Powrót
Powrót do działu

Cracovia - Forum kibiców Cracovii

• Regulamin
    • Regulamin
    • Dalsze losy naszych byłych hokeistów, trenerów, smakowite historyjki itp.

• Hokej
    • Rozpoczęto 20.09.2012 o 21:28
      Ostatnia aktywność 3 dni temu o 19:53
      169177 wyświetleń
    • żółta kaczka

6.1K
      807
    • ponad 3 miesiące temu o 17:59
      Post #1701465 23.11.2025 17:59
    VERVA, ostatnia w tabeli TELH, podejmuje właśnie lidera tabeli (Ocelari Trinec). 36ta minuta i VERVA prowadzi 4-2, a przy 2gim golu asystował Paweł Zygmunt.
    • hank lubi to.
    • bertoni

102
      128
    • ponad 3 miesiące temu o 21:59
      Post #1701525 23.11.2025 21:59
    Sterbenz 0 punktów dzisiaj
    • żółta kaczka oraz hank lubią to.
    • żółta kaczka

6.1K
      807
    • ponad 3 miesiące temu o 13:59
      Post #1701594 24.11.2025 13:59
    • Edytowany
    https://hcporuba.cz/article/8825-SEZONA-2025-2026-Trenerska-rosada-A-tym-prebira-Tomas-Potesil https://www.hokej.cz/poruba-odvolala-trenera-rohacka-uz-zna-i-jeho-nastupce/5092192
    • Marchewa

163
      52
    • ponad 3 miesiące temu o 14:57
      Post #1701599 24.11.2025 14:57
    [quote]#post1701594 https://hcporuba.cz/article/8825-SEZONA-2025-2026-Trenerska-rosada-A-tym-prebira-Tomas-Potesil https://www.hokej.cz/poruba-odvolala-trenera-rohacka-uz-zna-i-jeho-nastupce/5092192[/quote] No to Rudi do wzięcia. Zapraszamy z powrotem, a Dziubka odeślijmy do Poruby na staż.
    • torreador

3.6K
      1.3K
    • ponad 3 miesiące temu o 16:02
      Post #1701603 24.11.2025 16:02
    Zaproś go sobie do ogródka korzonku.
    • PanSzym oraz marcin_ksc lubią to.
    • żółta kaczka

6.1K
      807
    • ponad 3 miesiące temu o 16:12
      Post #1701604 24.11.2025 16:12
    Ale Rudolf wcale NIE jest "do wzięcia". Przynajmniej gogle translator tak twierdzi - ja czeskiego nie znam, ale zapodałem wujkowi gogle i on mi przetłumaczył, że nie "zwolniony" tylko "awansował na stanowisko trenera drużyny juniorów". Swoją drogą to jest ładna ironia losu, że trenerem juniorów został trener, który juniorów wpuszczał z zasady na 1 bulik w meczu (nawet z kontuzją achillesa, że gościa leżącego na lodzie koledzy musieli kijami łowić niczym rybę w jeziorze i wciągać go do boksu), a tak globalnie patrząc to większej ilości juniorów karierę skończył zanim ona im się zaczęła niźli ich z juniorów przerobił na seniorów. Żebyśmy mieli jasność - z tego co ja zrozumiałem te informacje to trener drużyny juniorów awansował na jedynkę, a Rudolf z jedynki awansował na zwolnione przez niego stanowisko trenera drużyny juniorów i wszyscy są szczęśliwi oraz podekscytowani czekającymi ich nowymi wyzwaniami. Jeśli się mylę - wyprowadźcie mnie proszę z błędu.
    • Blizzy

3.5K
      2.2K
    • ponad 3 miesiące temu o 20:59
      Post #1701627 24.11.2025 20:59
    • Edytowany
    Awans ciekawe to 😅
    • żółta kaczka lubi to.
    • bertoni

102
      128
    • ponad 3 miesiące temu o 21:38
      Post #1701632 24.11.2025 21:38
    Kaczka proszę wymień którym juniorom Rudolf skończył karierę?
    • żółta kaczka lubi to.
    • żółta kaczka

6.1K
      807
    • ponad 3 miesiące temu o 21:41
      Post #1701634 24.11.2025 21:41
    2ch na dzybko z głowy - Kisielewski i Wiśniewski. Jakby Toruń nie wykupił Fraszki z kibicowskiej składki to byłby 3ci. Jutro mogę przygotować szerszą listę jeśli trzeba.
    • żółta kaczka

