Powrót
Powrót do działu

Cracovia - Forum kibiców Cracovii

• Regulamin
    • Regulamin
    • U naszych rywali (prywatne pogaduchy będą kasowane)

• Hokej
    • Rozpoczęto 22.06.2005 o 01:51
      Ostatnia aktywność 3 dni temu o 10:58
      602258 wyświetleń
    • Prometeusz

293
      514
    • 02.08.2025 o 21:51
      Post #1685103 02.08.2025 21:51
    • Edytowany
    W temacie PNT niestety muszę wrzucić jeden kamyczek szczególnie przykry i co by nie mówić "nie pasujący do powagi sytuacji". Prezes publikując to pismo miał, tfu, wróć, powinien mieć świadomość, że publikuje pismo z kategorii "ciężkiej". Było to jego najważniejsze pismo w jego krótkiej bo krótkiej (rocznej?) karierze ale jednak na najważniejszej posadzie klubu. Prawdopodobnie było to nie tylko najważniejsze pismo w jego karierze na tym stanowisku, ale także było to chyba najważniejsze pismo w "poWojasowej epoce PNT", a także jedno z bardziej znaczących w historii klubu (21-wiecznej to na bank, a prawdopodobnie i całej historii od zarania klubu). Opublikowanie takiego pisma jest ciężkim i trudnym obowiązkiem. Bardzo trudnym i bardzo ciężkim. Musi, podkreślam MUSI to jednak zobowiązywać do postawienia sprawy jasno. Wydawać by się mogło, że to jest sytuacja z kategorii "karty na stół i gramy w otwarte", no bo tu już nie ma co kryć... tfu, wróć, nie powinno być nic do ukrycia. Publikując "takie pismo" pod którym podpisujesz się własnoręcznie bierzesz na siebie pełną odpowiedzialność za rzetelne i uczciwe przedstawienie sytuacji. Tymczasem... no pan prezes umieścił tam takie coś: [img]https://cracovia.krakow.pl/uploads/media/2025-08/image-png-63093926.png[/img] I ledwie po kilku godzinach, dosłownie, no powaga, w zasadzie od razu taki kwiatek: [img]https://cracovia.krakow.pl/uploads/media/2025-08/image-png-60906030.png[/img] No i wery mi sorry, ale pan prezes mówiąc bez ogródek nie uniósł powagi sytuacji. Samozaoranie lewel master! Nie no bez jaj... ja nie uderzam w klub, to nie jest wina klubu, to nie jest wina środowiska, to nie jest wina zawodników, to nie jest wina kibiców i to nie oni wszyscy wymienieni powinni się wstydzić i mój wpis w najmniejszym nawet stopniu nie jest kierowany do klubu jako takiego czy też kibiców, środowiska hokejowego w NT, zawodników czy kibiców. Do prezesa PNT to kieruję - [b]w tym momencie wyszedłeś chłopie na niepoważnego ściemniacza, kombinatora i krętacza. Z najpoważniejszej chyba sytuacji w historii klubu zrobiłeś człowieku kabaret, skompromitowałeś się po całości, złapali Cię z ręką w nocniku tak bardzo, że chyba bardziej nie można[/b] (nawet listonosz którego wychodząc z domu na zewnątrz zastałem jak mi wrzucał awizo do skrzynki, a jak mu powiedziałem "dobra, daj pan co tam masz, bo chyba nie da się być bardziej złapanym z ręką w nocniku jak pan teraz" na co odrzekł mi "przepraszam, ale nie mogę, bo nawet nie wziąłem z poczty, mam tylko awizo" - nawet on nie był tak z ręką w nocniku jak pan teraz jesteś). [b]Wizerunkowo - pan żeś właśnie zapukał w dno od spodu. Kręcić w takiej sytuacji?!?!? Serio?!?!? To jest absolutna dyskwalifikacja, jedyne co Tobie człowieku zostało to złożyć dymisję i wycofać się, pan żeś jest po tym tekście skompromitowany na forewer w środowisku. Że co k...a?!?!? "Błąd redakcyjny"?!?!? Chłopie, Ty własnoręczny podpis tam złożyłeś!!! 2025 jest napisane cyfrą jak wół!!! Ty poważnie wierzysz człowieku, że teraz ktoś Tobie uwierzy w jakieś bajki o "błędach redakcyjnych"?!?!? To nie jest błahe pismo o pierdoletach!!!! Elemantarna uczciwość, poczucie obowiązku... Ty jesteś prezesem klubu, czy chłoptasiem w przykrótkich spodenkach? Naprawdę nie czułeś powagi sytuacji? Wystosowałeś jedno z najpoważniejszych pism w historii klubu, pismo o którym musiałeś wiedzieć, że w środowisku polskiego hokeja wywoła ono żywą dyskusję i będzie szeroko analizowane i komentowane, miałeś okazję powiedzieć jak jest i całe, absolutnie całe środowisko polskiego hokeja w sposób oczywisty było w kontekście tego pisma "pozytywnie nastawione do klubu". A Ty zrobiłeś z tego cyrk, żeby "nieco ładniej wyglądać?!?!? K...a mać, no arcygenialnie żeś to wymyślił człowieku, ręce opadają!!! Teraz to całe środowisko współczuje Podhalu nie tylko sytuacji, ale też cymbała na fotelu prezesa. Tak się po prostu nie robi! Nie, nie, nie!!!! Nie wolno tak! To jest absolutnie k...a niedopuszczalne![/b]
    • Prometeusz

