Pomysł z Frankowskim, jesli naprawdę był, nazwałbym nieprzyzwoitym, nie liczącym się nie tylko z kibicami, ale i z godnością osobista piłkarza.
Ale może Ćwielong? To nie jest ikona gts, wręcz przeciwnie. Onet donosi, że 31 grudnia kończy mu się wypożyczenie z Wisły do Ruchu, a Wisła go już nie chce. "Nie uniósł ciężaru sławy", pisze Onet, czyli jakby sodówka uderzyła do głowy. Jak wyglądają jego ostatnie dokonania w Ruchu? Czy dałoby się go u nas odbudować?
-
-
Transfery - niekończąca się odyseja cd. :) temat kolejny
[url]http://terazpasy.pl/index.php/cr_site/wywiady/wywiady_teraz_pasy/artur_platek_temu_zespolowi_przetracono_kregoslup[/url]
[i]A Piotrek Giza? Trener Urban sam mówi, że obecnie Piotrek został zniszczony przez media i przez kibiców Legii, ostatecznie stracił miejsce w podstawowym składzie. Wydaje się, że ewentualne wypożyczenie ? nawet na pół roku ? nie byłoby niewykonalne, a mogło by być korzystne dla wszystkich zainteresowanych.[/i]
[b]- Ja znam Jasia Urbana bardzo dobrze, mam z nim bardzo dobry kontakt i nie chciałbym się teraz wypowiadać publicznie na ten temat, czy ja chcę Piotrka Gizę, czy nie. Na pewno to jest dobry chłopak, który nam bardzo może pomóc, ale nie chciałbym teraz na forum publicznym rozważać tych wszystkich spraw, czy my możemy Piotrka wypożyczyć i na jakich zasadach. To musi być załatwione inaczej.
Ja przede wszystkim najpierw musiałbym sam porozmawiać z zawodnikiem, bo ja żadnego zawodnika nie wezmę do drużyny, jeśli najpierw sam z nim nie porozmawiam. Muszę się o takim zawodniku dowiedzieć jak najwięcej, bo to nie jest tak, że się kupuje bułki i się je zaraz zjada. Tu się kupuje produkt długoterminowy i on musi być zdatny do spożycia przez dłuższy okres czasu. To co już kiedyś powiedziałem: chemia musi się zgadzać także pomiędzy trenerem, a zawodnikiem. A jest jeszcze taka kwestia, że w tej drużynie brakuje pewnego ?typu? zawodnika i takiego ?typu? musimy poszukać.[/b]
Jeśli Giza będzie brany pod uwagę, to raczej jako opcja rezerwowa, nam potrzeba rozgrywającego, który udźwignie ciężar kierowania grą zespołu pod presją, pod jaką ten zespół jeszcze nigdy nie był, a w Legii Piotrek potwierdził, że psychika nie jest jego mocną stroną. Zresztą trener powiedział o tym wprost:
[b]- Musimy znaleźć ludzi, którzy będą do tej koncepcji pasowali charakterem, umiejętnościami...[/b]
[i]- W tej kolejności?[/i]
[b]- W tej kolejności. [/b]
I niestety co do Klicha wychodzi jednak na moje :(. Fizjologii nie oszuka się, a trzeba dołożyć jeszcze stres, odpowiedzialność za drużynę zagrożoną spadkiem (Depesz - Majewski miał znacznie większy komfort, mógł sobie nawet pogwiazdorzyć, nie miał takiego ciśnienia jak jest u nas). Nawet jeśli jednak Płatek wystawi go w niedzielę i Mateusz zagra świetny mecz, nic to nie zmieni w kwestii, że stawianie na jednego, bardzo zdolnego młodego zawodnika, jest w naszej sytuacji zbyt dużym ryzykiem.
Co do tej fizjologii to masz racje, Kludi. Ale ja tez sie bardzo ciesze, ze mamy trenera, ktory wie na czym polega praca z mlodymi i ktory sam wspomina o tym, ze takiego chlopaka nie mozna "zajechac". Gdyby Majewski byl madrzejszy to moze by ta zasade zastosowal chocby do Krzywickiego.
