Racja, mój błąd. Chodziło o stoperów. I choć Nawotczyński z Hoskiem też wiele razem nie pograli to jak najbardziej wszystko się zgadza.
-
-
Tomislav Mikulić - witamy w Cracovii
gwoli scislosci, Suart w sezonie spadkowym dlugo pauzowal, kontuzja w pierwszym meczu, a za Szatalowa byl jednym z najlepszych lewych obroncow w lidze - abstrahujac od pozasportowych spraw pasowalby jak ulal do naszej gry, a na pewno dalby duzo wiecej jakosci niz szarpiacy poczciwy Adas "jedna celna wrzutka na runde" Marciniak.
Na środku obrony powinien grać stoper i to jest truizm. Natomiast dzięki eksperymentom pana Stawowego na środku obrony w czterech ostatnich meczach mieliśmy: defensywnego pomocnika Dąbrowskiego (dziś przez niego stracona bramka), bocznego obrońcę Marciniaka i Żytkę (dawniej grywał również na boku). A w derbach na R22 obrona Cracovii także zagrała bez stoperów (z Nykielem i Kusiem) i z beznadziejnie słabym gts-em straciła aż 3 bramki (nikt tak wiele z nimI nie stracił w tej rundzie bramek!)
Tak zestawiona przez Stawowego pseudo obrona w każdym meczu popełniała koszmarne błędy.
[b]Nikt nie twierdzi, że gdyby z Koroną zagrał jedyny stoper z prawdziwego zdarzenia były mistrz Belgii Mikulic to dziś z Koroną Cracovia wygrałaby.
Gdyby jednak odpowiednio przygotowany na treningach stoper Mikulic zagrał we wszystkich wymienionych meczach z gts-em, Podbeskidziem, Widzewem i Koroną to istnieje prawdopodobieństwo bliskie 1, że któryś z tych meczów udałoby się wygrać i zdobylibyśmy te 2 punkty potrzebne do osiągnięcia górnej ósemki.
TAK WIĘC STAWOWY W 100% ODPOWIADA ZA FATALNĄ GRĘ OBRONNĄ ![/b]
Tomislav mam nadzieję, że to Ty przetrzymasz w Cracovii wąsatego osła, a nie wąsaty osioł Ciebie.
farciarz2 Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Nikt nie twierdzi, że gdyby z Koroną zagrał
> jedyny stoper z prawdziwego zdarzenia były mistrz
> Belgii Mikulic to dziś z Koroną Cracovia
> wygrałaby.
zabawne jest to ze musisz to pisac, bo inaczej jakis troglodyta rzuci Ci w twarz " A dzis z Mikulicem bysmy wygrali???"
:D
mozna gdybać, co by było gdyby zamiast Dąbrowskiego był Mikulić. albo gdyby po kontuzji Nykiela na prawą zszedł Żytko, na środek wszedłby Mikulić, i nie mielibyśmy w kluczowym momencie meczu na prawej obronie Szeligi.
ale to dużo nie zmienia, bo i tak potrzeba nam było zwycięstwa, a mecz z Koroną kolejny raz pokazał impotencję tikitaki Stawowego.
niemniej Stawowy nie biorąc Mikulica na ławkę kolejny raz ograniczył sobie pole manewru. dzis było to wyraźnie widać - akcja prawą stroną, dośrodkowanie, gol. strzelec bramki kryty przez pomocnika, a nie obrońcę.
ja tego nie kumam - może dlatego, ze nie mam UEFA Pro. ale nie wątpię, że są tu forumowicze, którzy najpierw wytłumaczą to sobie w duchu, a potem tutaj wytłumaczą nam: co jest grane? przy czym liczę na coś więcej niz "wiem, ale nie mogę napisać".
Ian thorpe w takich sytuacjach zwykł pisać : "O POPRAWNOŚCI DECYZJI DECYDUJE WYNIK". :D
@knur - nic dodać, nic ująć, bo o tym samym ustawieniu - z przesunięciem Mateusza na prawo, a Tomislava na środek - pomyślałem.
knur Napisał(a):
> mozna gdybać, co by było gdyby zamiast
> Dąbrowskiego był Mikulić. albo gdyby po
> kontuzji Nykiela na prawą zszedł Żytko, na
> środek wszedłby Mikulić, i nie mielibyśmy w
> kluczowym momencie meczu na prawej obronie
> Szeligi.