293
      514
    • 05.08.2025 o 13:07
      Post #1685728 05.08.2025 13:07
    Ciekawy "transfer" - z Katowic do Sosnowca, na trenera, czyli koniec zawodniczej kariery jak rozumiem. Co by nie mówić - nazbierał worek medali, awans z reprą do elity i występ w niej także. Znacząca postać dla polskiego hokeja (info datowane na dziś, więc od dziś dla historii polskiego hokeja) https://zaglebie.eu/hokej/wpis/john-murray-w-zaglebiu/
    • hank lubi to.
    30 dni później
    • Prometeusz

293
      514
    • 04.09.2025 o 14:36
      Post #1690812 04.09.2025 14:36
    Nie wiem czy coś jest na rzeczy i nie chcę żeby to było odebrane, że "sieję ferment", ale fakt jest faktem i pozwolę go sobie zauważyć. Robię sobie przygotowanie pod typera i zwróciło moją uwagę, że na stronie polskihokej w terminarzu zmieniła się nazwa klubu i Unia nie występuje tam jako "Re-Plast Unia Oświęcim" tylko jako "KS Unia Oświęcim". W 1szej chwili myślę "tak ich wpisali, ale związek to różne rzeczy wypisuje, zajrzę na strony i media klubowe". Zajrzałem i... faktycznie - i na oficjalnej i na fejsbóku klub sam się podpisuje jako "Unia Oświęcim" / "KS Unia Oświęcim" / "Klub Hokejowy Unia Oświęcim". W zakładce sponsorzy Re-Plast widnieje jako sponsor strategiczny, ale z nazwy klubu chyba zniknął (?)
    • Blizzy

3.5K
      2.2K
    • 04.09.2025 o 14:45
      Post #1690816 04.09.2025 14:45
    Tak, w tym sezonie grają bez sponsora tytularnego.
    • Prometeusz

293
      514
    • 04.09.2025 o 14:49
      Post #1690817 04.09.2025 14:49
    Trochę lipa - w zalewie sponsoringu "miejskiego" i "politycznego" każda "normalna biznesowa forma sponsoringu" (przepraszam za określenie, ale jednak...) jest w tej lidze promykiem słońca i na wagę złota. A ta zmiana sugeruje mały ale jednak jakiś "kroczek wstecz" :(
    9 dni później
    • niegramotnyj

