EPT napisał:
> > wywyższanie to wywyższanie niezależnie od tego nad kogo sie
> wywyższasz
A ja tam lubię się czasem powywyższać.
EPT - miałem wrażenie, że czasem wywyższasz się nad wisłaków - chyba nie powinieneś tego robić, wszak wszystkie kluby/nacje/rasy są równe i zasługują na ten sam szacunek :-)))
-
-
To jak? Maszerujemy? :-)
ciekaw jestem, czy tę wypowiedź można traktować jako obrazę uczuć narodowych:
[i] [b]Zawsze dziwiłem się, że faszyzm wydarzył się w Niemczech, a nie w Polsce. Przecież to my byliśmy do niego bardziej predystynowani[/i][/b]
autor: Andrzej Celiński
źródło: GW
Najlepsze jest to że ten matołek z uw, pewnie nawet nie wie że złoży kwiaty na grobach również takich żołnierzy, jak NSZ czy WiN...
Jestem chory, to nie mogę iść, ale zdajcie relację proszę...
Swoją drogą to nie wiem czy śmiać się czy płakać...
No i jak, Widacki się już szykuje? :)))
kwiaty były selekwtywne, tylko dla ofiar nacjonalizmu
;)
generalnie małe zoo
gdyby nie było policji, dziennikarzy i forumowiczów frekwencja na "manifie" spadła by o jakieś 70 procent :-D
był też trzyosobowy, uśmiechnięty "antymarsz", ale Policja elegancko go przesuneła z placu na chodnik
nie bardzo wiem co pisać, bo nie o czym
moze mg (albo nasz enfant terrible) coś napisze
Napiszę, napiszę.
W roli antyfaszystów wystąpili:
- młodzieżówka UW/PD w komplecie - sztuk 9;
- aktywistki lesbijskie - 6;
- tzw. "geje" - 8;
- redakcja Organu Ludzi Rozumnych - 5;
- tajniacy z ABWehry i policji - 5;
- działacze Antyklerykalnej Partii Postępu "Racja" - 4;
- krytycy sztuki, którzy porzucili swój fach na rzecz obsesyjnej walki z LPR - 1;
- żołnierze AK - 1;
- starzy ubecy - 1;
- kibice KSC - 2 (w tym jeden prominentny a drugi sławny na całą Polskę).
Łączna liczba uczestników - ok. dwudziestu. Powyższe liczby nie sumują się ponieważ najaktywniejsi społecznie zaliczają się do kilku grup równocześnie - np. homoseksualny, partyjny redaktor współpracujący z ABW (to oczywiście przykład hipotetyczny).
Obserwatorzy:
- pałkarze - około tuzina;
- tajniacy służb wszelakich - około tuzina;
- dziennikarze - 8;
- fotoreporterzy - 7;
- ekipy TV - 6;
- goście organizujący w zeszłym roku kontrmanifestację wobec gejparady - 3;
- delegacja naszego forum w składzie: Maniex, Łysenko i ja.
Po antyfaszystowskim wiecu pod Novum część uczestników czmychnęła zdając sobie zapewne sprawę z obciachowości całego przedsięwzięcia. Zniknęły takie tuzy awangardy walki z faszyzmem jak red. Mancewicz i poseł Okoński. Reszta dziarsko pomaszerowała Plantami pod Grób Nieznanego Żołnierza (nie wiedzieć czemu akurat tam a nie np. na Wawel jak w gejparadzie). Były pomysły żeby zamówić ze trzy większe taksówki i podjechać na miejsce ale antyfaszyści liczyli na spontaniczne przyłączenie się po drodze setek krakowian. Na próżno.
Ciekaw jestem jak gazeta będąca zdrojem tolerancji i Tytanem walki z antyfaszyzmem zrobi z tej żenadki spontaniczny, radosny, barwny pochód setek krakowian. Nawet Goebbels miałby kłopot ale wierzę w kolegów Ketmana, na pewno się uda!
MG - mistrz cietego jezyka i antypostepowej propagandy :))
Przez chwile zainteresowal mnie "prominentny kibic" ale na szczescie reszta tekstu mi to wyjasnila :)
o żesz qr*a, po przeczytaniu relacji mg już żałuje, ze swego biernego, reaktywnego, homofobnego, konserwatywnego pupska nie ruszyłem co by całość ku pamięci na zdjęciach uwiecznić...
Karolo - dzięki, ale do mistrzów to mi niestety daleko...
