Powrót
Powrót do działu

Cracovia - Forum kibiców Cracovii

• Regulamin
    • Regulamin
    • Kraków- najpiękniejsze miasto świata ?!

• Hyde Park
    • Rozpoczęto 12.01.2012 o 22:47
      Ostatnia aktywność 18.05.2012 o 20:58
      8848 wyświetleń
    • knur

8.9K
      182
    • 13.01.2012 o 09:58
      Post #796397 13.01.2012 09:58
    tamtejsze kamienice to ja sobie mogę obejrzeć i bez googla, i widzę, że spora część z nich to nie jest zrekonstruowana "ze smakiem" warszawska starówka, tylko wyobrażenie jakiegoś szalonego architekta o XVII-wiecznej architekturze. przyjrzyj się tym wszystkim jelonkom na fasadach, np. na Nowym Mieście. co im do łba przyszło, żeby tak "usprawnić" oryginał? owszem, jest tam sporo lokali, i faktycznie ich szyldy są nienachalne. jednak naprawdę nikt ze znanych mi warszawiaków tam nie chadza , szczególnie na Stare Miasto (słyszałem tylko o Korwin-Mikkem, ktory chadza do jazzowni gdzieś przy rynku). na Nowym Mieście jest parę lokali, które może się wyróżniają na plus jeśli chodzi o Warszawę, ale jeśli jak na standardy krakowskie, to są one przeciętne. Starówka jest nastawiona na dojenie turystów, w stopniu moim zdaniem znacznie przewyższającym analogiczne podjeście krakowskiego Starego Miasta.
    • marr.85

224
      0
    • 13.01.2012 o 10:13
      Post #796399 13.01.2012 10:13
    Kraków bez dwóch zdań jest najpiękniejszy w Polsce. Zupełnie nie rozumiem Waszej fascynacji Warszawą - tutaj zgadzam się w zupełności z knurem.Wynika to pewnie z tego, że też jestem tu na stałe od ponad dwóch lat, po prostu widzimy to samo. :) Ci którzy wspominają tu coś o Warszawie czy Wrocławiu powinni chyba wyjechać z Krakowa na stałe żeby go docenić. Bo jak się coś widzi podczas wakacji czy wyjazdu weekendowego to odczucia mogą być inne. Centrum Warszawy to największa katastrofa w tym kraju, nic tam do siebie nie pasuje, przy Marszałkowskiej obok siebie stoi kamienica, blok z lat 70. i szklany biurowiec. Ilekroć wysiadam na Centralnym i zmierzam do metra to próbuję się wczuć w rolę turysty i jakoś mi tak wstyd, że często jest to pierwsza rzecz, którą widzą miliony ludzi przyjeżdżających do Polski. Jakże inne jest to pierwsze wrażenie po opuszczeniu dworca w Krakowie. Starówka natomiast zupełnie nie ma klimatu, po prostu nie jest autentyczna w sensie dosłownym (odbudowana w latach powojennych), a po drugie nie jest sercem miasta. Tak jak ktoś napisał cepelia, klimat jak na Krupówkach. Oczywiście powodem takiego stanu rzeczy jest wojna, która doprowadziła do upadku tego miasta, wcześniej może była to stolica pełną gębą, miasto z klasą. Oczywiście jest to miasto dynamiczne, żyjące, z fenomenalną komunikacją, ale to dla mnie osobiście to jednak nie to. Choć na to postrzeganie na pewno wpływa fakt, że po 25 latach mieszkania w Krakowie jestem przyzwyczajony do czegoś zupełnie innego.
    • Jake Blues

4K
      8.3K
    • 13.01.2012 o 10:17
      Post #796400 13.01.2012 10:17
    najbrzydsze miasta jakie widzalem, to Piła i Lądek Zdrój. natomiast Katowice maja swoj niezaprzeczalny urok, mi sie bardzo podobaja :)
    • BartAcid