3.6K
      4.1K
    • 13.09.2025 o 18:12
      Post #1692342 13.09.2025 18:12
    Pogoń przegrała w Kielcach z Koroną po golu swojego byłego piłkarza Błanika. Cytuję smakowity opis: "Dawid Błanik sprytnie uniknął spalonego i strzelił gola swojemu byłemu klubowi. Nie dał się zmylić rykoszetem od głowy Mariana Huji po dośrodkowaniu Wiktora Długosza i potwierdził wysoką formę." Ten Marian naprawdę się tak nazywa, jak gra. Coś jak nasz przyjaciel Mariusz Jop.
    • hank oraz Prometeusz lubią to.
    • Prometeusz

293
      514
    • 13.09.2025 o 18:14
      Post #1692343 13.09.2025 18:14
    Jak ja bym bardzo chciał żebyśmy faktycznie mieli rywali w Szczecinie i w Kielcach...
    • MSC oraz gusto lubią to.
    • Prometeusz

293
      514
    • 13.09.2025 o 21:00
      Post #1692380 13.09.2025 21:00
    • Edytowany
    Sorry za wpis pod swoim wpisem, ale w ramach rozruszania podForum hokejowego pozwolę sobie zadać zagadkę a propos wspomnianego tematu - jak się nazywały ostatnie kluby hokejowe w Szczecinie i w Kielcach, które grały w formalnie poważnych rozgrywkach prowadzonych przez krajowy związek hokejowy i w jakich ligach? (podpowiedź, że jedno miasto miało ostatni taki przed 2wś, a drugie - tu będzie zaskoczka - w 21szym wieku)
    • CHT

3.5K
      2.4K
    • 14.09.2025 o 09:06
      Post #1692421 14.09.2025 09:06
    W Kielcach sekcje hokeja miały na pewno WKS i Tęcza. Ciekawostka, że w Hali Legionów w wystawce dotycząca kieleckiego sportu jest zdjęcie z potyczki z Cracovią. Udostępniłem kiedyś na forum.
    • MSC, Prometeusz, Camron oraz 2 innych osób lubią to.
    • MSC

8.9K
      4.6K
    • 14.09.2025 o 09:30
      Post #1692425 14.09.2025 09:30
    W Szczecinie jest jakaś amatorska drużyna Gryfy Szczecin ale grają w lidze niemieckiej. Tyle mi internet na szybko powiedział 😉. A w Kielcach to jak kolega wyżej napisał WKS Kielce, który działał do 1945 roku.
    • Prometeusz oraz Jake Blues lubią to.
    • Prometeusz

