[quote='pantenorek.' pid='1319400' dateline='1528321043']
Bez przesady, to nie jest wcale mała kasa.
[/quote]
Jakby Deje lub Drewniaka sprzedawali, to tez bym tak napisał
-
-
Krzysztof Piątek żegnamy i powodzenia!
Paradoksalnie cena nie jest zła. Nie zapominajmy o tym, że Piątek nie jest jeszcze w pełni ukształtowanym piłkarzem i nawet na poziomie Ekstraklasy miał dużo słabszych momentów. Wiadomo, przy tylko minimalnie wyższej cenie za Recę, który nic wielkiego w tym sezonie nie pokazał (u Recy kwota ma wynieść 4 mln z bonusami, u KP 4 + bonusy) wygląda to może i blado, ale biorąc pod uwagę wszystkie okoliczności kwota ta wydaje się być rozsądna. Może to też skusić młodych piłkarzy do transferu czy to do naszej pierwszej drużyny, czy do juniorów, bo, obok Lecha, jesteśmy chyba zespołem który najbardziej wypromował młodych (Kapi, Jaro, teraz Piona), a do tego nie robi większych problemów z odejściem.
Krzysiek bardzo dziękuje za bramki i serducho włożone w grę, opaska kapitana w pełni zasłużona (przy kontuzji Miro) i przyjemnością było oglądanie Ciebie w pasiastych barwach. Wierzę, że jak będziesz we Włoszech równie pracował nad sobą i zostawał po treningach jak u nas, to sobie spokojnie poradzisz, tym bardziej, że w Genoi wielkich tuzów w ataku w tym sezonie nie było (najlepszy Lapadula 6 goli), a miejsce jest idealne do wypromowania się. Powodzenia Krzysiek!
- Edytowany
Trzeba też pamiętać, że cena za Recę jest wygórowana z racji na jego pozycję na boisku. Z obsadą lewej obrony ma problemy wiele klubów na całym świecie, a jeżeli już pojawia się osoba z choćby namiastką talentu, to z chęcią kluby z takich lig jak włoska przygarną taką osobę do siebie. Tak jest i w tym przypadku.
4 miliony euro plus bonusy to świetna cena jak na 22 latka. Za rok nawet jeśli by strzelił drugie tyle bramek to jego cene można podzielić przez 2 ze względu na wiek. W tej lidze niestety można zarobić wyłącznie na juniorach. Przykładowo, jeśli Piątek miałby 19 lat to wtedy jak najbardziej można by było oczekiwać ceny w granicach 10-15 milionów.
W kwestii zastąpienia, jeśli Probierz nie miał by następcy lub planu to nikt by Piątka w tym okienku nie sprzedał. Jestem pewien że jest ktoś na jego miejsce lub trener swoją mądrością taktyczną zniweluje tę stratę i nawet nikt nie zauważy że gramy bez Piątka.
Czy 4 mln euro to mało? Czy to mało w porównaniu do Recy?
Napastnicy zwykle są drożsi ale Piątek w Milanie, Romie czy Interze nigdy nie zagra. Szansa na sprzedanie go wyżej jest niewielka. Taki Reca paradoksalnie ma na to większą szansę. Reca skrzydłowy/napastnik nigdy by do Serie A nie trafił ale jako obrońca/wahadłowy ma szanse być wyróżniającym się piłkarzem w średniaku lub w całej lidze.
Ciekawe skąd Genoa znajdzie te 4 mln euro by zapłacić nam za Piątka skoro nie potrafi do dziś rozliczyć się wobec gts-u za transfer Brleka (z mniejszych pieniędzy)!
Z niesolidnym płatnikiem nie siada się do stołu i nie rozmawia! Tabisz to powinien wiedzieć!
[b]Wszak może się tak zdarzyć, że zostaniemy bez Piątka i bez pieniędzy![/b]
Czyli nie będzie za co kupić następców i uzupełnić składu po odejściu najlepszego strzelca, a więc zostaniemy na lodzie.