>
> ale to dużo nie zmienia, bo i tak potrzeba nam
> było zwycięstwa, a mecz z Koroną kolejny raz
> pokazał impotencję tikitaki Stawowego.
>
> niemniej Stawowy nie biorąc Mikulica na ławkę
> kolejny raz ograniczył sobie pole manewru. dzis
> było to wyraźnie widać - akcja prawą stroną,
> dośrodkowanie, gol. strzelec bramki kryty przez
> pomocnika, a nie obrońcę.
>
> ja tego nie kumam - może dlatego, ze nie mam UEFA
> Pro. ale nie wątpię, że są tu forumowicze,
> którzy najpierw wytłumaczą to sobie w duchu, a
> potem tutaj wytłumaczą nam: co jest grane? przy
> czym liczę na coś więcej niz "wiem, ale nie
> mogę napisać".
Sprawa jest prosta - przynajmniej wg mnie. Trenerjro chciał pokazać Zarządowi i dyrektorowi sportowemu że wiel lepiej.
I k.. mać - nie udało się.
Niewystawienie Tomislava w kolejnym meczu przy tak ubogim zestawie kadrowym nominalnych obrońców było sabotażem i znów ( podobnie jak w meczu z gts-em) przegrała Cracovia przez upór i bezmyślność niektórych.
Ktoś z chwalących Mikulica był dziś na meczu rezerw?
szaleniec Napisał(a):
> Ktoś z chwalących Mikulica był dziś na meczu
> rezerw?
Byłęm - zagrał "chodzonego".
byłem na meczu rezerw, Tomislav bardzo słaby. Straty, gra na "chodzonego". To nie jest ktoś, kogo bym chciał widzieć w następnym sezonie w Cracovii....to tak by ostudzić nastroje. Trzeba dalej szukać kogos na następny sezon. Chyba że, Jóźwiak nam kogoś przywiózł, bo był na meczu rezerw i ze schodków z uśmiechem pod nosem, obserwował "popisy" naszych kopaczy aspirujących do gry w I składzie ...
Zastanawiam sie po co byl sciagany. Do wzmocnienia rezerw? Ręce opadają.
Ja bym Ci radził abyś pytanie skierował do Dyr Burlikowskiego, ale anty wąsacze myślą inaczej - wybór należy do Ciebie:)
czlowieki bez ambicji ten Mikulic, nie chcial sobie dopisac do cv swietnego wystepu w meczu o mistrzostwo polskiej 4 ligi przeciw Orlowi Piaski Wielkie. Burlikowski do raportu!!
szuwarek Napisał(a):
> szaleniec Napisał(a):
> --------------------------------------------------
> -----
> > Ktoś z chwalących Mikulica był dziś na
> meczu
> > rezerw?
>
> Byłęm - zagrał "chodzonego".
A co miał robić "puste przebiegi"? Rutyna i doświadczenie w odpowiednim ustawianiu się jako stoper wystarczają, aby pozytywnie ocenić Jego dzisiejszy występ.Szkoda tylko,że przychodzi nam Go oglądać w meczach rezerw, ale na to wpływ ma wiadomy "pan" i nic na to nie poradzimy.
No przynajmniej dwa wielbłądy mu się trafiły - więc z tym spokojem i rutyną bym nie przesadzał.
A dziwicie sie chłopu???? bo ja wcale . Inne miernoty i beztalencia jeżdżą po kraju z pierwszą drużyną , a wąs "ujebał" byłego mistrza Belgii w rezerwach.
Czy jest w klubie bardziej utytułowana w świecie piłki osoba od Mikulica??? Może to boli wąsa .
szaleniec Napisał(a):
> No przynajmniej dwa wielbłądy mu się trafiły -
> więc z tym spokojem i rutyną bym nie
> przesadzał.