293
      514
    • 14.09.2025 o 10:08
      Post #1692429 14.09.2025 10:08
    • Edytowany
    Tak jest, brawa dlka kolegów CHT i MSC! Gryfy Szczecin w niemieckiej Landesliga Nordost. Landesliga to 5ty poziom w Niemczech: - 1szy to: Penny.DEL - 2gi to DEL2 - 3ci to Oberliga - 4ty to Regionalliga - 5ty to właśnie Landelsiga No... mniej więcej tak jak (prawie) u nas - THL, 1 Liga, 2 LIga, 3 LIga... 😂 Nordost odpowiada chyba mniej więcej landowi Meklemburgia-Pomorze Przednie. W Szczecinie jest też Northstars Szczecin, ale tam nie ma seniorów, jest szkolenie dzieci i młodzieży. Natomiast Kielce to tak jak wspomniał kolega CHT - Wojskowy Klub Sportowy Kielce, wielosekcyjny, w którym była także sekcja hokeja. Uczestniczyli w jakichś regionalnych eliminacjach MP, co ciekawe zrzeszeni byli "pod Warszawę", więc najwięcej spotkań mieli w ramach Warszawskiego Okręgowego ZHL o ile się nie mylę, bez turniejów finałowych, ale fajnie, że został tam jakiś ślad spotkań z Cracovią - to fajne i cenne info kolego, dzięki. Tak a propos takich "zdjęć z historii" - w jednej z sal konferencyjnych na Kałuży jest galeria zdjęć drużyn Cracovii, które odniosły sukces w MP. Najwięcej tam piłki ręcznej kobiet i hokeja (ale nie tylko). No i kiedyś czekając na konferencję ("hokejowa", więc frekwencja... powiedzmy "pozostawiała co nieco do życzenia"), sam w niej byłem i sobie zacząłem oglądać te zdjęcia. Potem zacząłem czytać "podpisy pod nimi" - w temacie piłkarek ręcznych mam ograniczoną wiedzę, ale hokeistów to raczej wiem "jacy u nas byli i grali" i odkryłem kilku z przekręconymi nazwiskami, albo błędami w nazwisku (niektórzy nawet dość współcześni, to się pośmialiśmy wspólnie potem), a koniec końców znalazłem jednego takiego "niczym Yeti, albo Nessie". Pod zdj z 21 wieku był podpisany, jedna ze "złotych drużyn z czasów Comarchu" już, to raczej powinienem zawodnika kojarzyć. Zwróciło to nazwisko moją uwagę, bo po przeczytaniu od razu zapaliła mi się lampka w głowie "o kurczę, a to kto?!?". No i drążyłem, drążyłem... moja pamięć gościa nie zna, ale to nic, mogę nie pamiętać. Gorzej, że okazało się że takiego hokeisty nie zna też wujek gogle, a baza elitprospekt twierdzi wręcz, że taki hokeista nigdy nie istniał. Ba! Nawet zawodnicy, którzy na tym zdjęciu widnieją również twierdzą, że chłopa o takim nazwisku nie znają i nigdy o nim nie słyszeli. Aha, ja zapomniałem dodać - gość jest na tyle tajemniczy, że on widnieje tylko w podpisie pod zdjęciem, a na samym zdjęciu wizualnie to gościa nie ma 😀 Na wszelki wypadek dodam, że to nie są żadne poważne problemy, ot tak piszę jako ciekawostkę i żeby zasugerować, że widząc jakieś "archiwalne foto" gdzieś w gablocie należy mieć margines zaufania do podpisów i objaśnień pod nimi, bo chochliki potrafią się wkraść nawet w zdjęciach do zdarzeń całkiem niedawnych, a co dopiero do takich sprzed iluśdziesięciu lat.
    • Camron, MSC oraz kaleb lubią to.
    • CHT

3.5K
      2.4K
    • 14.09.2025 o 12:42
      Post #1692442 14.09.2025 12:42
    Jak nie znajdę tego zdjęcia na dysku, to ogarnę na następnym meczu szczypiorniaka.
    • Prometeusz oraz MSC lubią to.
    10 dni później
    • Prometeusz

293
      514
    • 25.09.2025 o 08:10
      Post #1694185 25.09.2025 08:10
    https://hokej.net/artykul/rzucil-prace-i-wydal-szokujace-oswiadczenie-niespelnione-obietnice-brak-wi-fi-i-materaca Ja tylko przypomnę, że mówimy to o tzw. "Klubie z ambicjami".
    • vamos

258
      345
    • 25.09.2025 o 13:31
      Post #1694221 25.09.2025 13:31
    Widać całą uwagę zarząd ,,Pierników" skupił na gładkim lodzie, a nie na jakimś tam materacu.🤔 To tak prześmiewczo, al niestety w zarządach często tak bywa, że ,,korposzczury" nawet nie zdają sobie z tego sprawy,że człowiekowi czasem potrzebny do życia jest zwykły materac.
    • Prometeusz lubi to.
    • Prometeusz

293
      514
    • 25.09.2025 o 13:43
      Post #1694222 25.09.2025 13:43
    😂 Materac to poważna sprawa 😁 Nie jest to chyba powszechnie wiadome, choć plotki wiem że krążą. Temat jest tak prehistoryczny, że chyba można już go podać na tacy - u nas "sprawy łóżkowe" też jakąś rolę onegdaj odegrały...
    • MSC lubi to.
    17 dni później
    • żółta kaczka