14.5K
      5.6K
    • 13.01.2012 o 10:32
      Post #796402 13.01.2012 10:32
    Właśnie przez sklepy i różne lokale nasze centrum żyje. I bardzo dobrze, fakt z szyldami powinien być zrobiony porządek o którym to pieprzą u Wielopolskich od wielu lat i na pieprzeniu się kończy. Warszawa? Nie wiem jak teraz, gdy tam jeździłem jako dziecko to mamie było wstyd jak szydziłem z tego miasta. Brudne, brzydkie, ze słaba komunikacją (bardziej o tabor mi chodziło). Warszawa ma mikro starówkę. Warszawka ma starówkę, inne miasta maja starówki. Tylko Kraków ma Stare Miasto :D
    • CHT

3.5K
      2.4K
    • 13.01.2012 o 11:26
      Post #796407 13.01.2012 11:26
    Ja nie mówię, że Warszawa jest cudowna i nie jestem nią zafacynowany. Jeżeli chodzi o zabytki to wiadomo, że umywa się do Krakowa. Ale to czego im zazdroszczę to nowe centrum i centrum zabytkowe. Co do Krakowa to jest dewastowany na każdym kroku - "fontanna" przy Sukiennicach, Galeria Krakowska w otoczce zabytkowego dworca, niszenie zielenii na każdym kroku (CH Plaza, która wpłynęła na zmniejszeniem Stawu Dąbskiego; budowa hali czyżyńskiej w parku!). Włodarze Krakowa "nie mają jaj", Kraków co chwila zostaje zabudowywany sklepami wielkopowierzchniowymi i galeriami handlowymi. Co do taboru komunikacji miejskiej - o którym wspomniał Bart - to należy zwrócić uwagę, że Kraków jest na pierwszym miejscu - to na pewno na plus. Ale do takiej łączności jak w W-wie wraz z aglomeracją to jeszcze wiele nam brakuje. I żeby nie było, powtarzam po raz kolejny - nie fascynuje się Warszawą, nie chciałbym tam mieszkać (jako miasto nie podoba mi się), wiem że źle czułbym się mieszkając tam.
    • sterby

20.6K
      22.6K
    • 13.01.2012 o 11:54
      Post #796409 13.01.2012 11:54
    Mieszkam w Krakowie kilkadziesiąt lat i nigdy nie byłem nim zachwycony, ponieważ czym innym jest to miasto dla turystów, a czym innym dla mieszkańców. Swego czasu podróżowałem zawodowo bardzo wiele po Polsce i zwiedziłem niemal wszystkie średnie i większe miasta w RP, od Suwałk do Bogatyni i od Świnoujścia do Ustrzyk Dolnych i piszę to z pełnym przekonaniem, że Kraków mimo bardzo wielu niedoskonałości jest zdecydowanie najpiękniejszym polskim miastem. Kwalifikowanie go jednak do 7 najpiękniejszych miast świata to jakiś żart, no chyba, że zmienimy szyld na najpiękniejsze Stare Miasta, to może wtedy. Moja top lista miejskiej brzydoty w RP to: 1. miasta śląskie z wyłączeniem Katowic (specjalne wyróżnienie dla Rudy Śląskiej i Zabrza) 2. Radom 3. Częstochowa I jeszcze słów kilka o Toruniu. gdyby brać pod uwagę samą starówkę, to nawet Kraków wysiada, ale niestety reszta tego miasta to w większości ohydne blokowiska i slumsy jakich na południu Polski nie uświadczysz.
    • Aston1906

15.4K
      2.8K
    • 13.01.2012 o 13:14
      Post #796418 13.01.2012 13:14
    knur Napisał(a): ------------------------------------------------------- > (...) z polskich miast, o ktorych mówi > się, że są ładne, nie byłem w Toruniu (tzn. > byłem, ale strasznie dawno), więc może Toruń > przebije Kraków, ale nie sądzę. Nie przebije. Mam w Toruniu rodzinę, byłem tam wiele razy, stąd znam to miasto dość dobrze. Jest to miasto ogromnego kontrastu. Stare miasto robi rzeczywiście spore wrażenie. Jest ono całkiem duże, z wieloma charakterystycznymi zabytkami, bez dwóch zdań ma swoj klimat. Niestety wszystko co znajduje się poza starym miastem jest w Toruniu po prostu ohydne. Rozwlekłe blokowiska, tereny przemysłowe, etc. Edit: teraz dopiero przeczytałem post kolegi Sterby'ego; jak widać nasze opinie są zbieżne :)
    • CHT