Z wielbicielami " trafnych" zestawień par naszych stoperów nie mam zamiaru prowadzić polemiki.Dla nich tylko to, co robi pewien "pan"trener jest najwłaściwsze i najlepsze dla wyników drużyny. pzdr..
knurze, przy stawowym opcja z Żytką na prawej obronie to kompletna abstrakcja. Nie można przecież najlepszego w świecie stopera wystawiać na nie swojej pozycji: Co innego z rzucaniem po całym boisku defensywnymi pomocnikami:(
Ale już wolałbym by trener "robił krzywdę" Mikuliciowi każąc mu grać "bez przygotowania", wszak 2 miesiące pod okiem trenera dla takiego żółtodzioba to zbyt mało, niż dawał się wszechstronnie rozwiać [s]Danielewiczowi[/s] Dąbrowskiemu na stoperze, rujnując jego reprezentacyjną karierę.
Podzielam pogląd tych, którzy twierdzą, że Mikulić nie ma motywacji by się szarpać w IV lidze, zwłaszcza, że zapewne czuje, że przy tym trenerze już w I drużynie nie zagra, jeśli na wszystkich obrońców nie spadnie jakaś plaga, a i wtedy nie mógłby być niczego pewnym.
Edit. Zawsze mi się mylą te nazwiska.
Ciekawe dlaczego kolejne ligowe wielbłądy naszej obrony nie przeszkadzają "żygającym";) na Mikulica? Zagrał w meczu ze Śląskiem i nie odstawał w żadnym elemencie gry. Cała nasza jedenasta grała chodzonego w pierwszej połowie z Koroną a tu jakieś głupoty o czytam o Mikulicu. Puśćmy Żytkę w rezerwie to się przejdę i zobaczę jak się wypluwa:)
zuberg - wypowiedz typu "przechodził" dotyczyła dzisiejszego meczu, na tle pozostałych naszych obrońców (Jaroszyński, Wawrzynkiewicz i Duszyk)
Mikulić sam sobie jest winien sytuacji w jakiej się znalazł i trenera Stawowego w to nie mieszajcie.
Trener sam od siebie przecież nie pójdzie do Staszka Malca przed kamerę i nie powie że z takim trenerem jak Stawowy jeszcze nigdy nie pracował. Że to fachowiec z mega warsztatem i każdy inny trener przy nim to zwykły cieć. Stasiu z Kmitą ułożyliby chłopu odpowiednią recytowankę, kibice mieliby trochę radości bo w końcu mają stopera a tak mamy co mamy i nic nie wskazuje że do końca rozgrywek sie to zmieni...
niestety potwierdzam, bardzo słaby mecz Mikulica, dużo spokoju, ale 2-3 nieodpowiedzialne straty i napastnicy wjeżdżali w obronę jak w masło...
To,że zagrał dobrze w obronie Duszyk w rezerwach nie oznacza,że zagra dobrze w Ekstraklasie.Mikulić czuje,że jest niechciany przez Stawowego dlatego w rezerwach nie oczekujmy,że podejdzie do meczu na 100%.
Nie jeden b.dobry piłkarz zesłany do rezerw grał totalną kichę.
Nieaktualne
pozdr Leszeczku :)
Oczywiście.
Żytko od 5 lat nie gra jako boczny obrońca, od tychże 5 lat gra jako stoper, a większość dalej z uporem maniaka twierdzi że gość się nadaje na prawego obrońce jak nikt inny w tej lidze, a ja osobiście myślę że sprawdziłby się na boku tak jak na stoperze czyli bez szału, tylko mniej baboli w obronie by sadził, tylko i wyłącznie dlatego że pewnie by go przy naszej taktyce na tej obronie nie było, co do Mikulicia to naprawdę tak trudno zrozumieć że gra w rezerwach dla takiego gracza oznacza dogranie do końca kontraktu i wylotka z klubu, nawet nie będę się zastanawiał czy miał chociaż cień szansy by w zespole bez stoperów pokazać się że akurat on wie co to gra na stoperze, błędy każdy popełnia Mikulić jakby ich nie popełniał grałby w np Chelsea
http://www.dziennikpolski24.pl/artykul/3403231,te-bomby-leca-na-nasz-dom,id,t.html
Trener Wojciech Stawowy nie jest jeszcze do niego w pełni przekonany. Niektórzy złośliwie komentują, ze Mikulić nie gra tylko dlatego, że nie jest "człowiekiem Stawowego".
