Muertes Napisał(a):
> to po co się pchali na dzień dzisiejszy do KHL
> jak nie mają pieniędzy? skąd w ogóle
> pewność, że legendarny rosyjski koncern na
> pewno wyłoży pieniądze? Miedwiediew zapewne
> jednym telefonem zweryfikował te gwarancje i po 3
> dniach już wiedział, że KHL w Gdańsku nie
> będzie bo pieniądze są wirtualne.Strategia
> Polaków, w tym Hałasika polega na robieniu
> medialnego szumu, by tym szumem przykryć brak
> konkretów - Rosjanie i ostatnio również
> Słowacy przyjmują zdystansowaną postawę
> http://www.hokej.net/pl/plh/40/news,artykul,5,3022
> 5,dyrektor-spolki-pro-hokej-o-lidze-polsko-slowack
> iej.html
Teraz piszesz o czymś innym kolego. To czy mają,powinni wskazać najwcześniej za miesiąc (pisałem już wcześniej), na ten moment mogą nie mieć.
Skąd pewność, że jakaś kasa będzie? Ano stąd, że ten cały potencjalny prezesik to nie jest gość co dzisiaj sprząta za 1000zł i w razie czego jest w stanie dociągnąć kasę od nazwijmy to "swoich" sponsorów dla ratowania twarzy, bo kontakty z KHL będą mu wcześniej czy później, tu czy gdzie indziej potrzebne. Otwartą kwestią pozostaje to jakie to będą środki, być może tylko na przysłowiowe waciki.
Miedwiediew zapewne jak piszesz zweryfikuje gwarancje 1 telefonem, ale tą fazę może wykonać końcem kwietnia, początkiem maja, chyba, że z góry łamie własne zasady, a to na rękę wcale by mu nie było, bo solidny klub w KHLu by mu się przydał, jak nie z Polski to z Włoch itd.
A wsadzanie w to wszystko Hałasika jako gościa robiącego szum jest niepoważne, bo nie jest on inicjatorem tego przedsięwzięcia. Jak Liwtin czy Kostecki chcą się spotkać i pogadać, to się spotyka - i dobrze. Dopiero byłby krzyk, jakby odmówił, że rzuca polskiemu hokejowi kłody pod nogi.
Nic nie słyszałem w programie Hałasika o drużynie w KHLu i nie zamierzam go z tego rozliczać. Wciąż ma za to masę innych obietnic do spełnienia, niewiele krótszą od naszego premiera.
-
-
Drgnęło w polskim hokeju??
Też mi się wydaję, że KHL na sezon 2013/2014 to rozdział zamknięty, mimo tego, że podobno każdemu klubowi odmówili. Przecież pomysł na utworzenie tej "Olivii" powstał dopiero dwa mesiące temu, więc wątpie by chcieli przyjąć "z marszu" drużynę której ciężko będzie poukładać w tak krótkim czasie normalną działalność klubową, nie mówiąc już o starcie w tych rozgrywakch.
Niech lepiej przygotują to powoli, a tak żeby miało "ręce i nogi" - bardzo prawdopodobnym wydaje mi się start w sezonie 2014/2015.
Wydaje mi się też, że start Olivii w KHL-u powinien być też powiązany ze startem naszych drużyn w lidze Polsko-Słowackiej. Sytuacja gdyby zabrano najlepszych zawodników z ligi do tamtego klubu, może i by zwróciła uwagę Polski na hokej, jednak bez startu wspólnej ligi z naszymi południowymi sąsiadami, skutecznie mogłaby odstraszyć kibiców z PLH, co by nasz ligowy hokej pogrążyło jeszcze bardziej.
Muertes Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Jak dla mnie kolego wanek jesteś "ofiarą"
> medialnego szumu. Miedwiediew przyjechał,
> zobaczył dokumenty i stwierdził wprost: Gdańsk
> nie zagra w KHL bo nie ma pieniędzy i nie ma
> perspektyw na nie. Ale Ty wiesz swoje bo robi na
> Tobie wrażenie nazwisko Antanasa Sakavickasa
> (dyrektora klubu piłkarskiego czyli persona rangi
> Jakuba Tabisza).