3.5K
      2.4K
    • 13.01.2012 o 13:30
      Post #796420 13.01.2012 13:30
    Jeszcze wracając do Wrocławia - jest niewątpiliwe największą konkurencją Krakowa. Ostatnim czasem zagraniczni turyści sporo mówią o nim, jest chętnie odwiedzane. Dla mnie jest niezwykle urokliwym miastem. Problemem w naszej dyskusji jest to, że nie uzgodniliśmy czy mamy tu mówić ogólnie o mieście czy tylko w kontekście zabytków etc.
    • A.W.B.

3.8K
      51
    • 13.01.2012 o 13:37
      Post #796421 13.01.2012 13:37
    axel rose Napisał(a): ------------------------------------------------------- > Najladniejszym polskim miastem jest Wroclaw. To niemieckie miasto. Nie czuję z Wrocławiem żadnej nici uczuciowej, zdecydowanie o wiele bliżej mi do Lwowa czy Wilna niż Wrocławia czy tam innej Zielonej Góry.
    • Redcclise

3.4K
      10
    • 13.01.2012 o 13:42
      Post #796422 13.01.2012 13:42
    A.W.B? niemieckie miasto? a nic do niego nie czujesz? :D to nie ironia? ;)
    • A.W.B.

3.8K
      51
    • 13.01.2012 o 14:01
      Post #796427 13.01.2012 14:01
    Przed wojną uważano w Niemczech, że najładniejszym niemieckim miastem na wschód od Berlina jest Bytom. Wierzę w to, w tym mieście jest wiele pięknych secesyjnych kamienic niestety dzisiaj w fatalnym stanie.
    • Željezničar

1.4K
      0
    • 13.01.2012 o 14:03
      Post #796428 13.01.2012 14:03
    Mi się Warszawa bardzo podoba pod każdym względem, ale po prostu lepiej czuję się w dużych miastach z tłumami na ulicach, może dlatego tak dobrze mi w Belgradzie (miasto w którym, gdybym znalazł robotę, zamieszkałbym na całe życie). Praga ma swój klimat, ale od Pragi zdecydowanie wolę Budapeszt. Na zachód od Polski nie jeżdżę (byłem w Anglii, Niemczech, Lipsk, gdzie spędziłem 2 tygodnie nawet zrobił na mnie wrażenie i to by było na tyle). Jeśli chodzi o Kraków to osobiście najbardziej się czuję związany z Podgórzem i to Podgórze jest dla mnie zdecydowanie najładniejszą częścią miasta. Rynek, fenomenalny widok z Kopca, park, małe uliczki. Poza tym Salwator, Kazimierza nie lubię za bardzo, ale to kwestia przeludnienia tego miejsca turystami.. Na tle polskich miast Kraków prezentuje się na pewno bardzo dobrze i jest to ścisła czołówka, zwłaszcza w kontekście dużych miast. Ale nie można zapominać o mnejszych miastach zachwycajacych swoją urodą jak Cieszyn, Sandomierz itd, znajomym zza granicy czy napotkanym w knajpach turystom zawsze polecam wycieczki do mniej znanych pereł naszego kraju.
    • A.W.B.

