quote]
[quote='garbus' pid='1373685' dateline='1555234520']
[quote='Damian03' pid='1373679' dateline='1555233300']
[quote='torreador' pid='1373667' dateline='1555231062']
[/quote]
Może przeczytaj to co napisałem tak z 10 razy i może zrozumiesz szerszy kontekst, a nie to że sędzia miał rację, bo też nigdzie tego nie napisałem. Tak jak ja bym teraz odkopywał jakieś kary niesłuszne dla nas w poprzednich 6 finałach. Tylko na jaki *****? Zmieni to coś? Ja jestem winien temu sędziowaniu? A może Ty? No raczej nie, a teoria o wpływie tego idioty z Pzhlu na decyzję Pachuckiego są równie głupie jak te o płaceniu sędziom przez Filipiaka. Nawet zakładając że kara była kompletnie z ***** to nie zmienia to faktu że mistrzostwo zdobyła drużyna lepsza i przeważająca w tej rywalizacji pod względem wielu aspektów hokejowego rzemiosła. Jedynie Murray falował że swoja postawą i lepszy fachowiec na bramce był po waszej stronie
[/quote]
[/quote]
Kolego powinieneś dziś świętować, albo leżeć gdzieś nawalony ze szczęścia, a nie udzielać się tutaj.
Damian03 to sie zastanow czy chcesz dyskutowac merytorycznie czy nie? Bo jak wskazujemy konkretne sytuacje to ty piszesz o szerszym kontekscie... :) i braku znajomosci przepisow? Dla Was one sa inne :)
A o glupocie i kompleksach to sobie do swoich kolegow komentuj a nie tu
Nikt nie mowi tu ze Tychy nie zasluzyly na MP-zasluzyly,w przekroju calego sezonu byliscie lepsi,w finale troche tez,popelniliscie mniej bledow i wygraliscie. Tyle
Parę postów wyżej Kolega Sterby bardzo ciekawie podsumował całą naszą potyczkę play-offową. Dodałbym jedynie że w tym finale Tyscy wygrali bo mieli indywidualności prosta i skuteczna polityka transferowa kupienie co najlepsze z upadającego Sanoka (Murray,Pociecha,Cichy,Szczechura) od nas (Sykorę i Navajowskiego) plus robiący różnice stranieri. Słów parę o naszych zakupach last minut, myślę żę nie zawiedli na pewno na plus Kopriva oraz obrońcy Jachym, Jeżek i Kalinowski. Szkoda że nie mieliśmy pożytku z Bychawskiego, zawiódł często łapiący bezmyślne kary Czarnaok. Niemniej reasumując to srebro jest SUKCESEM z którego należy się cieszyć, niemniej dobrze byłoby wyciągnąć wnioski aby za rok powalczyć o złoto!
[quote='marczek' pid='1373688' dateline='1555234878']
Damian03 to sie zastanow czy chcesz dyskutowac merytorycznie czy nie? Bo jak wskazujemy konkretne sytuacje to ty piszesz o szerszym kontekscie... :) i braku znajomosci przepisow? Dla Was one sa inne :)
A o glupocie i kompleksach to sobie do swoich kolegow komentuj a nie tu
Nikt nie mowi tu ze Tychy nie zasluzyly na MP-zasluzyly,w przekroju calego sezonu byliscie lepsi,w finale troche tez,popelniliscie mniej bledow i wygraliscie. Tyle
[/quote]
Bo? Obrażałes mnie i innych kibiców mojego klubu tutaj regularnie, więc dlaczego nie mam prawa się do tego odnieść? Forum jest otwarte, chyba w regulaminie nie ma wzmianki o zakazu posiadania innego zdania niż jaśnie marczek. Mówię o szerszym kontekście bo robicie od kilku dni to samo co "tyskie płaczki" i nie widzicie swojej hipokryzji. Nie odnoszę się do błędów sędziego bo mnie to nie interesuje. Nie mam na celu zmienić Twojego czy innych zdania co do kary danej przez Pachuckiego. Ja mu nie płacę, ani nigdzie nie piszę że zrobił dobrze. Uważam jedynie że totalnym nieporozumieniem jest nazywanie kogoś płaczkiem jednocześnie samemu to robiąc namiętnie.
Kolego garbus, rozumiem że to argument w dyskusji? Udzielam się bo mam szacunek dla najstarszego klubu w Polsce i większości jego kibiców którzy są naszą najlepszą zgoda, regularnie odwiedzają nas, jak my ich czy to na hokeju czy na piłce. Denerwuje mnie to że na ten obraz rzutują idioci internetowi czy to z waszej, czy też z naszej strony, dlatego właśnie się udzielam, świętowanie i radość z sukcesu nie ma tu nic do rzeczy.
Dobra, koniec tej jałowej przepychanki. Jak macie ochotę na więcej, to przejdźcie sobie na PW.
Gratulacje za medal , oby procesor po zdobyciu wicemistrzostwa nie zapomniał o hokeju i nie skąpił grosza na drużynę . Cieszy fakt - podnoszony przez wielu Kolegów ogrania młodzieży - z tej szczepki powinna być roślina .
