Garry, okazało się, że jutro mam wolne. Będę więc uczestniczył w pochodzie pierwszomajowym w Wodziu. Wszystko jest zaklepane. Jutro skoro świt opuszczam Gliwice i udaję się do Wodzia, żeby zamanifestować swoje lewactwo.
PS Jeżeli Ci się nie podoba członkostwo w UE, to jaki problem: przekonaj większość Polaqw i wystąpim. W końcu mamy demokrację.
-
-
TRAKTAT RATYFIKOWANY!
http://www.youtube.com/watch?v=Z3_di98GhkM&feature=related
I tyle w temacie:)
geopijatyk, a kto powiedział, że d****kracja, czyli rządy motłochu jest dobrym ustrojem?
>
> PS Jeżeli Ci się nie podoba członkostwo w UE,
> to jaki problem: przekonaj większość Polaqw i
> wystąpim. W końcu mamy demokrację.
>
He, he akurat...
Proszę sprawdź czy jest taka możliwość..
Poza tym u nas demokracja jest tylko jak ludzi chcą żeczy ideologicznie słusznych i zatwierdzonych.
Np w sprawie kary śmierci dla morderców to już nie
Elwood Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> >
> He, he akurat...
> Proszę sprawdź czy jest taka możliwość..
to, że w traktatach nie ma zawartej explicite procedury wyjscia z Unii, to nie znaczy, ze to nie mozliwe. po pierwsze, jesli w danym ukladzie nie ma zapisow na ten temat, to stosuje sie zapisy wiedenskiej konwencji o prawie traktatow (wypowiedzenie trwa z grubsza 1,5-2 lata, jesli dobrze pamietam).
po drugie - Grenlandia wystapila, bo jej mieszkancy tak uznali. no wiec da sie.
po trzecie - jesli traktat z Lizbony wejdzie w zycie, to wszystko bedzie czarne na bialym.
(wiem, powtarzam sie, ale temat rzekomej niemożności opuszczenia Unii wraca jak bumerang)
Geopijatyk-Fan Oderki Napisał(a):
> Garry, okazało się, że jutro mam wolne. Będę
> więc uczestniczył w pochodzie pierwszomajowym w
> Wodziu. Wszystko jest zaklepane.
Ponoć wszyscy uczestnicy pochodu 1-majowego w Wodziu, po zakończeniu przemarszu przez miasto udali się do najbardziej popularnej knajpy na Śląsku Drewutni(?).
Niektórzy uczestnicy pochodu w knajpie wykonali 300% normy. Tak podaje radio Erewań.
> Prawica - formacja ideologiczna, która kompletnie
> nic nie rozumie z tego, co się obecnie na
> świecie dzieje.
>
>
Lewica - formacja ideologiczna, działająca sprzecznie z podstawową naturą człowieka
- "chcę mieć coś dla siebie". Formacja, która wespół z komunizmem wprowadziła nas w ten gnój po wojnie i skutki tego ponosimy do dziś - historyczny eksperyment gnojenia narodu, uczenia oszustwa, kombinowania, niechęci do władzy, a politykom dający wzory takie, że szkoda gadać, przez ponad 50 lat - to nie jest łatwe do naprawienia...
>
To nie takie proste. Mnie się UE nie podoba. Musimy się stosować do serii kretyńskich dyrektyw ktre nam wymyślają socjaliści w Brukseli. Co ich to, k... obchodzi, co się u nas dzieje? Na przykład, będą likwidować normalne żarówki, będą obowiązywać energooszczędne. Dyrektywa unijna. A jesli ja tych energooszczędnych nei lubię? One dają inne światło. Ktoś chce uzywać- nie bronię, ale u siebie w domu chcę takie jakie lubie. Zdaje się że będę musiał zorbić zapas na kilkanaście lat. Jak za komuny :)
Dają nam dofinansowanie na różne rzeczy - prawda. Tyle. zę jest to jedynie część tego co my tam wpłacamy... A oni dają na konkretne cele, które muszą być ronbione pod dyrektywy unijne... A ile płacą swoim ekspertom za kontrolę?
"Przekonaj większość Polaków" - akurat dopuszczą Garrego do głosu, jeśli będzie to chciał głosić. Jak często na przykład w publicznej TV jest Stanisław Michalkiewicz? On ma "niedobre" poglądy...
Ja na przykład jestem gorącym zwolennikiem wyborczych okręgow jednomandatowych. Przez wiele lat był an ten temat "szlaban" w TV, w prasie. To nie "po myśli"...