6.1K
      808
    • 13.10.2025 o 09:46
      Post #1696456 13.10.2025 09:46
    • Edytowany
    Tychy wczoraj przegrały 3-0 w Katowicach. Wynik o tyle ważny, że Tychom zaczyna się robić bardzo ciepło w kontekście Pucharu Polski(ego). Druga runda trwa, oni są na #6, czyli trzeba wyprzedzić aż 2ch rywali a tu strata punktowa zrobiła się już znacząca (6 pkt, i7 spotkań na jej odrobienie). Fakt, że mają zagrany o 1 mecz mniej od rywali, ale bezpośrednią rywalizację licząc rundy 1szą i 2gą z prawie każdym rywalem do PP na ten moment mają albo "na razie na minus" (Jastrzębie, Zagłębie, Unia) albo "już na pewno na minus" (Katowice). Na plus jak na razie to są tylko z Energą Toruń (liczę samych realnych rywali do awansu w PP). W piątek podejmują JKH, a w niedzielę jadą do Oświęcimia i nie ma co się okłamywać - Tychy w tych spotkaniach potrzebują 5 lub 6 pkt, a takie absolutne minimum to jest 4 pkt, żeby w ogóle zachować jakieś realne szanse awansu do PP. Ciekawostka - na "krajowym podwórku" (tzn. pomijając Ligę Mistrzów, gdzie Zürcher SC Lions wygrali z Tychami 4-0) to nie tylko poprzednia, ale nawet 2 poprzednie porażki Tychów "do jaja" zrobiło im też GKS Katowice! Jakimś nemezis Tychów są te Katowice chyba?
    • hank lubi to.
    • Lenny

109
      40
    • 13.10.2025 o 22:26
      Post #1696487 13.10.2025 22:26
    Trochę casus Unii z poprzedniego sezonu, choć brak awansu do turnieju finałowego PP to byłoby wielka sensacja
    13 dni później
    • żółta kaczka

