Vojnar, chyba sobie mnie z kimś mylisz.
Sprytnie wywinąłeś (pali)kota ogonem i chcesz mnie wpuścić w dyskusje na temat Kaczyńskich, w dodatku w dosyć prymitywny sposób.
Przed momentem zadajesz pytanie:
100kg Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Czy człowiek ma wpływ na to co robił jego
> ojciec?
Teraz wyjeżdżasz z Rajmundem K. Albo tak albo siak.
Jeżeli masz dowody, że kolaborował z NKWD poproszę o [i]"kawę na ławę"[/i], może być nawet z Faktu.
Nie wiem, może wprowadzał ustrój miłujący pokój, że tak powiem od tyłu.
Na temat Bujaka, Frasyniuka, Kuronia nie chce mi się pitolić w kólko to samo. Gierek w stanie wojennym też był internowany, a Gomułka siedział w więzieniu stalinowskim i co z tego wynika?
Między wierszami dowiedziałem się tylko tyle, że Palikot na temat finansowaniu z budżetu państwa Muzeum Historii Żydów nie pierdnął, o.
-
-
PO wszystkiemu...... czyli.....
Oj Vojnar dzięki Tobie wszedłem aż na stronę gazetki NIE.
http://www.nie.com.pl/art9819.htm
Z tego Rajmunda niezła wirażka, nawet Urban ukrywa jego kolaboracje z NKWD.
Dawaj co wiesz.
garry ale to ty zacząłeś dyskusje o ojcach nieprawdaż? :) ja nic na temat ojców czyich kolwiek nie pisnąłem słówka.
a tak po za tym wszyscy siedzieli - Kuroń, Komorowski, Macierewicz, Gwiazda, Wałęsa wszyscy tylko NIE KACZYŃSKI - czy to nie jest zadziwiające ???
100kg
Zapisów w konstytucji nei zreba zmieniać-póki ogromna większość uważa sie za katolików-to zapiosy takei nie maja sensu....
To tak jakby nagle wpisać do konstytucji iż w każdym urzędzie ma wisieć symbol harekriszna....Przecież zapis taki nic zmieni...
Już komuna walczyła z kościołem......
Vojnar jutro Ci odpowiem bo teraz nie mam czasu.
http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,8791826,Boni__Nie_wolno_mowic__ze_skladki_przekazywane_do.html
Wypowiedź Boniego , jak można tak bezczelnie i perfidnie kłamać ?
Niestety ciemny lud wszystko kupi.
Vojnar, zdaje sie ze bezstronnosc Państwa polega na tym, iż nie ingeruje w sprawy religijne, nie ogranicza ani nie narzuca, gwarantuje wolnosc ich wyrazania w zyciu publicznym.
Nie uwazasz ze "nakaz" zdejmowania krzyży itd wlasnie ta wolnosc by ograniczał? Czy tego chcesz czy nie, wiekszosc ludzi nie ma nic przeciwko krzyzom, sa za tym aby pozostaly na swoich miejscach. Dlaczego chcesz wiec ograniczac ich konstytucyjne prawo?
[b]Przedstawiasz swoje racje, tak jakby konstytucyjnie bylo zapisane, iż Państwo Polskie jest Państwem wyznaniowym ateistycznym[/b]. Wtedy, rzeczywiscie, nalezałoby zdjac wszystkie krzyze i inne symbole religijne
jedynym skandalem w stosunkach panstwo - kosciol jest tzw komisja majatkowa. poza klasyczna wieloinstancyjnoscia sadow ferowano wyroki. a ja sie pytam, gdzie odszkodowania dla innych prywatnych wlascicieli, wywlaszczonych itp?
reszta argumentow 100kg to pitu pitu niestety. w jaki sposon kler rzadzi niby panstywem? do czego Ciei zmusza? do placenia podatkow, z czego cos tam na KUL idzie? ja na przyklad nie zycze sobie placic w podatkach na AGH a musze. nawet dwa razy, bho czesne za azaoczne tez sciagaja ze mnie, ponad 500 miesiecznie. jakim prawem, ja si epytam, kiedy w konstytucji mam zapisane prawo do BEZPLATNEJ nauki? czemu AGH bezczelnie lamie ustawe zasadnicza? czemu jej prawnicy dopuszczaja do tego czynu??