Albo więc Genoa od razu wykłada 4 mln euro albo rezygnujemy z oferty bo chęć rozkładania na raty świadczyć będzie, że Włosi pieniędzy po prostu nie mają i powtórzy się sytuacja z Brlekiem.
https://www.przegladsportowy.pl/pilka-nozna/lotto-ekstraklasa/cracovia/pawel-dawidowicz-i-krzysztof-piatek-moga-trafic-do-genoi/tgsffj5
Dla mnie cena jest ok. Anomalią jest cena za Recę.
Co do samego Piątka, to jakoś specjalnie nie obawiam się jego odejścia (tak jak to były np. w przypadku Klicha, Rakelsa czy Kapustki) i wątpię byśmy jakoś specjalnie odczuli jego stratę w przyszłym sezonie. Silny, waleczny, zdobył kilka bramek z niczego, kilku nie mógł nie zdobyć, ale myślę że Piszczek będzie w stanie go w dużej mierze zastąpić. Choć ja i tak uważam że sezon zaczniemy na szpicy nie z Piszczkiem, nie z jakimś Brazylijczykiem, tylko z Strózikiem.
[quote='soyer' pid='1319410' dateline='1528325828']
Dla mnie cena jest ok. Anomalią jest cena za Recę.
.
[/quote]
Powtórzę jeszcze raz! To nie jest tylko kwestia ceny tylko poważniejszy problem.
[b]Skoro Włosi do dziś nie zapłacili gts-owi 2.2 mln euro za Brleka to skąd nagle znajdą 4 mln euro by nam zapłacić za Piątka.[/b]
Najprawdopodobniej poważnie osłabimy zespół i pozostaniemy bez pieniędzy bo Genoa nam nie zapłaci.
Krzysztof Piątek o krok od Genoi, Cracovia znów zgarnie miliony
Piątek w Genui – to nie scenariusz na sympatyczny wypad do Włoch, a najkrótsze ogłoszenie transferu, do którego prawdopodobnie dojdzie w czwartek. Krzysztof Piątek przejdzie testy w FC Genoa, a jeśli wszystko będzie w porządku, to Cracovia zgarnie za swojego asa 4 miliony euro plus bonusy.
Tym samym „Pasy” pokazują innym średniakom z Ekstraklasy, że w tej lidze idzie promować względnie młodych Polaków i zarabiać na nich kupę kasy, bo przecież dwa lata temu krakowianie opchnęli za 5 milionów Bartosza Kapustkę. A zatem w ciągu dwóch sezonów tylko na tych hitowych sprzedażach uda im się zarobić około 9 milionów euro. Genoa za Piątka daje bowiem 4 miliony, a do tego w umowie transferowej zostaną zawarte bonusy. Włosi szykują dla samego zawodnika czteroletnią umowę. Kluby są już po słowie, w czwartek piłkarz podejdzie do testów medycznych i jeśli nic nie wysypie się na ostatniej prostej, to przywitamy kolejnego Polaka w Serie A. Kolonia się powiększa – dziś we włoskiej ekstraklasie mamy Szczęsnego, Zielińskiego, Milika, Jaroszyńskiego, Stępińskiego, Marcjanika, Recę, Drągowskiego, Skorupskiego, Linettego, Bereszyńskiego, Kownackiego .
Nie będzie źle też Cracovii, o ile ta nie podzieli losu Wisły Kraków, której Genoa nie spieszyła się z przelewaniem pieniędzy za Petara Brleka. Niemniej „Pasy” z Michałem Probierzem na czele potwierdzają, że schemat „znajdź, wypromuj, sprzedaj” to nie plan, który jest równie prawdopodobny, co wysłanie Skody Octavii na Jowisza. To scenariusz jak najbardziej realny do zrealizowania. Dwa lata temu wykupili Piątka z Lubina za pół miliona euro, a teraz zgarną za niego osiem razy tyle. Można? Można.
A sam Piątek? Chłopak ma 22 lata, świetny sezon na koncie i perspektywę walki o bycie czwartym lub piątym zawodnikiem reprezentacji. W Polsce zagrał w ponad 150 meczach, strzelił równe 50 goli i mamy wrażenie, że to już był dla niego ten moment, w którym musi przesiąść się do szybszego bolidu i sprawdzić, czy stać go na bujankę po wirażach Monzy, czy szczytem jego możliwości jest swojski Rajd Barbórka.
http://weszlo.com/2018/06/06/krzysztof-piatek-o-krok-genoi-cracovia-znow-zgarnie-miliony/
Z tego co wyczytałem nagle pojawiły się kluby z Belgi i Anglii, które są skłonne dać więcej za Krzyska.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
No niestety zaraz będzie wątek Żegnamy...
