Powrót
Powrót do działu

Cracovia - Forum kibiców Cracovii

• Regulamin
    • Regulamin
    • Jak przekonac JANUSZA FILIPIAKA by nie opuszczał PASÓW

• Piłka nożna
    • Rozpoczęto 07.12.2005 o 18:30
      Ostatnia aktywność 21.12.2005 o 17:53
      10986 wyświetleń
    • klaros

5.5K
      147
    • 08.12.2005 o 01:02
      Post #265148 08.12.2005 01:02
    steam roller - zgafdzam się w zupełności, ale skoro to jest wątek, "jak...?", to powiedz jak? Ja powiem bez ogródek: szanuj sponsora swojego, bo możesz nie mieć żadnego. Dowodów szacunku (nie miłości, nie klaki, nie wiernego poddaństwa) to ostatnio mu nie dawaliśmy, oj nie. Ale tu już skończę, bo i tak mnie znowu jakiś jełop zwyzywa na stadionie od klakierów.
    • knur

8.9K
      182
    • 08.12.2005 o 01:28
      Post #265149 08.12.2005 01:28
    tez mam nadzieje, ze Profesorowi przejdzie. a pomoc w tym moga przede wszystkim sukcesy hokeistow i pilkarzy. jak zdobedziemy hokejowego mistrza i (oby oby!) pokonamy Wisle i powalczymy z Legia, i znowu beda widoki na puchary, to moze Profesor "zmieknie". "pasiasty aniolek wezmie gore nad bizensowym diabelkiem" (albo pasiasty diabelek?...). a wiec wszystko w rekach chlopcow Rohacka (o to jestem spokojny) i Stawowego (tu juz mniej). a my? jesli wszystko skonczy sie dobrze, to moze nastepnym razem ktos sie dwa razy zastanowi zanim cos powie/napisze na temat sponsora...
    • CRAXA_KSC

74
      2
    • 08.12.2005 o 02:13
      Post #265151 08.12.2005 02:13
    Bardzo dziwna sytuacja, prof. Filipiak nagle chce odejsc z klubu, nie rozumiem tego. Mówi ze nie bedzie sponsorwac klubu bo Polska piłka jest opanowana przez "czarna mafie". Tez cos wspomina że obnizy bodżet klubu, ale przecierz jak by zbudowano dobry zespół to by nawet niemieli jak nas oszukać. Niewspominajac że dzieki Pasom jego firma powiekszyła zarobki, poprzez rewelacyjna reklama, mam nadzieje że jak odejdzieje profesor to do Cracoviii przyjdzie sponsor z prawdziwego zdazenia !
    • Aleks