- [i]Nie dochodzą do mnie takie pogłoski. Czasem bariera językowa jest korzystną rzeczą, bo człowiek nie może czytać gazet. Lepiej za dużo się nie wsłuchiwać w to, co ludzie mówią- uśmiecha się Mikulić. I dodaje:-Mecze w rezerwach Cracovii traktuję jako przygotowanie do gry w ekstraklasie, bo [b]trener zaznaczył, że chce mnie najpierw dobrze zapoznać ze swoim stylem gry.[/b] Więc ufam mu i jestem cierpliwy.[/i]
Czyli do końca sezonu nie zagra...
Mam nadzieję, że w momencie zapewnienia sobie pewnego utrzymania zobaczymy Tomislava od pierwszych minut, podobnie zresztą jak Bartka Kapustkę i innych, dawno nie widzianych piłkarzy.
RobertoBaggio Napisał(a):
> .Mikulić czuje,że jest niechciany przez Stawowego dlatego w rezerwach nie oczekujmy, że podejdzie do meczu na 100%.
Ty możesz sobie nieoczekiwać, ale nie próbuj narzucać takich wątpliwych etycznie standardów na Cracovię
Czy w rezerwach nie reprezentuje się Cracovii?
No i czy za grę w rezerwach dostaje mniej kasy za grę?
> Nie jeden b.dobry piłkarz zesłany do rezerw grał totalną kichę.
Odwróć proszę ten wywód i zrozum że jeśli zawodnik grał kichę dlatego że został zesłany do rezerw
to znaczy że nie był b.dobrym piłkarzem
raf_jedynka Napisał(a):
> RobertoBaggio Napisał(a):
> -----
> > .Mikulić czuje,że jest niechciany przez
> Stawowego dlatego w rezerwach nie oczekujmy, że
> podejdzie do meczu na 100%.
>
> Ty możesz sobie nieoczekiwać, ale nie próbuj
> narzucać takich wątpliwych etycznie standardów
> na Cracovię
> Czy w rezerwach nie reprezentuje się Cracovii?
> No i czy za grę w rezerwach dostaje mniej kasy za
> grę?
>
> > Nie jeden b.dobry piłkarz zesłany do rezerw
> grał totalną kichę.
>
> [b]Odwróć proszę ten wywód i zrozum że jeśli
> zawodnik grał kichę dlatego że został zesłany
> do rezerw
> to znaczy że nie był b.dobrym piłkarzem[/b]
masz na mysli jedyny jego mecz ze Sląskiem?
mamy dzis miedzynarodowy dzien glodnych kawalkow? :)
lambadia Napisał(a):
> raf_jedynka Napisał(a):
> > Odwróć proszę ten wywód i zrozum że jeśli
> > zawodnik grał kichę dlatego że został
> zesłany
> > do rezerw
> > to znaczy że nie był b.dobrym piłkarzem
>
> masz na mysli jedyny jego mecz ze Sląskiem?
Dlaczego nie dostał więcej szans choć w naszym składzie brak jest doświadczonego stopera ?
Bo różnica między nim a resztą byłaby zbyt widoczna. A tak zawsze można argumentować, że się nie nadaje.
ddarek Napisał(a):
> Bo różnica między nim a resztą byłaby zbyt
> widoczna. A tak zawsze można argumentować, że
> się nie nadaje.
Stawowy musi postawić na swoim.Niech Greka da do rezerw zobaczymy jak zagra.
True story.
RobertoBaggio Napisał(a):
> ddarek Napisał(a):
> -----
> > Bo różnica między nim a resztą byłaby zbyt
> > widoczna. A tak zawsze można argumentować, że się nie nadaje.
>
> Stawowy musi postawić na swoim.Niech Greka da do
> rezerw zobaczymy jak zagra.
Na Swoich?
A w jaki sposób Grek jest swój a Mikulic nie swój?
Zupełnie pominę kwestie że w poście cytowanym jest "na swoim" a nie "na swoich". Równie dobrze można zadać pytanie w jaki sposób Bojlević jest swój a Miulic już nie. :) Co powoduje że tak obecnie bezproduktywny gracz ma tyle minut rozegranych w tej rundzie. Może Władek by się sprawdził w rezerwach. Swoją drogą Mikulić jest do odstrzału jeśli od tylu tygodni dalej nie rozumie tej prostej taktyki.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)