> Garry, okazało się, że jutro mam wolne. Będę
> więc uczestniczył w pochodzie pierwszomajowym w
> Wodziu. Wszystko jest zaklepane. Jutro skoro świt
> opuszczam Gliwice i udaję się do Wodzia, żeby
> zamanifestować swoje lewactwo.
>
Gratuluję, Geoś. To rzeczywiście masz co manifestować. Ja pamiętam pochody pierwszomajowe. Spęd biednych ludzi - spróbowałby kto nie pójść - z pracy by wyrzucili...
Sam też byłem, jako uczeń I klasy licealnej, obowiązek był, nie było innego wyjścia. A w szkole podstawowej chodziliśmy na capstrzyki, w przedzdzień 1 maja, takie piochody dla szkół podstawowych - też obowiązkowe. Na makach z tektury na patykach wymalowaliśmy z drugiej strony flagi Cracovii i to pokazywaliśmy... zwłaszcza milicjantom pilnującym porządku :D
1 Maja popierał ten syf i gówno, w jaki nas wpędzono. Przeprszam że używam brzydkich słow [regulamin forum :) ] - ale jak na to, do czego doprowadzono Polskę, to bardzo ładne słowa :) .
Gdyby nie komunizm i lewica, którymi nas "uszczęśliwiono" po wojnie - to
- "Kurwa mać - ależ to byłby piękny kraj..."
(to cytat :) ) - Rafał A. Ziemkiewicz, opowiadanie sf, "Żadnych marzeń" - gorąco polecam.
Geo jak wygląda demokracja w UE to ja widzę na przykładzie Irlandii. Ale to nie pierwszy przypadek.
Do polowy lat 70 w Szwecji obowiązywał ruch lewostronny. 2-krotnie Szwedzi opowiedzieli się w referendum przeciwko zmianom wprowadzającym ruch prawostronny. Ale to i tak nie pomogło.
"Waadza" wie lepiej!! Jak to w socjaliźmie.
Agnan sorry, moge tylko jedno zdanie: Jaka Lewica rzadziła nami przez 50 lat? A czemu ich nie nazwać Prawicą, albo Judeochrześcijańskim Millenaryzmem, albo Agentami Moskwy, albo Cywilizacją Turańską. Ja ich raz nazwałem Nacjonalistami i mnie z tego Forum wydoopili na miesiąc. Uważam, że autolegitymizacja tamtejszej władzy nacjonalistyczna była co najmniej równie ważna jak komunistyczna, jeżeli nie ważniejsza. (Polecam xiążkę Marcina Zaremby.) Ja sam nie wiem za bardzo kto nami rządził przez 50 lat, ale nigdy bym nie wpadł na to, że to była Lewica.
> Agnan sorry, moge tylko jedno zdanie: Jaka Lewica
> rzadziła nami przez 50 lat? A czemu ich nie
> nazwać Prawicą, albo Judeochrześcijańskim
> Millenaryzmem, albo Agentami Moskwy, albo
> Cywilizacją Turańską.
(...)
Ja sam nie wiem za bardzo kto nami
> rządził przez 50 lat, ale nigdy bym nie wpadł
> na to, że to była Lewica.
>
Mieli oni kilka cech.
Na pewno byli to istotnie agenci Moskwy.
Ale byli to też a może przede wszystkim - przedstawiciele lewicy, formacji, która propagowała ideologię Marksa, Engelsa i Lenina, i wystepowała przeciwko własności prywatnmej (z wyjatkiem swojej własnej :D ) - jednak jeśli nei byłes "z układu" to d własności prywatnej prawa de facto nie miałeś. No, może do spodni (byle nie zachodnich :D). Nie wybielaj lewicy...
>
> to, że w traktatach nie ma zawartej explicite
> procedury wyjscia z Unii, to nie znaczy, ze to nie
> mozliwe. po pierwsze, jesli w danym ukladzie nie
> ma zapisow na ten temat, to stosuje sie zapisy
> wiedenskiej konwencji o prawie traktatow
> (wypowiedzenie trwa z grubsza 1,5-2 lata, jesli
> dobrze pamietam).
> po drugie - Grenlandia wystapila, bo jej
> mieszkancy tak uznali. no wiec da sie.
> po trzecie - jesli traktat z Lizbony wejdzie w
> zycie, to wszystko bedzie czarne na bialym.
>
> (wiem, powtarzam sie, ale temat rzekomej
> niemożności opuszczenia Unii wraca jak
> bumerang)
Mhm, Knur....a gdzie ja napisałem że takiej możliwości NIE MA ?
Chciałem tylko żeby GFO sobie pogrzebał w przepisach i sprawdził czy się da?