6.1K
      808
    • 27.10.2025 o 11:26
      Post #1698040 27.10.2025 11:26
    • Edytowany
    Nie mamy "wątku o bieżącym sezonie" więc pozwolę sobie tutaj. Do końca 2giej rundy zostały raptem 2 kolejki, czyli dla niektórych jest to „ostatnia prosta w walce o awans do PP”. Nas to w tym sezonie nie dotyczy, ale warto sobie zerknąć kto jaką ma pozycję, bo na wyniki spotkań w 2ch ostatnich kolejkach 2giej rundy „sytuacja do PP” miewa duży wpływ. 100% pewne awansu do PP jest w tym momencie Zagłębie i tylko Zagłębie. Bardzo blisko awansu jest JKH i Unia (ale pewni nie są ani jedni ani drudzy). Wydaje się, że o ostatnie miejsce powalczą Katowice, Tychy i Toruń (kolejność wg awansu szans moim subiektywnym zdaniem), teoretycznie w walce o awans wciąż liczy się też Polonia. Rozpatrując kluby osobno ich sytuacja wygląda tak: [b][h2]Zagłębie:[/h2][/b] [b]– ma już na 100% awans do PP[/b] - ogromne szanse na #1 - aby sobie zapewnić #1 potrzebują albo wygrać z Katowicami, albo zdobyć 1 pkt na JKH - tak, sam 1 pkt na JKH daje im już 100% miejsce #1 do PP – Unia ich wtedy może co najwyżej dogonić, a bezpośredni bilans Zagłębie ma z Unią na + - przy 2ch porażkach mogą zlecieć jednak nawet na #3, może ich wyprzedzić tylko JKH i Unia - zostały im 2 mecze – z Katowicami i JKH, oba u siebie - warto zauważyć, że Zagłębie u siebie nie straciło jeszcze choćby 1 pkt (mają 6 wygranych za 3 pkt) [b]- najbardziej prawdopodobne - #1[/b] [b][h2]JKH:[/h2][/b] - 100% awansu nie mają - mogą go sobie zapewnić w następnym meczu, potrzebują zdobyć więcej punktów na nas niż Katowice w Sosnowcu - na pewno nie spadną niżej niż #5 - mogą ich wyprzedzić Unia, Energa i Katowice. ANI Polonia, ANI Tychy już ich NIE wyprzedzą (czyli nie spadną niżej niż #5) - grają u siebie (tzn w Karvinie) z nami i w ostatniej kolejce w Sosnowcu - przy 2 wygranych mogą wskoczyć na #1 jeśli Zagłębie przegrałoby z Katowicami - są w sytuacji, że mogą sobie zapewnić awans sami (bez liczenia na inne wyniki) [b]- najbardziej prawdopodobne - #3 lub (wg mnie nieco mniej prawdopodobne) #2[/b] [b][h2]Unia:[/h2][/b] - już w piątek trudny wyjazd do Torunia. Dla Energi to będzie mecz o wszystko - jeśli wygrają w Toruniu (wystarczy im nawet za 2 pkt) to awans do PP będą mieli pewny na 100% - nawet jeśli przegrają to wystarczą im 3 pkt u siebie z nami w ostatniej kolejce i to im da co najmniej #4 - biorąc pod uwagę że obecne #2 ma wyjazd do Sosnowca to Unia ma duże szanse na #2 - #1 praktycznie niemożliwe – potrzebowaliby 6 pkt i żeby Zagłębie zdobyło 0 pkt oraz JKH z nami co najwyżej 1 pkt - teoretycznie najniżej (po 2ch rundach) mogą spaść na #6, może ich wyprzedzić Energa, Katowice i Tychy, natomiast NIE może ich wyprzedzić Polonia - są w sytuacji, że mogą sobie zapewnić awans sami (bez liczenia na inne wyniki) [b]- najbardziej prawdopodobne #2 lub (wg mnie nieco mniej prawdopodobne) #3[/b] [b][h2]Energa:[/h2][/b] - obecnie #4 - sytuacja jednak wg mnie niekorzystna, ponieważ w ostatniej kolejce 2giej rundy pauzują - został im zatem tylko 1 mecz, u siebie z Unią - bardzo potrzebują wygrać (i to za 3 pkt) - Toruń NIE jest w stanie zapewnić sobie awansu tylko swoimi wynikami - przy wygraniu z Unią za 3 pkt będą potrzebować: - albo porażki Katowic (w Sosnowcu, no bo z Sanokiem to Katowice u siebie nie przegrają) - albo żeby Unia nie pokonała Cracovii za 3 pkt - każdy inny wynik niż wygrana z Unią praktycznie ich eliminuje - przy wygraniu z Unią tylko za 2 pkt potrzebują albo porażki Katowic u siebie z Sanokiem i to w regulaminowym czasie (co graniczy z cudem), albo sytuacji skrajnej opisanej na końcu (paradoksalnie bardziej realna niż porażka Katowic z Sanokiem - awans dałaby im mała tabelka dla 28 pkt ex equo z Unią, Katowicami