I oczywiście gratulacje dla tyskich za walkę i Mistrzostwo .
- Edytowany
Niektóre wpisy tyskich kibiców nadają się jedynie do usunięcia + ban na milion lat. Nie wiem, co one tu jeszcze robią - to w ramach jakiejś pobłażliwości... ?
Warto żeby, zanim coś napiszą, przeczytali co napisał Karvin w przyklejonym wątku:
https://www.cracovia.krakow.pl/temat-do-gosci-odwiedzajacych-nasze-hokejowe-forum
Przypomnę może początek:
[i]po pierwsze i najważniejsze
Jesteście tu gośćmi to forum jest w założeniu forum Kibiców Cracovii i pisanie tu jest dla Was przywilejem nie prawem, dlatego też jesteście traktowani surowiej niż użytkownicy będący kibicami Cracovii - na forum NIE ma demokracji
po drugie
obrażanie Cracovii, jej kibiców, zawodników, obiektów czy też naszego miasta to najkrótsza droga do odebrania sobie przywileju pisania na forum najstarszego Klubu [/i]
Dla wszystkich chętnych. Obejrzyjcie sobie co wyprawia Murray w końcówce meczu:
[url=https://www.use.com/8abe5c41859e77e8e8a4][img]https://www.use.com/images/s_2/8abe5c41859e77e8e8a4.jpg[/img][/url]
[url=https://www.use.com/8abe5c41859e77e8e8a4][img]https://www.use.com/images/clicklarge3.gif[/img][/url]
Całość tu mnie więcej od 2:18:00
http://sport.tvp.pl/42063623/hokej-phl-6-mecz-finalowy-comarch-cracovia-gks-tychy
Dobrze widać jak Murray (który nie ma najmniejszych szans na dojechanie jako pierwszy do oddalającego się od bramki krążka) najpierw wyjeżdża z pola bramkowego, potem odwraca głowę w prawo patrząc, czy aby jakiś nasz hokeista nie nadjeżdża, a potem bezczelnie wystawia rękę z kijem, blokując w sposobi niedozwolony naszego gracza. Powinno być 2 min dla Murraya, ale było 2+2 dla naszego Fina. Swoją drogą ciekawe czemu 2+2, a nie 2+10 (za niesportowe zachowanie - walnięcie kijem w pleksi).
I jeszcze drugi przykład - podcięcie Kalinowskiego przez Murraya (na ww. linku od 1:16:30). Oczywiście bez kary dla bramkarza.
[URL=https://www.use.com/7ba06b3298d188c5a6de][IMG]https://www.use.com/images/s_2/7ba06b3298d188c5a6de.jpg[/IMG][/URL]
[URL=https://www.use.com/7ba06b3298d188c5a6de][IMG]https://www.use.com/images/clicklarge3.gif[/IMG][/URL]
Cóż, ulubieńcami arbitrów nigdy nie byliśmy i pewnie nie będziemy . W obecnym sezonie ten skład okazał się zbyt słaby aby wygrać z rywalem z lodowiska i "rywalem" w bluzach w czarno-białe pasy . Może za rok ?
- Edytowany
Damian 03 rozumiem, że ty już tak jak obiecywałeś oglądnąłeś mecz 10 razy i jesteś gotowy do analizy. Możesz prześledzić moje wcześniejsze wpisy na forum i tam zobaczyć iż mówiłem że to Tychy są faworytem potyczki bo mają więcej INDYWIDUALNOŚCI. [u]Uważam że złoto zdobyliście zasłużenie.[/u] To tak odnośnie szerszego kontekstu.
Ale nie zmienia to faktu iż pozostał niesmak po końcowych fragmentach meczu gdzie Pachucki dał wyraz swojego kompleksu Cracovii sięgającego jeszcze lat 80/90 gdy był zawodnikiem Stoczniowca( wiem co mówię sam widziałem na własne oczy rzeźników z Gdańska w tym czasie)
Nie do końca jest tak, że nie ma wpływu PZHL na sędziów. A kto wysyła ich na "saksy" na turnieje zagraniczne? Ksiądz Walenty?
Jako znawca hokeja powiedz proszę jaka jest twoja interpretacja kary 2+2 dla Turtiainena? w końcówce meczu, przy wyniki 1:2 gdzie wyraźnie Cracovia ciśnie? i przy wyraźnym faulu komedianta Murraya? Aha żeby nie było, przypominam iż za uderzenie kijem o plexi dostał +10 min za NZ gdy na zegarze była kara 4 min. Przypominam,że Pachucki jest urzędującym prezesem pomorskiego OZHL podległego PZHL- coś jeszcze?
Te rzeczy mogły zaważyć że mógłbym jeszcze we wtorek odwiedzić Tychy.Było by jeszcze ciekawiej.
Widocznie trzeba spojrzec w jeszcze szerszym kontekscie zeby dojrzec ze nas z tymi karami nie przekrecili :) tez czekam na pelna analize :)
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)