Bo dla niego to jest takie proste że wystarczy iść do Drewutni i baru "U Asi" przekonać
bywalców i wystepujemy :-)
Akurat (Aqrat) w polskich warunkach jest to dość skomplikowane. Bo zbudowanie większości jest w zasadzie niemożliwe. Referendum? No dobra...ale kto je ogłosi? Tak samo jak nie będzie referendum w sprawie KS.
Co do przyjmowania Traktatu lizbońskiego po to zeby mieć jasną sytuację co do wyjścia to jest to problem dość kontrowersyjny, przyjmować bardzo głupie rozwiązanie po to żeby się potem z niego wyplątać....to jak przywrócić Drumlaka i Magierę do klubu po to żeby się ich potem bez żadnych wątpliwości prawnych pozbyć...
I jeszcze co do często pojawiającego się sformułowania "mamy przecież demokrację, więdz idż i przekonaj " to jest to czysta nieprawda...
W Polsce nie ma demokracji ( kazda kolejna ordynacja wyborcza jest sprzeczna z Konstytucją) nie mówiąc o UE gdzie najwazniejsze organy nie są wybieralne.
garry Napisał(a):
> Geopijatyk-Fan Oderki Napisał(a):
> --------------------------------------------------
> -----
> > Garry, okazało się, że jutro mam wolne.
> Będę
> > więc uczestniczył w pochodzie
> pierwszomajowym w
> > Wodziu. Wszystko jest zaklepane.
>
> Ponoć wszyscy uczestnicy pochodu 1-majowego w
> Wodziu, po zakończeniu przemarszu przez miasto
> udali się do najbardziej popularnej knajpy na
> Śląsku Drewutni(?).
> Niektórzy uczestnicy pochodu w knajpie wykonali
> 300% normy. Tak podaje radio Erewań.
Prawie się zgadza, tyle że się do Drewutni udali i wykonali 300% normy nie PO ZAKOŃCZENIU marszu, ale PRZED jego ROZPOCZĘCIEM. W wyniq czego Marsz się ani nie rozpoczął, ani tym bardziej nie zakończył.
Elwood - Twego posta zrozumiałem w ten sposób, że powątpiewasz w istnienie możliwości wystąpienia z UE (a jest to argument często podnoszony przez przeciwników Unii). wszak napisałeś "Proszę sprawdź [b]czy[/b] jest taka możliwość", a nie np. "sprawdź, jak można to zrobić".
na marginesie - formalnie rzecz biorąc do wypowiedzenia jakiegokolwiek traktatu żadne referenda nie są potrzebne.
co do Lizbony - to ja nie napisałem, żeby go przyjąc, bo wtedy beda jasne zasady opuszczania UE, tylko ze jak zostanie przyjety, to wszystko bedzie czarne na bialym.
no i jeszcze jedno. piszesz: "(...)nie mówiąc o UE gdzie najwazniejsze organy nie są wybieralne." hmm, Komisja nie jest, ale ostatnie slowo nalezy do Parlamentu Europejskiego (wybieralnego jak sie patrzy) i do przedstawicieli rządów, które też mają silną legitymizację, wszak zostali wybrani w wyborach (Moravcsik sie kłania). jest jeszcze ETS, ale pomysł wybierania sędziów chyba nie jest najlepszy.
knur Napisał(a):
> Elwood - Twego posta zrozumiałem w ten sposób,
> że powątpiewasz w istnienie możliwości
> wystąpienia z UE (a jest to argument często
> podnoszony przez przeciwników Unii). wszak
> napisałeś "Proszę sprawdź czy jest taka
> możliwość", a nie np. "sprawdź, jak można to
> zrobić".
To sorry, to źle zrozumiałeś :-). Chodziło mi o to żeby GFO sprawdził czy się da. Wymaganie od GFO większego wysiłku uważam za niemoralne ( w końcu człowiek to zajęty a na dodatek człowiek renesansu)
>
> co do Lizbony - to ja nie napisałem, żeby go
> przyjąc, bo wtedy beda jasne zasady opuszczania
> UE, tylko ze jak zostanie przyjety, to wszystko
> bedzie czarne na bialym.
Oczywiście że tak, ale logiczne jest że żeby wyjść na zasadach lizbońskich to trzeba najpierw na zasadach lizbonskich wejsc...
>
> no i jeszcze jedno. piszesz: "(...)nie mówiąc o
> UE gdzie najwazniejsze organy nie są wybieralne."
> hmm, Komisja nie jest, ale ostatnie slowo nalezy
> do Parlamentu Europejskiego (wybieralnego jak sie
> patrzy) i do przedstawicieli rządów, które też
> mają silną legitymizację, wszak zostali wybrani
> w wyborach (Moravcsik sie kłania). jest jeszcze
> ETS, ale pomysł wybierania sędziów chyba nie
> jest najlepszy.