Ja podczas wakacji byłem raz na Mszy w Pszowie i nagle poczułem coś w rodzaju deja vu. Otóż xiądz podczas odczytywania ogłoszeń mówił, żeby rodzice zaopatrzyli udające się na kolonie, obozy itp dzieci w oświadczenia, że domagają się umożliwienia im uczestnictwa we Mszy niedzielnej. Poczułem się o ćwierć wieq młodszy, było jak za czasów Komuny. Wydawało mi się, że zaraz po błogosławieństwie będę uczestniczył w typowym śląskim obrzędzie, który za Komuny był niedzielną normalką. Chłopy po wyjściu z kościoła ustawią się przed (jedyną w mieście czy na wsi) knajpą w stumetrową kolejkę, a Jadzia będzie im nalewać piwo do grubego szkła, które myte, a raczej przepłukiwane jest w oparinowskiej zupie wymienianej raz na pół dnia.
"Dyrektorka publicznej Szkoły Podstawowej nr 6 odwołała zabawę choinkową dla całej szkoły. Bo grupka rodziców stwierdziła że katolicki światopogląd nie pozwala na to aby ich dzieci bawiły się w piątek."
Terroryzowania ludzi przez kler ciąg dalszy.
POLSKO OBUDŹ SIĘ!!! Jak długo jeszcze???
Więcej... http://lublin.gazeta.pl/lublin/1,35640,8806639,Nie_bedzie_szkolnych_zabaw_w_piatki__Religia_zakazuje.html#ixzz17ykVtpJT
A.W.B. podaje nr konta na które wpłacasz pieniążki
ŻOŁNIERZE, WRACAJCIE, POLSKA CZEKA!
Wyślij SMS o treści RPP na numer 79550 (10,98zł z VAT) i pobierz tapetę na swój telefon komórkowy! Niech Ruch Poparcia Palikota zagości w Twoim telefonie!
Ci rodzice to byli ksieza? co to za brednie piszesz, czytasz w ogole to co piszesz?
Widocznie to były (rock)pop-y. :)
A w ogóle kto widział impreze choinkową w szkole publicznej, co na to: muzułmanie, aborygeni, hari kriszniowcy no i sami ateiści.
Skąd pewność, że rodzice nie należą do RPP (Rady Polityki Pieniężnej) ?
A.W. B. no i co jest gdzie ta szkoła?
www.ruchpoparciapalikota.pl
A.W.B. podaje nr konta na które wpłacasz pieniążki ;)
ŻOŁNIERZE, WRACAJCIE, POLSKA CZEKA!
Wyślij SMS o treści RPP na numer 79550 (10,98zł z VAT) i pobierz tapetę na swój telefon komórkowy! Niech Ruch Poparcia Palikota zagości w Twoim telefonie!
a czy w ogole istnieje taka szkola wyzsza? bo moze po prostu zaden z zielonoświatkowwców, Żydów, chłopów z PSL , ateistów czy wyznawców religi Jedi nie zalozyl swojej szkoly wyzszej, wiec i dotacji nie mogl dostac? wiec moze przytocz przyklad takiej szkoly, to pogadamy.
bo tak, to mozna pomyslec, ze chcesz wyludzic pieniadze na gorzelnika.
Nie ma takiej szkoły, jak założą to będą dostawać dotacje na takich samych zasadach jak KUL czy PAT. Czaisz ?
Vojnar i co z tym tajemniczym podatkiem na Watykan ? Pół forum czeka na wyjaśnienie tej tajemnicy .
http://www.rp.pl/artykul/578850_Wildstein--Prezydent-Burczymucha.html
A.W.B. wysłałes tego sms'a?
O podatku juz pisałem, to chyba oczywiste.
A okazuje sie że w Polsce są tylko szkoly wyższe wyznaniowe katolickie i tylko one są finansowane przez polskie państwo.
I to jest złamanie konstytucyjnej zasady bezstroności państwa w sprawach wyznania itp itd.
Bezstronność to taki stan że żadnego podmiotu religijnego się nie uprzywilejowuje.
A w Polsce pozycje zdecydowanie uprzywilejowaną ma kościół katolicki i to jest złamanie zasad konstytucji.
Vojnar, nikt nie broni prawosławnym otwarcia swojej szkoły. Gdyby taką szkołę otworzyli, dostaliby dotację.