6.1K
      807
    • ponad 3 miesiące temu o 10:46
      Post #1701665 25.11.2025 10:46
    • Edytowany
    Oki, co prawda napisałem "jeśli trzeba", ale choć nie dostałem sugestii że "trzeba" to zrobiłem sobie to zestawienie i tak. Poniżej 5 list. Ich cecha wspólna: - mamy tu zawodników, którzy w wieku juniorskim i w czasie przechodzenia z juniorki do seniorki byli w Cracovii pod batutą Rudolfa. Czyli trafili do nas "przed 20tką" - każdy z nich przynajmniej "liznął ekstraklasę u nas" - to o tyle istotne, ze ta lista NIE zawiera miejscowych juniorów, którzy nawet nie dostali szansy z 1szą drużyną (a byli tacy) Kolejne cechy wspólne dla poszczególnych list (o ile takie będą) będę wymieniał przy rozpoczęciu danej listy. ---------------------- Lista nr1 - zawodnicy którzy wybili się tu zrobili potem karierę, istnieli w poważnym hokeju, lub istnieją w nim nadal, ich można zdecydowanie liczyć Rudolfowi na plus i zrobienie z nich dobrych seniorów jest zasługą Rudolfa (w dużej lub przynajmniej znaczącej części): - Bezwiński - Brynkus - Chmielewski - Pasiut - Zygmunt Warto zauważyć, że 2ch zawodników było "ze sportowych rodzin", wkład w ich karierę i kierowanie ich rozwojem było na pewno w sporej mierze wsparte rodzicem, a 1 choć miał 20 lat, to przychodził tu już jako ukształtowany zawodnik i wschodząca gwiazda ligi. Zymunt po to żeby się rozwinąć odszedł w wieku 20 lat. Aron odszedł mając 23 lata. Takich klasycznych przykładów "bez wparcia okolicznościami" to tu mamy 2ch - Bezwińskiego i Brynkusa. Przez prawie 20 lat pracy. Licząc wszystkich razem - 5ciu przez 20 lat ---------------------- Lista nr2 będzie najkrótsza - zrobił potem karierę pomimo wchodzenia w seniorkę u nas, a nie dzięki wchodzeniu w seniorkę u nas. Tzn. Rudolf "stawiał na niego raczej dla wypełnienia limitu i w bardzo ograniczonym zakresie". To jest przypadek ekstremalny - ja przypomnę - po to, żeby chłopak nie miał złamanej kariery kibice Torunia zrobili zbiórkę, żeby zapłacić "ekwiwalent" i żeby mógł wrócić do Torunia i realnie grać i, gdzie się rozwinął. Dziś jest jedną z większych gwiazd polskiego hokeja. Gdyby nie odszedł - prawdopodobnie wyliczyłbym go na liście nr4. - Fraszko ---------------------- Lista nr3. Czechy wspólne: - nie bardzo umiem zaliczyć tych zawodników ani do listy nr1 ani do listy nr4 - wciąż grają - są u nas - początki wchodzenia w seniora mieli za Rudolfa - szanse dostawali symboliczne (to widać nie w ilości występów, bo jak zawodnik wchodzi na 1 bulik to ma tak samo liczony występ jak gra cały mecz, ale to widać w punktach i w minutach karnych - warto dodać, że te ich minuty karne u Rudolfa to często nie były faule uczestnicząc w grze, ale odsiadywali kary techniczne dla drużyny) - wciąż mogą odpalić - niemniej stracone lata odrobić ciężko i ich obecna postawa na pewno nie zachwyca - wierzę, że mają szansę dołączyć do listy nr1 Tu mamy 3 nazwiska: - Dziurdzia - Jaracz - Kapa ---------------------- I wreszcie ta najważniejsza Lista nr4. Tu mamy zawodników: - którzy przez 20 lat Rudolfa zaliczyli ekstraklasę u nas - mieli "naście lat" - często mieli na koncie występy w reprezentacjach U18 i U20 (a nawet byli kapitanami tych reprezentacji) - mieli widok na bycie profesjonalnymi hokeistami - prawie wszyscy zostali użyci do wypełnienia limitu młodzieżowców w składzie bez rozwoju gry - jak kończyli 23 lata to w ciągu roku znikali z Cracovii bo nie byli przydatni do wypełnienia limitu młodzieżowców (czasem wcześniej niż w wieku 23 lat, jeśli pojawił się młodszy do uzycia) - tak wskoczyli na seniorski poziom u nas, że po nas: ... - albo znikali z hokeja zupełnie ... - albo lądowali w klubach 1 Ligi, 2 Ligi, 3 Ligi (te 2 ostatnie to w praktyce pełna amatorka, zgodzimy się z tym chyba wszyscy), albo w amatorskich poziomach za granicą (np 4 poziom w Czechach) ... - albo (w najlepszych przypadkach) dostali szansę gdzieś w ekstraklasie w Polsce, no ale "wyszkolenie od nas" okazało się kompletnie niewystarczające i tej szansy nie mógł wykorzystać żaden z tych kilku co ją dostali - nie liczę tu bramkarzy (to będzie 5ta lista) - to są klasyczne przykłądy zawodników których miałem na myśli, że pod Rudolfem skończyli kariery w zasadzie zanim je zaczęli - uważam, że to są zawodnicy, których Cracovia wykorzystała do wypełniania limitu młodzieżowców, nie dając im szansy na relne wskoczenie do seniorskiego hokeja - lista liczy AŻ 17 nazwisk (są tu pojedyncze przypadki wciąż aktywne w hokeju, a więc szansę mają, ale w ekstraklasie nie grają) Oto lista tych zawodników (niektóre nazwiska mogą część z Was zaskoczyć, że taki ktoś w ogóle był): Augustyniak Bryła Cieślicki Gosztyła Kamiński Karcz Kisielewski Kozak Krztoń Landowski Paczkowski Porosło Surma Sznotala Sztwiertnia Tynka Wiśniewski ---------------------- Lista nr5, taka bonusowa. Bramkarze, którzy przyszli, żeby spełniać wymóg młodzieżowca, grali symbolicznie i w efekcie "prawdziwymi bramkarzami" to raczej nie zostali: Hebda Kachniarz Kowalówka Kulig Szczepanik ---------------------- W razie potrzeby jestem gotów omówić i uzasadnić indywidualnie każdy przypadek z każdej listy powyżej. Na szybko: [b]5 szt[/b] - 16% zrobili karierę w seniorce [b]1 szt[/b] - 3% zrobili karierę pomimo bycia u nas (bo udało im się wyrwać) [b]3 szt[/b] - 10 % wciąż nieokreślony ciąg dalszy [b]22 szt - aż 71%[/b] zmarnowali się i zamiast wskoczyć na porządny poziom i zostać profesjonalnymi seniorami zakończyli przygodę z hokejem (17 z pola + 5 goalie) [b]Wnioski są chyba oczywiste, prawda?[/b] PS: nie użyłem tu jak na razie argumentu "z rozmów z rodzicami juniorów jednoznacznie wynika, że ich spojrzenie na szansę rozwoju i wskoczenia do 1szej drużyny odkąd...", ale jak będzie trzeba to po ten argument również sięgnę. Edit: PPS: celowo pominąłem 1go zawodnika, bo co by z nim dalej było jest niesprawdzalne. Widoki miał, ale zrezygnował z hokeja, bo postawił na bycie prawnikiem. Teraz jest też sędzią hokejowym. Taki przypadek zupełnie poza skalą wg powyższych kryteriów.
    • Islander, PanSzym, hank oraz gustaw lubią to.
    • MSC