1.9K
      226
    • 08.12.2005 o 04:57
      Post #265153 08.12.2005 04:57
    Cala ta sytuacja jeszcze bardziej unaocznia na jak glinianych nogach stoja polskie kluby pilkarskie i ze rozwiazanie pod tytulem SSA nie jest zbyt pewnym modelem - przynajmniej w tym ksztalcie jaki dotychczas funkcjonuje. GKS juz "sie przekrecil", Gornik Zabrze na sprzedaz, Polonia W. na sprzedaz, Amica do przehandlowania, Lech w dlugach z perspektywa losu Katowic, "sasiadka" z 90 mln dlugiem, Pogon bez przerwy drzaca czy "sponsor" zostanie i za jaka cene, na dodatek upokarzana skandalicznym traktowaniem zawodnikow; Groclin, Korona i my - zalezni od humoru i kaprysow biznesmenow z zupelnie innych dziedzin, a chcacych robic w Polsce pieniadze na pilce... Cos tu wyraznie nie tak. Zastanawiam sie tez skad kwota 20 mln? Skoro w tym roku Comarch (nie jego szef, bo firma jest przeciez spolka gieldowa) dal 5 mln co wg ustalen stanowi 1.5 % rocznych zyskow, to w roku ubieglym bylo prawdopodobnie mniej, a dwa lata temu jeszcze mniej. Podzial 20 przez 3 (ilosc lat zaangazowania Comarchu) daje cos kolo liczby 7... Czy prezes Comarchu moze jednoosobowo decydowac o zmianie ustalonej przez spolke liczby? Oczywiscie ma z pewnoscia mozliwosc, jako prawdopodobnie najwiekszy udzialowiec, wplynac na taka decyzje czy nawet ja przeforsowac, ale musi ona chyba byc formalnie podjeta przez jakies Comarchowe "cialo", czy nie tak? Czy w przypadku, gdyby Comarch nie dal Cracovii tych 5 mln w tym roku, nie musialby ich wplacic do skarbu panstwa jako podatku? Pewnie, ze moglby to wydac na inne sposoby reklamy, ale czy byloby to az tak skuteczne? W jednym z wywiadow z Profesorem przeczytalem, ze inwestycja w Cracovie w znaczacym stopniu przyspieszyla dochody Comarchu, nie wiem nawet czy nie chodzilo tu o 25 %. Spolka wiec raczej nie stracila... Czy Prezes Comarchu grozac Prezesowi Cracovii zmniejszeniem ustalonej przez spolke dotacji ukarze w ten sposob PZPN??? Bardzo watpie. Raczej obroci sie to przeciwko niemu, bo uderza w siebie. Mowienie o inwestowaniu w mlodziez brzmi niestety jak slogan, bo czy naprawde zdolna mlodziez bedzie sie garnac do klubu ktory "nie musi grac w I lidze"? Cupial stracil 90 mln bo nie doinwestowal w odpowiednim momencie. Gdyby wtedy, gdy mial szanse na LM zrobil jeszcze zakupy za dodatkowe 10 czy 20 mln i jego klub dostal sie do LM, to szybko by odzyskal pieniadze. A tak, przeinwestowal na warunki polskie, a nie doinwestowal na europejskie i kazdego roku tracil kolejne miliony ludzac sie, ze to co daje wystarczy. Comarch i Profesor na pewno dotad na Cracovii nie stracili. Gdyby wlasnie teraz zrobili 2-3 porzadne zakupy i druzyna weszlaby do UEFA, to inwestycje by sie zwrocily. Zamiar "karania" Cracovii za nieudolnosc polskich sedziow i panujace w polskiej pilce stosunki jest dla mnie pomyslem troche, powiedzmy, przewrotnym. Jesli sie chce pokonac zlo, to trzeba z nim walczyc, a nie sie wycofywac. A jesli sie chce naprawde wycofac, bez wzgledu na powod, to powinno sie postawic sprawe jasno i otwarcie i dac szanse innym wejscia na to miejsce nie zastanawiajac sie, czy ci inni sie znajda, bo czy to wtedy wazne? Obecnie zapowiadane powolne wycofywanie sie przypomina mi kawal o jakale i tredowatym zamknietych w wiezieniu. Po jakims czasie zdenerwowany tredowaty oderwal sobie kawalek reki i wyrzucil przez kraty. Za chwile oderwal kawalek nogi i tez wyrzucil. Potem wyrzucil kawalek drugiej nogi, a wtedy jakala mowi: nnnnnn..no tttto cccccco? ppooooowoluuutttku sssspier.alamy???
    • Leesior

11.3K
      2.9K
    • 08.12.2005 o 07:55
      Post #265155 08.12.2005 07:55
    Witam. Może to już było, ale...dziś jest (chyba) to spotkanie z piłkarzami i hokeistami w Wierzynku ? WSZYSCY POD WIERZYNEK ???
    • droit au but

224
      0
    • 08.12.2005 o 08:45
      Post #265160 08.12.2005 08:45
    alocha bardzo mądrze napisane, poza tym to Cracovia narazie zyskuje zdecydowanie więcej niż Comarch! A zresztą i tak Prof. nie odejdzie ! Wyraznie podkreślił że bedzie nadal inwestował w hokej, infrastrukture i młodzież - to ma być inwestycja długofalowa mądra i przemyślana. Ale nie sądze aby się również wycofał z utrzymania piłki nożnej, myślę ze to wszystko była "burza marketingowa" ! Prof. Filipiak nie jest głupi tylko nie znosi głupoty ! i nerwy czasem puszczają !
    • steam-roller