To, że dominujące wyznanie ma szkoły wyższe, a wyznania marginalne nie mają, nie dowodzi samo w sobie, że złamano konstytucyjne zasady. Złamaniem konstytucyjnej zasady byłoby:
1) otwieranie szkół "wyznaniowych" przez państwo;
2) dotowanie ISTNIEJĄCYCH szkół tylko jednego wyznania.
Kościół katolicki ma uprzywilejowaną pozycję, bo przytłaczająca większość osób deklarujących się jako wierzący, jest katolikami. Konstytucja nie ma tu nic do rzeczy.
wiec jak 100kg, jednak wyludzasz sms?
A.W.B. Napisał(a):
> Nie ma takiej szkoły, jak założą to będą
> dostawać dotacje na takich samych zasadach jak
> KUL czy PAT.
Bzdura i kłamstwo, nic poza tym.
czyli sa takie szkoly?
Kpt Sowa na tripie Napisał(a):
> czyli sa takie szkoly?
Nie wiem czy są i mnie to nie interesuje prawdę powiedziawszy. Natomiast bzdurą i kłamstwem jest to, że mogą dostać dotacje na tych samych zasadach.
czemu nie? jakby istnialy?
Kpt Sowa na tripie Napisał(a):
> czemu nie? jakby istnialy?
Ponieważ finansowanie KUL i PAT z budżetu wynika wprost z umowy podpisanej pomiędzy RP a Stolicą Apostolską a nie z zapisów Konstytucji.
Pomijając wszystko - można tym "katolickim" uczelniom często jeszcze pozazdrościć dość wysokiego poziomu nauki, gdy gdzie indziej leci to "na pysk"
Wiem, bo mam porównanie z pierwszej ręki ;)
KUL to może ma jakiś poziom ale PAT to makabra :)
Nie zmienia to faktu że jest to złamanie zasady bezstronności państwa w sprawach religijnych i to w ŻYWE oczy.
Zwyczajna - OBŁUDA i FAŁSZ.
PAT-u już nie ma Vojnar - teraz jest Uniwersytet Papieski im Jana Pawła II . Warto przynajmniej nazwę znać, nawet jak się nie cierpi kleru ;)
Natomiast, poziom Uniwersytet ma niezly, DUŻO dobrego robi dla ratowania wartości o nazwie "rodzina" i będzie miał już wkrótce jedną z NAJLEPSZYCH bibliotek w kraju przy ul. Bobrzyńskiego .
Wiem, bo wielu moich świeckich znajomych, tam się życiowo dokształca :)
Szukają wartosci, których telewizja np. TVN czy gazeta np. GW im nigdy nie da :) Palikot też nie da :D
Bielizna- gdzie masz w słowach AWB kłamstwo? Czy jakby inne kościoły założyły swoje uczelnie wyższe, uważasz, że nie byłyby dotowane? I to niekoniecznie na zasadach przewidzianych w ustawie o szkolnictwie wyższym.
Podejrzewam, że kwestię rozwiązanoby ustawami, tak jak w przypadku budowy kampusu UJ czy programu rozwoju w latach 2004-2015 Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza. Lub tak samo, jak w przypadku ustaw o finansowaniu innych katolickich uczelni wyższych.
Zresztą jest wyrok Trybunału Konstytucyjnego, który stwierdza, że nie jest to niezgodne z konstytucją. Mam nadzieję, że się Vojnar i bielizna z TK kopać nie będziecie.
Jaki znów sms ? O co chodzi ?
Co jest Vojnar niby jasne z tym podatkiem na Watykan ? My nic nie wiemy na temat więc albo przyznasz się do błędu albo podasz nam odpowiednią ustawę i obowiązek podatkowy .
Kandydat do nagrody Nobla w dziedzinie ekonomii
Bogdan Zdrojewski, Minister Kultury i Dziedzictwa Narodowego.
(...) Mam nadzieję, że rok 2011, pierwszy, w którym podatek VAT na książki będzie wynosił 5 proc., będzie też pierwszym rokiem, w którym czytelnictwo wzrośnie (...)
http://cytowalnia.hoga.pl/news/10145/Republika-ksiazki-nadzieja-na-polskiego-czytelnika.html
Trybunał Konstytucyjny już Platforma właściwie cały wymieniła- tzn skład.
Zatem nie ma co się oszukiwać co do pewnych wyroków.
Natomiast wszyscy wiemy i nie udawajmy Greka że kościół katolicki jest w Polsce uprzywilejowany.