A ten sławny Cię nie zainteresował :-) Był, a to znaczy, że żyje i psi go nie zjedli (był w pełni sił i antyfaszystowskiej werwy!) tylko jakoś tak forumowo zamilkł a szkoda bo z kim się tu droczyć? :-)
pmx7 - uwieczniłem :-)
ktos tu nie rozroznia idei nacjonalistycznej od nazizmu !
Ja też czmychnąłem po jakichś kilkuset metrach. Poczucie żenady było wszechogarniające i obezwładniające, nawet jak się maszerowało 20 metrów za "peletonem".
Widziałem ich pod Novum :) , około 40 osób góra, jakichś 8 policjantów, w zasadzie żenada, zwróciłem uwagę tez na trzech gości( ktoś ich tu nazwał antymanifestacją ) szyderczo przyglądajacych się temu całemu przedsięwzięciu. Generalnie nic specjalnego. O tej samej porze odbywała sie manifestacja samotnych matek pod urzedem wojewódzkim, co mnie zdziwiło to fakt ze tę manifestację pilnowały znacznie wieksze siły policyjne niż poprzednią.
Cholera byłem o tej porze w okolicach rynku ale na smierć zapomniałem o pochodzie :(:( , chętnie bym zobaczył ''młodych gniewnych'' PeDecji..
We wtorek młodzi ludzie demonstrowali przeciwko nacjonalizmowi
[img]http://bi.gazeta.pl/im/5/2603/z2603215N.jpg[/img]
Maku
Marsz odbył się w rocznicę proklamowania III Rzeszy. - Chcemy przypomnieć, jak bardzo niebezpieczny może być skrajny nacjonalizm - mówił Jan Hoffman, pomysłodawca marszu (również autor wniosku o delegalizację Młodzieży Wszechpolskiej). Choć organizatorem demonstracji była formalnie Unia Wolności, udział w niej wzięły solidarnie młodzieżówki wielu partii: również SdPl, SLD, PO, a także partii Zieloni 2004. - To ponadpartyjna sprawa. Od nacjonalizmu bardzo niedaleko do faszyzmu. Młodzi muszą wspólnie przeciwstawiać się szerzeniu nienawiści, by historia się nie powtórzyła - komentowała Ewelina Bętkowska z młodzieżówki Socjaldemokracji Polskiej.
Ale przeciw nacjonalizmowi protestowali nie tylko młodzi. - W Powstaniu Warszawskim byłem harcerzem. Doświadczenia wyniesione z epoki ludobójstwa pokazują, że nacjonalizmy należy zwalczać w zarodku - mówił sędzia Jerzy Zawistowski.
Demonstranci przeszli Plantami spod Collegium Novum pod grób Nieznanego Żołnierza, gdzie złożyli kwiaty ofiarom nacjonalizmu.
[img]http://bi.gazeta.pl/im/6/2603/z2603216N.jpg[/img]
To jak? Komentujemy?
;)
Wiadomość zmieniona (15-03-05 22:48)
Nie ma co komentować...:)
Ilość osób proporcjonalna do poziomu tego pomysłu...
Ciekawe tylko dlaczego gwubecka nie napisała iluż to przeciwników nacjonalizmu wzięło udział w tej parodii..
A jeśli aż tyle młodzieżówek poparło ten marsz,a mimo to taka marna frekwencja..To pokazuje że albo te partyjki nie mają więcej członków (co świadczyło by iż ludzie powoli mądrzeją), albo poprostu większość członków ich członków uznała ten pomysł za groteskowy...i olała udział w nim..
Mam nadzieje że jednak społeczeństwo mądrzeje...:)
PeDecja i inni lewacy po raz kolejny się ośmieszyli.
A taka sobie ot ciekawostka :))))
[quote]
Młode Centrum przeciw nietolerancji na stadionach
List 14-03-2005 , ostatnia aktualizacja 14-03-2005 21:32
Nie chcemy żyć w kraju, w którym za przyzwoleniem społecznym można swobodnie obrażać mniejszości narodowe i etniczne! Nie chcemy, aby w Polsce można było sprzedawać pisma nawiązujące do ideologii faszystowskiej, które nawołują do przemocy, próbują wzbudzać postawy antysemickie bądź rasistowskie!
Reakcją przyzwoitego człowieka na dyskryminowanie innych zawsze powinien być otwarty sprzeciw wyrażony wszelkimi zgodnymi z prawem sposobami.