>
> "wsadzanie w to wszystko Hałasika jako gościa
> robiącego szum jest niepoważne" - Hałasik sam
> się w to wsadza snując już plany o tym, że KHL
> zagra w Rzeszowie czy pompując balonik
> opowiadając, że Olivia będzie miała budżet 12
> milionów euro
>
> Na razie mamy wielki szum medialny wokół
> polskiego hokeja:
> - KHL
> - liga polsko-słowacka
> - liga polsko-białorusko-ukraińska
> - zaawansowane rozmowy ze sponsorem ligi
> - Polska na igrzyskach olimpijskich, KHL w
> Rzeszowie itd
>
> a jakby odsiać ten szum i przyjrzeć się
> realiom, sprawom mniejszym ale ważniejszym to
> mamy turniej reprezentacji bez pozwolenia na
> wpuszczenie kibiców czy brak funduszu na
> młodzież
>
> PS: wątek KHL jest dla mnie zamknięty
> przynajmniej na rok i nie ma co ciągnąć tematu,
> czas pokaże kto miał rację
Prawdę mówiąc kim jestem dla Ciebie absolutnie mnie nie obchodzi - Twoja sprawa, ja dyskutuję o sprawie, a nie ad persona.
Hałasik wspomniał o Rzeszowie powtarzając to samo co mówili "twórcy" Gdańska, że klub cześć meczy grałby gdzie indziej, a to akurat mogłoby być całkiem korzystne dla środowiska hokejowego w Polsce.
Na dziś trudno powiedzieć ile kosztowałyby przykładowo bilety, jakie byłoby zainteresowanie, a gdyby klub grał w innych miastach to kibice chcący zobaczyć hokej na poziomie na pewno by się znaleźli.
Za szum medialny wokół hokeja to nie licząc kwesti załatwienia dobrych trenerów należy się Hałasikowi największy plus. Wreszcie więcej ludzi słyszy o hokeju, wciąż rzadko, ale jednak na głównych portalach pojawiają się newsy z hokeja, a nie zamykanie się z góry na jeden pomysł (liga polsko-słowacka), ale sondowanie różnych możliwości świadczy akurat jak najlepiej.
Hałasik ma czas zdaje się do końca roku na sponsora ligi, jak go nie będzie, zobaczymy czy dotrzyma słowa i odejdzie, natomiast chyba nie orientujesz się w realiach licząc, że to Hałasik ma załatwić kasę na sport młodzieżowy w całej Polsce, na taki komfort to może sobie pozwolić PZPN z nadwyżką kilkudziesięciu milionów, ale praktycznie żaden inny związek, zwłaszcza po "wspaniałych" pomysłach Muchy.
Ja akurat zawsze widzę sens dyskusji, a to czy Olivia zagra w KHLu teraz, za rok, czy za 5 pozostaje sprawą otwartą.
To i ja powiem co myslę o tych KHL-ach czy innych ligach zz Słowakami ,Ukraińcami ......
Na pewno pomysł ciekawy który powinien przyczynić się do rozwoju hokeja ,ale chyba jak na razie to MOWA -TRWA
najpierw na mniejszą skalę jakiś turniej czy mecz -rewanż ?i sprawdzenie jak to wyjdzie w praktyce (organizacyjnie ,finansowo ,medialnie)
Ważne żeby już w tym temacie działo się coś (nawet małego )od nowego sezonu 2013\14 i oczywiście by Cracovia w tym brała udział!!
wanek Napisał(a):
> Od Hałasika oczywiście, że nie będzie, a od
> Ruskich i owszem.
nie wiem skąd ta pewność bijąca z Twojej wypowiedzi?
pewnie masz "dojścia" do owych "biznesmenów" którzy mają tą kasę wyłożyć ...
z moich doświadczeń handlowo-biznesowych z ludźmi ze wschodu wynika, że oni muszą mieć jakiś interes w tym aby w taką Olivię inwestować swoje mafijne dolary ...
sama pralnia to za mało ...
czy miasto Gdańsk w ramach gwarancji obiecuje im jakieś grunty? nieruchomości?
szukam czegoś co mogli by zyskać w zamian za sponsoring i nic nie widzę ...