Można oczywiście prowadzić quasi dyskusje na temat czy istnieje podatek czy też nie ale wszyscy wiemy że kościół państwem polskim stoyi :)
Pytanie czy jest to złamaniem Konstytucji czy nie???
Wiemy wszyscy że jest ale jako obłudnicy i hipokryci powiemy że nieee , wszystko jest OK ;)
Będziemy dążyć do tego żeby ta sprawa mimo wszystko była kwestią orzeczenia Trybunału Konstytucyjnego.
Myślę że sekularyzacja Naszego Kochanego Państwa Polskiego będzie raczej szybsza niż wolniejsza, jakieś 5-7 lat.
Na Mistrzostwa Świata do Kataru już pojedziemy bez poświęceń kapłańskich.
Oczywiście jeżeli kościół i Jarek K. dalej będą szli drogą którą idą i dzięki swojemu zachowaniu dalej będą przysparzać nam zwolenników.
Mianowany przez Komorowskiego biskupem polowym ks. Józef Guzdek - nawiasem mówiąc zacny i inteligentny biskup pomocniczy archidiecezji krakowskiej - jako jeden z nielicznych księży nie odbywał w ogóle służby wojskowej.
Kiedy ksiądz pułkownik Stanisław Żarski powiedział w kazaniu, że władze mieliśmy mało patriotyczne, Komorowski wziął do siebie, księżula zrugał i z wojska wywalić kazał. Mazurek dostrzega wielkoduszność pana prezydenta. I samoograniczenie. Przecież mógł biskupem zrobić Sławomira Nowaka. Że księdzem nie jest? Oj, zrobiłoby się go kardynałem i pasowałby, jak obszył. Jest ministrem, lokalnym baronem, to co, mitry nie uniesie?
http://blog.rp.pl/mazurek/2010/12/16/a-mogl-byc-nowak/
Vojnar, czyli rozumiem, że wyrok Trybunału Konstytucyjnego jest dla Ciebie nieistotny? Tak? To ciekawe, bo akurat w Konstytucji RP jak wół stoi, że TK jest jedynym trybunałem, który może orzec o zgodności innych aktów prawnych bądź nie z Konstytucją.
Ideologia Cię zaślepia, przyznaj to wreszcie. Gdyby TK orzekł zgodnie z Twoją ideologią, to pewnie byłby cacy, a jeśli orzekł inaczej, to już jest nie cacy.
http://fakty.interia.pl/felietony/ziemkiewicz/news/od-sukcesu-do-sukcesu,1572649,2789
5 dni później
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Syn-Tuska-za-publiczne-pieniadze-pojechal-do-Chin,wid,12973120,wiadomosc.html
Małe uzupełnienie poprzedniego linka, syn '' Słońca Peru '' pracuje dla gdańskiego dodatku gw:
http://tvp.info/informacje/polska/syn-premiera-nie-jest-przyjacielem-kolei/3683852
4 dni później
http://fakty.interia.pl/polska/news/nie-ma-pieniedzy-na-drogowe-inwestycje,1575820
POOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO emeryturach !
Rząd zwiększa VAT, miesza w emeryturach i tnie inwestycje infrastrukturalne, a... niby jesteśmy zieloną wyspą i nie ma w Polsce kryzysu... jeśli tak, to czemu takie rozpaczliwe ruchy?!
W przyszłym roku liczę na podniesienie progu wieku, uprawniającego do przejścia na emeryturę oraz wprowadzenia obniżenia emerytury o połowę osobom, które nie mają co najmniej 3 dzieci.
http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,8887016,Premier_oglosil__mniej_dla_OFE___skladka_obnizona.html
No jak się czujecie wyborcy PO gdy Tusk marnuje wasze ciężko zapracowane i odłożone na emeryturę pieniądze ?
Dementor, ''zielona wyspa'' to była medialna zagrywka dla ludu, spadliśmy wtedy z bardzo wysokiego poziomu wzrostu dzięki czemu nie byliśmy na minusie i rząd PO nie miał w tym żadnej zasługi ( poprzedni PiS-owski zresztą też ).
No i przy okazji znalazłem idiotkę miesiąca
''- Zmiana wysokości składki do OFE pozwoli Polsce przejść suchą nogą przez kryzys ekonomiczny - oceniła posłanka SLD Anna Bańkowska.''
kasy im brakuje. oj bardzo brakuje.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)