8.9K
      4.6K
    • ponad 3 miesiące temu o 10:56
      Post #1701666 25.11.2025 10:56
    Kamiński to chyba dostał szansę i grał dużo. Po jednym meczu Valtonen będąc trenerem Podhala chwalił go, że był najlepszym zawodnikiem u nas i pytał działaczy Podhala dlaczego on gra u nas a nie w Podhalu.
    • PanSzym oraz żółta kaczka lubią to.
    • żółta kaczka

6.1K
      807
    • ponad 3 miesiące temu o 11:05
      Post #1701667 25.11.2025 11:05
    Tak, z nim miałem wątpliwości i zastanawiałem się czy nie dać go do Listy nr3, bo on potencjał rzeczywiście wciąż ma. Niemniej - formalnie gra w 1 Lidze i w ekstraklasie nikt się na podpisanie go nie skusił. Zgadzam się, że w tej grupie z Listy nr4 "wystaje najbardziej ponad", ale mimo wszystko skoro nie jest w ekstraklasie, to bardziej do niej się zalicza niż do Listy nr 3.
    • marcin_ksc

9.1K
      629
    • ponad 3 miesiące temu o 11:40
      Post #1701673 25.11.2025 11:40
    Gawlik
    • żółta kaczka lubi to.
    • żółta kaczka