i Tychami, czyli potrzebowaliby naszej wygranej w Oświęcimiu) - pomimo „korzyści geograficznej” Energa u siebie straciła punkty już 3 razy – z Tychami, Polonią i JKH - przy porażce z Unią za 3 pkt mogą spaść na #6 - na #7 nie spadną, bo choć mogą ich wyprzedzić i Katowice i Polonia i Tychy, to nie mogą ich wyprzedzić wszyscy troje (Polonia gra z Tychami, więc nie mogą obie te ekipy zdobyć kompletu pkt) [b]- najbardziej prawdopodobne moim zdaniem kolejno - #6, mniej #5 mniej #4 (ale tak naprawdę mecz z Unią u siebie może to odwrócić)[/b] [b][h2]Katowice:[/h2][/b] - obecnie #5 - czyli muszą gonić - mają jednak 2 mecze do rozegrania, a goniony Toruń tylko 1 - w ostatniej kolejce podejmują Sanok, z ogromnym prawdopodobieństwem można im tam dopisać 3 pkt - Katowice paradoksalnie jednak są w stanie zapewnić sobie awans bez oglądania się na innych. Wystarczy (tylko albo aż) wygrać w Sosnowcu - w przedostatniej jadą do Sosnowca, dla Katowic ogromnie ważny mecz - przy ewentualnej porażce w Sosnowcu dla Katowic kluczowym robi się starcie Energa – Unia. Katowice powinny trzymać kciuki za Unię, bo przy wygranej Unii w Toruniu Katowicom wystarczy pokonać Sanok - 28 pkt (porażka w Sosnowcu i wygrana z Sanokiem) przy równoczesnej wygranej Energi z Unią za 2 pkt daje Katowicom awans tylko przy ex equo z Tychami, bo przy małych tabelkach dla co najmniej 3 klubów z 28 pkt nie ma ani jednej, która premiowałaby Katowice) - mogą wskoczyć nawet na #2 - najniżej mogą spaść na #6 (nie może ich wyprzedzić równocześnie i Polonia i Tychy, za to może ich wyprzedzić albo Polonia albo Tychy) [b]- najbardziej prawdopodobne moim zdaniem kolejno - #4, mniej #5 (ale tak naprawdę mecz Energa – Unia, czyli bez udziału Katowic może to odwrócić)[/b] [b][h2]Polonia:[/h2][/b] - obecnie #6 - sytuacja jednak bardzo, bardzo trudna, został im tylko 1 mecz (w Tychach) - Polonia NIE jest w stanie zapewnić sobie awansu tylko swoimi wynikami - w następnej kolejce pauzują - jednak już w niej, bez grania mogą odpaść z walki o PP - wystarczy, że ALBO Toruń zdobędzie 1 pkt (u siebie na Unii) ALBO Katowice (w Sosnowcu) i Polonia już odpadnie z gry o PP - szanse awansu teoretycznie są, ale aby się udało Polonia potrzebuje spełnienia WSZYSTKICH trzech poniższych kryteriów: - wygrać w Tychach - porażki Torunia z Unią - 2 porażek Katowic (w Sosnowcu i u siebie z Sanokiem – to drugie w zasadzie samo w sobie czyni awans Polonii niemożliwym) - teoretycznie mogą zająć każde miejsce od #4 do #7 [b]- najbardziej prawdopodobne moim zdaniem - #7[/b] [b][h2]Tychy:[/h2][/b] - obecnie #7 - już pod koniec 1szej rundy pisałem, że Tychy robią sobie kłopotliwą sytuację z awansem do PP - nie są jednak w sytuacji beznadziejnej - zostały im dwa mecze – wyjazd do Sanoka i Polonia u siebie - duże szanse na 28 pkt po 2ch rundach - grając w Sanoku potrzebują obserwować mecze Energa – Unia (wydaje się, że powinni kibicować Unii, ale wtedy potrzebowaliby później wygranej Sanoka w Katowicach, więc realnie Tychy potrzebują dogrywki i 2 pkt dla Energi – to daje szanse na małą tabelkę i to jest jedyny życiowo realny układ dający Tychom awans) oraz Zagłębie – Katowice (i kibicować Zagłębiu) - mogą zająć każde miejsce od #4 do #7 - do awansu potrzebują cudu: - albo ZARÓWNO wygrać oba swoje mecze (umówmy się, w obu są faworytem), wygranej Unii w Toruniu (minimum za 2 pkt) oraz nie więcej niż 2 pkt dla Katowic (jadą do Sosnowca, ale potem podejmują Sanok – to ostatnie czyni układ graniczący z cudem) - albo jednej z sytuacja skrajnie ciekawych (opisane poniżej, ale jest jedna jedyna całkiem realna dająca awans Tychom) [b]- najbardziej prawdopodobne moim zdaniem - #5[/b] --------------------------------------------------- TERAZ SYTUACJE SKRAJNE: Możemy mieć kilka zespołów z równymi punktami, najciekawiej zapowiada się kumulacja zespołów z 28 pkt. 1) 28 pkt mogą mieć (od #2 do #6) JKH, Unia, Energa, Katowice i Tychy. Kiedy? K#17 – JKH przegrywa z Cracovią, Energa wygrywa z Unią za 2 pkt, Katowice przegrywają w Sosnowcu, Tychy wygrywają w Sanoku, a potem w k#18 JKH przegrywa w Sosnowcu, Unia u siebie z Cracovią, Katowice wygrywają w Sanoku, a Tychy wygrywają z Polonią To jest możliwy układ. Wtedy mamy „małą tabelkę” dla miejsc od #2 do #6 i w niej licząc tylko bezpośrednie mecze między 5ma klubami [b]14 pkt JKH 13 pkt Unia 12 pkt Energa[/b] 11 pkt Katowice 11 pkt Tychy Wtedy do PP awansują #1 Zagłębie - #2 JKH - #3 Unia - #4 Energa ------------ 2) Możliwe są też układy 28 pkt dla mniejszej ilości klubów. Mogą tam być (od #3 do #6) Unia, Energa, Katowice i Tychy. To jest jeszcze realniejszy układ. Kiedy? Energa wygrywa za 2 pkt z Unią, Unia potem przegrywa z Cracovią, Katowice przegrywają w Sosnowcu, pokonują Sanok, a Tychy wygrywają z Sanokiem i Polonią. Wtedy: [b]12 pkt Unia 8 pkt (- 2 w bramkach, obecnie 16-19 i dojdzie +1 na Unii) Energa[/b] 8 pkt (bramki 16-19) Katowice 8 pkt (bramki 13-16) Tychy Wtedy do PP awansują #1 Zagłębie - #2 JKH - #3 Unia - #4 Energa ------------ 3) I jest najłatwiejsza do osiągnięcia kumulacja 28 pkt na miejscach #4 do #6, z udziałem Energi, Katowic i Tychów. Kiedy? Energa wygrywa za 2 pkt z Unią, Katowice przegrywają z Zagłębiem i pokonują Sanok, a Tychy wygrywają z Sanokiem i Polonią. To już brzmi baaaardzo realnie. Wtedy: [b]8 pkt Tychy[/b] 7 pkt Katowice 3 pkt Energa Wtedy do PP awansują #1 Zagłębie - #2 / #3 JKH / Unia - #4 Tychy ------------ 4) Jest też kolejna realna opcja gdzie tylko 2 ekipy na #4 i #5 mają 28 pkt – Katowice i Tychy. Kiedy? Toruń przegrywa u siebie z Unią (obojętne czy za 0 pkt, czy za 1 pkt), Katowice przegrywają w Sosnowcu i wygrywają z Sanokiem, a Tychy wygrywają z Sanokiem i Polonią. To jest ta sytuacja, którą opisałem przy Tychach, że kibicowanie Unii w Toruniu nic im nie daje. Wtedy jest bilans bezpośredni Katowice-Tychy dla Katowic i[b] Katowice mają awans do PP[/b]. Zatem Przy takim układzie (wygrana Unii w Toruniu) Tychy potrzebowałyby mieć więcej od Katowic, czyli żeby Katowice straciły punkt z Sanokiem. --------------------------------------------------- Najbardziej prawdopodobny układ moim zdaniem: 1. Zagłębie 2. Unia (ewentualnie JKH) 3. JKH (ewentualnie Unia) 4. Katowice (ewentualnie Energa – zależy od wyniku Energa - Unia) --------------------------------------------------- Na wszelki wypadek od razu się usprawiedliwię - sytuacja z PP na 2 kolejki przed końcem to jest "mały węzeł gordyjski" i możliwe że analizując coś przeoczyłem i jakiś babol gdzieś jest. Jeśli tak to z góry przepraszam, to co skrobnąłem to nie jest takie "na milion procent", ale co najmniej z grubsza sytuacja ma się tak jak opisałem.
    • PanSzym, gustaw, agent44 oraz kaleb lubią to.
    • Karvin

10.6K
      9.4K
    • 28.10.2025 2025 09:26
      Post #1698112 28.10.2025 09:26
    [quote]#post1694185 https://hokej.net/artykul/rzucil-prace-i-wydal-szokujace-oswiadczenie-niespelnione-obietnice-brak-wi-fi-i-materaca Ja tylko przypomnę, że mówimy to o tzw. "Klubie z ambicjami".[/quote] W kontekście THL nic mnie nie dziwi
    • żółta kaczka lubi to.
    • niegramotnyj

3.6K
      4.1K
    • 28.10.2025 2025 12:08
      Post #1698120 28.10.2025 12:08
    Wzięli Bałdysa na prezesa?
    • żółta kaczka lubi to.

Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!

Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!

Napisz odpowiedź...

Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)

Goście (1)
    • Główna
    • Działy i kategorie