3.8K
      51
    • 13.01.2012 o 14:08
      Post #796431 13.01.2012 14:08
    Ogólnie Polska pod względem urbanistyczno-architektonicznym ( plus brud ) w porównaniu z krajami zachodu jest po prostu brzydka. Na przykładzie architektury można spokojnie powiedzieć, że na terenie obecnej Polski zaczyna się wschodnia Europa ( to już temat na inną, bardzo ciekawą dyskusję). Węgrzy czy Czesi architektonicznie to zachód, wystarczy sobie porównać zabudowę miasteczek np. na Morawach a na Podkarpaciu. Szkoda, że Geopijatyka nie ma bo by mógł pociągnąć ten temat.
    • CHT

3.5K
      2.4K
    • 13.01.2012 o 14:10
      Post #796432 13.01.2012 14:10
    Željezničar Napisał(a): ------------------------------------------------------- > Ale nie można zapominać o mnejszych miastach > zachwycajacych swoją urodą jak Cieszyn, > Sandomierz itd, znajomym zza granicy czy > napotkanym w knajpach turystom zawsze polecam > wycieczki do mniej znanych pereł naszego kraju. Otóż to! Sandomierz i Kazimierz Dolny są moimi mocnymi faworytami z mniejszych miejscowości. Poza tym dla mnie przepiekne stare miasto ma Tarnów - niezwykle zadbane i czyściutkie.
    • żółta kaczka

6.1K
      808
    • 13.01.2012 o 14:13
      Post #796433 13.01.2012 14:13
    knur Napisał(a): ------------------------------------------------------- > Kraków nie jest najpiękniejszym miastem świata, > jest nim czeska Praga :D i choć byłbym w stanie > wskazać jeszcze kilka piękniejszych czy > fajniejszych miast, to Kraków jest zdecydowanie w > czołówce moich ulubionych miast. no i jest > najbardziej ukochany, naturalnie. Pierwszy akapit Knura całkowicie oddaje to co bym napisał :) a jakie daliście 6 pozostałych (poza Krakowem)?
    • rozrabiaka

5.5K
      3.8K
    • 13.01.2012 o 14:23
      Post #796434 13.01.2012 14:23
    żółta kaczka Napisał(a): ------------------------------------------------------- > knur Napisał(a): > -------------------------------------------------- > ----- > > Kraków nie jest najpiękniejszym miastem > świata, > > jest nim czeska Praga :D i choć byłbym w > stanie > > wskazać jeszcze kilka piękniejszych czy > > fajniejszych miast, to Kraków jest zdecydowanie > w > > czołówce moich ulubionych miast. no i jest > > najbardziej ukochany, naturalnie. > > Pierwszy akapit Knura całkowicie oddaje to co bym > napisał :) > > a jakie daliście 6 pozostałych (poza Krakowem)? Praga,Rzym,Dublin,Barcelona,Bydgoszcz,Budapeszt
    • Željezničar

1.4K
      0
    • 13.01.2012 o 14:30
      Post #796435 13.01.2012 14:30
    Warszawa, Belgrad, Split, Sarajewo, Budapeszt na liście życzeń do zwiedzenia najwyżej: Kijów, Moskwa, Sankt Petersburg, Sofia, Sztokholm, Oslo (z zachodniej Europy interesuje mnie właściwie tylko Skandynawia).
    • Hrabia

5.6K
      2.1K
    • 13.01.2012 o 16:41
      Post #796453 13.01.2012 16:41
    Najpiękniejszym miastem, w którym byłem jest Walencja w Hiszpanii. Miasto niewiele większe od Krakowa, ale posiadające metro, położone nad morzem, palmy zasadzone przy chodnikach, duże stare miasto z licznymi placami i starymi ale zadbanymi kamienicami i kościołami, sporo turystów. Gdyby w Walencji mówiono po polsku to chętnie przeprowadziłbym się tam :) Drugie ładne miasto zagraniczne, w którym byłem, to Edynburg ze swoim ogromnym zamkiem położonym na urwistym wzniesieniu idealnie wkomponowanym w architekturę miasta, fajną starówką oraz licznymi pubami.
    • koriksc