Muertes Napisał(a):
> udział w EBEL (+2 liga austriacka)
> - Austria - spory postęp w ostatnich latach
> - Węgry - olbrzymi postęp (+ udział w lidze węgiersko-rumuńskiej)
> - Słowenia - chyba można napisać, że spory postęp hokeja słoweńskiego
> - Chorwacja - ciężko powiedzieć czy coś drgnęło
> - Czechy (dla nich raczej bez znaczenia epizod)
> udział w KHL
> - Rosja oceniam pobieżnie że bez większych zmian
> - Ukraina - bardzo mocna jazda w dół i reprezentacji i dyscypliny w kraju
> - Białoruś - raczej poziom w dół
> - Kazachstan? na plus raczej nie
> - Łotwa - wydaje się pozornie bez zmian, może lekko w górę
Ja się bardzo zgadzam z postem kolegi Muertesa. Tak w ogóle. Natomiast co do porównania EBEL - KHL dodałbym parę rzeczy:
- KHL startowało z pozycji mocarstwowej, o tym trzeba pamiętać
- jest w Europie parę lig stricte narodowych, które uważają się za topowe i, które mają ambicje "sportowo nie odstawać od KHL", chodzi mi przede wszystkim o:
a) SM-liiga - Finlandia, od lat liga co najwyżej średnia marketingowo-finansowo, ale topowa jeśli chodzi o poziom sportowy, zresztą potwierdza to większość obcokrajowców jacy tam grali i mówią, że poziom baaardzo wysoki
b) National League A - Szwajcarska ekstraklasa, Szwajcaria generalnie jest jedną z najlepiej progresujących od kilku lat reprezentacją, liga bardzo silna marketingowo, dość powiedzieć, że po KHL ściągnęła najwięcej "lokautowców"
c) Eliteserien - Szwecja, od lat ścisły top w Europie, jedyna liga, która nie zachłysnęła się lokautem i zaczęła stawiać twarde warunki zawodnikom na urlopie w NHL
d) Tipsport Extraliga - Czechy, najwyższy poziom tak utytułowanego kraju silny po prostu być musi
e) DEL - Niemcy, ale tu od paru lat to w rzeczywistości jest cienki śpiew i spadek, choć jak to w przypadku Niemców - ambicje na "klasę światową"
- jednak pomimo to EBEL jest w ostatnich latach (powiedzmy od 2010) ligą, która zanotowała wg mnie bezdyskusyjnie największy progres, do tego wciąż ma też największy potencjał na rozwój
- o austriackiej Nationallidze raczej bym nie pisał, to już poziom półamatorski w tym momencie, Insbruck wyciągnięto stamtąd "za uszy" po to, żeby nie popadł w niebyt, EBEL jest zawodowa i tam się nie da "awansować", co dodatkowo deprecjonuje National. Jeśli już o National wspominamy to ją mówiąc wprost EBEL dobił
- jeśli mówimy o Węgrach, to jednak nie tylko EBEL jest i wcale nie chodzi mi tu o MOL (który de facto też już naszą PLH chyba przegonił wyraźnie). Pamiętajcie jeszcze, że Patrioci Budapeszt grają w MHL! a u nas podobny pomysł to mrzonki Bajarza na razie. Z tym, że skład tego zespołu jest na razie mało Węgierski, ale to akurat kwestia czasu.
- zarówno zeszłoroczne MŚ, jak i, a właściwie to przede wszystkim tegoroczne eliminacje olimpijskie to deklasacja nie-rosyjskiej części KHL przez EBEL. Dość powiedzieć, że obie ekipy, które awansowały do elity to EBEL, ale to mało bo trzecia która o awans grała to też EBEL, kwalifikacje to popis EBELu i porażka nie tylko KHL, ale też DEL i ligi Białoruskiej, Ukraińskiej i generalnie hokeja "postsowieckiego". Awansowała co prawda Łotwa, ale na styku i po turnieju u siebie, gdzie miała wygrać mocno. Bardzo dobrym wyznacznikiem jest tu Kazachstan - ekipa z drużyną w KHL i to czołową. Ich gra i kadra to jest doskonały wyznacznik KHL, bo na tym się opiera - sportowo w tym momencie dywizja 1A i łomot w kwalifikacjach olimpijskich
- zaraz po "naszym temacie EBEL" o przejściu tam głośno było w sprawie Monachijskiego Red Bulla. I to nie "mówiło się", ale był oficjalny akces, była akceptacja i była oficjalna procedura, DEL i Niemiecki Związek Hohejowy mocno musiały się natrudzić, żeby klub "zapomniał" terminowo uzupełnić pełną dokumentację i pozostał w DEL, co za to obiecano nie wiem, ale Monachium podobno zrobiło dobry interes.
- jeśli chodzi o Chorwację, to zeszłoroczne MŚ przegrała i zawiodła, ale w tym roku wiele wskazuje, że awans jednak będzie ich, natomiast jak pozowolą naturalizowanym Kanadziorom w końcu grać w kadrze, to nas rozklepią i to na gładko. I tu jest tak naprawdę progres Chorwackiego hokeja. Tam jest wielki progres. Oni mają "Kostuchów" teraz na pęczki i to jest zasługa właśnie EBEL. Ponadto zapychają na full kilka razy w sezonie zasadniczym Arenę w Zagrzebiu (to nie jest ich stałe lodo, grają tam tylko ice fever), która jest jedną z największych hal w Europie na któych gra się w hokeja, no i tu też już nasz wyprzedzili
- w temacie Słowacji pamiętajcie, że tam już jest KHL, jest MHL, jest liga krajowa, gdzie potentat jest na południu, no i jest MOL, bo Tygrysy grają w MOL. O zainteresowaniu EBELem Slovana też się mówiło, oni więc już i tak kilka srok za ogony ciągną
Ja wiem, że powszechnie mam łatkę sfiksowanego, no a co najmniej "nieobiektywnego" w tym temacie. Ale dla mnie wybór jest prosty - jak rozwój to tylko EBEL.
Muertes Napisał(a):
> w zakresie orientacji wypada mi napisać
> właściwie "dogryzał kocioł garnkowi"
> (podsyłam link coby kolega wanek mógł się
> dokształcić w sprawie funduszu a nie stawiał mi
> abstrakcyjnych zarzutów, że domagam się od PZHL
> załatwiania kasy na cały sport młodzieżowy w
> Polsce
> http://cracovia.pl/hokej/news/wiadomosci/kluby_plh
> _sponsoruja_pzhl)
Powycinałeś po dwa słowa, podesłałeś link nie mający się nijak do sprawy... No comment.
Zawsze można liczyć, że PZHL ubierze każdego małolata co chce poganiać za krążkiem - prawa do naiwności nie mogę nikomu odbierać.
> kwestię czy w PZHL słusznie są rozłożone
> akcenty pomiędzy robieniem szumu medialnego i
> ogłaszaniem mocarstwowych planów a
> działalnością statutową i "pracą organiczną"
> na rzecz polskiego hokeja możemy chyba uznać za
> nieweryfikowalną na danym etapie - czas pokaże,
> może tutaj macie rację, może ja
Te mocarne plany to niby co? Liga ze Słowakami? A cóż to za mocarstwo? Dobrze, że informują o planach, ot, tyle i aż tyle.
Na tym etapie można oceniać fakty i na nic nie trzeba czekać. Hokej wreszcie przebija się na czołówki portali sportowych, nie wszystko jest zasługą PZHLu, ale akurat poprawa klimatu jest widoczna. I niech piszą jak najwięcej, bo to jest szansa na zainteresowanie ludzi sportem - obecność w mediach pod każdą postacią (nawet jeśli czasem negatywną, choć ostatnio na takowe nie natrafiłem).