6.1K
      807
    • ponad 3 miesiące temu o 12:08
      Post #1701677 25.11.2025 12:08
    [quote]#post1701673 Gawlik[/quote] No... to jest właśnie jeden z tych o których pisałem [i]"każdy z nich przynajmniej "liznął ekstraklasę u nas" - to o tyle istotne, ze ta lista NIE zawiera miejscowych juniorów, którzy nawet nie dostali szansy z 1szą drużyną (a byli tacy)"[/i] - właśnie np. Gawlik był takim co w ogóle szansy w ekstraklasie nie dostał ani 1 raz (przez 7 lat!). Przyszedł jako 17-latek... Skończył 23, więc nawet w razie konieczności to i tak przepisu o młodzieżowcu by już nie mógł wypełniać... więc wtedy stało się "finito". Klasyczna sytuacja chłopaka, któremu kariera się skończyła zanim się zaczęła. Jakby poszukać to takich przypadków co "byli wzięci na wszelki wypadek, ale w sumie nawet nie liznęli ekstraklasy" pewnie też by się znalazło trochę.
    • marcin_ksc

9.1K
      629
    • ponad 3 miesiące temu o 16:14
      Post #1701688 25.11.2025 16:14
    Nadtrener namówił zeby nie szedł do SMS. Został niejako na pokaz, ze mamy wychowanków...
    • żółta kaczka lubi to.
    • bertoni

102
      128
    • 26.11.2025 2025 14:33
      Post #1701746 26.11.2025 14:33
    Brawo Kaczka, jak zawsze encyklopedia wiedzy ale trochę mam wątpliwości czy znaczna część z tej listy to nie jest po prostu lista wszystkich zawodników którzy przewinęli się przez drużynę Rudolfa, nie każdy przypadek to taki którego Rudolf spie.....szył, część z tych zawodników po prostu nie miała papierów na granie i nigdzie nie zaistnieli. Do listy nr 1 proszę dodać Pasiuta i Wajdę, oba przypadki to była inicjatywa Rudolfa, przyszli do nas jak mieli 17 lat, po III klasie SMS w Sosnowcu. Ponadto zwracam uwagę, że Rudolf miał ograniczony wpływ na politykę wobec młodych, Prof przede wszystkim wymagał wyników a jak masz presję na wynik to siłą rzeczy jest mniejsza szansa na rozwijanie młodzieży. Jeśli chodzi o Dziurdzię to przy całym szacunku dla tego wychowanka Cracovii limituje go słaba jazda na łyżwach, zresztą jak on gra to każdy dzisiaj widzi. Jeśli chodzi o Kamińskiego to dzisiaj mnie dziwi dlaczego on jest w Podhalu a nie w Cracovii? Jeśli chodzi o Landowskiego, to przyszedł do nas razem z Wajdą, dlaczego nie gra raczej to nie jest wina Rudolfa, bo Wajda dał radę. W wolnym czasie postaram się odnieść do niektórych nazwisk o których mam jakąś wiedzę.
    • Pasiakcinq2 oraz niegramotnyj lubią to.
    • żółta kaczka

6.1K
      807
    • 26.11.2025 2025 15:19
      Post #1701748 26.11.2025 15:19
    Pasiut tam jest. Jak miałbym dopisać to chyba Andrzeja, z tym że on tu był raczej jako senior a nie junior 😀 Fakt, Wajdę pominąłem, a miał ok 18 lat - powinien być na liście nr1. Co do "niektórzy nie mieli papierów na granie" - no oki, może nie mieli. Ale co? Cała ta grupa 22ch? No właśnie nie. Celowo napisałem, że tam są chłopaki co w reprach U18 czy U20 grali, są nawet ich kapitanowie, są goście co byli szkoleni np. w Popradzie... To jest po prostu lista 22ch chłopaków, którzy mogli zostać hokeistami, którzy trafili do na, którzy newralgiczny okres od 18go do 20go (a najczęściej do 23go lub 24go) życia spędzili u nas i którzy tak zostali wdrożeni, że hokeistami później NIE zostali. To jest suchy fakt. Temu się zaprzeczyć nie da. Temu, że prawie każdy z nich był potrzebny po to żeby był wpuszczany na pojedyncze zmiany, bo taki był regulamin, a jak osiągnął wiek 24 lat i jego gra nie wypełniała przepisu o młodzieżowcu to każdy z tej 22jki wylatywał (i prawie każdy właśnie dokładnie w tym roku swojego życia, a jeśli ktoś w innym to po prostu rok czy dwa wcześniej, bo był inny młody na jego miejsce) też zaprzeczyć się nie da, bo to jest również suchy fakt. Natomiast cała reszta - czy to jest fair i uczciwe, czy nie jest, czy to wina zawodnika, że po 3ch, 4ch czy 5ciu latach grania 1go bulika na mecz było zaskakującym że się nie rozwinął, czy to nie jest wina zawodnika, czy taki rozwój wydarzeń (no bo nie umiejętności) był zaskakujący, czy raczej było to do przewidzenia - to już są opinie. I tu każdy może sobie uważać po swojemu. Ja uważam po swojemu, Ty po swojemu i każdy niech tu sobie oceni i uważa po swojemu i pozostanie przy swojej ocenie. Ja uważam że fakty są takie, że opinia (w tym temacie) jest oczywista. Ale ktoś chce mieć inną - oki, każdemu wolno 😀 Natomiast to, że Rudolf miał zaskakująco dużo takich przypadków - no to jest oczywisty i bezdyskusyjny fakt. Wyliczyłem Ci ich 22. Byli? Byli. Tyle. Każdy oceni po swojemu i już. Natomiast fakt jest faktem, że takie stado było i tego żadne opinie, tłumaczenia, wymówki, przesuwanie winy na ofiary itp. zmienić nie są w stanie. Oni byli i ich kariery toczyły się dokładnie tym samym torem, raz po raz.
    4 dni później
    • żółta kaczka

