Panowie chciałbym tylko przypomnieć klęskę jaką sprawili nam juniorzy Dynama Kijów za Lenczyka. Liga Ukraińska to jest poziom absolutnie nie do przeskoczenia dla prawie każdej polskiej drużyny. Pamiętajcie o tym.
W 1 lidze żadna, podkreślam żadna ekipa nie siądzie na nas pressingiem od 1 do 90 minuty więc i rozgrywanie piłki od bramkarza przez obrońców jest pomysłem bardzo dobrym. Niestety tylko czas był nie odpowiedni na te eksperymenty bo Karpaty szybko to odczytały i robił się gnój przy naszym polu karnym.
Uważam , że na tle wymagającego rywala (w 1 lidze nie ma tak mocnych drużyn) wyglądało to dość przyzwoicie.
Wystarczy przypomnieć Dudzica, który sam mógł skompletować hat-tricka gdyby tylko umiał wykorzystywać sytuacje.
Na ogromny plus zasłużyli Budziński i Marciniak (pozdrowienia dla obrońców gwiazdora z Surinamu).
Pozytywnie również Żytko, Puzigaća, Danielewicz czy Rupa.
Rozczarowali w moich oczach Steblecki, Struna, Szałachowski, Dynarek i Dudzic ale nie na tyle by ich skreślać.
Najważniejszy test, który faktycznie pokaże naszą wartość na ten moment to sobotni sparing z Sandecją.
Sparing z niezłym pierwszoligowcem, z drużyną z jakimi będziemy sięcały sezon zmagać pokaże w jakim miejscu jesteśmy.
-
-
Wojciech Stawowy: treningi sparingi taktyka
Zgadza się w I lidze żaden rywal nie postawi nam tak wysokich wymagań jak wczoraj Karpaty, a momentami nie wyglądało to źle.
Ciekawe czy Karpaty też miały rano ciężki trening? (pytanie retoryczne). Żytko w wywiadzie mówi, że w przerwie między porannym treningiem, a sparingiem leżał z nogami do góry, żeby odpocząć. Dla mnie oprócz nieumiejętności rozegrania piłki przez bramkarza i obrońców pod pressingiem oraz słabej skuteczności gra drużyny wyglądała naprawdę obiecująco.
Stawowy w wywiadzie powiedział, że Gąsiński nie zagrał, bo ma wciąż lekką kontuzję, ale na pewno będzie zdrowy na zgrupowaniu.
Wydaje mi się ,że przy naszych dalekich od ideału stoperach trener powinien spróbować młodego wychowanka klubu, Biernata(nie wiem czy jest kontuzjowany ,czy już skreślony przez trenera,czy jeszcze coś innego).Chłopak jest na pewno technicznie co najmniej na tym samym lub lepszym poziomie,a wiele szybszy i zwrotniejszy oraz grający inteligentniej od pozostałych,co przy tym co Stawowy chce tworzyć jest ważne.Postawienie na młodzieżowca na tej pozycji wymaga ryzyka.Skowronek w Ruchu m.in.na niego stawiał i osiągał super efekty.
Myślę, że trzeba dać trenerowi czas do pracy , jaskólkę odnowy już widać . Koncepcja jest dobra a co z tego wyjdzie , zobaczymy .Osobiście mam nadzieję , że z kilkuletniego marazmu jest szansa wyść. I trzymam kciuki . Trenerze i drużyno POWODZENIA .
Na meczu nie byłem, więc nie mogę oceniać jakości gry Cracovii ale z przyjemnością odnotowuję wzrost optymizmu i sporo rzeczowych wypowiedzi na forum, malkontentów jakby mniej. Tu przecież nie chodzi o krytykę dla samej krytyki, nie zapominajmy w jakim miejscu i momencie przygotowań jesteśmy, szanujmy swoją drużynę i trenera. Stać nas chyba na to.
