Przebudowa ul. Krakowskiej trwa już od roku! Kiedy koniec prac ?
Minął dokładnie rok od rozpoczęcia przebudowy ulicy Krakowskiej. Końca praca jednak nie widać, choć roboty miały zakończyć się już w styczniu. Urzędnicy przedstawili właśnie nowy harmonogram dla tej kluczowej inwestycji .
Mapa drogowa” dla dokończenia przebudowy ulicy Krakowskiej została przyjęta. To krok milowy w kierunku kontynuacji i dokończenia tej kluczowej dla miasta inwestycji, której oddanie do użytkowania mieszkańcom Krakowa za sprawą odkryć archeologicznych znacznie się przedłużyło - przekonują urzędnicy z Zarządu Dróg Miasta Krakowa.
I przekonują, że zgodnie z nowym planem, reprezentacyjna ulica krakowskiego Kazimierza ma zostać w pełni oddana do użytku pod koniec wakacji. - Znacznie wcześniej, bo już na początku maja, zdecydowaną poprawę odczują pasażerowie tramwajów, dzięki uruchomieniu połączenia ulicy Dietla z ulicą Stradom. Następnie od początku lipca przywrócony zostanie ruch na całej ulicy Krakowskiej wraz z oddaniem do użytku mostu im. Józefa Piłsudskiego - dodają urzędnicy .
W ZDMK sami przyznają jednak, że powyższe plany, to "wersja optymistyczna". - W wariancie optymistycznym planuje się zakończenie całego remontu ulicy Krakowskiej pod koniec wakacji. W planie tym nie brano jednak pod uwagę ewentualnego wpływu obecnej epidemii na postępy prowadzonych prac - podkreślają urzędnicy. Zaznaczają, że pandemia koronawirusa na razie nie wpływa na tempo prowadzonych prac ale to się może zmienić .
za https://gazetakrakowska.pl/krakow-przebudowa-ul-krakowskiej-trwa-juz-od-roku-kiedy-koniec-prac/ar/c1-14880789
Od około 2 tygodni na skrzyżowaniu nic się nie dzieje za to rozpoczęto prace na ciągu ulicy Dietla w kierunku Stradomskiej .osobiście w termin wakacyjny nie wierzę, raczej póżna jesień .
-
-
Kraków - życie, przyszłość itd
NO FUTURE.
10 dni później
Zarząd Dróg zatrudnia siódmego wicedyrektora. Radny Łukasz Gibała protestuje .
W chwili, kiedy Kraków walczy z pandemią, prognozowana jest rekordowa dziura budżetowa, a Krakowianie tracą pracę, Zarząd Dróg Miasta Krakowa ogłosił nabór na kolejnego, siódmego już wicedyrektora. – Na określenie tej sytuacji trudno znaleźć inne słowo niż skandal – komentuje Łukasz Gibała, lider klubu "Kraków dla Mieszkańców". Skierował właśnie do prezydenta Krakowa Jacka Majchrowskiego interpelację w tej sprawie.
Obecnie w Zarządzie Dróg Miasta Krakowa jest dyrektor i jego sześciu zastępców: ds. dróg, ds. finansowych, ds. gospodarowania nieruchomościami, ds. obszaru płatnego parkowania, ds. współpracy z dzielnicami, a nawet ds. zajęcia pasa drogowego.
- Zatem już obecnie liczba wicedyrektorów budzi poważne wątpliwości – żadna inna miejska jednostka nie mam ich aż tylu. Dołączyć ma do nich zastępca dyrektora – dyrektor kontraktów, z pensją podstawową w wysokości 7-8 tys. brutto, do której trzeba doliczyć dodatek funkcyjny, dodatek stażowy i uznaniowe premie. Aplikacje można składać do 14 kwietnia. Dla nowego wicedyrektora będzie zapewne trzeba urządzić gabinet i zatrudnić sekretarkę - komentuje radny Gibała.