[quote='RobertoBaggio' pid='1319417' dateline='1528356459']
No niestety zaraz będzie wątek Żegnamy...
[/quote]
A może raczej powodzenia? Gdybym był na jego miejscu to bym kalkulował tak, że Włochy to całkiem fajny kierunek a mając 22 lat nie ma na co czekać. Coś mi podpowiada, że da sobie radę lepiej niż np. Kapustka
[quote='obiektywny92' pid='1319416' dateline='1528355218']
Z tego co wyczytałem nagle pojawiły się kluby z Belgi i Anglii, które są skłonne dać więcej za Krzyska.
[/quote]
Też mi się zdaje że Genoa to tylko podbicie ceny a czekają na kogoś innego.
Tabisz raczej z bankrutami biznesów nie będzie robił.
Z życia - towar jest wart tyle ile ktoś chce za niego dać . Jeśli uda się sprzedać Krzyśka za więcej niż 5 baniek to będzie super .
[quote='Rock' pid='1319455' dateline='1528367744']
[quote='obiektywny92' pid='1319416' dateline='1528355218']
[/quote]
Też mi się zdaje że Genoa to tylko podbicie ceny a czekają na kogoś innego.
Tabisz raczej z bankrutami biznesów nie będzie robił.
[/quote]
No to wreszcie dobry ten Tabisz czy ciulowy ?! :)
Bojkotujemy go czy nie bo już się pogubiłem,te taczki to wreszcie zardzewieją ! :)
Włoski dziennikarz Gianluca Di Marzio za pośrednictwem swojej strony internetowej poinformował, że Krzysztof Piątek przeszedł testy w Genoi CFC.
Według informacji Di Marzio, Piątek pozytywnie przeszedł testy medyczne i udał się do głównej siedziby klubu z Genui, by podpisać kontrakt. Za jego pozyskanie ekipa "Rossoblu" zapłaci cztery miliony euro.
i cztery miliony euro.[/font][/size][/color]
No 8 mln euro to już dobra cena ;)
Dobra, nie chce mi się po raz 124 pisać o prawach rynku, dlatego krótko:
Jeśli sprzedamy Piątka za 4 mln euro + bonusy (pomijam aspekt wypłacalności Genui, bo to inna historia), to jest to[b] MEGA-cena,[/b] której się nie spodziewałem, i która robi na mnie wrażenie in plus.
Oczywiście, jako gracz FM 2018, przyzwyczajony do sprzedawania piłkarzy za 10 mln euro, mógłbym się nadymać, ale na szczęście dostrzegam jeszcze różnicę między realnym światem i realnymi uwarunkowaniami rynku a wirtualną rzeczywistością w której polska liga jest na 10 miejscu w Europie :)
Jak macie jeszcze jakieś wątpliwości to dwie sprawy:
1 - to byłby nr.3 na liście sprzedanych napastników w całej historii (za Lewandowskim i Janczykiem)
2 - warość rynkowa gracza według ekspertów to ok. (1-1,5 mln)(transfermakt zamarł na 0,9mln), dodajmy do tego zajebisty współczynnik 2 i mamy od 2 do 3 mln euro - nawet w Footbal Manager ciężko zrobić taki transfer :)
- Edytowany
Też nie rozumiem żali na 4 mln ojro. Wystarczy prześledzić kontrakty z E-klapy na zachód, żeby zobaczyć, iż to całkiem dobra suma. Bardziej martwi mnie to o czym napisał Kot, czyli czy żebracy z Italii nie odwalą wałka jak w przypadku gts. Chociaż z drugiej strony mamy Jakuba, który ma 99% wad, ale pozostały 1 procent stanowi zaleta, że niemożliwe jest wydymanie na hajs tego opa.
Taka niewypłacalność w UEFA to raczej tylko odroczenie terminu. Prędzej czy później będą musieli zapłacić.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (2 użytkowników)
Goście (2)