> PS: co do samego udziału w KHL - czy to naprawdę
> aż tak pozytywne byłoby dla polskiego hokeja?
> teza pozornie maksymalnie niedorzeczna ale...
No jasne, siedzenie we własnym sosie jest tylko pozytywne i zastanawianie się czy jest po co jechać do Sosnowca, czy może akurat Sosnowiec już na lód nie wyjdzie - niezwykle są rozwojowe te nasze rozgrywki i postępy reprezentacji, eh...
Dla mnie to logiczne, że gra nowego tworu w KHLu nie wyklucza czy to wspólnej ligi ze Słowacją/Ukrainą czy to startu jakiejś drużyny w EBELu. Ale nawet jeśli tylko KHL jakimś cudem by wypalił, to przynajmniej półtorej piątki miałaoby szansę na regularną grę z najlepszymi i podnoszenie swoich umiejętności. Dla mnie nie do pogardzenia, dla Ciebie zdaje się, że tak.
żółta kaczka Napisał(a):
> Ja wiem, że powszechnie mam łatkę sfiksowanego,
> no a co najmniej "nieobiektywnego" w tym temacie.
> Ale dla mnie wybór jest prosty - jak rozwój to
> tylko EBEL.
Potencjalna gra Gdańska w KHLu nie wyklucza gry Cracovii czy kogoś innego w EBELu, więc nie bardzo widzę powód, żeby coś plusować, a coś minusować. To mogą być równoległe byty.
Dla mnie każdy projekt jest lepszy od kiszenia się w samy PLH.
wanek Napisał(a):
> żółta kaczka Napisał(a):
> > Ja wiem, że powszechnie mam łatkę
> sfiksowanego,
> > no a co najmniej "nieobiektywnego" w tym
> temacie.
> > Ale dla mnie wybór jest prosty - jak rozwój
> to
> > tylko EBEL.
>
> Potencjalna gra Gdańska w KHLu nie wyklucza gry
> Cracovii czy kogoś innego w EBELu, więc nie
> bardzo widzę powód, żeby coś plusować, a coś
> minusować. To mogą być równoległe byty.
> Dla mnie każdy projekt jest lepszy od kiszenia
> się w samy PLH.
Tak, masz dużo racji, w zasadzie to nawet słowo "dużo" jest tu niepotrzebne, po prostu masz rację, tak. Ja pisałem po prostu z "pasiatej" a nie Polskiej perspektywy ten post po prostu, wiesz... Natomiast jak mówimy o Polskim hokeju, to każda ucieczka do przodu (czyt. gdziekolwiek) jest korzyścią. Ja mam tylko trochę zwichrowane spojrzenie - rozwój Polskiego hokeja, jakby to ująć... no niespecjalnie mnie obchodzi dopóki nie jest powiązany z rozwojem Cracovii. Słowa "tylko EBEL" odnosiły się więc do Pasów, nie do Polski ogółem.
Z doniesień wynika że związek interesuje wszystko tylko nie Cracovia. Więc należy iść tym tropem i przestać patrzeć na związek. Jedyną szkodą wygranej w czterech meczach jest to że nie będzie można powiedzieć prezesowi związku co myślimy o jego skoku na nasze 30tyś.
Profesor nie widział w tym interesu i chyba dalej nie widzi.
Albo z plh wyjdzie kilka drużyn, albo Cracovia zostanie w plh.
Na obecną chwilę nie ma opcji samodzielnego wejścia Cracovii w jakąkolwiek ligę zagraniczną, no chyba, że w niemiecką ;)
Tylko że za Słowaków pewnie też związek zarząda haraczu
pintel1906 Napisał(a):
> Z doniesień wynika że związek interesuje
> wszystko tylko nie Cracovia. Więc należy iść
> tym tropem i przestać patrzeć na związek.
