ale to by był budynek SMS Cracovia czy taki ogólny ?
-
-
Akademia Mistrzów CRACOVIA :)
Pewnie ogólny. Pomieszczenie dla woźnego, sala lekcyjna i 15 "mieszkań dla nauczycieli"
wiem, że był plan przeniesienia w części SMS ze starego miejsca. Pytanie brzmi, czy obiekt by był dedykowany tylko sportowcom Cracovii czy np. ci z GTS-u też by byli przeniesieni. Raczej jednak to drugie, gdyż ilość Pasiaków jest skromna by wypełnić nimi taką szkołę.
Wszystko tutaj zależy od trenera. Jeśli się go zbyt pochopnie pozbędziemy to te tereny są już stracone i powstaną na nich bloki. Jeśli jednak Probierz zostanie to myślę że zawalczy o rozwój klubu i o wykorzystanie terenów przez akademię.
To by było w pytkę. I bardzo bym się zdziwił, gdyby takie faktycznie były plany Filipiaka.
[quote='kingkong' pid='1339684' dateline='1537827422']
Wszystko tutaj zależy od trenera. Jeśli się go zbyt pochopnie pozbędziemy to te tereny są już stracone i powstaną na nich bloki. Jeśli jednak Probierz zostanie to myślę że zawalczy o rozwój klubu i o wykorzystanie terenów przez akademię.
[/quote]
a może trzecie rozwiązanie?
może mądrze zainwestować w te tereny, tylko Cracovia, a nie spółka celowa Filoipiaków.
wspólna szkoła z GTS ????
to za kilka lat będzie tylko GTS i po terenach.
taki Niemiec i inne k.u.r.w.y z MZPN już o to zadbają
Obawiam się tylko, że w naszym tempie budowania doprowadzi to do tego, iż Wielicka będzie wyłączona z użytkowania na lata, a to rozłoży Akademię na łopatki.
Pytać Treli on dużo wie na temat bazy....
https://twitter.com/MichalTrelaBlog/status/1044239909547126790?s=20
20 dni później
W ten weekend zwycięstwo i trzecie miejsce w dwóch turniejach :)
https://www.facebook.com/akademiamistrzowcracoviaofficial/posts/2294393250784558
galeria ze zwycięskiego turnieju:
https://www.facebook.com/turniejeapicupzakopane/photos/a.2222848071261398/2222850324594506/?type=3&theater
gratki :) Tylko jak patrzę na wyszkolenie techniczne zawodników grających ostatnio przeciwko Polsce, to sobie myślę, że wynik sportowy w tym wieku ma najmniejsze znaczenie. Ciekawi mnie, kiedy ten nacisk na wynik zmieni się w Polsce wśród trenerów a jeszcze bardziej w głowach rodziców.
21 dni później
https://www.facebook.com/akademiamistrzowcracoviaofficial/posts/2307940979429785
[quote]Europejskie standardy w AMC - umowa o współpracę z Ego Power Lab
Prawidziwa bomba transferowa w Akademii Mistrzów Cracovia.
We wtorek zarząd Akademii podpisał umowę partnerską z Ego Power Lab - wiodącym w Polsce ośrodkiem medycznym zajmującym się profesjonalną opieką nad sportowcami w bardzo szerokim zakresie. Wraz z sygnowaniem współpracy, do Akademii Mistrzów Cracovia wchodzą iście europejskie standardy opieki nad zawodnikami - z technologii stosowanych w Ego Power Lab korzystają tak wielkie zespoły jak FC Barcelona czy Chelsea Londyn, a pod okiem naszego partnera do Igrzysk w Rio przygotowywali się nasi Olimpijczycy. Podopieczni AMC zostaną otoczeni kompleksową opieką w aspektach prewencji kontuzji, diagnostyki wad postawy, dietetyki sportowej czy wspomagania sfery psycho-emocjonalnej. Tak rodzą się prawdziwi Mistrzowie![/quote]
Oby w ramach opieki mieli wykupiony pakiet GOLD Psychiatryczny.
Na papierze dobra wiadomość, coś czuję jednak, że i to uda się Tabiszowi sp...ć w imię źle rozumianych oszczędności.
ale co Tabisz ma do tego, skoro AMC jest zewnętrznym, prywatnym podmiotem.
A, to przepraszam. Nie wiedziałem. Z jakich środków jest finansowana?
I do kogo należą karty zawodników?
z wpłat rodziców, nie wiem do kogo należą karty.
Akademia finansowana jest ze składek i wiąże ją umowa z MKSem na podstawie, której może korzystać z boisk (za wyjątkiem balonu) w zamian za reklamę Comarchu. Stowarzyszenie stara się o wsparcie UM.
Co do własności kart zawodniczych to nie wiem czy takie dzieci mają już karty wyrabiane ale dzieciaki mają umowy z Akademią a Akademia z MKSem przez co zawodnicy należą do MKSu. Z tego co wiem Tabisz zespoły z Akademii zostawia w spokoju i się nie wtrąca nawet na zasadzie jakby chciał pchnąć jakiegoś zawodnika Realowi, tym bardziej, że chyba musi mieć zgodę Akademii na to :) Od zmiany kadry w czerwcu ponoć jest bardzo ok w samej Akademii, tu może jacyś rodzice się wypowiedzą bo ja aż tak w tym nie siedzę by realnie to wszystko znać z autopsji.
W przypadku gdy ktoś chce odejść z Akademii to z tego co wiem Tabisz musi też wyrazić zgodę i podobno robi to bezproblemowo.
Akademią zarządzają ludzie od lat związani z Pasami i nie są to wynalazki, które za chwilę znikną także możecie być pewni, że Cracovia to priorytet a nie transfer do Realu.
Oczywiście mówimy o Akademii, która ma zespoły w takich kategoriach wiekowych:
Piłkarskie przedszkole Cracovia KIDS – dzieci w wieku 3-7 lat
Etap przygotowania wstępnego – zawodnicy w wieku 7-10 lat
Etap przygotowania podstawowego – zawodnicy w wieku 11-12 lat
Etap nauczania i doskonalenia nabytych umiejętności – zawodnicy w wieku 13-14 lat
Inną sprawą są młodzi piłkarze będący pod MKSem a nie w Akademii. Nie wiem czy tam się dzieje źle ale m.in. temat zespołu dla syna Tabisza itp co tu rozpisywaliście było. Być może jest więcej kwestii, o których nie wiem ale jak sami wiecie to tam są CLJ i Ci kosztujący już coś piłkarze.
Przy okazji widziałem na filmie, że koordynator Kasperczyk opowiadał coś podczas konferencji a jest z MKSu więc widać współpracuje z Akademią dla dobra Cracovii.
https://akademia.cracovia.pl/akademia/?fbclid=IwAR0l__Eh-RqX0stRaS8H6tY0Yg8JfMuzpJ7PR5bprcYEJda0gnBgDhfKobo
Za dzieci od 9 roku życia, w przypadku zmiany klubu trzeba płacić ekwiwalent, jego wysokość jest odgórnie określona przez PZPN, tak więc choćby nawet Tabisz chciał to nie może tu nic zrobić, ostatnio 3 chłopców z rocznika 2006 przechodziło do wisły, która przelała pieniądze zgodnie z obowiązującymi stawkami i Cracovia musiała wydać karty zawodników.
Tak oczywiście, wiadomo że dzieciaki nie mają kontraktów zawodowych i do któregoś wieku rodzic ma prawo zabrać dzieciaka z kiubu.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)