Pamietaj jednak, ze Klichu mial to watpliwe szczescie, ze pojechal na oboz z pierwsza druzyna i przygotowany do sezonu zostal przez Majewskiego. Jeszcze inna sprawa to fakt, ze Mateusz i w Belchatowie i w meczu z Arka zagral pelne 90 minut. To jest naprawde duze obciazenie. Wierze, ze tak jak cala druzyna, po dobrych przygotowaniach w zimie bedzie wygladal jeszcze lepiej. Ponadto zawsze bedzie mogl go zmienic Kostek, ktory do wiosny juz chyba na 100% wydobrzeje.
To i tak wiekszy wybor rozgrywajacych, niz widzial Nauczyciel.
Juz o tym gdzies pisalem: jesli Klich ma grac rozgrywajacego, tak jak kiedys Giza, to musi miec defensywnego pomocnika, ktory za niego odwali robote w defensywie. Smiem twierdzic, ze w meczu z Arka Mateusz mial BARDZO duzo zadan defensywnych. Kiedy wroci Arek na pewno bedzie mu latwiej. A swoja droga, gdyby Giza przyszedl do Cracovii w przerwie zimowej to Mateusz moglby sie od niego jeszcze sporo nauczyc. Bo w tej chwili nie bardzo ma kogo podpatrywac i jest zdany wylacznie na wlasny talent i "inwencje tworcza".
na youtubie ma bardzo duzo filmików pana Juninho, Riquelme, Sneijdera, Gerrarda etc. jest z czego wybierac.
moze sie nie znam, ale jesli chodzi o fizjologie, to raczej nie oszuka sie jej w przypadku twardych starc wymagajacych siły i masy. bo w tym wieku o to ciezko. natomiast jesli chodzi o regeneracje po ostrym bieganiu to mlody organizm szybciej dochodzi do siebie-ale mowie to w oparciu o obserwacje samego siebie:P:P:P wiec mylic sie moge bardzo.
frankowski puszcza takiego farmazona żeby wywołać szum wokół siebie...jeśli ktoś chciałby go ściągnąć do Cracovii to tylko Płatek a Płatek nic nie wie...więc albo się chce do nas wepchać (bo i tak wie że gts go nie chce) albo wszystkim chce przypomnieć że będzie wolny i czeka na oferty...
Przed kilkoma dniami profesor Janusz Filipiak zapowiedział, że w zimie dojdzie w Cracovii do kilku transferów. Trener Artur Płatek przy okazji piątkowej konferencji prasowej rozwinął nieco ten temat: - Brakuje nam pewnych typów osobowości w drużynie i te typy musimy znaleźć - zapowiada opiekun "Pasów".
Płatek jasno zdementował zainteresowanie Cracovii Tomaszem Frankowskim: - Znam Tomka. Chciałem go ściągnąć do Jagiellonii rok temu. Uważaliśmy, że wtedy pomógłby "Jadze", ale to było rok temu. Od tamtego czasu nie rozmawiałem z nim - ucina szkoleniowiec.
Trener Cracovii dał jasno do zrozumienia, że spustoszenie jakiego dopuścił się jego poprzednik, Stefan Majewski będzie trudne do nadrobienia w jedno okienko transferowe. - Nie boję się tego powiedzieć. Temu zespołowi przetrącono kręgosłup - zawyrokował. - Będę rozmawiał z prezesem Filipiakiem na temat naszej strategii transferowej. Przede wszystkim musi nam przyświecać wspólny cel. Po pierwsze jest nim utrzymanie, a po drugie budowanie zespołu - tłumaczy Płatek.
caly tekst tu ----> http://sport.interia.pl/pilka-nozna/ekstraklasa/news/potrzebuje-ludzi-z-jajami,1211693,812
a kreatywny pomocnik Chrapek strzelił kolejnego gola
docent Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Pomysł z Frankowskim, jesli naprawdę był,
> nazwałbym nieprzyzwoitym, nie liczącym się nie
> tylko z kibicami, ale i z godnością osobista
> piłkarza.
Przepraszam przez pomyłkę raportowałem tę wiadomość !
Natomiast jeśli chodzi o godność obecnych i byłych piłkarzy klubu z Reymonta to uważam, że jej nigdy nie mieli.
Sam fakt gry w klubie, który dla lepszych warunków i wyników sportowych zaprzedał się bezpiece (czyli UB) jest sam w sobie niegodny.
Liga +
Tyrała u nas, hmmm...