Związek przyjął jedną drogę - próbujemy łączyć ligę (ze Słowacją, ew. Ukrainą/Białorusią), jak ktoś chce coś innego to musi sobie załatwiać sam i to wydaje się logiczne. Byle związek nie przeszkadzał. W przypadku Gdańska nie widzę, żeby rzucał kłody pod nogi. Zakładając, że podejmiemy jako Cracovia jakieś działania w celu gry w EBELu, mam nadzieję, że byłoby podobnie.
Muertes Napisał(a):
------------------------------------------------------->
> Wanek: dyskusja to powinna być szermierka
> faktami. Gdzie ja napisałem, że PZHL ma kogoś
> ubierać? Link jest jak najbardziej na temat bo
> dyskusja była o funduszu, którego brak m.in.
> spowodował zakaz transferów dla Cracovii.
> Zarzucasz innym nieznajomość realiów a sam
> starasz się dyskutować w tym temacie po omacku.
Wyartykułuje się jasno. Związek nie miał, nie ma i nie będzie miał kasy, żeby wspierać finansowo młodzież. Oni co najwyżej mogą organizować zgrupowania, konsultacje, jakiś turniej (kiedyś Marcin pisał, że coś takiego zorganizowali i opłacili za co mają plusa).
> W kwestii KHL: wszyscy piszą o tym, że to byłby
> czynnik stymulujący rozwój hokeja w Polsce jako
> dyscypliny.
Ja piszę przede wszystkim, że byłby to czynnik stymulujący rozwój 8-10 polskich hokeistów (minimum), a to już prawie pół kadry. Ale rozwój dyscypliny w jakimś sensie zapewne tak, bo na dobry mecz przyjdzie masa kibiców, zainteresuje się telewizja itd.
Rozwój siatków i piłki ręcznej pociągnęły sukcesy kadry. Skoro u nas na sukcesy kadry nie ma na razie szansy, niech będzie to klasowa drużyna.
Polska drużyna w KHL zagra [b]wyłącznie wtedy[/b] jeśli Profesor zacznie robić interesy na wschodzie. Nie muszę dodawać jaka to drużyna.
pan M.K. już się "wykazał" jako grabarz Stoczniowca. Tu nie byłoby lepiej.
Wanek- wystarczyłoby, żeby te 30 tys. zł zebrane każdego z klubów, wróciło w sprzęcie do stowarzyszeń, które szkolą dzieci. Ewentualnie te 30 tys. mogłoby być przeznaczone na dofinansowanie do udziału dzieciaków w ligach. Ewentualnie jako dofinansowanie do obozów dzieci lub wyjazdów zagranicznych. Ewentualnie jako dofinansowanie do turniejów dziecięcych.
Nothing more, nothing less.
Tymczasem część z tych pieniędzy została skonsumowana na kadry U-18 i U-20, zaś reszta... przejedzona przez związek, który musiał ratować płynność finansową.
Wracam na chwilę do wątku KHL. Bardzo wiele mówiło się w kuluarach o kapitale rosyjskim, który miał tu wejść. Jednak dla każdego, kto choć trochę orientuje się w realiach rynkowych, jest jasne, że albo będzie to "pralnia" dla czyichś pieniędzy, albo nagroda za jakiś większy deal. Ponieważ kręci się przy tym projekcie młody człowiek z kręgów gdańskiej PO, obstawiałem to drugie. Tylko że takich interesów nie załatwia się w miesiąc. chyba że były załatwiane o wiele wcześniej, a teraz miała nastąpić tylko ich finalizacja.
rmszar Napisał(a):
> Wanek- wystarczyłoby, żeby te 30 tys. zł
> zebrane każdego z klubów, wróciło w sprzęcie
> do stowarzyszeń, które szkolą dzieci.
> Ewentualnie te 30 tys. mogłoby być przeznaczone
> na dofinansowanie do udziału dzieciaków w
> ligach. Ewentualnie jako dofinansowanie do obozów
> dzieci lub wyjazdów zagranicznych. Ewentualnie
> jako dofinansowanie do turniejów dziecięcych.
Ale jak najbardziej, niech wraca, tyle, że to cały czas nie jest kwota (i nie będzie) która starczyłaby na wszystko i dla wszystkich. Jakiś turniej jak pisałem podobno zorganizowano (8 drużyn, opłacony pobyt + lodowisko - troszkę to pewnie kosztowało) - jasno, chciałoby się więcej...
