Kobra na Woli Duchackiej, legenda przecież!
-
-
Mordownie Krakowa i nie tylko
Legenda-na pewno-ale nie speluna (przynajmniej do 95r)-znam ja od powstania-chwilke siedzialo sie w niej.....Raczej miejsce dla "kombinatorow" -zlodzieji i gosci(tymczasowo) przy kasie. Sam pamietam pierwsze Teledyski z MTV i kulturalne drinki z Cola(zreszta moje pierwsze)....
[quote=janczer]
A czym się różni mordownia od speluny?
[/quote]
W mordowni można łatwo oberwać w ryj, spelunka to po prostu obskurny, śmierdzący lokal gastronomiczny.
Mr Right & Mr Wrong Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> pod beczkami na dietla
nie piłem tam od finału olimpiady'92, ale było często pieknie:)
a z moich wspomnień:
Kryształowa na kozłówku-symbol prlu
"u Tadka"(?) na rżące (nie jestem pewien nazwy,ale właścicielem był pan Tadek-typowy fan discopolo i miał koszilkę Iron Maiden:).
na teligii przerobiona z jarzyniaka (jedna z budek przy przystanku)
w Gdyni piłem w zacnym lokalu osiedlowym,klimat prawie jak na Teligii (nazwy nie pamietam) obok hotelu Antares?
irish pub na cricklewood lane w londku (zero elegancji itp.,same freaki i fani rugby,tak było w 2005,teraz nie wiem)
Krysztalowa -o niej zapomnialem -to byla klasyka sama w sobie.....Natomiast-ciekawie - ten pub na Cricklewood Lane (mysle ,ze chodzi Ci o ten na samym poczatku -bo jest ich 3) to nie istnieje-zakaz palenia w pub-ach zrobil swoje....Oj wiele ich padlo.....
chodzi mi o pierwszy po prawej stronie idąc od crc. broadway,bodaj granatowy na zewnątrz na przeciwko somerfielda
Ten istnieje- nawet go troche "retuszowali" -ale byly duzo gorsze......
A znacie "Best" kolo ronda Grunwaldzkiego? Czasami zdarza mi się tam być, na ścianach widać kilka biletów na mecze Cracovii ;) Towarzystwo to pewnie jak wszędzie starsi panowie przy piwku i setce, ale można coś ciekawego się dowiedzieć
http://www.youtube.com/watch?v=UyC7-vTO0mk
coś w temacie
Niezapominajcie o wspaniałym lokalu..co to zawsze przed hokejem mozna browarka obalić . Zna ktoś nazwe ??
p.s tak mnie naszło po oblookaniu Video z Prosto z posta wyzej :)
Wyczytałem z Wikipedii (hasło Żiżkov):
"Mówi się, że Žižkov ma największą w Europie liczbę gospód przypadających na metr kwadratowy".
Co na to VZ?
Młynówka w Hucie ;D
165 dni później
http://czytelnia.onet.pl/0,1090783,2,do_czytania.html
FENOMENOLOGIA LIBACJI
Fragmenty "Antropologii codzienności" Rocha Sulimy
(wkleiłem tutaj, bo nie wiedziałem gdzie wkleić)
A taki lokal jak ''Europa'' komuś ze szlachetnych forumowiczów coś mówi?
na teligi "dede"
Europa to był kiedyś taki lokal jak się do Nowej Huty jechało, gdzie było piwo qflowe. Ja jednak wysiadywałem pod Jaszczurami. A w ogóle to w Krakowie piłem (zależnie od tego z osobnikiem jakiej płci piłem) wóde lub wino.
Ale jak tylko wracałem na Śląsk to wchodziłęm do komunistycznej cuchnącej mordowni i z radością zanurzałem usta w qflu z grubego szkła z pianką.
Śląsk miał tą przewagę nad Krakowem, że tu piwo qflowe było ZAWSZE. Nawet jak to był ohydny Rybol. (Piwo z Rybnika, obecnie jest ok, ale za Komuny było wstrętne.)
Była jeszcze taka knajpa koło ronda Grzegórzeckiego o nazwie ,,Nowa'', czasem po lekcjach wyskakiwało się na kufla.
Też radosny jest lokal w Borku Fałęckim przy pętli autobusowej obecnie po remoncie ale ze względu na duże skupisko pobliskich meneli -uroczy
Najlepszą mordownią jest Mordor. Gdzie on leży, wiedzą ci, co mają wiedzieć. ;)
Twixxx Napisał(a):
> Sloeczko na Dabiu...
> Chwilowo zwane Piekielkiem:-)
> Juz niestety nie istnieje...:-)
heheh cowieczorne zebrania komitetu osiedlowego przy browarku
pawelek30 Napisał(a):
> Twierdza na ul. Długiej była swego czasu taką
> mordownią....dawno tam nie byłem więc nie wiem
> jak teraz
swego czasu pamietam ze byl to bastion psiakow
knur Napisał(a):
> Poker na Krowoderskiej, z piwem relakspol (swego
> czasu 2,30 za kufel). no i Tawerna na rynku z
> lanym Belfastem. ale to knajpy bardziej z
> kategorii speluny niż mordownie.
oj tawerna to bylo picie do dna i pamietne dwie kotwice o zalodze baru nie wspomne
Swego czasu Enklawa na Niepodległości ale już nie istnieje
na Szkolnym Mozaika i Kokosanka na Zielonym
GłosUlicy Napisał(a):
> na Szkolnym Mozaika i Kokosanka na Zielonym
zacne miejsca, tam rozgrzewalismy silniki przed zuzelkiem na Wandzie...
ldzo Napisał(a):
> pawelek30 Napisał(a):
> --------------------------------------------------
> -----
> > Twierdza na ul. Długiej była swego czasu
> taką
> > mordownią....dawno tam nie byłem więc nie
> wiem
> > jak teraz
>
>
> swego czasu pamietam ze byl to bastion psiakow
Nadal to jest psiarska knajpa co mnie zawsze trochę dziwiło bo w okolicy dawniej przeważała Cracovia ( nie wiem jak jest teraz ) .
Twixxx Napisał(a):
> Sloeczko na Dabiu...
> Chwilowo zwane Piekielkiem:-)
> Juz niestety nie istnieje...:-)
Na Salwatorze lokal o tej samej nazwie, mordownia, nie mordownia ale z pewnością historia Salwatora i całej rzeszy dojeżdżających podmiejskimi z miejscowości na zachód od Kryspinowa. W latach 80 uważany nawet za taki "prawie z klasą", potem już niestety stoczył się po równi pochyłej.
"Karo" na Wieczystej kolo JPII- spoko speluna, wislackie ujawnialy sie tylko w dzien meczu. Czesto zachodzilem, bo wlasciciel to dobry wariat był ;)
Karo i piwo za 2,50 ;) To były czasy
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)