Stawowy nawet nie przetestował Biernata,a w sparingu z Polonią Bytom ustawił go na pozycji pomocnika defensywnego na której on nigdy nie grał.Można się uśmiać. Owszem uważam że nie musi mu się podobać ale przetestować go nawet należało , zwłaszcza że gra w klubie o ile się nie myle jakieś 10lat. Steblecki zawsze był słaby fizycznie więc nie ma co na nim opierać drużyny. Technicznie jest dobry ,ale I liga to piłka siłowa.Nie ma co się oszukiwać. Danielewicz może się jeszcze rozegrać.Moje uznanie zdobył Marciniak o Budzińskim nie ma co pisać. Jest dobry. Rupa no cóż stara się walczyć o swoje miejsce w drużynie .Inaczej gra się na luzie a inaczej jeśli się ma 20-30 min. na pokazanie co się potrafi i od tego zależy twoje być albo nie być. Jeśli trener od razu nie stawia na Biernata, Rupę to oni nie mają nawet szans na pokazanie co potrafią. Ale przetestuje zawodników np. z III, IV ligi z swojego regionu.min.Siepraw. O czym wy piszecie ludzie. Narzekacie na obronę a Stawowy powiedział ,że ma starych i doświadczonych stoperów aż czterech.
Młody stoper według trenera nie dorówna starym. Nie mieści się w drużynie. Gdyby klub dalej był w Ekstraklasie to jeszcze rozumię taki tok myślenia. Wszyscy młodzi piłkarze jeszcze wiele muszą się nauczyć aby móc grać na takim poziomie i taką piłkę (chociż starzy zawodnicy nie pokazali przez dwalata nic rewelacyjnego).Ale teraz I liga panowie. Młodzi przyszłością klubu. Większość z nich grała w I lidze w zeszłym sezonie.Danielewicz, Biernat nawet Rupa . Chociaż ten ostatni miał mniej szcześcia od swoich kolegów. I jeszcze najważniejsze ostani dwaj są w klubie już bardzo długo.Dla nich CRACOVIA jest numerem jeden i dla tego klubu gryźli by trawę aby wygrać.Trzeba im było tylko dać szanse.
A nie szukać zawodników po kozich wólkach.
Następne dziecko komuny, wszystkim się wszystko należy... otóż nie należy się... trener buduje zespół jak on chce/może i tak dobra piłkarzy... może i są 10 lat w Cracovii, ale to w którym jej miejscu są najlepiej świadczy o ich ambicji... ciepły kontrakcik i może coś więcej ukłuje...
Wreszcie zaczynamy grać z jakimś pomysłem i na ofensywe i defensywe... tylu okazji bramkowych co w tych dwóch sparingach to nie mieliśmy chyba przez całą rundę... czasem chłopaki z podkrakowskiej miejscowości dadzą z siebie dużo więcej dla Cracovii niż niejeden wychowanek... kwestia mentalna, a nie tylko miejca urodzenia...
Przed sparingiem były płacze i obawy że nas pojadą, skoro buraków pojechali 3-1 a tu tylko 0-1, to sie zaczely placze ze 2-3 skład, co jest nie prawdą...
Widać pomysł, widać chęci, widać skuteczną grę... przyjdą i bramki na zwycięstwa... przestańcie biadolić Cracovia Pany i do przodu!...
ja nie biadole i nie marudze, trzymam kciuki za Wojtka, ino niech nie sciaga do Pasow kibicow GTS, reszta mi jest obojetna.
Pier.........., widać że nic nie wiesz.Myślisz że nie jeden by już dawno odszedł z klubu.Myślisz że każdy czeka na swoją szanse do usranej śmierci w klubie ,aby w końcu przyszedł trener który zobaczy w nim potencjał.Ciepła posadka ha,ha,ha.Ciepłą posadkę to załatwił Stebleckiemu nie powiem na forum kto.Jakbyś wiedział ile dostał za swoją słabą gre Steblecki to byś mógł powiedzieć ,ze to bardzo ,bardzo ,bardzo ciepła posadka. Biernata nie dadzą na wypożyczenie jeśli nie podpisze kontraktu za 1000 zł na następny sezon .I jeszcze chcą go wypożyczyć tylko na pół roku.