707
      0
    • 08.12.2005 o 09:42
      Post #265163 08.12.2005 09:42
    klaros, recepta jest bardzo prosta: kibice są od kibicowania trener od trenowania manago od obserwacji meczów klas nizszych wiceprezes nr 1 (m.in.) od doradzania w sprawach transferów i od marketingu wiceprezes nr 2 od spraw prawnych prezes od rządzenia ale nie do zrealizowania, przynajmniej w Cracovii. Bo u nas: kibice są od najeżdżania i narzekania trener od uskarżania się prasie manago - nie wiadomo od czego wiceprezes nr 1 (m.in.) od wymuszania transferu drzew z Polonii Warszawa: Król (poznali się na nim w GKS, teraz w Polonii), Gołoś (w Wiśle), Łukasiewicz (poznalismy sie na nim sami oglądając jego zagrania w meczu z Cracovią) wiceprezes nr 2 od zrażania sobie wszystkiego i wszystkich prezes od wszystkiego (w tym zaskakujących wolt. Ta poniedziałkowa nie pierwsza i nie ostatnia) Polska piłka jest chora - to fakt, ale chyba część wirusów przeszła od niej na Cracovię
    • tricky_

4
      0
    • 08.12.2005 o 09:44
      Post #265164 08.12.2005 09:44
    niestety uważam ze sedziowanie jest wymowka - jakos profesor nic nie mowil o czrnej mafii jak sedzia podarował nam 3 punkty w meczu z pogonia - wtedy sedzia mogl sie pomylic albo widzial lepiej..... dla filipiaka liczy sie jedynie wartosc firmy (czytaj kurs akcji) a cracovia jest dla firmy juz niestety balastem - z punktu widzenia inwestorow. Filipiak swoj cel osiagnal - comarch zaczal byc postrzegany jako firma wieksza i powzniejsza niz jest w rzeczywistosci i z cala pewnoscia na cracovii skorzystal. ale profesor zauwazyl tez, ze bez nakladow przewyzszajacych mozliwosci firmy (comarch w porownaniu z kolporterem czy telefonika lub prokomem to srednia lub mala firma) nic nie zdziala - a na zwiekszenie zaangazowania nie zgodza sie akcjonariusze (czytaj - spadnie lub nie wzrosnie kurs akcji) a dla filipiaka jak pisalem wartosc firmy jest sprawa najwazniejsza - to widac bardzo wyraznie. tak wiec podsumowywujac - mysle ze nalezy szukac, nie na gwalt ale konsekwentnie sponsora strategicznego gotowego zastapic comarch - i musi byc to firma z przychodami rzedu co najmniej 1 mld PLN (comarch to 300 mln PLN, przy spadajacej w tym roku rentownosci na podstawowej działalności). moze Maspex? to gigant, goscie z krakowa, nawet z AGH:) aha, w szukaniu sponsora Cracovii tez przeszkadzaja kibice (to fakt, podaje bez oceny) -ostatni pokaz "sztamy" na meczu z Korona potwierdza zla opinie o kibicach ktora jest w Polsce. nie jestem fanem Cracovii w sposob jaki jest wiekszosc piszacych na tym forum. Cracovia jest moim ulubionym klubem w Polsce, warto jej pomoc - szkoda byloby to wszystko zmarnowac. przepraszam za pesymistyczny wydzwiek komentarza. lepiej byc przygotowanym na najgorszy scenariusz niz nagle zdziwic sie jak np. Lech Poznan, lub GKS.
    • Dementor

10.2K
      2
    • 08.12.2005 o 09:53
      Post #265165 08.12.2005 09:53
    a może tak: nie wszyscy siedzicie pewnie w informatycznym biznesie to możecie nie wiedzieć... niedawno w Krakowie był organizowany przetarg na bardzo lukratywny kontrakt finansowany z kasy Unijnej i troszkę z miejskiej... i zgadnijcie co się stało? Na podwórku ComArchu taki kontrakt zwija mu sprzed nosa największy konkurent pochodzący z... Poznania! Może obecne zachowanie Profa jako szefa ComArchu jest spowodowane tym iż On ładuje kasiorę w miejski klub, a miasto mu się nie odwdzięcza kontraktami? Można tu raczej powiedzieć o nieudolności pracowników ComArchu - którzy strasznie skopali ofertę więc nawet nie było jak protestować.
    • Użytkownik usunięty

74.8K
      2
    • 08.12.2005 o 10:19
      Post #265169 08.12.2005 10:19
    Aleks. troche namieszałeś. dochody Comarchu sa niskie, rentowność spada MKS dosteje 1,5 proc obrotu skonsolidowanego, obrotu, nie dochodu z tym 25 proc wzrostem to dałeś do pieca nieźle ;) prezes jest dominującym właścicielem i nie musi sie pytać o zgode, robi zebranie zarzadu i narzuca swoją wolę, w WZA tak samo (chyba ze zona sie sprzeciwi :D) podatki? jesli by nie chciał zainwestować (heh, w tej branży zawsze można) to dywidende może wypłacić, albo dać premie co ważniejszym pracownikom, zeby do konkurencji nie zwiali no cokolwiek, Cracovia to na pewno nie sposób na ucieczke przed fiskusem osobiscie sądzę, ze relacje JF - reszta akcjonariuszy stały sie zbyt napięte i JF postanowił lekko je ocieplić
    • zac