Rasiak, Olisadebe, Giza, Robert Szczot, Damir Kajosevic lub Pawel Sobolewski . Z trójki będę zadowolony :-)
...Kojasević oczywiście
kludi Napisał(a):
> Liga +
> Tyrała u nas, hmmm...
>
>
>
Pasuje do strategii klubu , a poza tym Płatek ma lepsze kontakty w Niemczech niż Michniewicz :):):)
Chrapek to bardzo dobry zawodnik .To jest klon Adriana Sikory.W Podbeskidziu ma 22 gole w 1,5 roku mimo że ma tylko 170 wzrostu.Ale szybkośc ,dynamika ,zastawienie się +to ze go piłka szuka w polu karnym.
Drugi bardzo ciekawy napastnik to Drozdowicz z GKP GOrzów.
NAZIR,
ciekawe propozycje. Tyle, że większość "nie do wyjęcia"
a z tych dwóch co są możliwi do wzięcia zostaje tylko Rasiak.
Olisadebe - nie. Jeden obibok i udający kontuzje w drużynie wystarczy.
a w Bochum (padła propozycja Zdebla) gra też Mięciel - ale to jest już na pewno science fiction ;)
mam tylko nadzieję, że nasi skauci nie skorzystają z tego, że od 1.1.09 będzie wolny pewien obcokrajowiec mający blisko na Ziemię Świętą (circa 800 metrów)
droit au but Napisał(a):
> frankowski puszcza takiego farmazona żeby
> wywołać szum wokół siebie...jeśli ktoś
> chciałby go ściągnąć do Cracovii to tylko
> Płatek a Płatek nic nie wie...więc albo się
> chce do nas wepchać (bo i tak wie że gts go nie
> chce) albo wszystkim chce przypomnieć że będzie
> wolny i czeka na oferty...
W zupelnosci zgadzam sie z ta wypowiedzia, a szczegolnie ostatnim zdaniem. Sledze mecze MSL, ogladalem tez final konferencji Chicago Fire - Columbus wygrany przez tych drugich 2-1. (Przypomne, ze w Columbus wciaz pracuje jako asystent head coach'a Robert Warzycha). Frankowskiego nie bylo nawet na lawce, a bramke dla jego druzyny zdobyl byly zawodnik Columbus (ktory wrocil z Anglii), starszy od niego o 2 lata Brian McBride.
Frankowski niewiele w Fire zdzialal. Na 30 meczow gral w 17-tu, w wiekszosci wchodzac zreszta z lawki. Tylko w 7-miu spotkaniach wychodzil w pierwszej 11-tce, bedac tez i wtedy zmieniany, jak w meczu z New England Revolution (zaraz na poczatku sezonu) gdy strzelil dwie (jedyne swoje w MSL) bramki - w II polowie gral juz za niego ktos inny.
Gdzies od wrzesnia nie miescil sie nawet na lawce rezerwowych.
Boję się, ż Gizę nam Staw podbierze.
Stawowy nam go nie weźmie. On tam nie pójdzie. Bardzo prawdopodobne że piotrek do nas wróci bo jak sam mówi serce ma w Cracovii. zresztą widać to było na meczu z Legią, nie cieszył się z bramki. Myślę że odbudował by się u nas, np dzięki kibicom bo wiem żebyśmy go wspierali nie to co Ci z CweLi.
Nie widziałem w akcji Chrapka ani Drozdowicza, ale ich statystyki wyglądają obiecująco. Teraz do wzięcia za darmo będzie Wilczek z Jastrzębia, ale to raczej jako pieśń przyszłości.
Ta wspierali, jednym sie podoba jego styl gry a innym nie wtym i mi.
Tak "z głowy" przypomnienie, co wczoraj w kanale 66 Prezes powiedział:
Drużyna chce powrotu Gizy. Rozmawiam o tym dużo z Baranem. Ale pamiętać trzeba o tym, że transfer Piotrka do L. był bardzo wysoki, jeden z najwyższych w lidze. Wysokość transferu powrotnego by była też bardzo wysoka.
Nie mamy "nieograniczonych" środków na transfery. Ale mamy - jak na polskie warunki - środki bardzo duże. Ale nie jest tak, że sprowadzimy 2-3 zawodników, którzy zbawią Cracovię. Po pierwsze, to ci co są teraz muszą zacząć dobrze grać i stanowić o sile drużyny.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)