Sabalenka odpada z Wimbledonu.
-
-
Tenis - wątek zbiorczy
Hubert wygrywał 2-0 w setach, ale niestety kontuzja... w końcówce 4 seta nie jest w stanie dalej grać...Jeszcze próba skorzystania z pomocy fizjo.
- Edytowany
Własnie widziałem 2-0, a przed chwilą wyskoczyło 2-2. Ależ pech.
Kiepsko to wygląda. Struff wali asy, a Hubert znów na ławce z lekarzami przy 2-3 w tibreaku. Na onecie śledzę. Ale chyba poczekam na koniec spokojnie. Dość nerwów po F1 dziś.
Hubert kreczuje.
Wielka szkoda , świetny turniej rozgrywał ,dużo zdrówka, ale powinien odpuścić wcześniej. Serce pęka..Niech ten Wimbledon się już skończy i wymazujemy go z pamięci. Dramat.
Czeski kobiecy finał Wimbledonu ‼️
🇨🇿 Muchova - 🇨🇿 Noskova
Jednym słowem będą muchy w nosie. 😁
Życzył bym polskiemu tenisu by się sukcesy takich jak Radwańska czy Świątek przenieśli nie tylko na popularność ale też na masowość tenisu tak jak sukcesy Navratilowe, Mandlikowe, Sukowe (Lendla, Kodeše) w Czechach. Niestety tego nie widać. Ile miała Radwańska wybudować nowych kortów w Krakowie? Co robi Iga dla polskiego tenisa?
Te wszystkie Muchowe, Noskowe, Krejčíkove (Wimbledon 2024), Siniakowe (Wimbledon 2018, 2022, 2024) regularnie uczestniczą na promo akcjach młodzieży w Czechach, na czeskich turniejach. Nie że muszą, tylko chcą wrócić, co im kiedyś dano.
W Czechach jest tenis na suwerennym trzecim miejscu co do oglądalności i popularności. (to że hokej miażdży pilke nożną w pomiaru 2:1 jest chyba jasne). Korty są wszędzie, grać tenis jest "in", z młodej generacji chyba każdy próbował, w dużo szkołach jest to zajęcie na WF.
- Edytowany
Niestety Anton w Polsce tenis jest poniekąd sportem elitarnym, dość drogim (może wynika to z niewystarczającej infrastuktury). Wynajem kortu na 2h w tygodniu dla przeciętnego Kowalskiego jest sporym obciążeniem budżetu, nie mówiąc o rodzinnej rozrywce.
Co do młodzieży i dzieci to są tylko szkółki prywatne, brak jest jakichkolwiek programów wsparcia, nie ma pomocy samorządów ani państwowej. W zasadzie w Polsce sukcesy odniosły dzieci, których rodzice mieli na tyle cierpliwości, czasu, zapału i finansów, by samoczynnie te dzieci wypromować i wykształcić.
Niestety, tak jest zresztą w przypadku wielu sportów.
- Edytowany
Tenis jest drogi, gdy chce się chować dziecko na zawodnika profesjonalnego. Gdy ma się mniejsze ambicje i chce się nauczyć grać na niezłym amatorskim poziomie, to jednak jest znacznie taniej. Wtedy te koszty to trochę mit, który jednak przeszkadza w ogólnej promocji tego pięknego sportu. Są tacy, co w tenisa nie grają, bo mówią, że elitarny i drogi, by następnie wyciągnąć z tego wniosek, że nie pozostaje nic innego jak jeździć z całą rodziną na 10 dni do Austrii na narty. Tenis zawsze drogi. O nartach nigdy tego nie słyszałem.
@Jake Blues#10100 Jeśli to był kamyczek do mojego ogrodka, to odpowiadam, że w tenisa grywałem i gram, na nartach nie jeżdżę. Wolę rower (nawet w zimie) 😉
Dzięki, jasne. W Czechach też państwo nie wspiera talentów ale dzięki szerokiej bazie i ilości dobrych trenerów jest lepiej.
To że od czasów Lendla nie mamy gwiazdę w męskim tenisie (teraz ATP 14, 18, 49), ale plejadę kobiet jest ciekawe, nie wiem jaki jest powód.
- Edytowany
@RZ1975#42459 To tak jak ja. W tenisa gram, syn ma trenera, ale nie po to by zrobić z niego gracza, ale bym ja sam miał przez lata stałego partnera tenisowego (tak, jestem cyniczny). Z nartami nie mam nic wspólnego.
Dziś konkretny meczyk będzie na Wimbledonie.
Sinner - Djoković
Żeby tylko zdrowie obu zawodnikom dopisało.
Wczorajszy Mecz Sinner - Djoković 3 - 0 mecz bez historii,zero emocji,Novak nie miał siły na bieganie po korcie,no cóż w końcu 39 lat.
Linda Noskova zwyciężczynią Wimbledonu 2026.
Co ciekawe, trzecia zawodniczka z Czech,która wygrała Wimbledon w ostatnich czterech latach.
[img]https://cracovia.krakow.pl/uploads/media/2026-07/1783807150-587.jpg[/img]
Sinner - Wimbledon 2026
[img]https://cracovia.krakow.pl/uploads/media/2026-07/1783885362-827.jpg[/img]
- Edytowany
Brawo oni.
O ile Noskowa, jak tonu kobiet obecnie hegemonem jie będzie. Jednak Sinner ciekaw jestem jak długo pociągnie. Czy będzie nowum Rafą, Novakiem, czy Rogerem. Czy skończy " tylko na kilku" szlemach.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (3 użytkowników)
Goście (3)