7.2K
      1.5K
    • 08.12.2005 o 10:51
      Post #265172 08.12.2005 10:51
    tricky_ Napisał(a): ------------------------------------------------------- >> aha, w szukaniu sponsora Cracovii tez > przeszkadzaja kibice (to fakt, podaje bez oceny) > -ostatni pokaz "sztamy" na meczu z Korona > potwierdza zla opinie o kibicach ktora jest w > Polsce. > > nie jestem fanem Cracovii w sposob jaki jest > wiekszosc piszacych na tym forum. Cracovia jest > moim ulubionym klubem w Polsce, warto jej pomoc - > szkoda byloby to wszystko zmarnowac. Dla twojej wiadomości ,to nie kibice Cracovii dali pokaz jak to nazywasz "sztamy" .Tylko nasi przyjaciele zaczęli rozwiązywać na naszym stadionie swoje problemy i pobili się między sobą.Kibice Cracovii w tym nie brali udziału ,a tylko starali się rozdzielać okładających się pięściami kielczan.
    • Dinthalion

1.5K
      0
    • 08.12.2005 o 11:23
      Post #265180 08.12.2005 11:23
    Leesior: wiesz cos wiecej na temat tego spotkania w Wierzynku dzisiaj? Bo rzeczywiscie przydaloby sie przejsc pod Wierzynek.
    • droit au but

224
      0
    • 08.12.2005 o 12:36
      Post #265199 08.12.2005 12:36
    Ciekawi mnie czy ktokolwiek z osób piszących negatywne posty o Prof. i firmie Comarch ma własną firmę i wie co to zanczy zarządzanie i dysponowanie zarobionymi pieniędzmi !? Comarch wcale nie został postrzegany jako duża firma dopiero gdy związał się z Cracovią. Z tego co wiem jest najbardziej innowacyjną firmą w Polsce i posiada 9 obiektów w Polsce oraz oddziały na całym świecie( USA, Słowacja, Belgia, Rosja, Francja, Ukraina, Panama oraz Zjednoczone Emiraty Arabskie).Zatrudniają grubo ponad 1000 osób. W polsce ok. 600 firm rozprowadza ich programy. Uznanie na całym świecie ! ( zobaczcie strone www.comarch.pl / nagrody i klienci ) I napewno tego nie osiągneli dzięki Cracovi, co najwyżej dzieki Pasom zyskali iż są postrzegani jako duża firma w środowisku szaraków, normalnych ludzi nie związanych z biznesem i kibiców piłki noznej ! Lata ciężkiej PRACY I NAUKI, Prof. nie doszedł do fortuny w 2 miesiące i dlatego tak bardzo szanuje każdą złotówke !!! Mądrość i rozwaga - Prof. dobrze wie co robi !!!
    • -Robert-

5.3K
      903
    • 08.12.2005 o 12:55
      Post #265204 08.12.2005 12:55
    On juz swoje cele osiagnał ... jeszcze 3 lata temu nikt w tym kraju nie wiedział kto to jest jakis Filipiak ... teraz pare milionów Polakow juz wie ... a to czy dla jednych jest Profesorem "dobrodziejem" dla innych cwaniaczkiem , złodziejem , chamem czy prostakiem to insza inszosc ... dla mnie pozostanie w pamięci jako ten który miał swój udział w wydźwignięciu Cracovii na nalezne Jej miejsce ... ale jak odejdzie płakał po Nim nie bedę ...
    • Karvin