Uważamy, że w państwie prawa obowiązkiem każdego obywatela jest przeciwstawianie się dyskryminacji i nietolerancji. Podążamy wiec za przykładem Jacka Kuronia, który niejednokrotnie stawał w obronie osób poniżanych. Nie możemy się zgodzić na to, by osoba, która ma odwagę przeciwstawić się antysemityzmowi, była "obrzucana błotem" i nazywana "żydowskim konfidentem" przez osoby nierozumiejące pojęcia - tolerancja.
Problem antysemityzmu i nietolerancji na polskich stadionach nie istnieje od dzisiaj. Jego przejawy należały do tematów omawianych podczas nadzwyczajnego kongresu FIFA, który odbył się w Buenos Aires w lipcu 2001 r. Zwrócono uwagę na niedostateczne zaangażowanie polskich władz piłkarskich w tworzenie pozytywnej kultury kibicowania. Widzimy, że do tej pory niewystarczająco dużo zrobiono w tej materii. Najlepszym tego przykładem są wydarzenia z sobotniego meczu między drużynami Wisły Kraków i GKS Katowice.
Apelujemy do Polskiego Związku Piłki Nożnej, prezesów klubów piłkarskich oraz wszystkich kibiców o oczyszczenie piłkarskich stadionów z faszystowskiej symboliki, wyeliminowanie rasistowskich okrzyków i haseł oraz stworzenie odpowiedniej kultury kibicowania na polskich stadionach. [b]Jako kibice Wisły Kraków[/b] czuliśmy wstyd podczas sobotniego meczu, słuchając wielu wulgarnych epitetów pod adresem osób pochodzenia żydowskiego. Byliśmy zniesmaczeni faktem, iż fani naszego klubu również używają tego typu retoryki.
[b]Sprzeciwiamy się bagatelizowaniu podobnych zachowań przez władze klubu - Wisła Kraków SSA, co miało miejsce w oświadczeniu dla prasy: "transparenty nie miały charakteru antysemickiego oraz nie odnosiły się do jakichkolwiek grup narodowych lub religijnych".
[/b]
Mamy nadzieję, że zostaną podjęte skuteczne działania mające na celu wyeliminowanie podobnych incydentów w przyszłości. Sami wkrótce mamy zamiar zorganizować szereg spotkań mających na celu uwrażliwienie młodych ludzi na tematykę nietolerancji i antysemityzmu.
Bartłomiej Suski, Łukasz Klejnowski, Łukasz Krupa, członkowie stowarzyszenia Młode Centrum[/quote]
o jeszcze swieze
[quote]
W środę odbyła się manifestacja - z udziałem 6 osób -w obronie Doroty Nieznalskiej
bb 16-03-2005 , ostatnia aktualizacja 16-03-2005 22:12
Młodzi działacze partii Zieloni 2004 zorganizowali w lutym manifestację, na którą sami nie przyszli. Poczynili jednak postępy - wczoraj pod Bunkrem Sztuki zjawiło się sześć osób z organizacji. Wszyscy mieli zaklejone usta. Manifestowali w obronie Doroty Nieznalskiej, która jest oskarżona o wkomponowanie w kształt krzyża fotografii męskich genitaliów. [/quote]
Sześć osób - to znaczy, że przyszli wszyscy członkowie Zielonych (albo zielone członki).
Dziś od rana należące do Agory Radio TOK FM grzmiało w dziennikach o przemarszu przez Kraków "zjednoczonych młodzieżówek UW-PO-SLD-SdPl i Zielonych". Byli "uzbrojeni w transparenty" a "na trasie przemarszu dołączali się mieszkańcy Krakowa" :-))) O mało nie udławiłem się śniadaniem. Urban to mógłby się uczyć głoszenia propagitek od Michników i Maleszek.
"Jako kibice Wisły Kraków czuliśmy wstyd podczas sobotniego meczu, słuchając wielu wulgarnych epitetów pod adresem osób pochodzenia żydowskiego" - czy to o naszym RoManie???
Zlustrowali Cię biedaku narodowościowo? Mam nadzieję, że bojówka Młodego Centrum nie spuszczała Ci gatek? Po czym oni Żyda poznają, przecież nos masz jak kartofel, znaczy się nasz, rdzennie piastowski?
:-)))
"Byliśmy zniesmaczeni faktem, iż fani naszego klubu również używają tego typu retoryki" - również? To ktoś jeszcze? Może Tejkowski?
Niezły ubaw. Nic dziwnego, że w Polsce splajtowały wszystkie pisma satyryczne. Wystarczy GW czytać.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)