> Tymczasem część z tych pieniędzy została
> skonsumowana na kadry U-18 i U-20, zaś reszta...
> przejedzona przez związek, który musiał
> ratować płynność finansową.
Które pieniądze idą na co, jak są rozliczane - nie wiem, natomiast akurat zapewnienie wszystkim kadrom godnych warunków przygotowań i udziału w zawodach rangi mistrzowskiej (nawet jeśli jest to któraś tam dywizja) powinno być absolutnym priorytetem.
> Wracam na chwilę do wątku KHL. Bardzo wiele
> mówiło się w kuluarach o kapitale rosyjskim,
> który miał tu wejść. Jednak dla każdego, kto
> choć trochę orientuje się w realiach rynkowych,
> jest jasne, że albo będzie to "pralnia" dla
> czyichś pieniędzy, albo nagroda za jakiś
> większy deal. Ponieważ kręci się przy tym
> projekcie młody człowiek z kręgów gdańskiej
> PO, obstawiałem to drugie. Tylko że takich
> interesów nie załatwia się w miesiąc. chyba
> że były załatwiane o wiele wcześniej, a teraz
> miała nastąpić tylko ich finalizacja.
Powiem tak, chyba nikt nie wchodzi do większego biznesu, jeśli ten miałby mu się nie opłacać (w tej czy innej formie ;-) ).
Mnie takie rzeczy w ogóle nie bulwersują. Widzę jak działa rząd, to mi wystarczy :-p
...
wanek Napisał(a):
> Ale jak najbardziej, niech wraca, tyle, że to
> cały czas nie jest kwota (i nie będzie) która
> starczyłaby na wszystko i dla wszystkich. Jakiś
> turniej jak pisałem podobno zorganizowano (8
> drużyn, opłacony pobyt + lodowisko - troszkę to
> pewnie kosztowało) - jasno, chciałoby się
> więcej...
Dla Twojej wiadomości- to jest kwota, która bardzo by się w SWMT bardzo przydała. Dziś rodzice z kibicami sami zbierają na wyjazd na turniej w Czechach. Za 30 tys. mogliby jechać na kilka takich turniejów.
Za te pieniądze, które kluby wpłacały NIC nie zorganizowano. Kiedyś tam był turniej robiony przez PZHL.
> Które pieniądze idą na co, jak są rozliczane -
> nie wiem, natomiast akurat zapewnienie wszystkim
> kadrom godnych warunków przygotowań i udziału w
> zawodach rangi mistrzowskiej (nawet jeśli jest to
> któraś tam dywizja) powinno być absolutnym
> priorytetem.
I dlatego PZHL dostaje dotacje na te reprezentacje.
Leesior- jest kontrola z ministerstwa. Wcześniej Cracovia wyczerpała WSZYSTKIE DOSTĘPNE ŚRODKI, by móc transfery przeprowadzić. Ba! Nie zatwierdzono nam transferu zgłoszonego w regulaminowym czasie, specjalnie przeciągając o kilka dni decyzję.
a swoja droga czy zapadla juz decyzja w sprawie kary meczu dla Valcaka w meczu z Sanokiem? :)
rmszar Napisał(a):
> Leesior- jest kontrola z ministerstwa. Wcześniej
> Cracovia wyczerpała WSZYSTKIE DOSTĘPNE ŚRODKI,
> by móc transfery przeprowadzić. Ba! Nie
> zatwierdzono nam transferu zgłoszonego w
> regulaminowym czasie, specjalnie przeciągając o
> kilka dni decyzję.
Dzięki za odpowiedź.
OK. Dobrze że jest kontrola.
Wszystkie dostępne środki... - chodzi także o finansowe? Jeśli tak, to rozumiem (albo tak mi się wydaje) w czym problem... Trudno.
A ten transfer - możesz napisać kiedy on miał mieć miejsce i o kogo chodziło ?
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)