10.6K
      9.4K
    • 08.12.2005 o 13:34
      Post #265206 08.12.2005 13:34
    Płakał nie będę, niech idzie sobie itd. ok no to ja spytam tak jak zwolennicy Stawa konkretnie KTO W ZAMIAN? Kto będzie finansował DWIE sekcje w naszym klubie? ale konkretnie i bez ogródek! Panie profesorze mam nadzieję że Pan zostanie z nami jak najdłużej bo wiem że tak naprawdę, wejście ComArchu do Cracovii było jednym z najjaśniejszych wydarzeń w naszej historii... Piszcie mi teraz że wysoko zajdę i że jestem klakier - wali mnie to całe życie na to czekałem żeby Cracovia była w tym miejscu w którym jest terazprzytupując z nogi na nogę zziębnięty na lodowisku, czy też w ostrym słońcu na koljenym III ligowym wydarzeniu szumnie nazywającym się meczem, a teraz są tacy którzy chcą powrotu tych czasów - najwyraźniej ich nie przeżyli...
    • zac

7.2K
      1.5K
    • 08.12.2005 o 13:50
      Post #265207 08.12.2005 13:50
    Dinthalion Napisał(a): ------------------------------------------------------- > Leesior: wiesz cos wiecej na temat tego spotkania > w Wierzynku dzisiaj? Bo rzeczywiscie przydaloby > sie przejsc pod Wierzynek. Wystarczy wybrać się w niedzielę na hokej,bo profesor na pewno będzie na meczu.
    • docent

8.8K
      3.4K
    • 08.12.2005 o 14:07
      Post #265209 08.12.2005 14:07
    Dem: no i chyba o to chodzi...
    • Pasiakcinq

206
      0
    • 08.12.2005 o 14:42
      Post #265213 08.12.2005 14:42
    Rozumiem Robert, że w zanadrzu masz parę milionów na wydaniu i oczywiście wydasz je na Cracovię. I też będziesz miał szansę, żeby później byc znany w całej Polsce ( a nie tylko na Podlasiu), a potem paru Robercików sprytnie chwaląc Cię, między liniami wyleje na Ciebie kubeł pomyj (cwaniaczek , złodziej , cham czy prostak ). Jak długo czytam informacje o Cracovii pierwszy raz znalazłem coś takiego;aby tak ktoś pisał o Profesorze Filipiaku. Chyba, że pochodzi to z kręgów Parku Jordana ( C&C) i największego dobrodzieja jakiego miała do tej pory Cracovia : Józefa Lassoty. Jak się czyta takie wpisy, to trudno się dziwić Filipiakowi,że ma już tego wszystkiego dość. SACRA CRACOVIA
    • torreador

3.6K
      1.3K
    • 08.12.2005 o 14:44
      Post #265214 08.12.2005 14:44
    Karvin Napisał(a): ------------------------------------------------------- > Płakał nie będę, niech idzie sobie itd. > ok no to ja spytam tak jak zwolennicy Stawa > konkretnie > KTO W ZAMIAN? > Kto będzie finansował DWIE sekcje w naszym > klubie? > ale konkretnie i bez ogródek! > > Panie profesorze mam nadzieję że Pan zostanie z > nami jak najdłużej bo wiem że tak naprawdę, > wejście ComArchu do Cracovii było jednym z > najjaśniejszych wydarzeń w naszej historii... > > Piszcie mi teraz że wysoko zajdę i że jestem > klakier - wali mnie to > całe życie na to czekałem żeby Cracovia była w tym > miejscu w którym jest terazprzytupując z nogi na > nogę zziębnięty na lodowisku, czy też w ostrym > słońcu na koljenym III ligowym wydarzeniu szumnie > nazywającym się meczem, a teraz są tacy którzy > chcą powrotu tych czasów - najwyraźniej ich nie > przeżyli... > > _____________________________ > > _____________________________ > > "Mecz wyrównany - w strza?ach 16 do 2 dla > Cracovii" > > _____________________________ > > Spotkajmy si? i omówmy t? spraw? - na dzia?ania > przyjdzie jeszcze czas - za jakie? 50 lat... Dokładnie tak samo myślę!!! Wg. mnie alternatywy na dzień dzisiejszy nie ma żadnej.
    • Fake

2.2K
      379
    • 08.12.2005 o 14:52
      Post #265216 08.12.2005 14:52
    torreador Napisał(a): ------------------------------------------------------- > Karvin Napisał(a): > -------------------------------------------------- > > > > Panie profesorze mam nadzieję że Pan zostanie > z > > nami jak najdłużej bo wiem że tak naprawdę, > > wejście ComArchu do Cracovii było jednym z > > najjaśniejszych wydarzeń w naszej > historii... nic dodać nic ująć

Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!

Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!

Napisz odpowiedź...

Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)

Goście (1)
    • Główna
    • Działy i kategorie