6.1K
      807
    • ponad 2 miesiące temu o 10:08
      Post #1702327 01.12.2025 10:08
    • Edytowany
    Przy okazji wczorajszej wygranej w Tychach, jako że "poprzednia" to była ta kiedy Berling strzelił 5 karnych z rzędu - postanowiłem sobie zerknąć "co słychać u Berlinga?" Otóż obecnie gra w klubie o uroczej nazwie "Tyringe Skid- & Skridskosällskap", co po naszemu znaczy "Stowarzyszenie Narciarskie i Łyżwiarskie Tyringe". Brzmi nawet i fajnie, ale pod tą cudną nazwą kryje się klub z 3go poziomu rozgrywkowego w Szwecji i do tego klub w ogonie tabeli - #18 na 20 zespołów, 16 spotkań, z tego 3 wygrane i 13 przegranych, w tym obecnie 10 razy w czapę z rzędu. Ale poprzedni sezon miał fajny - grał w tym samym narciarsko-łyżwiarskim klubie, ale na plejofy go wypożyczyli do Norwegii, do Nidaros Hockey Trondheim. Warto dodać, że Norwegia to jest ciekawy przypadek w swoim regionie - hokejowo odstaje od Szwecji i Finlandii (od Danii chyba trochę też), ale za to "pod względem gospodarczym jest bogata". W efekcie - w Norwegii po prostu dobrze płacą i tacy "super top zawodnicy" nieszczególnie się tam garną, ale z takich "średnich" kto się skusi ten podobno nie żałuje. Ów Nidaros grał na 2gim poziomie w Norwegii, ale walczył o awans do EHL (ekstraklasa w Norwegii) no i właśnie na plejoffy sobie ściągnęli na przykład "naszego Berlinga", który zdecydowanie tam błyszczał - w 8 spotkaniach plejoffu zaliczył 12 punktów (3gole + 9asyst). Co więcej - w meczu decydującym o awansie przy stanie 1-2, w 3ciej tercji zaliczył asystę przy golu na 2-2 (czyli dającym dogrywkę). Gola strzelił Mateusz Szurowski, brat innego naszego byłego zawodnika - Damiana Szurowskiego. Karnych nie było, skończyło się w dogrywce, a w sumie trochę szkoda, bo Berling mógłby zapisać "wyjątkową kartę w historii klubu jeśli chodzi o rzuty karne" także w Norwegii.
    • Islander lubi to.
    • bertoni

102
      128
    • ponad 2 miesiące temu o 00:24
      Post #1702489 03.12.2025 00:24
    • Edytowany
    Dawać Berlinga do nas na play off! A propos Tynka nie jest ofiarą Rudolfa a raczej własnej głupoty, dzisiaj w meczu z Gieksą odnalazł się w skladzie....
    • hank lubi to.
    8 dni później
    • farciarz2

4.6K
      10.3K
    • ponad 2 miesiące temu o 21:45
      Post #1703685 11.12.2025 21:45
    CWKS przegrał w lidze konferencji z armeńską Noa Erewań, a w podstawowym składzie Noa nasz były japoński piłkarz...Takuto Oshima. Szkoda, że nasi byli piłkarze robią karierę w innych klubach. Nie mogłyby to Pasy wygrywać przynajmniej w lidze konferencji.
    • hank lubi to.

Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!

Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!

Napisz odpowiedź...

Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)

Goście (1)
    • Główna
    • Działy i kategorie