Mówisz że czekają na ciepłą posadkę ,za parę groszy. Chyba cię pojeb......chłopie. Za Rupę jak jakiś klub któremu musi się dobrze wieść (miał kontrakt do 30.06.12r) da bardzo dużą kasę ,którą podyktuje oczywiście nasz sławny teletubiś Kubuś to go puszczą i karte zawodnika dostanie do ręki .Ale w realiach naszych tych lepszych raczej to jest mało prawdopodobne. Piszesz komuna ,a ja Ci mówię ,że to jest wielkie kapitalistyczne gówno. Nie licz że chłopaki z młodej ekstraklasy dostając 400 zł. brutto za swoją gre czują że mają tu ciepłą posadkę i czekają z utęsknieniem na przejście do I drużyny. Pomyliłeś chyba zawodników . Oni nie nazywają się Radomski, Nawotczyński,Saidi.Twoje wyobrażenia o kontraktach tych zwykłych młodych chłopaków są śmieszne.Śiedzę w temacie więc dobrze wiem. A Stawowy właśnie zbudował swoją druzynę, która cholernie kuleje. A za tydzień wyjeżdżają na zgrupowanie.
i hujnika, vide Nawrot ;)
ciekawa sprawa z tym napastnikiem, ani Kaliciak, ani Krzywicki nam wielu bramek nie zapewnią, a jakoś nie widać intensywnych poszukiwań innych.
No ale możemy grać nawet 10 obrońcami, byleby efekt był. Wszystko w rękach Wojtka Teraz Pasy Stawowego.
Z Biernatem faktycznie dziwna sprawa . Na stoperze testowaliśmy ( o ile się nie mylę ) ...Dynarka ( wypadł dramatycznie ) ;-) podczas gdy mógł na tej pozycji zagrać obrońca . Rozumiem że tym tokiem Biernata w kolejnym sparingu sprawdzimy w roli napastnika i tym sposobem dojdziemy do wniosku że obaj się nie nadają . Tracą chłopaki czas...
nie Dynarek nie gral na stoperze
Żytko: Nawet z Barceloną będziemy grać otwartą piłkę
http://www.sport.pl/sport-krakow/1,115699,12068616,Obronca_Cracovii__Nawet_z_Barcelona_bedziemy_grac.html
a z Dolcanem Ząbki?
TEODOR Napisał(a):
-------------------------------------------------------
Na stoperze
> testowaliśmy ( o ile się nie mylę ) ...Dynarka
> ( wypadł dramatycznie )
Za to dobrze wypadł w środku pola (gdzie grał o ile sie nie mylę)
:)
http://www.sport.pl/sport-krakow/1,115699,12069128,Cracovia_pozytywnie_zaskoczyla_ukrainski_zespol___Momentami.html
:)
Racja , na boisku teoretycznie odpowiadał za środek pola jednak przy tak wysoko ustawionych bocznych obrońcach widziałem go praktycznie w lini ze stoperami ( ci asekurowali bocznych obrońców którzy byli bardzo wysoko ustawieni ) stąd mój błąd . Co nie zmienia faktu że był najsłabszym zawodnikiem w tym spotkaniu ( popełnial katastrofalne błędy ) choć zdaje się nie była to jego nominalna pozycja...
co z Bruno? umowa wygasła 30 czerwca, a oficjalna nie doniosła o przedłużeniu. czyli porozumienia brak, lub czekają kiedy Tabisz wróci z urlopu?
black cat Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> co w takim razie z Bruno? umowa wygasła 30
> czerwca, a oficjalna nie doniosła o
> przedłużeniu. czyli porozumienia brak
> czyżby to był powód wypadnięcia ze składu?
> (Stawowy cos tam bredzi o urazi
Bruno wczoraj był w I połowie na ławce rezerwowej, a w przerwie pojawił się w stroju piłkarskim na trybunie VIP także wygląda, że rzeczywiście ma jakiś drobny uraz i wolał nie ryzykować.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)