O Komisje mi właśnie chodziło, to zdecydowanie najważniejszy organ Unii (wyłączna inicjatywa ustawodawcza w zakresie prawa UE) - wycieranie sobie gęby "demokrację" przez Uniofanatyków to zakrawa na megahipokryzję.
A co do Parlamentu Europejskiego to.....mhmh.....hehe
Ma rzeczywiście wielkie uprawnienia do kiwania palcem w bucie.
Może sobie wydać rezolucję potępiającą, ustanowić dzień tentego, przyznać nagrodę, zadać pytanie.
W sprawach istotnych - tylko współdecydowanie
Dlatego też PE jest ulubionym miejscem emerytury dla partyjnych bonzów.
PS. A ten Moravcsik to grał chyba w Popradzie albo w Kieżmarku? Dawać go...będzie grał w parze z Bondarevsem
Kolejny przykład równego traktowania w UE.
Agencja PAP donosi:
"Parlament Europejski przegłosował zmianę swego regulaminu tak, aby przywódca prawicy we Francji Jean-Marie Le Pen nie pełnił po wyborach, jako najstarszy wiekiem eurodeputowany, funkcji przewodniczącego-seniora.
Zgodnie z dotychczas obowiązującym wewnętrznym regulaminem PE, to najstarszy europoseł sprawuje funkcję przewodniczącego-seniora do czasu ogłoszenia wyboru przewodniczącego. On też prowadzi pierwszą debatę nowo wybranego PE, której przedmiotem jest wybór właściwego przewodniczącego. A ponieważ Le Pen jest najstarszy ze zgłoszonych dotychczas kandydatów do PE, to jemu (jeśli zostałby wybrany w czerwcowych wyborach) przypadłby zaszczyt pełnienia funkcji przewodniczącego-seniora na pierwszej sesji 14 lipca.
Zmieniony regulamin zakłada, że inauguracyjną sesję nowo wybranego PE będzie prowadzić poprzedni przewodniczący, o ile ponownie zostanie europosłem (na to się zanosi, bo Hans-Gert Poettering już zapowiedział ponowny start w wyborach) lub jeden z byłych wiceprzewodniczących PE, o ile znajdzie się w nowym PE. Jeśli ani Poettering, ani żaden z jego zastępców nie zostanie wybrany, to wówczas pierwszą sesję poprowadzi europoseł o najdłuższym stażu w PE."
Pozytywna informacja jest taka, że eurodeputowani zakładają, że Le Pen zostanie wybrany do PE.
http://www.petice.eu/?lang=PL
Podpisujcie!
4 dni później
już 2580 podpisów
Ja się nieśmiało zapytam czemu Niemcy w UE mogą olewać wyroki ETS-u , czy jakiś euroentuzjasta może to racjonalnie wytłumaczyć biorąc pod uwagę zasadę równości ??
> Agnan sorry, moge tylko jedno zdanie: Jaka Lewica
> rzadziła nami przez 50 lat? A czemu ich nie
> nazwać Prawicą, albo Judeochrześcijańskim
> Millenaryzmem, albo Agentami Moskwy, albo
> Cywilizacją Turańską. Ja ich raz nazwałem
> Nacjonalistami i mnie z tego Forum wydoopili na
> miesiąc. Uważam, że autolegitymizacja
> tamtejszej władzy nacjonalistyczna była co
> najmniej równie ważna jak komunistyczna, jeżeli
> nie ważniejsza. (Polecam xiążkę Marcina
> Zaremby.) Ja sam nie wiem za bardzo kto nami
> rządził przez 50 lat, ale nigdy bym nie wpadł
> na to, że to była Lewica.
>
> Sobota, 9 maja, godzina 19.15, Wodzisław, stadion
> przy ulicy Bogumińskiej. WIELKIE DERBY FORUM:
> Odra Wodzisław - Cracovia. Mecz o być albo nie
> być w Extraklasie. Nie może Cię zabraknąć!
Nacjonalistami ? Chyba , ze rosyjskimi, powinienes to zaznaczyc. Zreszta efekt dzialalnosci tych 'nacjonalistow' widac dzisiaj, gdzie kazdego kto ma zbyt polskie poglady, wyzywa sie od radykalow, faszystow, bojowkarzy itd
143 dni później
Dzisiaj w Irlandii ponowne referendum w sprawie przyjęcia traktatu lizbońskiego.
A dlaczego tylko w Irlandii?
Bo tak maja zapisane w konstytucji!
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)