2K
      362
    • 13.01.2012 o 19:50
      Post #796464 13.01.2012 19:50
    Najladniejsze miasta Polski wg mnie to Krakow, Wroclaw i Zakopane, najbrzydsze to Bytom, Bedzin - czyli brud, smrod i ubóstwo. Wracajác do Krakowa, jako emigrant(turysta) moge z czystym sumieniem powiedziec ze rynek by night prezentuje sie naprawde kapitalnie, mam tez duzy sentyment do Kazimierza (czyli mojej rdzennej dzielnicy), najbrzydszy zakátek Krk wg mnie to Plaszow. Z miast europejskich podobaja mi sie Split, Amsterdam, Ateny, Saloniki, Budapeszt, Sankt Petersburg, Moskwa, Monte Carlo i Praga.
    • gentlemen

4.6K
      355
    • 13.01.2012 o 20:22
      Post #796467 13.01.2012 20:22
    Ciężko oceniać mi miasta typowo pod względem typowo estetycznym. Dla mnie przede wszystkim liczy się klimat miasta, czyli to jak w nim się czuję. I tutaj Warszawa spisywała się całkiem nieźle. Moim zdecydowanie ulubionym miejscem w Europie jest Ołomuniec. Przepiękna i olbrzymia starówka, fajny nocny klimat - typowo czeski, bez przesadnych tłumów, ludność wyluzowana. W ogóle czeskie miasta mają w sobie trochę takiego "flow", gdzie by nie wylądować, tam człowiek zawsze będzie miał co robić - przeważnie knajpę z piwem i stałymi bywalcami przy barze. Osobiście Opawę też za każdym razem odkrywam jako niesamowicie klimatyczną. A w czeskich miastach przemysłowych jak Ostrawa czy Brno to ino chlać idzie. ;) Z zagranicznych miast to świetnie się czułem jeszcze w chorwackim Splicie i marokańskim Meknes. W Polsce sprawa jest rzeczywiście ocierająca się o beznadzieję. Niemal wszystkie miasta opierają o przykry schemat - urokliwe, zabytkowe śródmieścia i totalnie nieprzemyślane miejskie sypialnie. I w ten sposób mamy np. taki Wrocław, w którym swego czasu nasi zachodni sąsiedzi bardzo urokliwie wykorzystali rozlaną Odrę, a poza starym budownictwem pozostaje raczej miernota budowlana rozbudowana już po wojnie. Co do szeroko tu przywoływanych miast śląskiej aglomeracji - też nie przepadam. Choć uczciwie muszę stwierdzić, iż sprawa ma się i tak po stokroć lepiej niż w aglomeracji Zagłębia Dąbrowskiego. Wiele miast śląskiego GOPu zdecydowanie się "oczyszcza" (proponuję spojrzeć na Katowice). Wiele też posiada wiele całkiem ładnych, klimatycznych miejsc - rynek gliwicki, gliwickie Wilcze Gardło ;), katowicki Nikiszowiec czy wiele kamieniczkowych obszarów Bytomia (+Opera Śląska), tarnogórski rynek. Co oczywiście nie zmienia faktu, że globalny odbiór GOPu jest jaki jest. Trudno się temu dziwić, bo parę urokliwych miejsc znajdujących się w każdym mieście (nawet, o dziwo w Zabrzu) niewiele jest chyba w stanie zmienić. Wśród najpiękniejszych miast Polski (niekoniecznie polskich), obok Krakowa, wymienię Wrocław, Kazimierz + Sandomierz. Biorąc pod uwagę jeszcze klimat i samopoczucie to dorzucę Wieliczkę, Opole, Bielsko. Parę 'topowych' miast mam jeszcze do odwiedzenia, jak Toruń czy Zamość. Jeśli chodzi o najbrzydsze miasta w Polsce, to musiałbym wymienić: 1. Jastrzębie Zdrój 2. Ruda Śląska 3. miasta Warmii i Mazur, które jak najbardziej bronią się naturą, ale jeśli brać pod uwagę same miasta, to jest dramat.

Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!

Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!

Napisz odpowiedź...

Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)

Goście (1)
    • Główna
    • Działy i kategorie