– To wszystko dzieje się po cichu i w chwili, kiedy dziura budżetowa spowodowana obecną sytuacją szacowana jest już na miliard złotych, a władze miasta przyznają, że to optymistyczny scenariusz. I w sytuacji, kiedy tysiące, jeśli nie dziesiątki tysięcy mieszkańców naszego miasta traci pracę, a krakowskie firmy upadają. Od władz miasta oczekiwalibyśmy teraz zaciśnięcia pasa i cięć kosztów administracyjnych. Najwyraźniej jednak nie widzą one takiej potrzeby, a wręcz przeciwnie – dodaje radny Gibała.
W interpelacji do prezydenta Krakowa radny Gibała pyta też o roczne koszty, jakie będą się wiązały z utworzeniem nowego stanowiska dyrektorskiego i o to, dlaczego uznano to za niezbędne. Chce się również dowiedzieć, jakiego rodzaju oszczędności w urzędzie i miejskich jednostkach są planowane w związku z kryzysem. Przede wszystkim jednak chce, by Jacek Majchrowski wycofał się z decyzji powołania siódmego wicedyrektora ZDMK.
za https://dziennikpolski24.pl/krakow-zarzad-drog-zatrudnia-siodmego-wicedyrektora-radny-lukasz-gibala-protestuje/ar/c1-14901161
Cóż , w rejonie Krakowska , Dietla , Stradomska dziur jeszcze sporo więc jedna więcej problemu nie robi . :D
To się bierze z domu, więc wątpię...
4 dni później
Swoją drogą Krakowska całkiem fajnie funkcjonuje w trakcie kwarantanny jako deptak. Dla mnie mogłoby tak spokojnie zostać na stałe.
- Edytowany
Komunikacja miejska w Krakowie zostanie ZAWIESZONA
https://www.se.pl/krakow/komunikacja-miejska-w-krakowie-zostanie-zawieszona-beda-ogromne-zmiany-aa-ZKdN-RDgA-qaPr.html
- Edytowany
jaka kur-wa zawieszona, powinni dawac grzywny za kazdy durny klamiliwy klikalny naglowek
beda zmiany, ale komunikacja nie bedzie zawieszona
Jednym z pozytywnych aspektow tej sytuacji sa wzglednie puste ulice, tak ze mozna pouprawiac troche amatorskiego WRC. Do tego benzyna w takiej cenie,ze nic tylko "wide open throttle"
[quote='Diabel' pid='1429570' dateline='1586592263']
jaka kur-wa zawieszona, powinni dawac grzywny za kazdy durny klamiliwy klikalny naglowek
beda zmiany, ale komunikacja nie bedzie zawieszona
[/quote]
Z innym nagłówkiem nikt by pewnie nie przeczytał , z takim jaki dali każdy od razu klika i otwiera . Trzeba umieć się sprzedać .
[quote='MakuKSC' pid='1429571' dateline='1586592835']
Jednym z pozytywnych aspektow tej sytuacji sa wzglednie puste ulice, tak ze mozna pouprawiac troche amatorskiego WRC. Do tego benzyna w takiej cenie,ze nic tylko "wide open throttle"
[/quote]
No i radarów jakby mniej. Wieczór około 22, ul. Konopnickiej, średnia prędkość przejeżdżających pojazdów 110/h :D
Mogę potwierdzić , wracałem autobusem z pracy to wszyscy darli na złamanie karku .
Wczoraj widzialem LPG za 1.53,a benzyne za 3.5 ish w Nowej Hucie, myslalem ze to fatamorgana.
Ja tankowałem za 1,59, ale widziałem też po 1,79
- Edytowany
Bez przesady, ale jeżeli są takie ograniczenia i mniejsza wygoda, to za tym powinny też pójść ceny biletów itd.
PS. Zareklamować bilety i na rower kto może. Ewentualnie wyjść trzeba z pracy 15minut wcześniej bo brak dojazdu. Szef zrozumie jeśli nie ma Cię za niewolnika.
"Tramwaje i autobusy mają kursować jedynie w godzinach: 4:30-8:00, 12:30-16:00, a wybrane linie także między 19 a 22:30."
Czyli jak ktoś kończy pracę o 16 to czeka do 19, a potem jeszcze pewnie godzinę na przesiadkę i jedzie w tłumach zamiast w prawie pustym autobusie.
Tak właśnie wygląda "centralne planowanie" czyli nie uwzględnia prawdziwych potrzeb ludzi i prowadzi do absurdów. Pod wieloma względami świat zaczyna wyglądać jak za komuny. Jeszcze ta groźba kary więzienia za niedostarczenie karty z głosem na pocztę. Aż mi się odechciewa żyć na tym świecie, z tymi podludźmi.
Bo u nas wszystko się robi "na hasło" , szybko i bez pomysłu ku .Najważniejsze aby wprowadzić zmianę .A jak - to już nie obchodzi nikogo .Byle wykonać .Znam z autopsji .
Akurat śmiecie pracujący przy rozkładach jazdy mpk od zawsze byli moim największym wrogiem bo nikt inny nie był w stanie podnieść mi ciśnienia swoją głupotą. Nawet teraz na matecznym jechało kilka autobusów z rzędu, a potem przez dłuższy czas nic. Nawet teraz kiedy autobusy przyjeżdżają punktualnie co do minuty!!! Czaicie bazę? Jak dla mnie za takie coś powinno być zwolnienie dyscyplinarne i urzędowy zakaz podjęcia pracy gdziekolwiek, żeby uchronić wszelkie możliwe prace przed najskrajniejszymi idiotami w Krakowie. No i po 16 kiedy większość ludzi kończy pracę, autobusy nie jeżdżą do 19. Za takie coś to już powinno być więzienie i oddawanie pieniędzy ludziom za alternatywny transport.
[quote='Camron' pid='1429610' dateline='1586605638']
Bez przesady, ale jeżeli są takie ograniczenia i mniejsza wygoda, to za tym powinny też pójść ceny biletów itd.
PS. Zareklamować bilety i na rower kto może. Ewentualnie wyjść trzeba z pracy 15minut wcześniej bo brak dojazdu. Szef zrozumie jeśli nie ma Cię za niewolnika.
[/quote]
Hehe a są tacy szefowie? ;) W mojej firmie jest teraz dokręcanie śruby x 2, nikt z pracowników nic nie powie bo nie wiadomo jak będzie a już chodzą plotki że jak by miały być jakieś zwolnienia to najpierw idą ci co im coś nie pasuje, w sumie standard, We wtorek słuchawki na uszach i spacer na linii Krowodrza-NH, po świętach nawet wskazane :)
[quote='Miszczu2007' pid='1429656' dateline='1586694698']
Akurat śmiecie pracujący przy rozkładach jazdy mpk od zawsze byli moim największym wrogiem bo nikt inny nie był w stanie podnieść mi ciśnienia swoją głupotą. Nawet teraz na matecznym jechało kilka autobusów z rzędu, a potem przez dłuższy czas nic. Nawet teraz kiedy autobusy przyjeżdżają punktualnie co do minuty!!! Czaicie bazę? Jak dla mnie za takie coś powinno być zwolnienie dyscyplinarne i urzędowy zakaz podjęcia pracy gdziekolwiek, żeby uchronić wszelkie możliwe prace przed najskrajniejszymi idiotami w Krakowie. No i po 16 kiedy większość ludzi kończy pracę, autobusy nie jeżdżą do 19. Za takie coś to już powinno być więzienie i oddawanie pieniędzy ludziom za alternatywny transport.
[/quote]
Rozkłady jazdy są układane w MPK - fakt ale ich "promotorem" jest obecny ztp dawny zikit i MPK robi wszystko wg ich poleceń . Tak to wygląda .
A w przypadku kiedy rozkłady jazdy zmienia się średnio co tydzień naprawdę ciężko jest zrobić to dobrze ponieważ kolejny tydzień wywraca wszystko do góry nogami .
Właśnie się dowiedziałem , że od dziś w ramach oszczędności zikit czy jak to się zwie zarządził wyłączanie oświetlenia ulicznego w godzinach 24:00 - 4:00 .
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (2 użytkowników)
Niewidoczni (1), Goście (1)